Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Quiz] Quiz Historyczny  (Przeczytany 338165 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Quiz Historyczny
    « Odpowiedź #1755 dnia: Maja 21, 2014, 20:55:57 »
    Lipiec 1537. Pytanie od cieniasa z j.pol: rokosze wybuchają?

Offline Elektro ziom

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1756 dnia: Maja 23, 2014, 13:57:34 »
    Ten rokosz jest tak nazywany a a ja nie chciałem za bardzo podpowiadać, żeby się trochę namęczyli.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #1757 dnia: Maja 24, 2014, 22:12:29 »
    Przepraszam, zapomniałem o zagadce. No to tak: jeden z najzdolniejszych fachowców wojsk inżynieryjnych w 2 Rzeczpospolitej, odpowiadał za budowę umocnień obronnych RP w 2 wś, podczas niej miał stopień kapitana.

Offline Agis

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #1758 dnia: Maja 25, 2014, 00:19:10 »
    Mieczysław Kruszewski, kapitan 8 p. saperów. Ciekawe, bo w opisie obrony wybrzeża w wiki piszą "szef fortyfikacji – mjr sap. Mieczysław Kruszewski"...
    Wiek średni jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano będziesz się czuł lepiej. Wiek podeszły jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano się obudzisz. Groucho Marx

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #1759 dnia: Maja 25, 2014, 10:25:56 »
    Poprawnie, zadajesz. Co do wiki, cóż... różne dziwne rzeczy tam widziałem, włącznie z Mieszkiem I ur. w XX wieku :P

Offline Agis

• Użytkownik
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #1760 dnia: Maja 25, 2014, 10:58:42 »
    No to lecimy:
    Urodził się w wiosce Nakamura (historyczna prowincja Owari) jako syn rolnika. Przez swych wasali sprawował władzę nad wszystkimi wyspami.
    Znany ze swojego zamiłowania do herbaty upowszechnił ceremoniał picia herbaty objeżdżając kraj z przenośnym pawilonem herbacianym nakrytym złotym liściem. Został ubóstwiony jako kami, poświęcona jest mu świątynia w Kioto, obok niej znajduje się kopiec grobowy zawierający ponad 38 tys. nosów obciętych zabitym Koreańczykom przez wojska japońskie.
    Wiek średni jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano będziesz się czuł lepiej. Wiek podeszły jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano się obudzisz. Groucho Marx

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #1761 dnia: Maja 25, 2014, 11:26:42 »
    Hideyoshi Toyotomi?

Offline Agis

• Użytkownik
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #1762 dnia: Maja 25, 2014, 12:15:46 »
    Jasne!
    Zadajesz.

Offline Mires

• Użytkownik
    • Miecznik Wielki Koronny
    « Odpowiedź #1763 dnia: Czerwca 17, 2014, 02:55:49 »
    Dobrze, skoro zwycięzca się nie odezwał to wykorzystam tą okazję.

Ochotniczy odział lekkiej piechoty na terenie Polski, stworzony na wzór francuskiej jednostki o podobnej nazwie. Charakterystyczną cechą ich umundurowania była czarna sukienna kamizelka z naszytym nać dużym krzyżem koloru białego. Odział ten był jedną z najbardziej doborowych jednostek armii polskiej swojego okresu. W szczytowym okresie swojej bojowej działalności osiągnął siłę batalionu, czyli około 400 ludzi. Jednostka istniała zaledwie cztery miesiące.

Mam nadzieję, że nie za trudne, powodzenia!
    „Polska nie ma wiecznych sojuszników, ani wiecznych wrogów; wieczne są tylko interesy Polski i obowiązek ich ochrony”

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #1764 dnia: Czerwca 17, 2014, 05:57:36 »
    Pfff był taki pułk na B&I w Polsce chyba ^^ Żurawie Żuawi śmierci

Offline Mires

• Użytkownik
    • Miecznik Wielki Koronny
    « Odpowiedź #1765 dnia: Czerwca 17, 2014, 14:40:24 »
    No zgadza się, chyba nawet za łatwe. Teraz ty pytasz.
    „Polska nie ma wiecznych sojuszników, ani wiecznych wrogów; wieczne są tylko interesy Polski i obowiązek ich ochrony”

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1766 dnia: Czerwca 17, 2014, 15:43:10 »
    Nazwa, w skład jakiej kodyfikacji i wyjątkowość "podręcznika" skierowanego do "żądnej prawa młodzieży,". Przede wszystkim chodzi mi o cechę wyjątkową odróżniającą to dzieło od...hm wszystkich innych tego typu? :s
    Pytanie przebadałem pod względem "googlowatości" i jest ono proste :3

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1767 dnia: Czerwca 19, 2014, 12:16:17 »
    dobra ułatwienie chodzi o Instytucje, wchodzące w skład kodyfikacji Justyniańskiej i CiC. Po prostu ten kto poda na czym polegała wyjątkowość ich, w porównaniu do np. podręcznika z historii czy j.polskiego który przerabialiście/przerabiacie, ten przejmuje.

Offline Agis

• Użytkownik
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #1768 dnia: Czerwca 22, 2014, 14:28:59 »
    ...podręcznik prawa rzymskiego, będący częścią kodyfikacji justyniańskiej (Corpus Iuris Civilis) - posiadający moc prawa obowiązującą w Cesarstwie Bizantyjskim... Instytucje, będące częścią kodyfikacji Justyniana, posiadały również moc ustawy.
    Nazwa, w skład jakiej kodyfikacji i wyjątkowość "podręcznika" skierowanego do "żądnej prawa młodzieży,". Przede wszystkim chodzi mi o cechę wyjątkową odróżniającą to dzieło od...hm wszystkich innych tego typu? :s
    Pytanie przebadałem pod względem "googlowatości" i jest ono proste :3
    Bez urazy, ale na tak sformułowane pytanie nawet Trybonian i Theophilus by nie odpowiedzieli :):P

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1769 dnia: Czerwca 25, 2014, 23:10:59 »
    Tak tak, chodziło o sam fakt, że wymyślili takie coś jak podręcznik-ustawę. Pytanie zadane tak aby przepisanie hasła w google nie było proste :3
    Zadajesz