Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Event]Ostatni event na WFaSie!!! Bitwa pod Kircholmem- 07.01.2012 godz 19.00  (Przeczytany 39118 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Patrykus

• Użytkownik
    • Piwa: 10
    • 14pk_Darth_Patrykus
      • Forum 14pk
    Odp: [Event] Bitwa pod Kircholmem. 7 stycznia 2012. Zapisy zakończone!
    « Odpowiedź #60 dnia: Grudnia 18, 2011, 21:27:41 »
    Uważam, że powinno się znacznie zwiększyć siłę i dział i szybkość lotu pocisku. Zbyt łatwo można było je omijać. Dodatkowo proponuje dodatnie szrapneli :)

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #61 dnia: Grudnia 18, 2011, 21:51:54 »
    Witam, uważam że powinny zostać wprowadzone armaty takie jak w mm russia, ( chodzi o to że kule odbijają się od ziemi).
     TRZEBA także zwiększyć ich zasięg, ponieważ pociski z nich dolatują do mniej więcej połowy mapy.
    Nie należy osłabiac muszkietów szwedów, mieli oni jednak lepsze muszkiety niż my ( polacy).
     Oczywiście przed bitwą trzeba pokazać wszystkim formacje itd.
    Proponuję, by był zakaz do strzelania do  generała i oficerów ( choć raczej lipny pomysł ;\ ).
     Dziwne jest to, ze kule nie wybuchają i opadają na dół :O.
    Ps wiem że niektóre rzeczy wymagają poprawek modułu.
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Persiwal

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #62 dnia: Grudnia 18, 2011, 22:07:30 »
    Nie dało by się mnie gdzieś tam wcisnąć jako Pan_Jan?(pewnie nie szkoda zpuźniłem się ehh)
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2011, 22:14:53 wysłana przez Persiwal »
    "Dla moich Polaków nie ma rzeczy niemożliwych."

"Człowiek nie ma przyjaciół. Przyjaciół ma tylko powodzenie."

Napoleon Bonaparte

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #63 dnia: Grudnia 18, 2011, 22:39:03 »
     Fajne te testowanie było. A teraz konkrety.
    Na muszkiety chyba nie trzeba naciskać, bo na jedną salwę z około 10 osób czy 15 na dość pokaźną odległość jedna osoba zginęła. I to w stanie postoju. Więc przy szarży husarii (pewno 3,4 salwy nie zrobią zbytniej masakry).
     Co do armat, jeśli to możliwe zdecydowanie zwiększyć odległość, i coś z tymi kulami zrobić, bo były niczym z plasteliny. Jeśli chodzi o dodanie kartaczy, gdy wróg jest bardzo blisko to jednak bym się wstrzymał. Zbyt masakryczne by to było i myślę że odebrało by to częściowo sens wykorzystania śmielej piechoty i takie tam.
     Tyle ode mnie. Mapa mi się wczytuje więc jest git ;)

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #64 dnia: Grudnia 18, 2011, 22:56:08 »
    Spokojnie, coś musiałem spieprzyć z tymi armatami, chyba dodałem zła amunicje. Nie zauważyliście, że nikt nie zginął, chociaż kule lądowały tuż obok nóg? I w ogóle nie wyglądało to normalnie:D?

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #65 dnia: Grudnia 18, 2011, 23:07:33 »
     Tak, bo były niczym z plasteliny :)
    Aha, i jakieś manewry by się przydały przed bitwą. Nawet dzisiaj, jak na ts było mówione bierzemy strzelców i strzelamy, to i tak zaraz ktoś na drużynowym napisał ,,do armat,, i strzelał hehe, albo bierzemy husarie, a gościu z berdyszem i strzelbom latał.

Offline xeran95

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #66 dnia: Grudnia 19, 2011, 08:06:48 »
    a ja szczerze mówiąc wczoraj kupiłem warbanda i miałem ten głupi błąd z połączeniem więc tylko was słuchałem na tsie ale już to naprawiłem i mogę spokojnie grać

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #67 dnia: Grudnia 19, 2011, 08:31:54 »
    a ja szczerze mówiąc wczoraj kupiłem warbanda i miałem ten głupi błąd z połączeniem więc tylko was słuchałem na tsie ale już to naprawiłem i mogę spokojnie grać

