Legenda o jego śmierci z rąk króla Elli jest dość późna i kompletnie niewiarygodna.
Dzięki za informację - tego nie wiedziałem.
Zaś co do Twojego pytania- chodzi Ci o wikingów z Jomsborga? Owszem, ponoć wynajmowali się u innych władców. Ale nijak nie można powiedzieć że byli polskimi wasalami. Wolin, gdzie zgodnie z jedną z teorii, mieli rezydować też nie bardzo był naszą strefą wpływów. Owszem, Mieszko te ziemie podbił, ale jego władza była iluzoryczna. Ścierały się tam wpływy polskie, cesarskie (jedna z hipotez nt. bitwy pod Cedynią dotyczy właśnie opanowania Pomorza Zachodniego z Wolinem i Szczecinem na czele), a także lokalne ciągoty "separatystyczne".
Tak, chodziło mi o Jomswikingów.
Wg, o ile dobrze pamiętam,Jomsvikingsaga, czy jakoś tak, Jomswikingowie przybyli na te tereny i Mieszko zgodził się na ich osiedlenie się, pod warunkiem, że będą pomagać mu w walkach. Oczywiście ta wersja nie jest pewna, ale chyba najbardziej znana, dlatego ją podałem. A co do władzy polskich książąt nad Pomorzem - faktycznie była niewielka, dlatego napisałem
'w sferze wpływów' a nie 'pod kontrolą' Piastów. Swoją drogą, Połabianie i Pomorzanie chyba równomiernie nienawidzili władzy zarówno polskiej, jak i niemieckiej :p
W końcu, niestety, dali się zgermanizować...
Poproszę o Twoją zagadkę :)