Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Warlang – krótko o mnie i o wrażeniach z gry ;)  (Przeczytany 3584 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Warlang

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Warlang – krótko o mnie i o wrażeniach z gry ;)
    « dnia: Kwietnia 15, 2008, 12:11:33 »
    Witam i ja was maniacy Mount&Blade!

Po raz pierwszy zetknąłem się z M&B jakieś pół roku temu na YouTube. Linka dał mi kumpel. Wtedy najnowszą wersją była 0.808. W ciągu tego czasu przemierzyłem Calradię wzdłuż i wszerz dziesiątki razy, rozwijając swoje postacie do ponad 30-ego poziomu. Grę zaczynałem od nowa wielokrotnie rozwijając postać na różne sposoby (jakoś początek zawsze daje najwięcej frajdy ;). Z braku czasu zawsze grałem tylko w Native, aż poznałem grę chyba w stu procentach, mimo to mi się nie nudziło. Potem wyszła wersja 0.890, potem seria patchów 0.891, 0.892, 0,893, 0,894. Dodano wiele nowych rzeczy, ale też usunięto to, za co tak cenię 0.808. Okazało się, że mój komp to jednak już staruszek i do wersji 0.892 mogę jeszcze pograć normalnie, a począwszy od wersji 0.893, gra się tnie. Ciekawe czemu? Zmienili rozmiary tekstur, czy co? Mniejsza o to. Rozwinąłem do 35 poziomu postać w 0.892 i wróciłem do 0.808. We wcześniejsze wersje jeszcze nie grałem, ale mam zamiar.

Na wasze forum trafiłem też pół roku temu i od tamtego czasu regularnie je śledzę. Zdarzało się nawet, że potrafiłem pół dnia przesiedzieć na nim. Nicki aktywniejszych znam na pamięć – to dzięki wam tak polubiłem M&B. Zdecydowałem się zarejestrować dopiero teraz, gdyż do tej pory wystarczała mi „szukajka”. A teraz, gdy zacząłem modować, to to, co już zostało napisane mi nie wystarcza i pojawiła się potrzeba zadawania pytań. Poza tym, nie chcę już dłużej być pasożytem i czuję, że teraz i ja mogę wam na coś się przydać.

M&B tak bardzo cenię za realizm – mam tu na myśli samą walkę, odwzorowanie autentycznej broni i zbroi, wypłacanie żołdu, żywność, morale, niektóre frakcje (Khergici to przecież Tatarzy, a Steppe Bandit to ukraińscy kozacy), dalej, brak magii, wolność (idę dokąd chcę, robię co chcę), brak ograniczenia czasowego (zawsze jak przechodzi się super gierkę to następuje rozczarowanie, że to już koniec, a tutaj tego nie ma), no i na koniec oczywiście możliwość modowania. To wszystko czyni niesamowity klimat!

W 0.892 podobają mi się wioski, ich palenie, mordowanie ludności, grabienie – to jest realistyczne, tak kiedyś było. Podobają mi się chodzący w miastach ludzie, a w 0.903 nawet we wsiach, tylko trzeba jakoś dialogi z nimi rozbudować. Podoba mi się to, że żołnierze na rozkaz „Trzymać pozycję” stają w szeregu. Nie podoba mi się zwiększenie pola bitwy i niewidzialne ściany na obrzeżach. W 0.808 to jest ładnie wykończone pagórkami, a w 0.902 zdarzało się, że ścigam jeźdźca, a on nagle zatrzymuje się na niewidzialnej ścianie. Ogólnie w 0.808 pola bitwy są jakoś lepiej dopracowane krajobrazowo, są ciekawsze, a dzięki temu, że są mniejsze gra płynniej chodzi. Dobrze, że została dodana możliwość rekrutowania jeńców, no i ten sprzęt oblężniczy cieszy oko i zmusza do trzymania w drużynie strzelców. W 0.808 drażniło mnie zacinanie się postaci na mapie o góry i rzekę, w 0.892 to już zostało poprawione.

