Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Quiz] Quiz Historyczny  (Przeczytany 335191 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Vernon Roche

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Quiz Historyczny
    « Odpowiedź #1410 dnia: Lipca 13, 2011, 11:40:29 »
    Wiedziałem, że ktoś szybko na to odpowie. Jakoś nie miałem weny.
    Mogła to być także bitwa na Łuku Kurskim, Bitwa pod El-Alamein.

« Ostatnia zmiana: Lipca 13, 2011, 12:41:07 wysłana przez Vernon Roche »
    Si vis pacem para bellum.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1411 dnia: Lipca 13, 2011, 11:52:51 »
    IMHO:
    Bitwa o Anglie, totalna klęska Luftwaffe.
    Stalingrad, wyprawa dość nieudana, ale kurcze jaki odwrót :)

Na trzecią pozycje za bardzo nie mam pomysłu, to znaczy pomysłów jest wiele, ale takie decydujące bitwy...
    pod Monte Cassino polacy ostatecznie otworzyli drogę aliantom do Włoch, teatr wojny przenosił się powoli na terytorium niemiec, a dzięki zdobyciu klasztoru Włochy były w poważnych tarapatach.

Klęska Trzeciej Rzeszy mogłą również zależeć od Japonii. Gdyby nie spuszczono na nią bomb i wojska amerykańskie nie byłyby zaangażowane w Europie to wynik wojny mógł być inny.
    Wiedziałem, że ktoś szybko na to odpowie. Jakoś nie miałem weny :D
    Mogła to być także bitwa na Łuku Kurskim, Bitwa pod El-Alamein, ale niech będzie.

Twoja kolej Mortis :)

Przepraszam, że się wtrącam ale... większych bredni dawno nie słyszałem.

Chcesz trzy pozycje?

Obrona Moskwy- Wermacht po raz pierwszy skutecznie zatrzymany i kontratakowany przez Armię Czerwoną.
    Łuk Kurski- Wermacht traci inicjatywę strategiczną i już do końca wojny jej nie odzyskuje.
    Operacja Bagration- miażdżący cios zadany armii niemieckiej przez armię czerwoną, już się z kolan nie podniosła.

A teraz skomentuję może wasze propozycje:

Bitwa o Anglię- może i dla Brytyjczyków ważna ale... jaki naprawdę mieli oni potem udział w zwycięstwie? Niewielki...
    Stalingrad- bitwa ważna ale na pewno nie najważniejsza, mimo strat Wermacht był jeszcze bardzo sprawną siłą i potrafił wykazać się inicjatywa strategiczną.
    Monte Cassino- tu to żeś po bandzie pojechał... Ja rozumiem patriotyzm ale front Włoski był trzecio- planowym teatrem działań, poza tym, z tej strony alianci do Niemiec weszli dopiero po zakończeniu wojny...
    Bitwa pod El-Alamein- wystarczy popatrzyć na skalę i ilość zaangażowanych środków (z obu stron) żeby łatwo dojść do wniosku, że walki w Afryce były niewiele znaczącym epizodem.

Panowie, bądźmy poważni, jak już zadaje się w tym temacie pytanie to należałoby mieć gotową odpowiedź i co chyba najważniejsze mieć wiedzę na ten temat. Nie masz weny czy pomysłu? Nikt nie każe pisać pytania od razu, może odłóż to na parę godzin albo po prostu oddaj kolejkę...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #1412 dnia: Lipca 13, 2011, 11:57:48 »
    Klęska Trzeciej Rzeszy mogłą również zależeć od Japonii. Gdyby nie spuszczono na nią bomb i wojska amerykańskie nie byłyby zaangażowane w Europie to wynik wojny mógł być inny.

Przepraszam, że się wtrącę ale to już w ogóle brednie... Z tego co mi wiadomo to Japonia została zbombardowana bombami atomowymi już po klęsce niemiec, więc to ma się ni jak do ich przegranej :) Głównie to było zrobione na pokaz, by rosjanie wiedzieli, że ameryka ma już technologię atomową :)

Offline Vernon Roche

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1413 dnia: Lipca 13, 2011, 12:15:33 »
    Bitwa o Anglię- może i dla Brytyjczyków ważna ale... jaki naprawdę mieli oni potem udział w zwycięstwie? Niewielki...
    Tak, tak. Po tej bitwie Luftwaffe nigdy nie odzyskało dawnej potęgi. I nie tylko dla Brytyjczyków, gdyż Polacy także zyskali tyle, że reputację.

