Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Event]Ostatni event na WFaSie!!! Bitwa pod Kircholmem- 07.01.2012 godz 19.00  (Przeczytany 39221 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kolaczow

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Ja stawiam Ty płacisz!
    Odp: [Event] Bitwa pod Kircholmem. 7 stycznia 2012. Zapisy zakończone!
    « Odpowiedź #75 dnia: Grudnia 19, 2011, 12:15:22 »
    Trzeba też uniknąć buntu bo myślę że nie będzie zbyt wielu ochotników by pójść pierwszymi :D. No ale w końcu rozkaz to rozkaz żołnierz jest od wykonywania nie od myślenia :)

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #76 dnia: Grudnia 19, 2011, 12:20:35 »
    O bunty się nie bój, myślę, że dwuosobowy oddział adminów zaporowych w zupełności wystarczy i wbije wszystkim głupie pomysły z głów.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Kolaczow

• Użytkownik
    • Ja stawiam Ty płacisz!
    « Odpowiedź #77 dnia: Grudnia 19, 2011, 14:12:38 »
    O bunty się nie bój, myślę, że dwuosobowy oddział adminów zaporowych w zupełności wystarczy i wbije wszystkim głupie pomysły z głów.
    Ja bym to nazwał dwuosobowym plutonem egzekucyjnym :D Zresztą nie wazne jak bedzie się to nazywac wystaczy by było skuteczne :>
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 19, 2011, 14:17:51 wysłana przez Kolaczow »

Offline jurdas

• Użytkownik
    • Piwa: 31
    • PE_giermek_Jurdas
    « Odpowiedź #78 dnia: Grudnia 19, 2011, 14:27:23 »
    co do husarzy - oni przy odległości salwy z muszkietu z zwartej linii rozciągali się tak, aby każdy był co kilka metrów od siebie(salwa mniej szkodziła) - tak było w realiach według historyków
    [wycięte z banlisty]blackhawk (13.08.2012) - prowokacje- zakaz pisania do odwołania. //sir Luca

Offline Aharo

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #79 dnia: Grudnia 19, 2011, 14:47:48 »
    No tak, ale jeżeli akurat trafi się taka pomysłowa linia szwedzkich muszkieterów i pikinierów to husarze mogą mieć problemy. Jeżeli się rozciągną to pikinierzy ich zatrzymają a muszkiety dokończą dzieła. To zależy od dowodzącego danym oddziałem.

A jeśli chodzi o to manewrowanie przed linią wroga to nikt ze środa chyba nie będzie próbował robić jakichś zakosów :)
    Myślałem bardziej o tym, iż to Ci po bogach jakoś poskręcali jeżeli byłby rzecz jasna taki rozkaz.

Powtar
    I jeszcze mam pytanie które gdzieś zniknęło pośród spamu.
    Czy klany będą podzielone na chorągwie czy jakoś porozrzucane po kilku oddziałach?
    No i czy są jeszcze wolne miejsca dowódców?

Nie wiem gdzieś to zniknęło i nikt mi nie odpowiedział :D

Offline Michał Warszawiak

• Użytkownik
    • Piwa: -8
    • 4pp_XW_KprGr_WarszawiaK
    « Odpowiedź #80 dnia: Grudnia 19, 2011, 15:56:00 »
    A co się zrobi gdy podczas szarży husarii  muszkieterowie zestrzelą ci konia np. z odległości 50 m to szarżujesz pieszo czy idziesz do piczoty ?

PS : Czy dało by się jeszcze obejrzeć tę mapę ,,Kircholm '' na serwerze bo wczoraj mi coś wypadło i nie mogłem ?

Offline robercik8211

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Porucznik Potocki
    « Odpowiedź #81 dnia: Grudnia 19, 2011, 16:42:52 »
    Można jeszcze zobaczyć, można zrobić może tak że w obozie dużo koników i jak ktoś dostanie w konia, powinien się wycofywać i brać konia do następnej szarży.
    Vivat Pomerania!

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #82 dnia: Grudnia 19, 2011, 17:14:26 »
     O co te spory, frontalny atak to frontalny atak i wuj! A jak jakieś obiekcje to po co się bawić w event i narzekać ,,bo chce od tyłu,, :) W końcu to jest w miarę zaplanowany scenariusz konkretnej bitwy, a nie o, ty bądź tym i tym, ty tym i róbcie co chcecie, dowódcy idą na gardenparty.
     Co do pikinierów i husarzy. Jeśli chodzi o mnie, ja piką ni wuja nie za bardzo potrafię machać, tak samo jak husarzem wyczuć lancy. Więc jeśli będą pikinierami ludzie tupu ja, co sobie wolą piechotą postrzelać, albo rajtarem z pistolca, to tym bardziej husaria ich rozgromi (mnie zaciuchali ;) ). Dlatego myślę że jeżeli husarzami będą bardzo dobrzy gracze, który potrafią ogarnąć lance, i szable, to nawet dwukrotna przewaga szwedów nie da im rady. Raz, z racji dość słabych pikinierów, dwa, pamiętajmy że piki nie są statyczne że sobie wbije w ziemie i przytrzyma, tylko wyczuć musi kiedy pchnięcie zadać.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #83 dnia: Grudnia 19, 2011, 17:18:56 »
    Można jeszcze zobaczyć, można zrobić może tak że w obozie dużo koników i jak ktoś dostanie w konia, powinien się wycofywać i brać konia do następnej szarży.
    Odpada ze względów wydajnościowych. Koń obciąża serwer mniej więcej jak pół gracza. Nie wiem jak wy ale ja jednak wolałbym żeby na evencie było 120 graczy a nie 80 graczy i 80 koni zapasowych.