Oczywiście w grze jest kilka niedociągnięć.
    Ogólnie, gra jest za łatwa, a składa się na to kilka czynników:

– Zbyt częsta możliwość zapisywania stanu gry. Save wg mnie powinien być dostępny raz na trzy doby, powiedzmy że o północy wyskakiwało by okienko z zapytaniem czy chcę zapisać grę, a realistyczne zapisywanie to już przesada.
    – Umiejętność „surgery”. Po osiągnięciu siódmego poziomu już nikt z moich nie ginie, a to już nie jest realistyczne. Pasowałoby albo ograniczyć rozwój tej umiejętności do piątego poziomu, albo zmniejszyć skuteczność dziesiątego levela (tylko czy da się w tym grzebać?). Przy okazji zapytam też czy jest sens rozwijać „riding” powyżej piątego poziomu?
    – Ta mapka po wciśnięciu Back Space w wersji 0.892 za bardzo ułatwia grę. W 0.808 wielokrotnie miałem sytuacje, że wyciąłem w pień wroga, wydawało się, że to już koniec, a tu nagle obrywam strzałami, bo jakiś srossbowman schował się w krzakach i kasuje mnie, no i trzeba się trochę wysilić żeby go znaleźć, a tak wciskasz Back Space i wszystko jasne.
    – Z zamkami jest coś nie tak. Nikt nie chce atakować moich zamków, ani razu nie broniłem ich, a żołnierzom pozostawionym do obrony nie trzeba płacić żołdu (0.808).
    – Wprowadzenie w wersji 0.892 renomy (renown) moim zdaniem było błedem. Używając battlesizera można bardzo szybko nabić tyle renomy, że umiejętność „leadership” staje się zbędna.
    No i dodam jeszcze, że w 0.903 jest za dużo rzek, a za mało lasów, na dodatek mostki są brzydkie.

W świat modowania wprowadził mnie Mat Berserker i chwała mu za to! Jego nr GG znalazłem na forum, napisałem, okazało się, że jest chętny do pomocy, udzielił mi wskazówek i tak się w to wciągnąłem. No i z tego miejsca pragnę ci podziękować kolego! ;) Modowanie daje kupę frajdy. Potrafię godzinami czytać pliki Module System różnych wersji M&B. Jak tylko poznałem podstawy modowania, zacząłem pogrywać w różne mody, ale tak pobieżnie, żeby tylko poznać możliwości tej gry.

Oczywiście i ja chciałbym zrobić własnego moda. Chociaż może to i złe określenie. Dokładniej chciałbym zebrać wszystko co najlepsze z innych modów i wpakować to do Native, usuwając przy okazji to, co mi się w Native nie podoba. Chcę dodać jeszcze jakieś drobnostki od siebie (o tym za chwilę). Na robienie nowych modeli nie mam niestety czasu. Może kiedyś.

Tak więc, co mi się podoba w innych modach? W „Pirates!” podoba mi się port i łowienie ryb no i chciałbym to dodać do swego moda. W Fantasy modzie i innych są świetne zwierzęta (niedźwiedzie, dziki, wilki, tygrysy, nosorożce) na które by się fajnie polowało. Chce zrobić aby było w lasach tropienie zwierzyny, oddział przez parę godzin stałby na miejscu, potem wyskakiwałby komunikat, że wytropiono powiedzmy stado wilków i rozpoczynałoby się polowanie. Drużyna zdobywałaby mięso, skóry, kość słoniową, rogi jelenia i można by to było sprzedać. Chciałbym jeszcze dodać rozbudowane misje z fabułą. Trzeba byłoby jeździć od miasta do miasta i wypytywać mieszkańców, zbierać strzępki informacji, aż w końcu na mapie zostałby zaznaczony nasz cel (jakiś ukryty skarb, albo obóz bandytów, albo uwięziony NPC, po uwolnieniu którego on by się do nas przyłączył). Świetnie by było, gdyby każdy oddział miał przywódcę NPC, zarówno jak oddziały frakcji, tak i bandyci. Chciałbym dodać też to co zostało ulepszone w następnych wersjach, czyli na przykład handlarzy koni, flagi.

