Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Quiz] Quiz Historyczny  (Przeczytany 336047 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    Odp: Quiz Historyczny
    « Odpowiedź #2310 dnia: Lipca 29, 2015, 18:21:02 »
    Lisowczycy. Twoja kolej.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #2311 dnia: Lipca 29, 2015, 18:52:14 »
    Pewna wojna trwała dość długo, dokonała niewyobrażalnych w swojej epoce zniszczeń (szczególnie w rejonach intensywnych walk), w większości nie spowodowanych przez bitwy, a przez maszerujące armie (taka podpowiedź z mojej strony). W tej wojnie po raz pierwszy w historii zaangażowanych było wiele państw na kontynencie, a negocjacje pokojowe trwały ponad rok... no właśnie, dlaczego? Co to za wojna, główne strony konfliktu, poziom zniszczeń uśredniony i główni dowódcy obydwu stron (z podziałem na państwa)?

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #2312 dnia: Lipca 29, 2015, 19:06:34 »
    Podejrzewam że chodzi o toczoną między 1618 a 1648 rokiem wojnę trzydziestoletnią. Toczyła się między Unią Protestancką (Czechy, Francja, Anglia, Szwecja i protestanckie landy niemieckie) a krajami katolickimi- Cesarstwem wspieranym przez Habsburgów, Hiszpanią i landami katolickimi. Dowódców była kupa, więc wymienię tylko najbardziej znanych- ze strony protestanckiej mamy króla Szwecji Gustawa II Adolfa, księcia elektora i króla Czech Fryderyka V Wittelsbacha, słynnego kardynała Richelieu i marszałka Ludwika Burbona zwanego Kondeuszem. Po drugiej strony stał min. generał Johan von Tilly w służbie habsburskiej, Czech (również wierny Habsburgom) Albrecht von Wallenstein i cesarze Ferdynand II Habsburg i Ferdynand III Habsburg.
    Wojna przyniosła totalne zniszczenie, przede wszystkim w Niemczech. Były rejony wyludnione w 50%. Kraj został doszczętnie ograbiony i zrujnowany. Słowem- nie było niczego.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #2313 dnia: Lipca 29, 2015, 19:15:55 »
    @Edit po wyskoczeniu komunikatu o nowej odpowiedzi w temacie: Rozpisałem się kawałek z myślą o Wojnach Napoleońskich, ale przypadkiem zamkąłem karę podczas zamykania źródeł. A skoro i tak się myliłem to nie chce mi się od nowa pisać )

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2314 dnia: Lipca 30, 2015, 09:50:50 »
    Beanshee - odpowiedz jeszcze na pierwsze subpytanie: "a negocjacje pokojowe trwały ponad rok... no właśnie, dlaczego?" I możesz zadawać potem.
    Taka mała poprawka: 50% to średnia zniszczeń dla całych Niemiec, bywały rejony, gdzie 9/10 mieszkańców poumierało.

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2315 dnia: Lipca 30, 2015, 21:16:08 »
    Może dlatego że nie negocjowały frakcje jako takie tylko poszczególne kraje. Pokój westfalski z 1648 to tylko jeden z kilku traktatów podpisanych wtedy (chociaż najbardziej skomplikowany i znaczący). Mimo tego wojna de facto trwała nadal, np. między Francją a Hiszpanią.

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #2316 dnia: Lipca 30, 2015, 22:49:52 »
    Pytanie ciociu Jago

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2317 dnia: Lipca 31, 2015, 00:07:31 »
    Englund podawał, że Szwedzi sztucznie przedłużali przez co najmniej pół roku, by uwinąć się z podbijaniem Austrii i wytargować jak najlepsze warunki (zwłaszcza kontrybucji, bo bez nich Szwecja byłaby bankrutem). A reszta to zwykłe przepychanki związane z ceremoniałem ;D.
    Zadajesz.

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2318 dnia: Lipca 31, 2015, 20:18:21 »
    Według przekazów po śmierci Ulricha von Jungingena jego płaszcz (paludamentum) trafił do parafii w Kijach gdzie przez lata był używany jako ornat. Jednak obecnie sądzi się, że płaszcz wcale płaszczem nie był. No właśnie- co to było i czemu raczej nie był to płaszcz?

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2319 dnia: Sierpnia 05, 2015, 18:11:53 »
    No misie, to naprawdę nie jest trudne...

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #2320 dnia: Sierpnia 05, 2015, 19:08:38 »
    Płaszcz nie mógł się znajdować w Kijach, jeżeli własciciel płaszcza po Ulrichu nie miał, jak się okazało, żadnych związków z tą parafią?
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2321 dnia: Sierpnia 06, 2015, 17:35:02 »
    Nie.
    Pewien element odzieży po Wielkim Mistrzu faktycznie znalazł się w Kijach. Ale nie był to płaszcz. Zastanów się co jeszcze charakterystycznego mógł mieć na sobie Ulrich.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #2322 dnia: Sierpnia 06, 2015, 17:39:15 »
    Relikwiarz-pektorał?

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #2323 dnia: Sierpnia 06, 2015, 18:03:02 »
    Chodzi o wappenrock, luźną szatę zakładaną na zbroję (taką jak na obrazie Matejki), o płaszczu (paludamentum) pisał Długosz, raczej nie mógł pisać o zwykłym płaszczu żołnierskim, więc był to zapewne błąd wynikający z ograniczeń łaciny, opisy uzbrojenia i wyposażenia traktowano dość luźno.
    Poza tym wappenrock wymieniany jest w księgach rachunkowych Malborka.
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2324 dnia: Sierpnia 06, 2015, 18:58:53 »
    Zgadza się- chodzi o wappenrock, jakę, tabard czy jakkolwiek inaczej to nazwać. Daruję już część czemu nie mógł to być płaszcz. Ano z dwóch powodów. Pierwszy jest taki, że zakonnicy w walce prawdopodobnie w ogóle nie nosili płaszczy, gdyż te po prostu zawadzały. A po drugie- z opisu tego stroju jasno wynika, że był na niej naszyty czarno-złoty krzyż z orłem cesarskim. Natomiast na ikonografii z epoki widać, że mistrzowie nosili zwykłe płaszcze z czarnym krzyżem, natomiast taki bogatszy wzór używany był na jakach.
    Tak czy inaczej- zadajesz.