Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Filmy wojenne  (Przeczytany 10590 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cavalete

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Filmy wojenne
    « dnia: Kwietnia 15, 2008, 20:25:10 »
    Tak wiem, że istnieje temat "Filmy" ale mi chodzi głównie o filmy z masywnymi scenami batalistycznymi. Macie jakieś ulubione typy? Coś wartego polecenia - chodzi mi głównie o bitwy. Mój Top (kolejność dowolna :) )
    Braveheart
    Gladiator
    King Arthur
    Władca Pierścieni
    Krzyżacy
    Ogniem i Mieczem
    Joanna d'Arc
    Ostatni Samuraj
    Warlord - nowy film z Jetem Li, warto obejrzeć zwłaszcza, że sceny bitew są całkiem całkiem i rzadko takie filmy się ogląda w realiach Chin.
    Kingdom of Heaven
    Pominąłem coś z tych ważniejszych?
    Aha - jedne z najgorszych scen batalistycznych jakie widziałem będą pochodziły ze Starej Baśni (ah te odgłosy walki pochodzące nie wiadomo skąd...) i Dungeon Siege (jak uatrakcyjnić bitwę? Proste, wystarczy paru Ninja zeskakujących z drzew i zabijających wszystko co się rusza. Nice...)
    Nobody expects the Spanish Inquisition!

Offline AdamSBN ( Selorin )

• Użytkownik
    Odp: Filmy wojenne
    « Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 15, 2008, 21:07:07 »
     Świetnie, tylko, że wymieniłeś chyba wszystkie te właśnie większe filmy w których występują sceny większych bitew ... Dodałbym tylko jedną
     ... Gwiezdne Wojny można Zaliczyć do tego grona ??? =) ...
    *** ANTY ŻAL !!! ***

Offline Cavalete

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 15, 2008, 21:14:17 »
    Świetnie, tylko, że wymieniłeś chyba wszystkie te właśnie większe filmy w których występują sceny większych bitew ... Dodałbym tylko jedną
     ... Gwiezdne Wojny można Zaliczyć do tego grona ??? =) ...
    O widzisz zapomniałem :). W sumie można, co prawda realia trochę inne, ale sceny batalistyczne z pewnością epickie :).

Offline Emil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 15, 2008, 22:48:05 »
    Szczególnie w II części pod tytułem...eee chyba "Atak Klonów". Wiem tylko że toczy się na arenie, i że walczą w niej wszyscy (chyba) jedi. Pamiętam, że jak oglądałem tą scenę w kinie, to strasznie mi się podobała.

Offline Cavalete

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 15, 2008, 22:53:03 »
    Szczególnie w II części pod tytułem...eee chyba "Atak Klonów". Wiem tylko że toczy się na arenie, i że walczą w niej wszyscy (chyba) jedi. Pamiętam, że jak oglądałem tą scenę w kinie, to strasznie mi się podobała.
    Chyba JEDYNA scena z tej części Gwiezdnych Wojen którą lubiłem. (no może jeszcze prezentacja armii klonów i walka z Darth Tyranusem były ciekawe). W trzeciej części już było lepiej pod tym względem - choć atak Wookiech z toporami na armię droidów... eee...

Offline MrocznyBaton

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Śrama
      • pasztetowa-probably the best in the world
    « Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 16, 2008, 10:29:06 »
    najzajebistsza scena (powiedzmy) batalistyczna z gwiednych wojen pochodzi z VI czesci (powrot jedi) jak na planecie jakiejsta sie piora wojska imperium z takimi malymi miskami :D

drunken masta

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 16, 2008, 10:39:48 »
    Mnie się jeszcze podoba scena obrony Zbaraża z "ogniem i mieczem", ale z wyżej wymienionych filmów też wszystkie sceny są dobre.

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    « Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 16, 2008, 14:57:20 »
    Mnie podobają się sceny batalistyczne z Władcy Pierścieni (szczególnie pod helmowym jarem i minas tirith). Tytuł powinien być sceny batalistyczne a nie filmy wojenne, bo takie filmy sa przewaznie o II wojnie światowej
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline kania92

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 16, 2008, 15:31:53 »
    Tytuł powinien być sceny batalistyczne a nie filmy wojenne, bo takie filmy sa przewaznie o II wojnie światowej
    no wlasnie
    jako tako mozna nazwac bitwe batalistyczna w kompani braci odc 7(atak na foy)
    niestesty malo jest takich fajnych filmow
    Ten, kto nie szanuje i nie ceni przeszłości, nie jest godzien szacunku terażniejszości
    ani nie ma prawa do przyszłości.

Józef Piłsudski

Offline Cavalete

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 16, 2008, 19:27:14 »
    Mnie podobają się sceny batalistyczne z Władcy Pierścieni (szczególnie pod helmowym jarem i minas tirith). Tytuł powinien być sceny batalistyczne a nie filmy wojenne, bo takie filmy sa przewaznie o II wojnie światowej

Widzisz, tak się przyjęło ostatnio, że film wojenny kojarzy się z II Wojną Światową, a sceny batalistyczne z epokami przed XX wiekiem.

Bo np. Wróg u Bram, przedstawia BITWĘ o Stalingrad (atak w większości nieuzbrojonych żołnierzy sowieckich na Niemców - genialna scena). To, że współczesne bitwy (lub te z XXw.) nie trwają tyle co kiedyś i nie wyglądają tak, to nie znaczy, że nie są bitwami :). Więc np. "Szeregowiec Ryan" ma również niezłe sceny batalistyczne. Realia inne, o to samo chodzi ;).

