Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Quiz] Quiz Historyczny  (Przeczytany 334953 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Quiz Historyczny
    « Odpowiedź #2985 dnia: Grudnia 09, 2016, 12:28:54 »
    Ale co by robili tam delegaci innych państw, jak oni chcieli powrotu białej Rosji :D? Bardziej bym powiedział o Związku Radzieckim po drugiej wojnie światowej, gdzie jednak już liczono się z nią - i to zdecydowanie - na arenie międzynarodowej więc i na pewno miał kto z zagranicy ich odwiedzać :P

Offline Guzarow

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Master of Puppets
    « Odpowiedź #2986 dnia: Grudnia 09, 2016, 13:42:57 »
    No na myśl jeszcze mi przychodzi ZSRR tuż przed II wojną światową, ale to pewnie też nie to...
    Pierwsza zasada każdej wojny - zabij, albo zostań zabity.

Offline Piastun

• Użytkownik
    • Piwa: 82
    « Odpowiedź #2987 dnia: Grudnia 09, 2016, 14:31:49 »
    Ale co by robili tam delegaci innych państw, jak oni chcieli powrotu białej Rosji :D? Bardziej bym powiedział o Związku Radzieckim po drugiej wojnie światowej, gdzie jednak już liczono się z nią - i to zdecydowanie - na arenie międzynarodowej więc i na pewno miał kto z zagranicy ich odwiedzać :P

Dobrze... źle się wyraziłem. Chodzi mi o okres zaraz po wojnie domowej, nie po samym przewrocie.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #2988 dnia: Grudnia 09, 2016, 15:11:48 »
    Dobrze... źle się wyraziłem. Chodzi mi o okres zaraz po wojnie domowej, nie po samym przewrocie.
    Dokładnie tak. Miało to miejsca po wojnie domowej, w okresie panowania Lenina, taka odpowiedź może być przeze mnie uznana.
    Kradus - owszem, nikt z europejskich państw nie chciał czerwonej Rosji, jednak kiedy stało się już jasne, że Lenin i spółka  będą rządzić, delegaci z kilku państw europejskich odwiedzili ich, aby sprawdzić jak wygląda "nowe" państwo. Sierot było sporo, z tego powodu, że ich rodzice, w większości wspierający siły "białych" zostali albo zamordowani albo wywiezieni do obozów. Stąd podjęto decyzje o wyłapaniu dzieci i umieszczeniu ich w wagonach pociągowych. No tylko jak wspomniałem, zapomniano o nich...
    Wcześniej nie uznałem Twojej odpowiedzi Piastun, bo podałeś ZSRR w latach 30 lub 40. Czyli za panowania Stalina. To tak w ramach wyjaśnienia ;) Zadajesz.

Offline Piastun

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2989 dnia: Grudnia 09, 2016, 19:05:16 »
    Podczas jeden z wojen w XX wieku armia państwa A oblegała twierdzę należącą do państwa B. Obrońcy trzymali się kilka miesięcy i mimo licznych szturmów nie ustąpili. Oblężenie tej twierdzy jest znane głównie ze zmasowanego ataku gazowego wojsk państwa A na pozycje wojsk państwa B, w którym zginęło kilka tysięcy żołnierzy, a mimo to obrońcy utrzymywali twierdzę i dopiero jakiś czas później oddali umocnienia. Z tego powodu mówi się, że jest to Drugie Verdun albo Małe Verdun. Podaj nazwy państw A i B oraz podaj nazwę tej twierdzy.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #2990 dnia: Grudnia 10, 2016, 08:35:43 »
    Chodzi o oblężenie twierdzy Osowiec w 1915. Atakowali Niemcy a bronili się Rosjanie.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Piastun

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2991 dnia: Grudnia 10, 2016, 11:23:33 »
    Zgadza się.

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2992 dnia: Grudnia 11, 2016, 19:53:42 »
    Podczas jednej z wojen z niemcami polskie wojsko tak wrogowi dopiekało, że jak to zanotował kronikarz, Niemcy bali się z obozu wyjść nawet za potrzebą. Co to za konflikt i kiedy miał miejsce?

Offline vtz

• Użytkownik
    • Piwa: 166
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #2993 dnia: Grudnia 11, 2016, 20:13:08 »
    Podejrzewam, że chodzi o trzecią wojnę Bolesława Chrobrego z Henrykiem II, lata 1015-1018.
    koło historii będzie kręcić się dalej zataczając koło ...

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2994 dnia: Grudnia 13, 2016, 01:36:45 »
    Nie. Nie obstawiaj tylko kroniki czytaj :P

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #2995 dnia: Grudnia 13, 2016, 02:14:12 »
    A ja myślę, że chodzi o konflikt polsko-niemiecki z 1109, kiedy panował też Bolesław, ale nie Chrobry.
    (click to show/hide)

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #2996 dnia: Grudnia 13, 2016, 09:22:16 »
    Nie. Nie obstawiaj tylko kroniki czytaj :P
    Mozna pdf ?

