Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: ASG  (Przeczytany 41146 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lord Belien

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: ASG
    « Odpowiedź #135 dnia: Sierpnia 18, 2010, 10:22:38 »
    Uzbierałeś na nią z kasy na cukierki od mamy xD

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #136 dnia: Sierpnia 18, 2010, 13:46:00 »
    mamy maski lub gogle ochronne zależy
    Ja mam tą http://sklep.airsoftguns.pl/product-pol-1152192433-Maska-ochronna-.html
    @down Wiem że ci żal dupę ściska bo wynajmujesz miejscówę u Józka pod mostem za pieniądze otrzymanie od dyrektora ośrodka karno opiekuńczego łączącego analfabetów
    a ty shadow tak nie cwaniacz bo ty nawet roku nie masz Dowód na twoim profilu Wiek:Brak(embrion)

To Ty tu nie cwaniacz, bo biorąc pod uwagę Twój wiek nie powinieneś się tu w ogóle wypowiadać, a tym bardziej pouczać i naskakiwać na innych. Dodatkowo taka wypowiedź jest poniżej jakiegokolwiek poziomu. Dorośnij, skończ 16 lat i wtedy sobie myśl o ASG.

A co do tematu, to dla mnie maska jest totalnym bezsensem. Fakt chroni zęby, ale jest niewygodna, duszna, nierealistyczna i paruje czasem gorzej od gogli. Ja jestem zwolennikiem starej zasady. Nie chcesz stracić zęba, to w terenie zamknij twarz i się nie udzielaj za dużo. Moim zdaniem o zamykaniu ust powinno się wręcz przypominać, bo nie jeden znajomy stracił całego, lub cześć zęba przez panów snajperów 600FPS ^^ Jednak bez ryzyka nie ma zabawy, dlatego ja przekładam ochronę zębów na komfort działania.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Cocher

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #137 dnia: Sierpnia 18, 2010, 13:51:02 »
    ASG jest od 16 lat?Mam znajomego który uczęszcza a jest w moim wieku,uczęszcza od 6klasy...Jest w jakiejś tam grupce,z czego co wiem to ma kałacha i zasuwa u nas w lesie:)Ma równierz te gogle,kamizelki etc.Więc nie rozumiem...

PS:Alkh jak zwykle pocisnął:P

Dziękuje że mnie uważasz za gówniaża: )To miłe z Twojej strony ale nie musiałeś:)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2010, 14:03:35 wysłana przez Cocher »
    Look over your shoulder, ready to run.
    Like a cleveland pitch, from a smoking gun.
    I am the game and I make the rules.
    So move on out here and die like a fool.
    Try to figure out what my moods gonna be.
    Come on over sucker, why don't you ask me?
    Don't you forget that the price you can pay
    Cause I am the game and I want to play....

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #138 dnia: Sierpnia 18, 2010, 13:58:05 »
    ASG jest od 16 lat?Mam znajomego który uczęszcza a jest w moim wieku,uczęszcza od 6klasy...Jest w jakiejś tam grupce,z czego co wiem to ma kałacha i zasuwa u nas w lesie:)Ma równierz te gogle,kamizelki etc.Więc nie rozumiem...

PS:Alkh jak zwykle pocisnął:P
    To ja gratuluję odpowiedzialności organizatorom, że taką gównażerię dopuszczają do gry. Chyba że Twój znajomy lata sobie z grupką kolegów po lesie, to w takim wypadku jemu gratuluję.

W większości wypadków ASG jest od 18 lat, z minimalną granicą 16 za zgodą opiekunów i specjalnym oświadczeniem od nich, że zapoznali się z ewentualnym ryzykiem uczestnictwa w tym. 

Był wypadek gdzie widziałem jakiegoś 13- latka, ale jego ojciec to zapalony fan ASG od lat i syn biegał stale za nim. Z innym się nie spotkałem.