Specjalnie na event kupiłeś WB?:D

Offline Dustil

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #68 dnia: Grudnia 19, 2011, 09:00:22 »
    Powiem tak: jezeli husaria zaszarzuje zwyczajnie, na przod, to spoko, bo ich zbroje wcale ich nie chronily przed szwedzkimi muszkietami, a jak widzielismy, w szarzy 9 vs 9 muszkieterzy nie mieli szans :P
    Muszkiety szwedzkie sa lepsze od polskich i tak powinno zostac, aby zmniejszyc mozliwie liczbe husarzy, bo w rownej walce nawet w obozie szwedzkim nie wiem, jak to sie skonczy.
    Armaty moze niech zostana jakie sa, bo jednak 2 salwy celne to chyba bylaby przesada, ale jak uwazacie.
    Niewyobrazalnie wazne bedzie dobre dobranie iliosci muszkieterow i pikinierow, bo pikinierowie faktycznie byli zabojczy na husarie, zwlaszcza jezeli bedzie ich wiecej niz husarii.
    No i oczywiscie trzeba sie moze skontaktowac z dowodcami klanow, zeby jakos ogarneli swoje sklady aby ci, przy szarzy nie probowali zachodzic przeciwnika od tylu, a zwyczajnie przeprowadzili frontalna szarze, bo w przeciwnym wypadku szanse szwedow blyskawicznie skoncza sie po podjechaniu do nich.

Offline Aharo

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #69 dnia: Grudnia 19, 2011, 11:20:50 »
    Chyba zachodzenie wroga od boku bądź z tyłu nie może być zakazane, no nie? O to przecież chodziło na wojnie, by jak najlepiej i jak najskuteczniej pokonać przeciwnika.

I jeszcze mam pytanie które gdzieś zniknęło pośród spamu.
    Czy klany będą podzielone na chorągwie czy jakoś porozrzucane po kilku oddziałach?
    No i czy są jeszcze wolne miejsca dowódców?

A co manewrów to bardzo dużo osób przecież ogarnia manewry itp. Sporo osób gra w MM moda i jest w jakichś pułkach.

Offline Kolaczow

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Ja stawiam Ty płacisz!
    « Odpowiedź #70 dnia: Grudnia 19, 2011, 11:27:08 »
    Co do manewrów. TO są przecież dziecinnie proste nie będziemy wykonywać takich formacji jak w MM,a chodzenie w szeregu za oficerem do trudnych nie należy.
    Jesli chodzi o zachodzenie od tyłu to Husarią będzie to ciężkie ONI atakowali frontalnie a mapa jest za mała żeby wyjechali niezauważeni z lasu.

Offline Aharo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #71 dnia: Grudnia 19, 2011, 11:29:45 »
    Manewry są bardzo proste tylko ktoś bez mózgu nie wpadnie na to jak iść, czy też za kim iść. Wystarczy zajrzeć chociaż na regulamin 4pp tak jest wszystko ładnie wyjaśnione, bo pewnie będą te manewry po części podobne do tych z MM moda.

p.s. Kolaczow PW ;)

Offline Dustil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #72 dnia: Grudnia 19, 2011, 11:38:53 »
    Aharo, ale na tescie wlasnie tak to wypadlo, ze ludzie na sile rozdzielali sie i probowali zachodzic od tylu, mimo rozkazu zwyczajnego ataku. Nie chodzi nam o to, zeby nagle 15 husarzy jadacych obok siebie rozbieglo sie i kombinowalo jak objechac wroga formacje, bo raz, ze bedzie balagan, dwa, ze zniweczy to szanse. Poza tym, jezeli faktycznie atak od tylu, to tylko, jesli Luca lub Oktawian wyda taki rozkaz.

Offline Aharo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #73 dnia: Grudnia 19, 2011, 11:45:20 »
    No taki coś to tak, ale jeżeli jest szarża 15 husarzy czy tam ilu to po prostu przecież jeżeli są z 5 metrów przed wrogiem to niech sobie skręcają na lewo i prawo jak chcą. Przecież jeżeli szarża będzie na pikinierów to Ci pierwsi pewnie polegną, każdy będzie chciał jakoś się "ocalić". Jedyne sensowne byłoby ustawienie się w równiutkiej linii i jechanie tak na wroga.

Ataki z flank od lewej czy tam od prawej są normalnie i jeżeli będą dowódcy danych oddziałów to powinni mieć takie "uprawnienia" to wydania danego rozkazu. Każdy dowódca powinien mieć możliwość wydania rozkazu ataku z flanki bądź od tyłu, jeden dowodzący nie ogarnie całej armii.

Offline Dustil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #74 dnia: Grudnia 19, 2011, 11:55:54 »
    Ale to bedzie dziwne, jezeli wiekszosc husarzy zostanie wystrzelana zanim dojada, a nagle dwoch dowodcow sobie wymarzy flanke wroga. Poza tym, jak to sobie wyobrazasz? Bedac 3 metry od piki husarz sobie skreca, dwoch jadacych za nim automatycznie staje w miejscu i wszyscy zostaja wystrzelani. Nie chce np. zeby dowodzenie bylo zabronione, ale jednak jezeli jest rozkaz, ze ktos ma atakowac na front, a ktos flankowac, to zeby ludzie nie probowali za bardzo unikac tego :P