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2997 dnia: Grudnia 13, 2016, 13:30:21 »
    Lew ma rację. Chodzi o wojnę Henryka V z Bolesławem Krzywoustym w 1109 roku. Gall Anonim tak min. o tym pisał:
    Gdy cesarz ujrzał, że ani orężem, ani groźbami, ani podarkami czy obietnicami nie potrafi zmiękczyć mieszczan, ani też nic nie zyska stojąc tam dłużej, po odbyciu narady ruszył obozem w stronę miasta Wrocławia, gdzie również miał sposobność poznać siły i talent [wojenny] Bolesława. Albowiem dokądkolwiek cesarz się zwrócił, gdziekolwiek rozbił obóz lub zrobił postój, postępował za nim Bolesław raz z przodu, a raz z tyłu, i zawsze trzymał się w pobliżu miejsca postoju cesarza. A gdy cesarz ruszając w drogę zwijał obóz, Bolesław dalej był mu nieodstępnym towarzyszem i jeżeli tylko ktoś wyszedł z szeregów, to już nie znalazł powrotnej drogi; a jeżeli czasem większy [jakiś] oddział w poszukiwaniu żywności lub paszy dla koni oddalił się bardziej od obozu, ufny w swą liczbę, to Bolesław natychmiast stawał pomiędzy nim a wojskiem [cesarskim], i tak ci, którzy wyprawiali się po łup, padali sami łupem Bolesława.

W ten sposób tak liczne i sprawne wojsko wprawił w taki strach, że nawet Czechów, urodzonych łupieżców, zmusił, by jedli własne zapasy albo [całkiem] pościli. Nikt bowiem nie śmiał wychylić się z obozu, żaden giermek nie poważył się trawy zbierać, nikt nie wychodził nawet za swą potrzebą poza rozstawioną linię straży. Obawiano się Bolesława w dzień i w nocy, ciągle mając go w pamięci, nazywano go "Bolesławem, który nie śpi". Gdy się ukazał jakiś gaik lub zarośla, wołano: "Strzeż się, tam się kryje!" Nie było miejsca, gdzie by nie domyślano się Bolesława. W ten sposób nękał ich bez wytchnienia, porywając po kilku jak wilk, raz z przodu, raz z tyłu, innym razem zaś z boków nastając. Dlatego też rycerstwo cały dzień szło w pełnym rynsztunku, spodziewając się nieustannie zjawienia się Bolesława. W nocy także wszyscy spali w kolczugach, lub też stali na stanowiskach, inni odbywali straże, albo przez całą noc obchodzili obóz dookoła, albo wołali: "Czuwajcie, strzeżcie się, pilnujcie!"

Kronikę Galla Anonima znajdziesz bez problemu w internecie, min. tutaj: http://www.zswsucha.iap.pl/STREFA_N/WiLeHi/lektury/kronika/index-1.htm

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #2998 dnia: Grudnia 18, 2016, 15:45:27 »
    W innym fragmencie kroniki Gala zwanego Anonimem możemy wyczytać:
    "Nie było większego warzywnika niż tego, który posiadał Mariusz ze Stargardu. Lwią część jego upraw stanowiła kapusta, którą kisił od niepamiętnych lat. Przez niego wszelkie dysputy na forum miejskim były blokowane, gdyż ludzie zamiast rozważać nad wprowadzeniem nowych praw, konsumowali jego najsłynniejszą na całym Pomorzu Zachodnim kapustę."

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #2999 dnia: Grudnia 18, 2016, 16:09:57 »
    Interesuje mnie nazwa pewnego miasta, leżącego dziś w obrębie Polski. Szacuje się, że osada powstała jeszcze w IX wieku, lecz pierwsza wzmianka o tym miejscu pojawia się dopiero w XII wieku. W tym samym wieku osiedliły się tu zakony augustianów i joannitów. W połowie XIII wieku miejscu temu nadano magdeburskie prawa miejskie, pod koniec tegoż samego wieku nadano mu prawa lubeckie. W następnym wieku miasto rozkwitło, stało się jednym z najbogatszych w regionie i wstąpiło do pewnej organizacji. Nowożytność nie była jednak tak łaskawa dla tego miasta - w XVI wieku miasto padło ofiarą dwóch wielkich pożarów oraz pewnego konfliktu. Gwoździem do trumny był wiek XVII. W czasie pewnej wojny miasto poniosło ogromne straty w ludności, co położyło się cieniem na jego rozwój w następnych wiekach. Dla ułatwienia dodam, że znajduje się w nim budowla, która w pięciostopniowej skali zabytków oceniana była jako zabytek klasy 0.
    No, do boju, liczę że nie będę musiał dawać podpowiedzi.