Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Komputer po podłączeniu nie chce się włączyć.  (Przeczytany 6276 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Komputer po podłączeniu nie chce się włączyć.
    « dnia: Listopada 24, 2011, 17:52:47 »
    Z góry chciałbym przeprosić za nowy wątek, ale aby skupić się tylko na tym problemie i poszerzyć jego popularność.
    Otóż rano odłączyłem komputer, wszelaką aparaturę - monitor, głośniki etc. Wróciłem ok. 15 i dowiedziałem się, że komputer po ponownym podłączeniu nie chce działać, w ogóle się nie włącza, podobno przy podłączaniu wystąpiło małe spięcie przy wkładaniu wtyczki od zasilania. Wszystkie wtyczki zostały podłączone prawidłowo, do odpowiednich otworów, a co do samego komputera nawet nie włącza się nie uruchamia się, jakby był odcięty od prądu. Czy ktokolwiek wie o co chodzi, bądź miał taki problem? Czy może to być coś innego niż spięcie, co zrobić? Co pójdzie do ewentualnej wymiany?
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Altharis

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Tovarisch Volksdeutsch
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Komputer po podłączeniu nie chce się włączyć.
    « Odpowiedź #1 dnia: Listopada 24, 2011, 18:28:06 »
    Muszę przyznać, że ja także mam takowy problem. Co prawda komputer się włącza (po długiej serii czynności włącz-wyłącz, którą usilnie powtarza), ale reszta się zgadza. Ostrzegam, że nie jestem jakimś specem, ale wydaje mi się, że winowajcą jest zasilacz. Lecz są to tylko moje przypuszczenia i możliwe, że pieprzę głupoty...

Offline Solejók

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Listopada 24, 2011, 18:55:52 »
    Altharis, jak ja miałem takie problemy (a miałem je jeszcze w weekend) to wziąwszy komputer na balkon rozkręciłem jego bok i zacząłem go czyścić suszarką. Cały kurz, głównie z wiatraka. Później poczekałem, żeby się schłodził, z powrotem go wziąłem i działa cudnie, ani razu jeszcze się nie wyłączył.

Możliwe jednak, że to nie to jest problemem, ale tylko to u mnie występowało :P

/Jak włączasz, to działa za drugim razem?

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Listopada 24, 2011, 18:58:50 »
    Podejrzewam, że jest to zasilacz - jeśli nie uruchamia się sam PC. Jeśli nie włącza się również dioda monitora/głośników to sprawdź na innej listwie/przedłużaczu/kontakcie czy coś się zmieni po podłączeniu.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #4 dnia: Listopada 24, 2011, 20:17:38 »
    Z góry chciałbym przeprosić za nowy wątek, ale aby skupić się tylko na tym problemie i poszerzyć jego popularność.
    Otóż rano odłączyłem komputer, wszelaką aparaturę - monitor, głośniki etc. Wróciłem ok. 15 i dowiedziałem się, że komputer po ponownym podłączeniu nie chce działać, w ogóle się nie włącza, podobno przy podłączaniu wystąpiło małe spięcie przy wkładaniu wtyczki od zasilania. Wszystkie wtyczki zostały podłączone prawidłowo, do odpowiednich otworów, a co do samego komputera nawet nie włącza się nie uruchamia się, jakby był odcięty od prądu. Czy ktokolwiek wie o co chodzi, bądź miał taki problem? Czy może to być coś innego niż spięcie, co zrobić? Co pójdzie do ewentualnej wymiany?

Zasilacz masz do wymiany. Jeżeli podczas podłączenia zasilacza doszło do spięcia, to nie ma czego zbierać. Jeżeli miałeś stary zasilacz bez bezpiecznika istnieje ryzyko spalenia także innych podzespołów, na przykład karty graficznej lub płyty głównej, pamięci etc. Ale założę się, że zasilacz miał bezpiecznik, bo od dawna są w standardzie. W takim wypadku musisz kupić nowy zasilacz po prostu.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline szymczak1503

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #5 dnia: Listopada 24, 2011, 22:16:02 »

Ewentualnie sprawdź, czy działa na innym zasilaczu(pożycz od kumpla). Możesz podać więcej informacji o komputerze? Płyta głowna, karta graficzna etc. Być moze bedziesz musiał kupic zasilacz, a w serwisie wcisną ci tesco-edition.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #6 dnia: Listopada 24, 2011, 22:18:22 »
    Tak sprawdź najpierw na innym zasilaczu, ale na 99% spalił Ci się zasilacz. Płyta główna itp. nie mają znaczenia. Jednak sprawdź inny zasilacz, dla pewności, bo może jakiś inny szczegół poszedł. Ale z opisu jest tak, jak mówiłem- na 99% zasilacz.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline szymczak1503

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #7 dnia: Listopada 24, 2011, 22:25:08 »
    Kolega może mu dać zawinięte druty w aluminiowym pudełku z naklejką 300W, a wesch96 może mieć mocarza..

