Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Co twoim zdaniem jest lepsze?

Konsola
    3 (4.4%)
    PC
    55 (80.9%)
    Na jedno i to samo wychodzi.
    10 (14.7%)

Głosów w sumie: 67

Autor Wątek: Konsolowcy vs. PC-towcy  (Przeczytany 3432 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hasarel

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • "Jestem tym, kim być muszę."
    Konsolowcy vs. PC-towcy
    « dnia: Listopada 23, 2011, 19:21:28 »
    Konsolowcy vs. PC-towcy.Walka trwa od lat i nie ma zamiaru się skończyć.Która maszyna ma lepsze nowinki, bajery, częstość wymieniania sprzętu(co wiąże się z dodatkowymi kosztami) i ogólnej wydajności i przydatności?Pamiętajmy, że w przypadku komputerów trzeba co jakiś czas(średnio ludzie to robią co 1,5-2 lata)wymienić sprzęt(podzespoły, karta graficzna itd.).Są to jakieś koszty choć da się przeżyć.Natomiast w konsolach nie ma wiele sprzętu do wymieniania.Niestety, ale firmy produkujące gry tracą zaufanie do PC-towców.A dlaczego?Spora część tej "społeczności" zamiast kupić gry to ściąga na czym firmy są stratne(przykładowo Rockstar Games nie było pewne czy wydać na PC GTA 4 po tym jak stracili sporo pieniędzy na GTA:SA.Pomimo tego, że zdecydowali się jednak wydać na GTA 4 sporo, bo aż ćwierć miliona na zabezpieczenia to i tak nie jaki "Razor" zdołał je obejść i rozprzestrzenić link do ściągnięcia.Jednak firma nie straciła zaufania, bo w końcu wydała na PC GTA episodes from Liberty City).Teraz coś o bajerach.W przypadku konsoli wychodzi wiele nowych rzeczy(play station move, xbox kinect)podczas gdy na pc zostaje tylko klawiatura laserowa, myszka bezprzewodowa i ewentualnie kamerka.To by było na tyle.Piszcie czy waszym zdaniem lepsze są konsole, PC-ty czy może dla was nie ma wielkiej różnicy i dlaczego.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 23, 2011, 19:40:46 wysłana przez Popek96 »

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    Odp: Konsolowcy vs. PC-towcy
    « Odpowiedź #1 dnia: Listopada 23, 2011, 19:29:27 »
    Pcty, jest interniet, łatwiej sie obsługiwać i jest mycha! Strzelanki na konsole WTF.
    (click to show/hide)

Offline Archimonde

• Lord Płonącego Legionu
    • Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Nadchodzi zima...
      • Mój Deviant
    « Odpowiedź #2 dnia: Listopada 23, 2011, 19:36:05 »
    To i to ma plusy i minusy. Plusem konsoli jest to, że nie musisz się martwić o wymagania. Minusem jest sterowanie i brak internetu < ale MP jest :D > . Na kompie jest na odwrót. Poza tym, na konsole są gry, których nie uświadczysz na kompa. Weźmy np. XboX'a 360 i Too Human, moja ulubioną grę na ową konsolę, albo serię Final Fantasy która ma tylko 3 części spośród ~15 wydane na PC'ta, a reszta jest na PS'a. Z kolei na Kompa jest np. M&B. Także moim zdaniem wszystkie konsole mają plusy i minusy (tak, PC to też konsola tak na prawdę).
    "-Czy mogę ci ofiarować mą miłość? -Zwątpienie, zdrada, gorycz oraz ból pamięci bezpowrotnie minionych szczęśliwych chwil zbyt silnie wpisane są w słowo 'miłość', by człek roztropny zechciał jej zawierzyć...”
    "– Pozwól też, że dam ci radę płynącą ze szczerego serca: nigdy więcej nie mów, że jesteś nic niewarta. Bo znaczymy tylko tyle, na ile potrafimy wycenić się we własnych oczach."
    Jacek Piekara

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #3 dnia: Listopada 23, 2011, 19:41:45 »
    Jeżeli chodzi o granie, to PC.
    Generalnie mało gram w różne gry. Zazwyczaj gra musi mnie znacząco zainteresować oraz trafić w jakąś lukę w zajętym czasie, bym mógł do niej usiąść. Z pewnością sterowanie konsolowe nie ułatwiłoby i nie zmotywowałoby mnie do zagospodarowania sobie czasu, na jakaś grę.

