Użycie broni chemicznej nie musi ograniczać się "tylko" do stricte wojny na polu bitwy, więc według mnie było to w czasie First Sacred War w Grecji w roku 590 p.n.e. Wówczas to Solon zatruł rzekę dostarczającą wodę do oblężonej Kirrha - nieopodal Delf - dolewając do niej (bądź do pobliskich rur od niej biegnących) sok z ciemiernika. To spowodowało masowe zachorowania i miasto zostało łatwo zdobyte.
edit: Nie miałeś zwida. Później zauważyłem, że chodzi o Europę, ale jednocześnie - jak napisałem wyżej - nie zgadzam się z tym, że odpowiedź Corleone jest poprawna.
edit: I tak oddałbym zagadkę bo nie chce mi się zadawać pytań, ale nie rozumiem takiego podejścia. Pytanie jest klarowne i brzmi: "Kiedy najprawdopodobniej użyto, po raz pierwszy, w europie broni chemicznej?". Udzielam odpowiedzi starszej o niemal 200 lat, ale... "Zadaje Corleone, ponieważ trafił w odpowiedź której oczekiwałem. Natomiast proud, zgoda, nie sprecyzowałem pytania, moja wina." Czyli w tym wątku nie chodzi o poprawne odpowiedzi, a jedynie o takie których oczekuje zadający pytanie? Hmm...