Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ciągle otrzymuję lenno - brak okazji do rebelii!  (Przeczytany 2029 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ecuyere

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Ciągle otrzymuję lenno - brak okazji do rebelii!
    « dnia: Stycznia 05, 2012, 22:08:40 »
    Witam serdecznie :) Proszę o troszkę cierpliwości w czytaniu tego i odpowiedź, która nie mieszałaby nowicjuszki z błotem :)

Przedstawię swój mały problem - zdobyłam Reyvadin jako wasal króla Ragnara, następnie "przy okazji" zamek Radoghir. Obydwie prośby o lenno spotkały się z aprobatą władcy. Dodam, jeśli to potrzebne: zanim zdecydowałam się zostać wasalem, renoma wynosiła ok.1500, wskaźnik honoru 140, prawo do rządzenia 33. Obecnie te wartości wynoszą ok.1700, 140 i 42 (orientacyjnie, ponieważ może wyjadacze zauważą przyczynę sytuacji w tych cyferkach ;). Zanim obsadziłam Reyvadin, przygotowując go do rebelii, dużą liczbą rhodockich strzelców i nordyckich weteranów, minęło pół roku czasu gry.
    Zdobycie Curaw miało się w moim zamyśle wiązać z odmową władcy, jednakże tak się nie stało. W porządku, obsadziłam i Curaw, tym razem mniej starannie.
    Jednakże król Ragnar cały czas nadaje mi lenno, gdy o nie proszę. I tak jestem władcą oprócz powyżej wymienionych także Zamku Jeirbe, Zamku Rindyar oraz Dhirim (którego miałam nadzieję w końcu mi nie przyzna!!! :D). 6 włości, w tym 3 dochodowe miasta. Nie upatruję w tym jednak dobrej koniunktury, ponieważ próbując zdobywać nowe włości - ciągle je dostaję, z obsadzaniem i obroną problem, wasali nie mogę posiadać, oczywiście - mogę zdobyć i zostawić nieobsadzone, wycofać się do tych łatwiejszych do obrony i mianować wasali - ale jak, skoro król cały czas się zgadza? Poza tym bawienie się w obronę zabiera czas - jest już około 500-nego dnia, kilku z lordów którzy ciągle są oskarżani o zdradę, po zaliczeniu wszystkich frakcji "opuściło królestwo". Więc nie pojawią się na moim dworze, gdy wreszcie dojdzie do rebelii, co oznacza mniej wasali.

Wymawiając przysięgę lojalności - król odbiera lenno. W jaki sposób wzniecić rebelię? Dodam, że wcale nie mam z władcą dobrych stosunków - będzie albo -1, tyle pamiętam, choć teraz może coś w okolicach 1 - a więc ciągle "obojętny". I nie tracąc obecnego stanu gry (Reyvadin jest niezwykle dochodowy, Curaw blisko i Zamek Radoghir jako niezła baza wypadowa), jeśli się uda :)

Ah, i przy okazji - coś, co zastanawiało mnie gdy zdobywałam Reyvadin. Należy do mnie tylko miasto, bez dwóch okolicznych wiosek, które przydzielone zostały innym lordom. W takiej sytuacji, gdyby rebelia się powiodła, otrzymuję samo miasto lub zamek, bez przynależnych im wiosek? Dodam, że w poprzednich rozgrywkach udawało mi się nie dostać drugiego lenna, więc nie miałam tego typu dylematów :D

Z góry dziękuję za wskazówki!

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Ciągle otrzymuję lenno - brak okazji do rebelii!
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 05, 2012, 22:22:02 »
    Zrób tak: kiedy zechcą przydzielić Ci lenno, odmów. Istnieje duża szansa na to, że kiedy następnym razem zażądasz lenna, spotkasz się z odmową.

Offline ecuyere

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 06, 2012, 00:38:46 »
    Poprosiłam, następnie odmówiłam i... w tym samym dniu znów propozycja tego samego lenna. I tak 3 razy w niedługich odstępach czasowych... :D Chyba trzeba zacząć od nowa, nie przeciągać się w ramach czasowych (jarlów mu brakuje?!)...

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 06, 2012, 09:24:33 »
    Na taką renome i honor nie ma bata :) Już nie odmówi. Gdzieżby tak kobiecie..
    (click to show/hide)

Offline Danielos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 06, 2012, 16:33:47 »
    Już wiem. Poszukaj uzurpatora frakcji w której jesteś i zaproponuj mu pomoc(u Nordów to chyba Lethwin Dalekowzroczny). Przejdziesz do rebelii. Następnie porozmawiaj z uzurpatorem i powiedz że że ta rebelia nie ma sensu i powiedz mu że nie damy rady, on odejdzie a ty zostaniesz królem frakcji. Napisz czy pomogło.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 06, 2012, 16:40:03 wysłana przez Danielos »