Jeżeli chodzi o budowę, kwestie techniczne i wydajność- konsole nie mają konkurentów. Wiele bym oddał by móc pracować na sprzęcie wspomaganym przez najnowsze procesory konsol. Ich moc jest ogromna i komputery osobiste długo nie dościgną technologii konsol. A warto wiedzieć, że możliwości wykorzystania konsol i ich potencjału nie ogranicza się tylko do jakichś tam gier.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #4 dnia: Listopada 23, 2011, 19:50:55 »
    Wszystko zależy od tego czy mamy na uwadze wybór, które urządzenie jest lepsze czy chodzi tutaj o platformę do gier. Jeżeli chodzi o to pierwsze to na PC można zrobić więcej rzeczy - słuchanie muzyki, przeglądanie internetu, oglądanie filmów itp. co prawda na niektórych konsolach można oglądać filmy i słuchać muzykę, ale są jednak inne rzeczy, w których PC jest lepsze. Konsole stworzone zostały wyłącznie do gier video i to w tym aspekcie powinniśmy oceniać obydwie platformy. Tak więc wypiszę plusy i minusy jednych i drugich.

Blaszaki:
    a) plusy:
    - możliwość tworzenia i instalowania modyfikacji...
    - ... w tym spolszczeń itp.
    - myszka i klawiatura jest precyzyjniejsza w grach FPS
    - na PC można komfortowo grać w gry strategiczne
    b) minusy:
    - gorsza optymalizacja
    - piractwo
    - klawiatura nie nadaje się do długotrwałej gry w zręcznościówki
    - ciągłe upgrady kompa
    - musisz siedzieć i garbić się przy biurku
    - ciężej gra się w kilka osób przy jednym biurku

Konsole:
    a) plusy:
    - jedna konfiguracja = lepsza optymalizacja i wyciśnięcie ostatnich soków ze sprzętu
    - więcej "exclusivów"
    - wygodne sterowanie
    - co prawda piractwo jest, ale mniejsze
    - konsola szybciej się włącza
    - możliwość komfortowego rozłożenia się na kanapie
    - stworzona z myślą o wieloosobowej zabawie przy jednym ekranie
    b) minusy:
    - brak możliwości konfiguracji sprzętu powoduje, że po kilku latach konsole są w tyle za komputerami
    - niektóre konsole się szybko "wykańczają"
    - trochę ciężej z grą przez sieć (trzeba zakupić jakieś karty ethernet czy coś w tym stylu)
    - trzeba mieć w miarę przyzwoity TV (jeżeli ktoś nie ma w chwili obecnej TV, a chce mieć konsolę to musi sobie doliczyć zakup teleodbiornika)

Tak więc jedna i druga platforma ma swoje wady i zalety, tak więc ciężko wybrać lepszą. IMO są tak samo dobre i jednocześnie odmienne, że najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie obydwu rzeczy.

Offline Yoda

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #5 dnia: Listopada 23, 2011, 20:25:02 »
    b) minusy:
    [...]
    - piractwo

To na konsolach jest mniejsze piractwo? Jeśli tak sądzisz, to się bardzo grubo mylisz. Po prostu na konsolach piracone są gry (ze względu na ultra wysokie ceny w porównaniu do PC), zaś na PC piracone są gry, filmy, książki, muzyka, oprogramowanie ... słowem wszystko. Wynika to ze specyfiki obu urządzeń i ich przeznaczenia.

Mam konsolę (ps2, więc prawie w ogóle już nie korzystam :P) i mam wysłużonego, 4-letniego pieca (Wiedźmin 2 chodzi \o/) i zdecydowanie bardziej cenię sobie tego drugiego.

