Nie wierz we wszystko, co piszą w Internetach ._.
Tu masz wymagania sprzętowe zwykłego Warbanda (zaczęrpnięte z gry-online.pl):
Pentium 4 1.4 GHz,
512 MB RAM,
karta grafiki 64 MB,
700 MB HDD,
Windows 2000/ME/XP/Vista
Logicznym jest, że aby tak rozbudowany mod jak ACOK działał w miarę płynnie i prawidłowo, dobrze jest usprawnić swój sprzęt.
Mój sprzęt:
AMD Athlon(tm) II X3 445 3.10 GHz - procesor
AMD Radeon HD 6750 GIGABYTE - karta pamięci
64 bitowy system operacyjny
Można z tego wywnioskować, że warto mieć trochę zapasowej pamięci (przydaje się do generowania zwłok {chociaż możesz też ustawić ich limit, żeby zwiększyć płynność}).
Myślę, że w Twoim przypadku warto byłoby zoptymalizować swój sprzęt o jakąś dobrą, ale w miarę przystępną pod względem cenowym kartę graficzną z roku 2010/2011, no i zwiększyć pamięć RAM do przynajmniej 4 GB.
Dla mnie większość modów działa na ustawieniach graficznych:
wszystko na max, dodatkowe efekty włączone,
rozdzielczość ekranu na 1280x1024.
Zwiększyć wydajność można poprzez zmniejszenie efektów graficznych.
Inne rady:
1) Sprawdź, jaką masz wersję Warbanda, najnowsza to 1.158, zanim zainstalujesz moda, przeczytaj do jakiej wersji on jest (mody na 1.157 działają bezproblemowo na 1.158, przynajmniej w moim przypadku).
2) Sprawdź swój wentylator, przeczyść z kurzu itd. (nie ma to nic wspólnego z działaniem gry, ale przydaje się do poprawienia wydajności systemu i procesora :P)
3) Wejdź na forums.taleworlds.com/ - znajdź temat ACOK i przeczytaj go dokładnie, od deski do deski, a jeśli masz konto, mozesz sam tam napisać o swoim problemie i poprosić o radę. Oczywiście forum jest w języku angielskim :) (poza działem dla non-english forums {nie-angielskich forum}).