Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Własny Zamek  (Przeczytany 8911 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Azer123

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Własny Zamek
    « dnia: Marca 25, 2008, 22:25:53 »
    Mam pytanie czy w Mount And Blade jak juz przylaczylem sie do jakiejsc frakcji to moge dostac od króla lub lorda wlasny zamek czy musze zdobyc sam ?? (nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na moje pytanie wiec pisze)
    Piwo Jest Bogiem, Tanie Wino Nałogiem, Wódka Podstawą, Żyganie Zabawą :)
    I'm The Lord And Master Of The Sword

Offline Smerf

• Użytkownik
    • !! http://zanimnapiszesz.ovh.org !!
    Odp: Własny Zamek
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 26, 2008, 06:22:10 »
    Jeżeli jesteś wasalem któregoś z króli i zdobędziesz takowy zamek możesz wysłac prośbę do swojego pana(króla) by oddał ten zamek w twoje ręce. W przypadku stolicy również możesz wysłac wiadomośc do króla by oddał ją w twoje ręce.
    « Ostatnia zmiana: Marca 26, 2008, 06:37:44 wysłana przez Smerf »

Offline Wiciu094

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 14, 2008, 21:37:30 »
    A ja mam takie pytanie czy w pełnej wersji 0.751 gdy się przejmie zamek to można go potem obsadzić załogą lub go bronić przed atakami? Bo próbowałem podbić jeden ale sie nie udało ale teraz będę próbował i powinno sie udać

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 15, 2008, 11:34:26 »
    Chyba się da, ale dawno nie grałem w 0.751 i mogę już nie pamiętać

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 15, 2008, 14:29:30 »
    W 0.751 trzeba kilkanaście razy atakować zamek aby go zdobyć (moim zdaniem najbardziej wkurzające niedociągnięcie) a potem możesz go obsadzić własnym wojskiem, tylko nie wiem po co, skoro żadne wrogie party nie może go zaatakować.

Offline Krzychu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 15, 2008, 18:06:43 »
    W wersji 808 ściągnij sobie Dionisia beta mod Zagadaj Groge'a i zapłać mu 10 000 a on wybuduje ci zamek w wyznaczonym przez ciebie miejscu pamiętaj że jak chcesz mieć "pełny" zamek musisz mu dopłacać

Offline Battlebart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 08, 2008, 16:36:49 »
    w wersji 0.955 podbijesz zamek raz (chyba ze "zabiją" cię wtedy będziesz musiał wszystko od początku... nawet przygotowanie szturmu...

po zdobyciu zamek możesz obsadzić i rozbudować

Offline catan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 19, 2008, 16:08:23 »
    Powitać szanownych zebranych! ;)
    może mi ktoś plissssssss odpowiedzieć jak można rozbudować zamek? co dają zmiany?
    No i najważniejsze: jakie muszę mieć "engineering" żeby móc zbudować machinę oblężniczą? (wieżę). Gram w wersję .9555 chyba czy jakoś tak;). Wcześniej jak grałem  w .903 to raz zbudowałem wieżę, a potem już te cholerne kładki. Od czego to zależy? Kładka jest straaasznie wąska i praktycznie muszę czekać aż połowa moich padnie żeby dopiero ciut zacząć działać. Jak Wy zdobywacie zamek? Zakładam że macie ten sam limit jednostek (max bez BSC)

Offline mielonka

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 19, 2008, 16:22:56 »
    Co do rozbudowywania zamku, to możesz:
    - zbudować loch
    - zbudować "poczte".

Lochy służą do osadzania w nich więźniów, jednak dopiero w v0.960 to działa (nie sprawdzałem, bo save'y nie są kompatybilne)

A "poczta" informuje o zbliżających sie wojskach wroga.

Co do "engineering" to im wyższy skill, tym szybciej się buduje (zarówno budynki jak i drabiny czy wierze oblężnicze).
    Jednak wg mnie lepiej mieć od tego skillu gościa w drużynie (albo dwóch - gdyby pierwszy był ranny). Jedeb NPC - Articośtam (w kazdym razie na literę A) po przyłaczeniu się do drużyny posiada tę umiejętność na 4-tym poziomie.

A co do kładek/wierz - sam tego nie wiem. Nie zalezy to chyba od poziomu "inżynierii" co od właściwości danego zamku.

Jeśli nie chcesz czekać na swoją kolej do walki na kładce, to wydaj komendę "Follow me" zamiast "Charge" na początku oblężenia. Wojsko będzie za Tobą podążać, jednak zawsze pierwszy wejdziesz na kładkę, niezależnie od "Athletics" i ciężaru swojej zbroi.

Offline catan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 19, 2008, 16:34:13 »
    no faktycznie!!! Follow me i szafka gra:)
    tak gdzieś wyczytałem że w training camp można trenować swoje jednostki? U mnie wszysycy NPC mają minimum 2 w skillu train, i dlatego jednostki przynajmniej do średniego poziomu awansują szybciorkiem

Offline Kyroman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 19, 2008, 17:54:10 »
    Jeśli nie chcesz czekać na swoją kolej do walki na kładce, to wydaj komendę "Follow me" zamiast "Charge" na początku oblężenia. Wojsko będzie za Tobą podążać, jednak zawsze pierwszy wejdziesz na kładkę, niezależnie od "Athletics" i ciężaru swojej zbroi.
    Ja preferuję bardziej statyczne rozwiązania. Atakując samymi kusznikami można zadać wrogowi spore straty, samemu tracąc nawet 5 razy mniej jednostek. Gdyby od razu władować się na zamek piechotą, padłoby sporo więcej.