Pierwszy służy do gier, i tylko do gier. Nie zrobisz plików excelowskich, nie poczytasz książki, do oglądania dvd taniej kupić odtwarzacz. Plusem niewątpliwym jest mobilność (choć tutaj mamy już note/netbooki) i "imprezowość". Impreza z jakąś matą i grą taneczną bywa bardzo ciekawa ;)

Ja jednak pozostaję przy piecu, ze względu na wszelkie udogodnienia. A wygodnie można siedzieć zarówno przy kompie, jak i przy konsoli, podobnież przy obu się garbić.

IMO są tak samo dobre i jednocześnie odmienne, że najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie obydwu rzeczy.

To zarób i kup :P

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #6 dnia: Listopada 23, 2011, 21:08:13 »
    Nie gniewaj się Gacek i nie uznawaj tego za atak - po prostu wytoczyłeś ciekawe argumenty ;>

a) plusy:
    - możliwość tworzenia i instalowania modyfikacji...
    - ... w tym spolszczeń itp.
    - myszka i klawiatura jest precyzyjniejsza w grach FPS
    - na PC można komfortowo grać w gry strategiczne
    - Przecież do konsol pojawiają się wszelkie DLC i modyfikacje tworzone przez fanów... Dużo od gry zależy, ale fakt-faktem - wszelkie modyfikacje tworzone są i tak na PC-tach, więc...
    - j.w.
    - O tak!
    - I nie tylko w gry strategiczne

b) minusy:
    - gorsza optymalizacja
    - piractwo
    - klawiatura nie nadaje się do długotrwałej gry w zręcznościówki
    - ciągłe upgrady kompa
    - musisz siedzieć i garbić się przy biurku
    - ciężej gra się w kilka osób przy jednym biurku
    - Uzależnione jest to od silnika gry oraz wydajności sprzętu, systemu, wgranych aplikacji i innych...
    - Bo na konsolach nie ma...
    - Dlaczego? Sam grywam na padzie i wcale nie czuję lepszego komfortu - śmiem wręcz nawet twierdzić, że granie na klawiaturze jest wygodniejsze - nie muszę się obawiać, że wcisnę niepotrzebny klawisz, co na padzie zdarza się u mnie dosyć często...
    - Tam... pitu-pitu, baju baju... jak się kupuje maszynę za 1,5k, to może częściej trzeba wymieniać podzespoły. Wystarczy nieco więcej zainwestować i wybrać sprzęt z głową a powinien śmiało wystarczyć na dużo dłużej.
    - Odpowiednie ustawienie monitora i wygodne krzesło powinno pomóc. No, ale kto o komforcie myśli...
    - I tak i nie - owszem... gra na klawiaturze w dwie, lub więcej osób to katorga, ale co za problem podłączyć PADa? Poza tym niemal każdy współczesny telewizor, jak i kary graficzne posiadają wejścia na HDMI, wiec podłączenie blaszaka do telewizora, to właściwie podczepienie kabla... A wtedy to i kanapę można zaliczyć...

Teraz o konsolach:
    a) plusy:
    - jedna konfiguracja = lepsza optymalizacja i wyciśnięcie ostatnich soków ze sprzętu
    - więcej "exclusivów"
    - wygodne sterowanie
    - co prawda piractwo jest, ale mniejsze
    - konsola szybciej się włącza
    - możliwość komfortowego rozłożenia się na kanapie
    - stworzona z myślą o wieloosobowej zabawie przy jednym ekranie
    - Szkoda, że tego "soku" jest za mało - stąd takie krótkie i proste gierki... i do tego okrojone graficznie (!)
    - Jak to rozumieć? Więcej gierek? Pfff... bijatyki, parę "FPS"-ów i RPG-ów etc. Patrząc w drugą stronę wcale nie jest inaczej...
    - A to dlatego, że jest mało skomplikowane - kontroler posiada mniej przycisków i funkcji niż klawiatura (nawet myszy nie liczę), więc na konsoli nie zagospodarujesz sobie hot-keyów, gdzie na klawiaturze to niemal standard.
    - mniejsze, bo mniej ludzi posiada konsole (przynajmniej u nas)...
    - Wgraj Unix na PS3 i napisz ponownie ;)
    - E tam... Zresztą jak pisałem - wygodne krzesło, HDMI itp
    - Serious Sam 3 BFE (data wydania 22.11.2011) - Split Screen dla 4 graczy: Click! Co prawda coraz mniej takich gier jest wydawane, ale...