Tak poza tym - jasne, że mało takich filmów jest, a szkoda. Najczęstsze są trzy powody: kasa, kasa, kasa. Może jeszcze nadzieja jest animacjach komputerowych, jak np w Beowulfie - choć traci to wiele na realizmie.

Offline Warlang

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 16, 2008, 19:58:38 »
    „Lotna”

Film fabularny
    Produkcja: Polska
    Rok produkcji: 1959
    Premiera: 1959.09.27
    Gatunek: Film wojenny
    reżyseria: Andrzej Wajda, Janusz Morgenstern
    scenariusz: Andrzej Wajda, Wojciech Żukrowski
    zdjęcia: Jerzy Lipman muzyka Wojciech Żukrowski, Tadeusz Baird
    scenografia: Roman Wołyniec
    ----------------------------------------------------------------------------
    Opis:
    Tematyka polskiego września ukazana z innej - bardzo kontrowersyjnej w swoim czasie strony. Film przedstawia losy szwadronu kawalerii - swoistego przemijającego symbolu historii narodowej. Ułani przybywają do pewnego dworku, odpoczywają - tytułowa klacz - Lotna zostaje podarowana rotmistrzowi na służbę w polskim wojsku. Losy Lotnej ukazane są na tle polskiej pięknej jesieni, wiejskich pejzaży z ludźmi zajętymi pracami polowymi, a z drugiej strony przetaczającej się gdzieś obok wojennej machiny wraz jej nieodłącznymi atrybutami - czołgami i samolotami, wybuchami, krwią i setkami żołnierzy. W filmie jest scena, która weszła do historii polskiego kina - szarża ułańska na koniach i z szablami na niemieckie czołgi, rotmistrz ginie a Lotną zajmuje się teraz Jerzy. Film jest bolesnym pożegnaniem z polską romantyczną tradycją wojny przy użyciu koni, szabli i lanc. W końcowej scenie Lotna ginie zastrzelona i następuje symboliczne przełamanie ułańskiej szabli przez ocalałego kawalerzystę. Piękny i wzruszający film o tradycji, jej znaczeniu w świadomości narodowej. W latach 50-tych wywołał dyskusję o polskim wrześniu 1939r.

Inna recenzja:

Lotna:   Akcja "Lotnej" jest prosta i wyrazista: wrzesień 1939 roku, początek działań wojennych. Piękny arabski koń z magnackiej stadniny dostaje się przypadkowo w posiadanie Rotmistrza, dowódcy szwadronu i staje się natychmiast przedmiotem pożądania innych: Porucznika, Podchorążego i wreszcie szefa szwadronu, Wachmistrza Latonia. Teraz wojna zabiera kolejno Rotmistrza i Podchorążego. Kiedy wreszcie konia dosiąść ma Porucznik, Lotną porywa Wachmistrz i uciekając wśród porzuconych wozów taborowych i sprzętu cofającej się armii, pada z koniem - Lotna łamie nogę. Porucznik dobija konia strzałem z pistoletu i tak kończy się legenda, zamyka ostatni rozdział historii jazdy polskiej...

PS. Nie jestem autorem tych opisów
    PS2. Jeszcze nie obejrzałem filmu, ale chyba warto
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2008, 20:13:35 wysłana przez Warlang »

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 16, 2008, 20:39:42 »
     ... Jakoś ta recenzja nie przekonała mnie do oglądania tego filmu, tym bardziej ze jest on Polski i z lat 50. ( No może IV Pancerni i Stawka... są jedynymi )

najzajebistsza scena (powiedzmy) batalistyczna z gwiednych wojen pochodzi z VI czesci (powrot jedi) jak na planecie jakiejsta sie piora wojska imperium z takimi malymi miskami :D

To Chyba Yavin IV ;]
    *** ANTY ŻAL !!! ***

Offline Cavalete

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 16, 2008, 21:00:10 »

To Chyba Yavin IV ;]

Chyba najkomiczniejsza. Szwadrony doborowych, w zasadzie najlepszych Stormtrooperów imperialnych dostało w tyłek od miśków których jedyną bronią były łuki bez grotów i kamienie... Nienawidzę tej sceny.

Dodatkowo z Mrocznego Widma mamy powtórkę z rozrywki. Taka wariacja na ten temat :) http://youtube.com/watch?v=kYfibSaDHrM&feature=related

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 16, 2008, 21:15:30 »
     ... To jest Nic xD ...
    Jak już jesteśmy przy SW to odsyłam ( jeśli ktoś jeszcze nie widział ) do Najlepszej walki na miecze świetlne w historii kina ^^

Ryan vs. Dorkman
    http://pl.youtube.com/watch?v=-is63goeBgc
    *** ANTY ŻAL !!! ***

Offline Cavalete

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 16, 2008, 21:23:45 »
    Widziałem swojego czasu - imo dobrze przemyślana walka, a końcówka po prostu mistrzowska ;).

Propo - zarzucam linka do jednej z najgorszych scen bitew w historii kina, a mianowicie walkę Wikingów ze Słowianami, ze Starej Baśni. Wiedźmin vel. Skrzetuski vel. Tadeusz Soplica się spisał ;>
    http://youtube.com/watch?v=9xl_8p5H9VU

Yyyy czy mi sie wydaje, czy tam wikingowie szarzuja na KONIACH? 0.O
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2008, 21:38:08 wysłana przez [POD]J@$ON »