O mnie:

Jestem pedantem (kto nie wie co to znaczy odsyłam tutaj: http://portalwiedzy.onet.pl/120012,,,,pedant,haslo.html).
    Interesuję się Rosją, Ukrainą, turystyką, motoryzacją, średniowieczem i kosmosem. Dobrze znam język rosyjski i ukraiński, gorzej angielski, ale powiedzmy, że rozumiem 80%. Mam duże doświadczenie w prowadzeniu forum i wiem, że to ciężka praca. Najlepsza gra mojego dzieciństwa to „Legion” na Amigę. Ulubionym autorem dzieciństwa jest James Oliver Curwood. Przeczytałem prawie wszystkie jego książki, stąd ten mój pociąg do małych drewnianych chatek w środku lasu i do polowań. U ludzi cenię szczerość i chęć pomocy, nie lubię zarozumialstwa, wymądrzania się, krętactwa i lenistwa, drażni mnie spam, offtopy, przekleństwa i reklamy. Na tym forum martwi mnie bałagan (powtarzanie się tego samego w wielu wątkach), niedokończone tutoriale i pozostawione bez odpowiedzi posty (w tym dwa moje).

Mój komp ma następujące flaki:

AMD Athlon 2500+ (1.83 GHz), GeForce FX5200, 768 MB RAMu, zasilacz 400.

No to na razie tyle. Jak poznamy się lepiej, to może napiszę coś więcej. Oczywiście wszystko co napisałem to jest tylko moja opinia, ktoś może mieć inne zdanie i ja to szanuję, poza tym jestem tylko człowiekiem i też mogę się mylić. Dzięki za doczytanie moich wypocin do końca ;)

Jeszcze raz witam i pozdrawiam !!!

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    Odp: Warlang – krótko o mnie i o wrażeniach z gry ;)
    « Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 15, 2008, 13:16:57 »
    No cóż, niewielu tak obszernie pisze o sobie i to jeszcze bez jakichś tam żali i loli zamiast przecinków, więc już Cię polubiłem towarzyszu :) Witaj i rozwijaj się zarówno w M&B, modowaniu jak i na tym forum.

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 15, 2008, 14:39:50 »
    Gratuluję bardzo obszernego powitania! Jeśli chodzi o te niedokończone tutoriale - no cóż, jestem autorem kilku z nich ale to nie lenistwo, lecz brak zainteresowania innych ludzi zmusiło mnie do zaprzestania pracy. Witam na naszym forum!

Offline Emil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 15, 2008, 16:01:11 »
    Również witam szanownego użytkownika. Myślę, że współpraca będzie przebiegać pomyślnie dla obu stron ;)
    Co do bronienia zamków - też szkoda mi tego, że np w wersji 0.751 była możliwość bronienia swojej twierdzy, a już w 0.808 nie...No cóż, ale od czego jest "Quick battle"?
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2008, 16:02:42 wysłana przez Emil »

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 15, 2008, 17:59:26 »
    Witam technovikingu (takie skojarzenie - http://pl.youtube.com/watch?v=-fvLs5KXWYI ). Milo przeczytac ze na rejestracje wplynelo twoje wczesniejsze obeznanie sie z forum, mam nadzieje ze jego forma bedzie z czasem coraz bardziej przyjazna ludziom, i odnosze wrazenie ze spora ilosc trolli juz sie pochowala zaprzestajac rejestracje. Jestem otwarty na wszelkie pomysly dotyczace funkcjonowania forum, wiec jesli masz jakies sposoby na balagan pisz od razu.

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    « Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 15, 2008, 18:40:55 »
    Już cię lubię... Mam nadzieję, że zabawisz tu dłużej niż niektórzy nowi ludzie.. A poza tym... "Przywituję Cię"tm
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Warlang

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 15, 2008, 19:19:27 »
    Dobre [POD]J@$ON! Nie widziałem tego. Jednak nie mam z nim nic wspólnego. Historię mojego avatara kiedyś opiszę.