- brak możliwości konfiguracji sprzętu powoduje, że po kilku latach konsole są w tyle za komputerami
    - niektóre konsole się szybko "wykańczają"
    - trochę ciężej z grą przez sieć (trzeba zakupić jakieś karty ethernet czy coś w tym stylu)
    - trzeba mieć w miarę przyzwoity TV (jeżeli ktoś nie ma w chwili obecnej TV, a chce mieć konsolę to musi sobie doliczyć zakup teleodbiornika)
    - Nie do końca... w PS2, bodajże, istniał nieaktywny procesor, który miał być aktywowany po latach przez odpowiedni chip... Ale po co? Lepiej nowego PS-a wydać, co nie?
    - Tak jak zasilacze w Pegasusach, żadną nowością nie jest stwierdzenie, że o "sprzęt" trzeba dbać ;)
    - Cóż... by mieć internet na PC, też trzeba mieć modem, router, jakieś ustrojstwo USB, etc ;p
    - No a do "kompa" monitor... Eh...

PS.
    (tak, PC to też konsola tak na prawdę).
    buahahahhahahahahahahhahahahahahahahahahh(...)haha xD

Dlaczego wolę PC-ty?
    1. PC-ty służą do czegoś więcej, niż do grania w gierki, oglądania filmów, czy słuchania muzyki... Ba na PC-ta można takie rzeczy nawet tworzyć! No, ale jak ktoś tylko gra, to może i konsola wydawać się fajniejsza...
    2. Na PC-ty także dostępne są różne kontrolery (pady, joysticki, kierownice...), podobnie jak mysz i klawiatura do konsol - ich jakość jest co prawda badziewna, ale...
    3. Jak już ładnie wspomniano FPS tylko na PC-tach! - dzięki konsolom mamy w tego typu grach:
    - regenerację HP - Cóż, w wirze walki lepiej ukryć się jak cipka i odczekać, aż zdrowie się odnowi i ruszać dalej... Na koniec misji z żołnierza kilogramami śrut się wyciąga, ale co tam!
    - auto celowanie - Padem trudno wycelować... ale co to kogo obchodzi?
    - Insert CD/DVD - Co prawda niektóre gry na PC wymagają płyty z grą w napędzie, by można było ją odpalić, ale w przypadku konsol - must have. Co za tym idzie - nośniki są zużywane. Można dokupić dysk do swojego PS3 czy XBox360 i wgrać sobie na nim jakąś gierkę - łapka w górę, którego konsolowca na takie stać! No ale i tak gra się inaczej zachowuje, gdy obecność płyty wymagana jest jedynie do sprawdzenia, niż do wczytania poziomu w grze, muzyki, dogrania jakiegoś efektu, odgłosu - brzmi znajomo?
    - liniowość - pamiętacie dawne FPS-y? Wielopoziomowe, skomplikowane plansze na różnych płaszczyznach, wrogowie atakujący z wielu stron? Nie, nie... kontroler tego nie ogarnie...
    Kiedyś odbył się pojedynek w jakąś sławną gierkę (nie pamiętam tytułu), która została wydana zarówno na konsolę, jak i PC-ta... Okazało się, że Nawet najlepszy gracz konsolowy nie mógł pokonać ogarniętego gracza PC-towego (nawet nie musiał być "prosem"). Czego to dowodzi?
    4. W sumie mógłbym pisać więcej, ale najważniejsze chyba uwzględniłem :P

Kiedyś nie miałem nic do konsol... bo PC-towe gierki były normalne. Niestety, czasy się zmieniły i wszelkie konsolowe udziwnienia uderzają w ludzi, którzy lubią główkować, kombinować i wykonywać zadania na podstawie posiadanych, znalezionych informacji, czy nawet eksplorować poziom, na którym się znajduje na swoich blaszakach. Oczywiście rożni ludzie w gry grają i trudno każdemu dogodzić... ale właśnie po to są OPCJE GRY, by dostosować sobie program do własnych upodobań, a nie... Zresztą, nie po to mamy ~115 klawiszy na klawiaturach i ponad 3 przyciski w myszce plus rolka, by ograniczać się do kilku z nich...