Wczoraj testowałem także nieco inny sposób, ale okazał się nieciekawy. Wszystkich kuszników (~80) schowałem za wzgórzem, natomiast jedyną piechotę jaką miałem - bohaterów, postawiłem w takim miejscu, by zza wzgórza ledwo wystawali. Wróg miał około 70 kuszników, liczyłem, że w końcu się wystrzelają, ale zdawało się że będą strzelać w nieskończoność (czekałem może ze 20-30 minut, a nadal strzelali). Jak już ruszyłem kuszników to nie popisali się jakoś szczególnie. A wzgórze, za którym stał rząd kuszników, wyglądało mniej więcej tak:
    http://img207.imageshack.us/img207/7540/beltyku1.jpg
    http://img170.imageshack.us/img170/7425/belty2qh8.jpg
    http://img170.imageshack.us/img170/4349/krokodsmiercibj2.jpg

@Catan: dobrze jest mieć Training/Szkolenie na 5 lvlu lub wyżej, wtedy można sobie szybciutko wyszkolić wojsko. Szczególnie, jak się przejęło zamek i chce się go szybko i porządnie obsadzić wojskiem. Wtedy w ciągu jednego-dwóch dni można zrobić około 60 lub więcej (zależnie od wielkości drużyny) kuszników lub włóczników.

Offline catan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 20, 2008, 10:16:56 »
    o rany no niezły sajgon. Chyba część strzał "trafiła w powietrze"? Czy jeszcze lecą?:)
    Zamek zdobyłem po 4 szturmie mając już przewagę nad obrońcami (surgery ma każdy z członków ekipy więc zabitych nie ma wielu:)) No i wreszcie ma sens sprzedaż jeńców: po 50 od łba to nieżły interes się robi. Chyba muszę zainwestować w zarządzanie więźniami żeby tak po 30 sprzedawać. no i teraz widzę że łupiąc karawany niema już takich kokosów jak to było w .903.
    A donośnie szkolenia: tak, członkowie NPC mają też w trainera (ja na 5 poziomie) wić szkolenie idzie pełną parą. Najlepiej mi się sprawdzają jako piechotka Nordyccy Panowie Z Toporkami:)) a i czasem łoszczepkiem ciśnie

Offline WarCrow

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 20, 2008, 11:21:49 »
    o rany no niezły sajgon. Chyba część strzał "trafiła w powietrze"? Czy jeszcze lecą?:)
    Zamek zdobyłem po 4 szturmie mając już przewagę nad obrońcami (surgery ma każdy z członków ekipy więc zabitych nie ma wielu:)) No i wreszcie ma sens sprzedaż jeńców: po 50 od łba to nieżły interes się robi. Chyba muszę zainwestować w zarządzanie więźniami żeby tak po 30 sprzedawać. no i teraz widzę że łupiąc karawany niema już takich kokosów jak to było w .903.
    A donośnie szkolenia: tak, członkowie NPC mają też w trainera (ja na 5 poziomie) wić szkolenie idzie pełną parą. Najlepiej mi się sprawdzają jako piechotka Nordyccy Panowie Z Toporkami:)) a i czasem łoszczepkiem ciśnie

A w jakim celu wszyscy mają surgery? Przecież tylko ten co ma najwyższą wartość ją wykorzystuje. A co do oblężeń to mam nadzieje że do wersji 1.0 się jeszcze wiele zmieni :P

Offline mielonka

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 20, 2008, 12:58:46 »
    A w jakim celu wszyscy mają surgery? Przecież tylko ten co ma najwyższą wartość ją wykorzystuje. A co do oblężeń to mam nadzieje że do wersji 1.0 się jeszcze wiele zmieni :P

Ja mam 2-3 NPCów z rozwiniętą tą umiejętnością. Kiedyś to był tylko pojedynczy "medyk", ale gdy był ranny i nie brał udziału w szturmie, to liczba zabitych znacznie się zwiększała. A ponieważ surgery jest powiązane z inteligencją(+2 ptk do rozdania, zamiast 1-go), to wydatek na surgery nie jest tak kosztowny.

Offline Kyroman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 20, 2008, 16:51:52 »
    A co do oblężeń to mam nadzieje że do wersji 1.0 się jeszcze wiele zmieni :P
    Najlepiej by było, gdyby oblężenia były tak rozwinięte jak w Twierdzy 2 (drabiniarze, machiny). Wtedy by mogło być ciekawie. W sumie nie widzę przeciwskazań, żeby zrobić rozwalające się pod wpływem ataków katapultami mury, lub chociażby animacje wchodzenia po drabinach.
    http://img170.imageshack.us/img170/4349/krokodsmiercibj2.jpg
    W tel widać wiele zawieszonych, ale te blisko są po prostu wbite w drzewo :P Stałem za tym drzewem dość długo, więc się uzbierało trochę, potem wystarczyło z tyldą się odwrócić, ale żeby się zasłonić tarczą musiałem wcisnąć PPM, więc Print Screen wciskałem nosem :D