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #8 dnia: Listopada 24, 2011, 22:30:57 »
    Masz farta, że sie włączyć nie chce tylko, mi sie zapalił komputer, bo sie zasilacz spalił w trakcie gry :D
    (click to show/hide)

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Listopada 24, 2011, 23:46:30 »
    Ten ma bezpiecznik ;) Nie wiem tego, ale już raz spalił mi się komp i poszły bezpieczniki w całym domu, a z komputera unosił się dymek :o

Tym razem jestem niemal pewien, że to wina zasilacza, więc po prostu przyspieszyliśmy nieuniknione, paradoksalnie dzisiaj komputer miał trafić do zaufanego informatyka i zostać poddany obróbce ;) mianowicie, miał zostać wymieniony zasilacz (dzięki Proud) i karta graficzna, a komp jednak pechowo nie trafił do naprawy, został w domu, więc ponownie go podłączyła pewna osoba i wspomniała o spięciu. Teraz nic tylko czekać do poniedziałku... A tak chciałem przetestować Skyrim'a w weekend...
    @Althairs:
    Odpada, w ogóle jest jakby niepodłączony do prądu.
    @Szymczak:
    Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 2.40GHz
    Pamięć RAM: 4 GB
    Płyta główna: MSI G31M3-F FSB 1600 LGA 775
    @Solejók:
    Czyszczony, dobrze chłodzony - odpada.
    @Alkhadias:
    Raczej jest bezpiecznik bo jak już wspomniałem, miałem taką przygodę ;) I tym razem to na szczęście nie to.
    @Proud:
    Jak zazwyczaj miałeś rację, a twoja rada co do zasilacza okazała się nad wyraz trafna ;)

Dzięki wielkie za szybką interwencję, chłopaki ;)
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Listopada 25, 2011, 09:43:37 »
    Tylko jak będziesz go wymieniał to od razu zaznacz, że nie chcesz jakichś gównianych no-name'ów. Wszystkie Tracer4Life, Mode-Com'y i reszta badziewi nie jest warta pieniędzy i zaufania, ponieważ szkoda stawiać dobrego sprzętu na takim gównie.

Ten model jest bardzo solidny i kosztuje ok. 200 zł - http://www.agito.pl/zasilacze/ocz-stealthxstream-2-500w-.0.393668.html?cid=220

Tutaj natomiast po drobnej dopłacie masz jeszcze lepszy, z dodatkowym zapasem 200W mocy na przyszłość - http://www.agito.pl/zasilacze/ocz-stealthxstream-2-700w.0.393671.html

Offline Aldred

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • No Trance No Life.....
    « Odpowiedź #11 dnia: Listopada 25, 2011, 09:59:01 »
    Ja miałem podobnie,otóż pewnego dnia włączam kompa....odpalił(mulił jak cholera),po wczytaniu wszystkiego itp nagle się zawiesił na amen.Niewiele myśląc zresetowałem go,przez około 10 sekund próbuje się uruchomić potem siada....po chwili próba od nowa,i tak w kółko.Pomyślałem sobie,pewnie zasilacz szlag trafia.Odłączyłem wszystko od kompa,rozkręciłem go i znalazłem źródło tego zjawiska....
    Na śmierć zapomniałem o tak prostej i trywialnej rzeczy jak czyszczenie "bebechów" blaszaka,wszędzie kurz,dobrze że pająki tam się nie osiedliły;)
    Po wyczyszczeniu wszystkiego...komputer hula jak nowo narodzony;)Tak więc jako doświadczony tym zdarzeniem.apeluję aby częściej czyścic komputer.Szkoda by było spalic komputer przez....kurz;)
    Zwycięstwo nie wymaga tłumaczenia,porażka na nie nie pozwala.Wymówki to schronienie dla słabych.-Wielki Książe Ostlandu Hals von Tasenick.

http://adi88pl.wrzuta.pl/audio/88OeZEtUsq1/kingdom_of_trance_nev_year_2012_adi_mix
    Pora promować muzykę trance i swoją twórczość;)