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Listopada 23, 2011, 21:18:08 wysłana przez NIFN »

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #7 dnia: Listopada 23, 2011, 21:40:24 »
    Ja wybrałem komputer.
    Otóż na komputerze, możemy z łatwością i przyjemnością używać myszki do wszelakich gier, co znacznie je umila, jedynym typem gier (wg mnie) do których konsola nadaje się bardziej niż PeCet, to gry wyścigowe i FIFy, PESy etc.. Fakt, optymalizacja, problemy techniczne i parametry graficzne leżą w porównaniu do PS 3 (na temat innych konsol się nie wypowiadam, bo nie grałem/miałem). Kolejnym atutem komputera jest wygodna przeglądarka, niższe ceny gier na tę platformę, wygoda obsługi, różnorodność gier, wyższy poziom trudności. Generalnie rzadko korzystam z mojego PS 3 i trochę mi szkoda kasy wydanej na niego ;).
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Yoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Listopada 23, 2011, 22:49:27 »
    Zapomniałem dodać - na PC (za sprawą Internetu) bardzo rozwija się scena tzw gier indie, bardzo mnie w ostatnim czasie interesująca. Pokażcie mi, jak stworzyć grę na playstation przy pomocy playstation :P

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #9 dnia: Listopada 23, 2011, 23:21:17 »
    Wybrałem "pc".
    Argumenty już podali koledzy wyżej ;)

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #10 dnia: Listopada 24, 2011, 15:36:32 »
    [...]To zarób i kup :P

No od nie dawna mam PS2 i chwilowo tylko dwie gry, więc więcej czasu spędzam na PC. Muszę poczekać do świąt :)

[...]No a do "kompa" monitor... Eh...[...]

Monitor jest tańszy niż telewizor LCD/plazmowy (potrzebny do PS3/Xboxa360).

Nie gniewaj się Gacek i nie uznawaj tego za atak - po prostu wytoczyłeś ciekawe argumenty ;>[...]

Nie gniewam się :P spoko.

Offline Archimonde

• Lord Płonącego Legionu
    • Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Nadchodzi zima...
      • Mój Deviant
    « Odpowiedź #11 dnia: Listopada 24, 2011, 15:45:28 »
    Monitor jest tańszy niż telewizor LCD/plazmowy (potrzebny do PS3/Xboxa360).
    Pan chyba za dużo wypił -_- Ja na XboXie 360 gram na starym, zwykłym telewizorze-cegle, mniejszym niż mój monitor a co najmniej 2 razy cięższym. PS'a też by pociągnął bez problemu.
    "-Czy mogę ci ofiarować mą miłość? -Zwątpienie, zdrada, gorycz oraz ból pamięci bezpowrotnie minionych szczęśliwych chwil zbyt silnie wpisane są w słowo 'miłość', by człek roztropny zechciał jej zawierzyć...”
    "– Pozwól też, że dam ci radę płynącą ze szczerego serca: nigdy więcej nie mów, że jesteś nic niewarta. Bo znaczymy tylko tyle, na ile potrafimy wycenić się we własnych oczach."
    Jacek Piekara

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Listopada 24, 2011, 16:07:20 »
    Ich moc [konsoli] jest ogromna i komputery osobiste długo nie dościgną technologii konsol.

Co prawda nie mam konsoli, ale słyszałem, że np. nowy Battlefield wygląda dużo lepiej na piecach. Może ktoś wyjaśnić ten fenomen?

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #13 dnia: Listopada 24, 2011, 16:09:09 »
    Bo strzelanki są robione pod piece :)
    (click to show/hide)

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #14 dnia: Listopada 24, 2011, 16:10:46 »
    To że wygląda lepiej na Pececie, to moim zdaniem nie jest aż taka dziwna sprawa. Mimo, że konsole maja ogromną moc procesorów, nie jest to równoznaczne z tym, że zostanie ona w pełni wykorzystana. Być może twórcy dali ciała w tej kwestii.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/