Stalingrad- bitwa ważna ale na pewno nie najważniejsza, mimo strat Wermacht był jeszcze bardzo sprawną siłą i potrafił wykazać się inicjatywa strategiczną.
    A to, że Sowieci obronili ważne linie zaopatrzeniowe się nie liczy? No i w końcu pomimo tego, że nie została zniszczona potęga Wehrmachtu to i tak Niemcy się wycofali dając Rosjanom przynajmniej tam spokój.

Bitwa pod El-Alamein- wystarczy popatrzyć na skalę i ilość zaangażowanych środków (z obu stron) żeby łatwo dojść do wniosku, że walki w Afryce były niewiele znaczącym epizodem.
    Cóż, a to, że Niemcy zostali wyparci z Afryki? Nie licząc także faktu, że Rommel znacznie stracił w oczach Hitlera.

A Monte Cassino? Cóż, mimo iż uzyskano ważny punkt oporu to nie wydarzyło się chyba nic ważnego, hę?

Jak narazie tyle mam do powiedzenia.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 13, 2011, 12:20:07 wysłana przez Vernon Roche »

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1414 dnia: Lipca 13, 2011, 12:35:00 »
    Przepraszam, że się wtrącę ale to już w ogóle brednie... Z tego co mi wiadomo to Japonia została zbombardowana bombami atomowymi już po klęsce niemiec, więc to ma się ni jak do ich przegranej :) Głównie to było zrobione na pokaz, by rosjanie wiedzieli, że ameryka ma już technologię atomową :)

Tego fragmentu Kradusie nawet nie chciało mi się komentować... Jak sam zauważyłeś, stek bzdur.

Tak, tak. Po tej bitwie Luftwaffe nigdy nie odzyskało dawnej potęgi. I nie tylko dla Brytyjczyków, gdyż Polacy także zyskali tyle, że reputację.
    Nigdy nie odzyskało dawnej potęgi? A tak naprawdę kiedy ja posiadało? Luftwaffe była siłą ukierunkowaną na wspieranie Blitzkriegu, bombardowania strategiczne nigdy nie miały tam wysokiego priorytetu. Przeanalizuj działania lotnictwa niemieckiego we Francji czy na froncie wschodnim, tam mogło się wykazać.

A to, że Sowieci obronili ważne linie zaopatrzeniowe się nie liczy? No i w końcu pomimo tego, że nie została zniszczona potęga Wehrmachtu to i tak Niemcy się wycofali dając Rosjanom przynajmniej tam spokój.
    Wyobrażasz sobie Gestapo uganiające się po Syberii za Radzieckimi partyzantami? A przecież Stalin aż tam mógł się wycofywać... Akurat brak przestrzeni na zbieranie nowych oddziałów i gromadzenie zasobów nie było dla ZSRR większym problemem. Niemcy nie mieli tyle wojsk, żeby upilnować swoich zdobyczy, już w rok po inwazji było jasne, że nie są w stanie zagarnąć tak wielkich obszarów. Bitwa pod Stalingradem była spowodowana tylko i wyłącznie pobudkami ideologicznymi, ani Niemcą to miasto nie było do szczęścia potrzebne ani Ruskim i jedni i drudzy mogli się spokojnie wycofać...

Cóż, a to, że Niemcy zostali wyparci z Afryki? Nie licząc także faktu, że Rommel znacznie stracił w oczach Hitlera.
    Rommel to nie jedyny generał Hitlera i tak bardzo stracił, ze pod koniec zmagań Hitler go odwołał, żeby przez przypadek prestiż jego pupilka nie ucierpiał z powodu wycofania się z Afryki... Szczerze, powiedz mi po cholerę Hitlerowi szmat pustyni? Sam udział aliantów zachodnich w wojnie w Europie był drugorzędny a front w Afryce był drugoplanowym dla aliantów, podtrzymywał nadzieję wśród Brytyjczyków...

A Monte Cassino? Cóż, mimo iż uzyskano ważny punkt oporu to nie wydarzyło się chyba nic ważnego, hę?
    Przykro mi, że burzę wasze wyobrażenie o wojnie ale... Prędzej czy później ktoś to musi zrobić.
    Ciężar wojny z Hitlerowskimi Niemcami w 85% ponosił Związek Radziecki wiec jakie znaczenie ma w skali całego konfliktu pomocnicza operacja pozostałych 15%?

Offline Vernon Roche

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1415 dnia: Lipca 13, 2011, 12:40:00 »
    Cóż najwyraźniej zostałem pokonany w bitwie na argumenty.
    Istnieje takie przysłowie, że człowiek uczy się na błędach. Ja tu kilka poważnych popełniłem przyznaję się do tego. Następnym razem będę bardziej uważał.

No dobra panie sir Luca twoja kolej.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1416 dnia: Lipca 13, 2011, 12:43:47 »
    Ja swoją kolejkę oddaję. Nie zdobycie pytania było moim celem w tej dyskusji.

Offline Mortis

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #1417 dnia: Lipca 13, 2011, 13:38:08 »
    Również nie chcę pytania, bo wychodzi, ze nie zasłużyłem, ale cóż.
    Klęska niemiec spowodowana była wieloma czynnikami, teatrem działań była przecież spora część świata. Tu klęska, tam klęska i już się mogło wszystko walić.
    Obrona Anglii połamała zęby wojskom powietrznym niemiec, a to niemały sukces, w końcu jaki był stan sił? 3 samoloty niemiecke na jeden angielski? Bardzo dawno nie czytałem niczego o drugiej wojnie, ale może nawet i więcej.
    A zresztą, nie ma co się dalej wykłucać. Jesli chodzi o drugą wojnę to jestem średnio poinformowany, osobiście wolę dobę francuskiego Empire'u :)
    I dzięki za wyłapanie błędów, jak wyżej, człowiek uczy się całe życie.

Offline Kasztanian Wdzydze

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Na stanowisku do końca
    « Odpowiedź #1418 dnia: Lipca 13, 2011, 15:42:05 »
    To ja przejmuję: W którym roku urodził się Kasztanian Wdzydze?

Nie w 1980

Kradus zgadł, zadajesz
    « Ostatnia zmiana: Lipca 15, 2011, 21:37:50 wysłana przez Kasztanian Wdzydze »
    MORMO rządzi

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #1419 dnia: Lipca 13, 2011, 15:54:04 »
    W 1980 r. :o

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1420 dnia: Lipca 13, 2011, 18:37:21 »
    Taki mały offtop:
    Choć kłótnia się skończyła to pragnę zaprezentować [choć i tak twierdze, że ciotka wikipedia to jest stek bzdur, ale co tam] parę projektów, "manii wielkości" hitlera i państwa rasy rządzącej...

Landkreuzer P. 1500 Monster - Czołg o wiele większy od o wiele za dużego Mausa...
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Landkreuzer_P._1500_Monster

Sturmtiger - Działo samobieżne, jako moździerz kalibru 380mm
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Sturmtiger

W/w "Myszka".
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Maus_%28czo%C5%82g%29

Nie można mówić, że to głównie bitwy oraz plan Barbarossa zadecydowały o przegranej Niemiec, ale również ich mania większości...

EDIT:
    Dziękuje za życzenia, zadaj zagadkę.

A moje pytanie to:
    Co to za miasto, które przedstawione jest na obrazie średniowiecznej ryciny oraz modelu:
    « Ostatnia zmiana: Lipca 16, 2011, 13:19:33 wysłana przez Kradus »

Offline shady

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1421 dnia: Lipca 16, 2011, 17:21:17 »
    Konstantynopol?

了解敵人和自己的,可以打一百年仗是不是指的失敗

http://www.viva.org.pl

Mam nieregulaminowa i za wysoka sygnaturka, wiec ja ucieli

Offline Mortis

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #1422 dnia: Lipca 16, 2011, 18:16:32 »
    Raczej tak, jest nawet pokazana blokada morska po prawej stronie obrazu.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1423 dnia: Lipca 17, 2011, 09:39:56 »
    Konstantynopol?

Oczywiście, zadajesz :)

Offline shady

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1424 dnia: Lipca 22, 2011, 20:28:58 »
    Sorki że nie zadałem pytania od 5 dni , bo byłem na wyjeździe.

A pytanie brzmi jak nazywał się nieślubny syn Władysława IV Wazy, wzniecil bunt chlopów na podhalu.
      Wojsko pod jego dowództwem zdobylo zamek Czorsztyn.
      Zginął na palu.

了解敵人和自己的,可以打一百年仗是不是指的失敗

http://www.viva.org.pl

Mam nieregulaminowa i za wysoka sygnaturka, wiec ja ucieli