Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Podmiana skinów i tłumaczenie TLD  (Przeczytany 1582 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tervamor

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Podmiana skinów i tłumaczenie TLD
    « dnia: Grudnia 20, 2011, 21:37:51 »
    Witam! Mam 2 sprawy. Może zacznę od tłumaczenia.

1. Prywatne tłumaczenie moda TLD 0.808

No więc tak. Wziąłem się za tłumaczenie w notatniku moda TLD na polski. Przetłumaczyłem Native i Menu Główne. Problem jest taki, że otwieram Modules/TLD/language i mam tam folder en i tk. Dorobiłem folder pl i chciałem skopiować pliki z en jednak są tam tylko te 3 podstawowe pliki z menu i porad. No to wchodzę do folderu tk. Są tam wszystkie pliki (dialogi, troops etc.) jednak jak je otwieram są po turecku. Szukałem i nigdzie nie ma tych plików po angielsku. To co przetłumaczyłem jak na razie działa (zmieniłem język w pliku language.txt). Gdzie są te pliki w języku angielskim? Chcę je przetłumaczyć na polski, żeby mieć w miarę bardziej zrozumiałą zabawę modem. Swoją drogą. Czy TLD 1.011 różni się znacząco od 0.808? Da się w 1.011 w końcu podbić zamki w modzie? Gdzie są te pliki? Tak samo w TLD do 1.011 nie ma w ogóle folderu languages.

2. Podmiana skinów i nazw frakcji/miast w Native

Chciałbym stworzyć mini-moda, czyli mieć standardową grę (najlepiej w 0.808, a jeżeli mogę to też w Warbandzie) ale chcę mieć wgrane własne skiny postaci i zmienione nazwy frakcji, jednostek i miast na własne. Jak to zrobić?

Z góry dziękuję za pomoc. A i czy w Warband da się zmienić kolor własnej frakcji? Chciałbym mieć czarny ;D

Offline Tervamor

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Podmiana skinów i tłumaczenie TLD
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 13, 2012, 07:57:44 »
    Odświeżam, bo nikt nie odpowiada

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Podmiana skinów i tłumaczenie TLD
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 14, 2012, 02:22:08 »
    Nie sprawdzałem tego, ale chyba na 0.808 jest tak samo z tym jak w późniejszych wersjach... jeśli inaczej to popytaj na forum osób, którzy zajmowali się spolszczeniami od początku(wątek 'spolszczenia modów')

W konfiguracji musisz mieć odblokowany 'edit mode' i cheaty chyba też(chyba w 808 coś takiego jest :P)
    Włączyć grę z modem, chyba też być na mapie(nowa kampania)
    Ctrl+E żeby przejść w tryb edycji(może wcześniej albo później być potrzebne przejście z pełnego ekranu do okna, czyli alt+enter)
    Na górnej belce w jednej z rozwijanych list będzie opcja 'create language template' czy jakoś tak
    Po kliknięciu pliki językowe będą w folderze new_language w katalogu z grą
    Do edycji plików potrzebny bedzie Notepad++, kodowanie ma być w UTF-8, o ile dobrze pamiętam.

Co do drugiego pytania odsyłam, do działu modding.
    W ogóle ten wątek chyba tam powinieneś założyć :P