Co tyczy się czyszczenia forum, to zaraz napiszę o tym w odpowiednim dziale.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2008, 20:27:36 wysłana przez Warlang »

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 150
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 16, 2008, 08:47:14 »
    Witam i ja, skromny debil, za ktorego mnie nasi uzytkownicy biora : )  Miło, ze w koncu zdecydowales sie zarejestrowac. Tym samym do wszystkich wrozacych nam ostyglosc dzialania: To, ze malo osob pisze, to nie znaczy, ze nikt nas nie odwiedza. Codziennie wchodzac na forum widze 2x wieksza liczbe gosci niz zarejestrowanych uzytkownikow. To co robicie nie jest bez sensu! Oto napisalem, to co mi od dluzszego czasu w palcach siedzialo ;]
    ~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122

Offline Warlang

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 16, 2008, 18:46:24 »
    Przed chwilą po raz pierwszy odpaliłem v. 0.751 i jestem po wielkim wrażeniem. Gra przy pełnych bajerach wygląda lepiej niż 0.808 na wyłączonych. Powiedziałbym, że kusze nawet są ładniejsze. Podoba mi się że przy zmianie z miecza na kuszę postać najpierw chowa miecz i dopiero po następnym kliknięciu myszy wyciąga kuszę. Przypomnę to co już było na forum – w oczy rzuca się brak cięciwy i kuszy na plecach.

Offline Puzonix

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Constable Hater
    « Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 16, 2008, 19:55:45 »
    Witam Cię.

Co do wersji 0.751 - to moja ulubiona. Później już było (moim zdaniem) gorzej. Wszystko takie jakieś przekombinowane.

Offline Wiciu094

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 19, 2008, 00:47:34 »
    Ja aktualnie gram w wersję 0.751 i mi się bardzo podoba. Co do zamków to u mnie jest chyba jakiś błąd ale nie przeszkadza bardzo w graniu. No i witam
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 19, 2008, 09:53:19 wysłana przez Wiciu094 »

Offline Warlang

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 28, 2008, 09:49:33 »
    Wszyscy z niecierpliwością oczekujemy wersji 1.0 Ja postanowiłem się do niej przygotować. Tak więc najwyższy czas na zakup nowej karty graficznej. Zwłaszcza, że karty na złącze AGP niedawno wyszły z produkcji. Wyczerpią się zapasy w magazynach i zostaną nam tylko używki na Allegro.

Ja się zdecydowałem na tą:

http://www.sapphiretech.com/po/products/products_overview.php?gpid=179&grp=2

Wybrałem wersję z 512 MB pamięci, koszt 290 zł. Wymaga zasilacza przynajmniej 400 W.

Masz tu topic do takich spraw - http://mountblade.info/forum/index.php?topic=669.0

Dzięki, przeczytałem.

EDIT: No i kupiłem Radeona HD 2600 XT i jestem zadowolony. Wersja 0.951 na max bajerach chodzi wspaniale.

Moja nowa konfiguracja to: AMD Athlon 2500+ (1.83 GHz), Radeon HD 2600 XT, 768 MB RAMu, zasilacz Chieftec 500W.
    « Ostatnia zmiana: Maja 10, 2008, 07:46:39 wysłana przez Warlang »

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #12 dnia: Maja 15, 2008, 20:49:47 »
    UU cosik mało ramu może chcesz kupic 2 GB z cda z konkursu będe wystawiał na allegro za 150 zł(normalnie chodzi po 200zł)
    EDit prosze mi nie dawac warna za spam tu się posty nie liczą i nawiązuje do poprzedniego posta ;)

Offline Warlang

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Maja 24, 2008, 10:15:59 »
    RAMu mi wystarczy, dzięki.

Wróciłem do swej pasji z dzieciństwa - NUMIZMATYKA - zbieram polskie monety.

Jest ktoś jeszcze taki na tym forum?

Pozdrawiam

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    « Odpowiedź #14 dnia: Maja 25, 2008, 22:32:50 »
    Trochę...Zbieram, znaczy się dziedziczę szbiory, po starym, cos tam swojego na pewno tez znajde :)
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor