Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Quiz] Quiz Historyczny  (Przeczytany 334574 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SIEG

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • RAHOWA
    Odp: Quiz Historyczny
    « Odpowiedź #1230 dnia: Października 13, 2010, 08:45:19 »
    Potwierdzam, a dodatkowo chodziło mi o to, że Skorzenny musiał wybrać najbardziej ryzykowny sposób ewakuacji, czyli przy pomocy samolotu z niewystarczającym pasem startowym.
     Ale odpowiedź zaliczam. I głos oddaję.
    Ktokolwiek bierze miecz, ginie od miecza, a ktokolwiek nie bierze miecza, albo z rąk go wypuszcza... ginie na krzyżu!

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #1231 dnia: Października 13, 2010, 12:01:32 »
    Kto w Bitwie pod Legnicą 9. kwietnia 1241 roku dowodził armią mongolska, ile miał jednostek (około) i wymień jedną rzecz która była czymś nowym dla Europejczyków (ta BROŃ pochodzi z Chin).

Mamy nieco sprzeczne źródła, gdyż ja znam Pajdarę lub Bajdarę na czele 10 tys. armii z użyciem duszących gazów :)

Wiec mamy 2/3 kryteria, podejrzewam iż oboje możemy mieć rację :)
    Prosz
    « Ostatnia zmiana: Października 13, 2010, 15:31:36 wysłana przez wesch96 »
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1232 dnia: Października 13, 2010, 12:18:55 »
    Ordu - brat Batu - chana, najstarszy wnuk Czyngis - chana
    posiadał dosyć liczną armię konną - ok. 8tys. jednostek.

Jaka nowość? Prawdopodobnie została użyta broń chemiczna :D

Możliwe, że to prawda :D Pamiętaj, że w odmętach historii ciężko cokolwiek ustalić :D Oddaję swój głos.
    « Ostatnia zmiana: Października 16, 2010, 12:58:26 wysłana przez Corleone »

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #1233 dnia: Października 20, 2010, 21:22:24 »
    Jako, że temat trochę ucichł ośmielam się zadać nowe pytanie - proste, łatwe i przyjemne: jak nazywał się wódz Kaledonów, który walczył z Rzymianami pod Mons Graupius?

EDIT: Zgadza się, zadawaj. A możesz podać tytuł tego dokumentu? Możliwe, że oglądałem.
    « Ostatnia zmiana: Października 21, 2010, 19:58:47 wysłana przez Kolba »

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #1234 dnia: Października 20, 2010, 21:47:32 »
    Akurat ostatnio oglądałem fajny film dokumentalny o wale Hadriana i obecności rzymian na wyspach brytyjskich. No i wspomniana była tam bitwa pod Mons Graupius, a wodzem był Calgacus.

EDIT: Będzie łatwe, bo mi się myśleć nie chce. ^^ Hmm... Np.: Jak nazywa się ochrona ciała widoczna na rysunku poniżej? Pancerz ten składał się z brązowej płyty, którą na piersi wojownika trzymały skórzane pasy. Mam na myśli tylko i wyłącznie ten element widoczny na piersi - nie pytam o nagolenniki, etc.

« Ostatnia zmiana: Października 21, 2010, 20:32:42 wysłana przez proud »

Offline Kolba

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1235 dnia: Października 22, 2010, 08:18:54 »
    Jeśli dobrze pamiętam, Polibiusz nazywa te brązowe dyski cardiophylaxami.

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1236 dnia: Października 22, 2010, 12:36:36 »
    O czymś takim jak "cardiophylax" słyszę pierwszy raz i musiałem nawet z rad wujka skorzystać. Znalazłem takie coś pod tą nazwą (tylko że pisaną przez "k") --> http://www.flickr.com/photos/dandiffendale/3491901661/in/photostream/lightbox/ . Możliwe, że jest to ten sam - lub podobny pancerz z włoską nazwą, ale mi chodzi o ogólną, polską nazwę dla takiego typu zbroi, ponieważ nie były one używane tylko przez rzymian i Etrusków, ale i Iberów, Kartagińczyków, Numidów, a nawet na Bałkanach, w Galii, czy półwyspie peloponeskim.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1237 dnia: Października 22, 2010, 12:42:28 »
    Może chodzi o pektorały ? "pectorale" zwane też niekiedy stróżami serca...
    « Ostatnia zmiana: Października 22, 2010, 13:02:20 wysłana przez Kalpokor »

Offline Kasztanian Wdzydze

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Na stanowisku do końca
    « Odpowiedź #1238 dnia: Października 22, 2010, 13:57:14 »
    Phylax, można nazwać go napierśnikiem
    « Ostatnia zmiana: Października 22, 2010, 14:05:45 wysłana przez Kasztanian Wdzydze »
    MORMO rządzi

Offline Kolba

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1239 dnia: Października 22, 2010, 15:02:55 »
    Zdaje mi się, że wszyscy trzej mamy rację. Z greckiego kardia oznacza serce, stąd nauka zwana kardiologią. Natomiast słowo phylax możemy przetłumaczyć jako "strażnik", albo jak to słusznie zauważył Kalpokor "stróż". (K/C)ardiophylax - stróż serca. Dodam jeszcze, że podobny egzemplarz pancerza znaleziono w celtyckiej Irlandii, zatem były one niezwykle popularne w starożytnym świecie.

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1240 dnia: Października 22, 2010, 21:21:46 »
    Już wyjaśniam... A więc tak. Pytanie zadaje Kalpokor, ponieważ ten element, o który mi chodziło nazywa się "pektorał". Phylax był jedną z jego odmian (stosowaną w Rzymie do czasów Republiki - gdzie została wyparta przez inne pancerze), jednak nie była to nazwa całościowa.

Dodam jeszcze, że podobny egzemplarz pancerza znaleziono w celtyckiej Irlandii, zatem były one niezwykle popularne w starożytnym świecie.
    Dokładnie... Była to w pewnym okresie bodajże najpopularniejsza forma ochrony tułowia, jednak tak jak już pisałem, pierwszy raz spotkałem się z nazwą "Kardiophylax" i podejrzewam, że podobnie jak Phylax była to albo nazwa podgrupy tego opancerzenia, albo nazwa regionalna. Możliwe też, że jak pokazują zdjęcia kardiophylax był osłoną okrągłą, a pod nazwę pektorał wchodzi każdy kształt ochrony przodu tułowia, byleby była mocowana pasami.

Niemniej nie wiem, specjalistą nie jestem, historii nie kończyłem i możliwe, że się mylę, ale tak to według mnie wygląda.

Zagadka idzie w ręce Kalpokora. :)

Offline Kolba

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1241 dnia: Października 22, 2010, 23:18:36 »
    Pragnę również zaznaczyć, że pektorał niekoniecznie spełniał funkcję ochronną. W Księdze Wyjścia znajduje się opis kilku "sprzętów" świątynnych, których sposób wykonania podał rzekomo żydowski Bóg. Wśród nich mamy też pektorał wysadzany dwunastoma kamieniami szlachetnymi, który był częścią ubioru Aarona i jego synów - pierwszych kapłanów. W Egipcie natomiast bogato zdobiony napierśnik był często noszony przez faraonów i arcykapłanów. Poniżej link do obrazku przedstawiającego pektorał Aarona oraz widocznego na drugim planie złotego cielca.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/The_Golden_Calf.jpg

Kardiophylax był prawdopodobnie lokalną nazwą ochronnego pektorału w Grecji, gdyż wszystko wskazuje na to, że nazwa podana przez Polibiusza jest z pochodzenia grecka. Natomiast u innych starożytnych ludów były inne określenia na ochraniacze przodu tułowia. Jako że od kilku lat uczę się jęzka staroiryjskiego, spróbowałem utworzyć nazwę tego typu zbroi w mowie używanej we wczesnośredniowiecznej Irlandii. Kultura lateńska dotarła tam stosunkowo późno, a wyroby z brązu zawsze były popularne wśród Goidelów, dlatego ochronne pektorały z brązu mogły przetrwać aż do około szóstego wieku naszej ery, kiedy to archaiczny iryjski (charakteryzujący się głównie brakiem spółgłoski "p") zaczął zanikać i przekształcać się w staroiryjski, zatem możemy pokusić się o nazwę w tym drugim, dużo łatwiejszym i bardziej znanym ze źródeł języku. Crideluric - tak w przybliżeniu mogła ona brzmieć. Cride to w staroiryjskim serce (dla porównania w dzisiejszym języku gaelickim serce to Croi, w "środkowalijskim" Craidd). Nie mamy w staroiryjskim określenia na zbroję, dlatego musimy posłużyć się językami pokrewnymi. W łacinie jak większość z was zapewnie wie, określenie na pancerz to lorica (przykładowo: zbroja segmentowa - lorica segmentata, łuskowa - lorica squamata). Natomiast w epickim poemacie starowalijskim Y Gododdin, który został spisany po raz pierwszy na pewno przed rokiem tysięcznym, występuje słowo lluric, wywodzące się - jak zostało pokazane wyżej - z mowy Juliusza Cezara. Przypuszczam, że we wczesnośredniowiecznym iryjskim brzmiałoby to po prostu luric - w odróżnieniu od starszych języków P-Celtyckich (brytyjskich, powstałych zanim pojawiły się wpływy liguryjskie i później łacińskie, a więc czysto indoeuropejskich), w młodszym Q-Celtyckim (gaelickim, który był poddany wpływom helleńskim) nie używano zbitek spółgłoskowych "el", "dd" i tym podobnych .

Rozpisałem się trochę, ale mam nadzieję, że choć jedna osoba będzie zainteresowana moimi wypocinami etymologicznymi. I przepraszam za błędy, ale pisałem dosyć szybko.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1242 dnia: Października 23, 2010, 13:07:00 »
    Tak, z tą funkcją religijną też się spotkałem więc nie byłem do końca pewny...To pozostańmy w antyku :)

Rzymianie znali dwa typy jakbyśmy to dziś powiedzieli "biznesmenów". Podaj ich oryginalne nazwy i funkcje jakie spełniali.

Offline Sir_Michal

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #1243 dnia: Października 23, 2010, 13:44:32 »
    To i ja się zacznę z Wami bawić.
    Rzymscy "biznesmeni":
    Negotiatores- tacy bankierzy rzymscy. Dawali pożyczki, sprzedawali ogromne ilości produktów, przyjmowali wpłaty, wymieniali pieniądze. A nawet realizowali czeki.
    Mercatores zajmowali się sprzedażą w sklepach. Ponadto prowadzili narożne sklepy na ulicy. Obecni byli także w czasie wypraw wojennych towarzysząc rzymskim żołnierzom. Legioniści mogli u nich kupić pożywienie czy ubranie.
    Mecz 22nd vs REF, rozkaz IvEgo:
    "Konnica schodzi z koni i atakuje Harlequina" (który siedzi w ruinach z łukiem). Po chwili cała konnica pada - runda przegrana

Offline Kasztanian Wdzydze

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Na stanowisku do końca
    « Odpowiedź #1244 dnia: Października 23, 2010, 14:31:08 »
    Tak, z tą funkcją religijną też się spotkałem więc nie byłem do końca pewny...To pozostańmy w antyku :)

Rzymianie znali dwa typy jakbyśmy to dziś powiedzieli "biznesmenów". Podaj ich oryginalne nazwy i funkcje jakie spełniali.

Offtop, oczywiście szanuję łańcuch zadających pytania, natomiast nie do końca zgadzam się z pektorałem jako elementem ochronnym.

Offtop2 down: No sorki, ale np. w "Germanii" Tacyta nie ma o pektorałach...ale przecież ja nie czepiam się, jak jakiś natręt...
    « Ostatnia zmiana: Października 23, 2010, 17:25:41 wysłana przez Kasztanian Wdzydze »
    MORMO rządzi