Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Quiz] Quiz Historyczny  (Przeczytany 334326 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Quiz Historyczny
    « Odpowiedź #3570 dnia: Lipca 12, 2018, 09:19:36 »
    Mam już w głowie zagadkę, ale to będzie zagadka literkowa, jakie zadawałem kilka lat wstecz, a ona wymaga jednak więcej wkładu, trzeba sensownie skomponować ją tak, żeby była zrozumiała i nie zdradzić za wiele, a to zajmuje trochę czasu. Przez to nie będę w stanie zadać jej wcześniej niż dzisiaj w nocy, a nawet bardziej prawdopodobny termin to jutro późnym wieczorem.
    Także jeśli ktoś ma w głowie zagadkę i nie chce czekać, to może zadać.
    A jak chętnych nie będzie to w wolnym czasie postaram się wysłać moją.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #3571 dnia: Lipca 17, 2018, 18:08:03 »
    A więc interesuje mnie pan, którego oznaczymy sobie literką A. Pan ten pochodził z kraju B i zasłużył się dla niego jako m.in. archeolog i dyplomata, choć najlepiej znany jest on jako oficer wojskowy. W czasie pewnego wielkiego konfliktu, w który uwikłany był m.in. kraj B, nasz A osiągnął zaskakująco dobre rezultaty pomagając w zdobyciu licznych terenów. Wiele lat później w C, byłej kolonii B, powstanie film o nim (uznawany za jeden z najlepszych filmów w historii), skupiający się właśnie na tym sukcesie. Sam A wielkiej kariery w wojsku nie zrobił i zginął w wypadku drogowym.

Z takich ciekawostek, wielu ludzi interesowała jego orientacja seksualna. Nie istnieje żaden dowód na to, że utrzymywał z kimkolwiek kiedykolwiek jakąkolwiek relację seksualną i zdaniem przyjaciół był aseksualny. Nie przeszkadza to badaczom raz na jakiś czas w świetle nowych dowodów sugerować, że A był homo- lub heteroseksualny.

Offline Bazi

• Użytkownik
    • Piwa: 69
    • Bazi tańczy !!! Tańczy Tańczy Tańczy!! Na lodzieee
    « Odpowiedź #3572 dnia: Lipca 17, 2018, 18:15:06 »
    Thomas Edward Lawrence ten z Arabii

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #3573 dnia: Lipca 17, 2018, 18:49:42 »
    Owszem, szybko poszło.
    Uznam twoją odpowiedź Bazi, bo zapomniałem dodać, że oczekuję podania wszystkich literek, mój błąd. Ftr, B to Wielka Brytania, a C to USA.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #3574 dnia: Lipca 20, 2018, 15:37:16 »
    Pierwszy post zaktualizowany. W spoilerze poniżej tabela z dnia 8 września 2016 r.

(click to show/hide)

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #3575 dnia: Lipca 20, 2018, 18:58:25 »
    Ile bym dał za możliwość odpowiedzenia na pytanie i udzielenia swojego...

