Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Event]Ostatni event na WFaSie!!! Bitwa pod Kircholmem- 07.01.2012 godz 19.00  (Przeczytany 39206 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dzigi

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Ingwar
    Odp: [Event] Bitwa pod Kircholmem. 7 stycznia 2012. Zapisy zakończone!
    « Odpowiedź #90 dnia: Grudnia 19, 2011, 22:11:35 »
    co do husarzy - oni przy odległości salwy z muszkietu z zwartej linii rozciągali się tak, aby każdy był co kilka metrów od siebie(salwa mniej szkodziła) - tak było w realiach według historyków

Dobrze mowi tak bylo ;p Zreszta to nioslo tez inne zalety:

1. Wykonywanie zwrotów "po koniu", co z kolei dawało możliwość przerwania w każdej chwili szarży, bez zamieszania w szeregach.
    2. Omijanie niespodziewanych przeszkód na drodze (chociażby leżących na pobojowisku rannych, zmarłych czy końskich trupów).
    3. Przy szarżach na inną kawalerię umożliwiało "wejście" w przeciwnika.

Wiecej ciekawscy znajda tutaj: www.husaria.jest.pl

Na testach nie bylo mnie (niestety nie moglem sie pojawic). Jednak od siebie proponuje:

1. Kilka zasad:
    - Rozkaz glowno dowodzacego chocby nam sie nie podobal (bo mamy inny pomysl na rozegranie bitwy) ma byc wykonany !
    - Husarze po wykonaje szarzy nie jezdza gdzie chca tylko staraj sie utrzymac formacje to znaczy jade za dowodzacym (jesli taki zginie to za chorazym, jezeli i on zginie... wracaja na pozycje skad szarzowali, wykonuja rozkaz glowno dowodzacego lub uciekaja xDD)
    2. Husaria powina miec przewage dlugosci kopii nad pika szwedzka ( przydaloby sie tez wylaczenie pchniecia kopia u husarza albo wylaczenie obrazen zeby tylko nachylona byla)
    3. Co do taktyki walki muszkieterow :
    Taktyka kontrmarszu
    Polegała ona na tym, że strzelano pojedynczymi szeregami (wysuwając się 10 kroków przed ugrupowanie), gdy pozostałe szeregi ładowały w tym czasie broń. Po wystrzeleniu wycofywano się na koniec ugrupowania, robiąc miejsce dla kolejnego szeregu (technik kontrmarszu było zresztą więcej; można było np. miarowo cofać się całym ugrupowaniem, lub posuwać się do przodu). Gdy pozostałe 5 szeregów oddało swoją salwę, pierwszy szereg zdążył już nabić muszkiety i był gotowy do strzału.

6 szeregow moze nie uda sie stworzyc ale tymi ktore beda mozna by taka takyke zastosowac.
    wiecej o taktyce tutaj : http://www.husaria.jest.pl/taktyka.html

Ps. A co do liczby ludzi po obu stronach to na Polskiego zolnierza powinno przypadac 3 Szwedzkich ;)
    Edit: Co prawda event dzielimy na fazy zas to co podalem (polak na 3 szwedow ) to tak porownujac cala armie obu stron ;p
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 19, 2011, 22:16:26 wysłana przez dzigi »
    I ty staw sie na polu bitwy !!! : http://www.youtube.com/watch?v=fRqcbZsKVII

Offline Yoda

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #91 dnia: Grudnia 19, 2011, 22:36:41 »
    Ps. A co do liczby ludzi po obu stronach to na Polskiego zolnierza powinno przypadac 3 Szwedzkich ;)

Zakładając, że serwer będzie 120 slotowy, to proporcja wojska wyglądałaby następująco:

30 graczy po stronie polskiej vs 90 graczy po stronie szwedzkiej.

Uważasz, że Polska miałaby jakąkolwiek szansę wygrać bitwę? :)

Pamiętam, że to TYLKO gra i tutaj liczą się umiejętności graczy. Trzeba by 90 naprawdę słabych graczy w Szwecji vs 30 najlepszych w Polsce, żeby taka bitwa była do wygrania przez stronę polską :)

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #92 dnia: Grudnia 19, 2011, 22:41:30 »
     Hmmm, może 50 na 70. Ja tam się husarza boję. On jest taki wielki, taki silny, taki ach i ta jego dłuuuga lanca... a ja taki mały miechurek z jakąś lufcią do strzelania ;)
    Pamiętajmy że strzelcy mają mocno przechlapane, jeśli husaria opanuje szwedzką pozycję to już sobie nie postrzelają, raz że przeładowanie jest dość długie, dwa że nie zdążą bo go ubiją, trzy bo go husarz potrąci, cztery bo go koń po martwym husarzu potrąci, pięć ze strachu czy mu zza pleców nie wypadnie. Prawie to samo tyczy się w walce wręcz, notoryczne potrącanie.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 19, 2011, 22:58:53 wysłana przez Filcefix »

Offline Kolaczow

• Użytkownik
    • Ja stawiam Ty płacisz!
    « Odpowiedź #93 dnia: Grudnia 20, 2011, 09:14:46 »
    Jeśli chodzi o strzelców to się nie martw. Pikinierzy są od tego aby chronić strzelców,tylko że polskie kopie były dłuższe od pik :D Zobaczymy jak to wszystko będzie wyglądać w praktyce :D Bo wątpię żeby husarz mógł tak łatwo zabić pikiniera. Na pewno ta bitwa będzie testem na wytrzymałość psychiczną szwedów zresztą taktyka HUSARI na tym polegała że się jej wrogowie bali bardzo to pomagało PODCZAS SZARŻY. Zobaczymy z jakiej odległości Szwedzi zdecydują się wykonać ostatnią salwę i czy w ogóle zdążą schować się za Pikinierów jeśli w ogóle będzie miał kto się schować lub też nie będzie za kogo się schować. Ogólnie scenariusz jest dość elastyczny więc może się wiele zdarzyć