Offline Dustil

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #84 dnia: Grudnia 19, 2011, 17:22:53 »
    No to kon trojanski! :P
    Filcu, racje masz i jest ona prawdziwa, ale tu nikt sporu nie prowadzi. My tylko "pomagamy" organizatorom :D Kontynuujac: husaria ma potencjal jako miecznicy, wiec po prsotu wyslac ich do najblizszego oddzialu i cos sie wymysli, prawda?

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #85 dnia: Grudnia 19, 2011, 18:48:51 »
    Do koszar panowie!

Organizatorzy eventu zapraszają wszystkich od koszar, które przygotują wszystkich graczy do zbliżającej się bitwy. W planie przewidziany trening musztry, zachowania w oddziale piechoty oraz konnym, sposób tworzenia formacji i jeszcze więcej. Pierwsze z dwóch spotkań odbędzie się 28 grudnia o godzinie 20.00. Obecność nie jest obowiązkowa! Standardowo jednak obowiązuje Team Speak- 217.209.32.140:7101 hasło: fenol99

Jeśli frekwencja dopisze, podzielimy rekrutów na mniejsze oddziały i trening zostanie przeprowadzony w kilku grupach. Może nawet dojdzie do konfrontacji pomiędzy oddziałami.

Filmik promocyjny!
    Zaraz po rozpoczęciu zapisów do eventu zaczęliśmy pracę nad filmikiem promującym to wydarzenie. Jak się okazało, zanim filmik powstał do końca mieliśmy już 40 zgłoszeń ponad stan: http://www.youtube.com/watch?v=drk9xGgaeJA&feature=youtu.be

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #86 dnia: Grudnia 19, 2011, 20:12:59 »
    Świetny pomysł z tymi "koszarami" :D
    Co do próby, bo wczoraj nie miałem czasu napisać:
    1. Pomijając fakt zachowania się kul armatnich i ich niewybuchania zasięg był dobry/ wystarczający ;P
    2. Mam wątpliwości co do zorganizowanej szarży husarskiej w szyku ale nadzieję pokładam w talentach dowódczych Oktawiana i Luki ;)
    3. Widziałem bodajże tarcze do składania... będą wykorzystane?
    4.Ktoś mówił że do szwedów zostaną dodani kirasjeży, czy ta jednostka oprócz włóczni będzie miała jakieś atuty?
    5. Nie wiem czy mi się wydaje ale TS szwankował, strasznie nie było słychać, częściowow z powodu pogłosu :/
    6. Celnośc muszkietów jest dobra i z tym bym nie kombinował...
    To tyle, mapka błędów nie ma, powiedziałbym nawet że jest ładna :D

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #87 dnia: Grudnia 19, 2011, 20:29:55 »
    W prawdzie dotyczy to MM moda, ale tutaj, w przypadku Szwedów TEN poradnik może się przydać. Ładnie pokazuje komendy oraz jak żołnierze powinni na nie reagować.
    Przydatne, bo sam wczoraj przyłapałem się na tym, że nie byłem pewien co komenda "arrow head" oznacza. Koniec końców się domyśliłem, ale w czasie bitwy nie ma czasu na domyślanie się. :)
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 19, 2011, 20:34:32 wysłana przez EMOsek »

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #88 dnia: Grudnia 19, 2011, 20:32:16 »
    Moim zdaniem mapka jest brzydka, ale po pierwszych 15 minutach pracy już wiedziałem, że nie będę zaczynał od początku:D

Jeśli chodzi o samą modyfikacje. Nic nie będzie dodawane, nic odejmowane. Jeśli Dedal i Bartuś zdążą z nową wersją i będzie w 110% stabilna to  zagramy na nowej wersji.

Czy tarcze do składania będą wykorzystane? W końcu po coś tam je dodałem:D

Offline ziomek_97

• Użytkownik
    « Odpowiedź #89 dnia: Grudnia 19, 2011, 21:20:14 »
    Oktawian, nie uważasz że 136 (czy ileś tam) osób nie obciąży zbytnio serwera...? Jeśli przy 50 osobach są lagi to chyba będą 2x większe na evencie... No chyba, że serwer na którym będziemy grać będzie "lepszy" ...  proszę , rozwiej moje wątpliwości...