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #3576 dnia: Lipca 20, 2018, 19:37:10 »
    Bazi pisał mi na fb, żebym przejął jeśli do godziny 20 nie wyśle zagadki. Ja nie mam pomysłu, także możesz adriankowaty (albo ktokolwiek inny) zadać swoją zagadkę już za niecałe pół godziny, jeśli Bazi się nie pojawi na forum.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3577 dnia: Lipca 20, 2018, 20:00:34 »
    Ok, dziękuję.
    EDIT: na moim zegarze podane jest, że mamy 20:02, więc myślę, że już mogę. A więc było sobie późnośredniowieczne oblężenie pewnego istotnego ze względów strategicznych zamku w pewnym wyjątkowo kosztownym (dla obu stron) i relatywnie długotrwałym (jak na epokę) konflikcie między dwoma średniowiecznymi państwami. Jedno państwo powstało na koszt drugiego, jednak poróżniły się ze sobą z uwagi na kwestie gospodarcze (to istotna sugestia). Oba państwa walczyły ze sobą w serii długotrwałych i momentami nonsensownych wojen i oblężenie, o którym mowa, toczyło się w ramach postępującego rozkładu politycznego w państwie nr 1 i relatywnego podźwignięcia się geopolitycznego państwa nr 2.Oblężenie to jednak zakrwawało o kiepski żart. Zaczęło się ono od tego, że najpierw państwo nr 2. wydarło ów zamek państwu nr. 1 w drodze całkowicie oddolnego buntu ludności natywnej (tu ważna informacja), jednak ta ludność miała problem z utrzymaniem dostatecznej ilości zbrojnych (tu kolejna ważna informacja) na obsadzenie wszystkich zamków i twierdz opanowanych na koszt państwa nr. 1. Żeby było śmieszniej, większość buntowników albo była całkowitymi tubylcami ALBO pochodziła z państwa nr. 2 i osiadło tu po poprzednim, wyjątkowo krwawym dla państwa nr. 1 konflikcie. Zamek ten państwo nr. 1, które było już w stanie totalnego rozkładu, odbiło z pomocą posiłków sprowadzonych z państwa (czy może raczej - zespołu państw, ale wyjątkowo z jednego i tego samego jego regionu) nr. 3. i tak się nastarało, że żywności, płynów i paszy dla koni, nie mówiąc już o amunicji, broni i uzbrojenia ochronnego zamek ów miał pod dostatkiem przez całe oblężenie. Z drugiej strony, specyfiką tego "zamku" było to, że samego zamku - jako kasztelu - ono nie miało, miało za to teren sprzyjający obronie - miasto zostało założone na malutkiej wysepce na przesmyku między dwoma jeziorami i w praktyce było dostępne tylko z dwóch stron, a dysponowało murami otaczającymi cały kompleks miejski, co czyniło je dobrym punktem do obrony i bardzo trudnym do zdobycia.Siły oblegające z państwa nr. 2 z kolei przez całe oblężenie zmagały się z brakiem pieniędzy, przejawiającym się nawet tym, że wojacy - którzy grabili wszystko co popadnie - musieli zastawiać swoją broń by mieć coś jeść, dezerterowały masowo, a sama załoga przez całe oblężenie była w praktyce liczniejsza od sił oblegających. Dowódca oblężenia dwoił się i troił, by chociaż utrzymać to oblężenie mimo całkowitego bałaganu, fatalnego morale, brakach wszystkiego i niedostatecznej artylerii i by jakimś cudem wziąć je szturmem. Próbowano różnych podejść - od bombardowania miasta z wyżebranej artylerii i generalnego szturmu (który załoga odparła, zadając duże straty oblegającym), przez - planowaną ale ostatecznie niewykonaną - próbę desantu z jeziora na najsłabszy odcinek murów aż po ostrzał miasta z ręcznej (tu kolejna istotna uwaga) broni palnej, którą normalnie używało się wtedy DO OBRONY twierdz (wyjątkowo tutaj udało się odnieść względny sukces, gdyż ustrzelono dowódcę załogi, którego zastąpił jego młodszy podkomendny) aż po nawet próbę wybłagania załogi by się poddała (na co ta odpowiedziała, że zajęła twierdzę na rozkaz państwa nr. 1 i zamierza go bronić w imię tegoż państwa). Ostatecznie doszło do tego, że do oblężenia dołączył sam władca państwa nr. 2 przysyłając świeże posiłki ze względu na koncentrację sił państwa nr. 1 w pobliżu która mogła rozbić siły oblegające - czy raczej, blokujące miasto - i co się faktycznie stało, w parę miesięcy później doprowadzając do bitwy, która była jeszcze większą kompromitacją wojsk - nie dowództwa - państwa nr. 2.Pytania brzmią: 1. Co to za oblężenie (jakie miasto, kiedy, jaki konflikt?)? 2. Podaj które państwa kryły się pod numerkami 1, 2 i 3. 3. Podaj dowódcę, który wyrabiał cuda, byle by tylko utrzymać oblężenie. 4. Podaj dowódców załogi (tego ustrzelonego i jego podkomendnego/następcę). 5. Podaj kto był w tym czasie władcą państwa nr. 2.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 20, 2018, 20:27:22 wysłana przez adriankowaty »

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3578 dnia: Lipca 23, 2018, 10:02:09 »
    Nikt nie odpisuje?

To jest quiz historyczny a nie olimpiada. Już nawet w Wielkiej Grze miałeś krótsze pytania Adrian.. // Kradus
    « Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2018, 13:06:05 wysłana przez Kradus »

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #3579 dnia: Lipca 25, 2018, 10:05:42 »
    Daj jakąś podpowiedź może.
    Sam zastanawiałem się nad wojną stuletnią trochę, ale nie przychodzi mi do głowy tam oblężenie żadnego miasta między dwoma jeziorami.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3580 dnia: Lipca 30, 2018, 15:02:52 »
    Jako podpowiedź udzielę stwierdzenia, że jedną ze stron konfliktu była Polska, a konflikt w całości zmieścił się w XV wieku.

Offline Hieronim114

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • bd w pułku
    Odp: [Quiz] Quiz Historyczny
    « Odpowiedź #3581 dnia: Sierpnia 10, 2018, 11:33:23 »
    Oblężenie Brodnicy, państwo nr 1 to Krzyżacy?
    "Kite plane hit steel must"

Dzieci z Georgem Bushem przed zamachem z 11 września 2001 roku

Offline Koxxus

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    • Otaczają mnie tęgie, wielkie dzbany
    « Odpowiedź #3582 dnia: Sierpnia 19, 2018, 14:34:08 »
    Ogarnie ktoś czy adaś coś dorzuci od siebie?

Nie zrobiłbym nic
    Gdybym to forum scrollował jak ty

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #3583 dnia: Września 25, 2018, 07:47:08 »
    Utknęło... znowu...
    To spróbuję odkopać.
    Jak Niemcy pogardliwie nazywali carskiego generała, jednego z odpowiedzialnych za całkowitą klęskę operacji w Prusach?
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Romanow

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    « Odpowiedź #3584 dnia: Września 25, 2018, 08:25:02 »
    Paul Rennenkampf ?