PS:Jeśli szukacie kogoś do dowodzenia artylerią to zgłaszam się na ochotnika. Obiecuje że pomogę wam zrównać wroga z ziemią
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 20, 2011, 09:19:54 wysłana przez Kolaczow »

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #94 dnia: Grudnia 20, 2011, 10:12:39 »
    Na pewno ta bitwa będzie testem na wytrzymałość psychiczną szwedów...
    Lepiej bym tego nie ujął ;P
    Nie oznacza to jednak że szwedzi nie mają szans, uważam nawet że ich szanse są większe niż RON-u :)
    Jedyne marzenie jakie snuję w związku z eventem to nadzianie na dłuuuugaśną pikę szanownego pana brata, husarza i wzniesienie z tego powodu okrzyku radości :D
    Szkoda że dowódcy muszą mieć ukończone 18 lat :(
    Niestety muszę poczekać jeszcze 1,5 roku na wydanie rozkazu "kłuj sukinsynów", o ile za te ok 2 lata ktoś jeszcze bd pamiętał o warbandzie i organizował event :/

Ps: Może by tak zaktualizować pierwszy post... ;)
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 20, 2011, 10:17:45 wysłana przez wolfer »

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #95 dnia: Grudnia 20, 2011, 12:43:12 »
    Lepiej bym tego nie ujął ;P

Każda bitwa, a już zwłaszcza ta w której brała udział konnica (w dodatku będącą husarią) musiała być testem na wytrzymałości psychicznej...:)

Offline Kolaczow

• Użytkownik
    • Ja stawiam Ty płacisz!
    « Odpowiedź #96 dnia: Grudnia 20, 2011, 12:45:53 »
    Napisałem o tym że Strach który wywoływała HUSARIA był jednym z wielu elementów który doprowadzał  husarie do zwycięstwa,lecz jakże ważnym.  
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 20, 2011, 12:58:26 wysłana przez Kolaczow »

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #97 dnia: Grudnia 20, 2011, 13:07:37 »
    Spokojnie, wiem o co chodziło.  Fenomenalne wrażenie robiła szarżująca husaria, kiedy testowaliśmy mapę. Było nas tylko 10vs10 a już można było odczuć stojąc w szeregu szwedów, że lepiej wziąć nogi za pas.

Offline Komar^

• Użytkownik
    • Piwa: 13
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #98 dnia: Grudnia 20, 2011, 16:49:19 »
    Ja chciałbym dodać, że husaria stosowała taktykę która raczej jest niewykonalna w warbandzie. Polegała na tym, że jak husarze wjeżdżali w piechotę przeciwnika, husarz stojący z przodu wytrącał przeciwnikowi broń z ręki, a husarzyna z tyłu dobijała przeciwnika. To wiele pokazuje na temat zdyscyplinowania husarzy, gdyż załóżmy ,że gość z tyłu choć na chwilkę pomyślał o ucieczce (co by go rozproszyło) jego kompan już by nie żył.

Offline DerJurek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #99 dnia: Grudnia 20, 2011, 17:57:55 »
    Niestety przegapiłem kolejny Event  ;( No niestety bardzoo żałuje ;( Jednak moja winna, ale chodzi mi o samą bitwę. Czytałem recenzje po Kłuszynie i myślę, że będzie więcej błędów(chodzi o błędy połączeń itp.). Przedłużył bym też trochę event, bo Kłuszyn trwał coś ok. 20 minut a nie chcemy powtórki. Dowódcy mają trudną robotę a w razie ich nie obecności kto będzie dowodził ?
    Dlatego myślę, że można mianować zastępców. Jeśli coś zostało już uwzględnione to sory za powtórkę ;p

Offline Aharo

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #100 dnia: Grudnia 20, 2011, 19:41:33 »
    Kiedy wszystko będzie podzielone? Chodzi mi o to jaki klan/gracz w jakiej frakcji. Już trzeba widzieć co polerować - szwedką czy polską zbroję :D

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #101 dnia: Grudnia 20, 2011, 22:50:58 »
    Zakładając, że serwer będzie 120 slotowy, to proporcja wojska wyglądałaby następująco:

30 graczy po stronie polskiej vs 90 graczy po stronie szwedzkiej.

Uważasz, że Polska miałaby jakąkolwiek szansę wygrać bitwę? :)
    Gdyby wszyscy Polacy grali Husarią, a siły szwedów podzielić na dwie grupy (tak, jak to było w rzeczywistości) to przypadałoby jednocześnie 30 vs 45, co byłoby do wygrania. ;) Aczkolwiek Polacy musieli by być naprawdę dobrze zorganizowani i powielać szarżę. :)

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #102 dnia: Grudnia 20, 2011, 22:56:50 »
    Dajcie dla strony polskiej dobrych konnych. Patrząc na zgłoszenia, są to:
    - Argaleb
    - Ingwar (dzigi)
    - Lord Legionista, a nie, jest jeszcze Major ;] Tak więc on.
    - Robercik
    I szanse są juz o wiele większe dla husarii ;]

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #103 dnia: Grudnia 20, 2011, 23:11:00 »
    Elicie dać husarie, a słabszym dać muszkieterów... nie fair ;d
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Aharo

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #104 dnia: Grudnia 20, 2011, 23:18:36 »
    Dać to na drodze losowania albo kto pierwszy ten lepszy i tyle.