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2010, 14:13:57 wysłana przez Alkhadias »

Offline Lord Belien

• Użytkownik
    « Odpowiedź #139 dnia: Sierpnia 21, 2010, 23:21:33 »
    Oki to by nie było pisania nie na temat to zacznę:
    -Strzelam się w ASG pół roku
    -Mundur w barwach Marprat
    -broń P&J emka model kurka nie pamiętam :P 320 fps na kulkach 0,23 i jestem z niej dumny oporządzenie to głównie UTG w kolorze coyote brown , 3 magazynki low-cap i jeden hi :P tyle raczej starczy heh :P

Offline Ozwan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #140 dnia: Sierpnia 23, 2010, 01:07:52 »
    (...) dla mnie maska jest totalnym bezsensem. Fakt chroni zęby, ale jest niewygodna, duszna, nierealistyczna i paruje czasem gorzej od gogli. Ja jestem zwolennikiem starej zasady. Nie chcesz stracić zęba, to w terenie zamknij twarz i się nie udzielaj za dużo. Moim zdaniem o zamykaniu ust powinno się wręcz przypominać, bo nie jeden znajomy stracił całego, lub cześć zęba przez panów snajperów 600FPS ^^ Jednak bez ryzyka nie ma zabawy, dlatego ja przekładam ochronę zębów na komfort działania.

A ja maski polecam. Tylko nie takie gówno z airsoftguns.pl (swoją drogą to jest najgorszy sklep oferujący produkty asg-podobne, trzymajcie się z daleka a najlepiej przeczytajcie temat o nim na wmasg) tylko solidne maski paintballowe z odpowiednią wentylacją a najlepiej miniwiatraczkiem ale to już luksusy. Stówę na maskę trzeba liczyć lekką ręką. A dlaczego maska? Nawet nie o zęby chodzi a o kulki wbite np. w nos czy policzek. To się zdarza, poszukajcie zdjęć (również wmasg) a będziecie zwolennikami masek albo innej solidnej ochrony twarzy. Jeśli już nie mamy maski to przynajmniej powinniśmy używać arafatki czy szala maskującego żeby osłonić dolną część twarzy.
    Gogle a okulary: jeśli już rezygnujemy z maski to lepszym wyjściem są gogle. Dlaczego: gogle przylegają do twarzy i nie pozostawiają żadnej możliwości trafienia w oko. Okulary taką możliwość pozostawiają. Mój znajomy był bardzo bliski utraty oka przez okulary właśnie. Co się stało: wbiegał do pomieszczenia zachowując posturę możliwie niską, przy tym zwykle trzyma się głowę pochyloną. Seria weszła między okularami i czołem. Kupując gogle oczywiście trzeba wydać więcej niż na okulary bo też konieczna jest dobra wentylacja a to kosztuje.

Odnośnie zębów: wcale nie trzeba 600 ani nawet 400 fpsów żeby uszkodzić uzębienie. Dawniej mało kto miał elektryka, lataliśmy ze springami z 280-300 fps a i tak zdarzały się wypadki. Głównie dlatego, że ludzie byli sobie bliźsi ;) Na serio mówiąc nie wyobrażam sobie jakiegokolwiek CQB bez pełnej ochrony twarzy i głowy a już na pewno bez ochrony zębów. Właśnie w pomieszczeniach najwięcej zębów zostało ukruszonych, snajperami z mocnymi replikami bym się nie przejmował. Zwykle ci ludzie są świadomi mocy swojej repliki i będą się obawiać oddać strzał z jakiejkolwiek niebezpiecznej odległości. Czego nie można powiedzieć o "przeciętnych zjadaczach chleba" z 350-370 fps, którzy żyją w przekonaniu, że ze swoją repliką mogą bez zahamowań sadzić długimi seriami w każdych warunkach.

Aha, właśnie, gdyby ktoś nie wiedział: absolutnie nie używajcie maski z goglami "siatkowymi". To jest najlepszy sposób na utratę wzroku. O ile wasze kulki to Excele czy inna dobra marka i nie rozpadają się zbyt łatwo przy trafieniu to ten gość mierzący do was wcale takich mieć nie musi, może równie dobrze mieć w magazynku asortyment airsoftguns.pl, który rozpryśnie się na waszej masce siatkowej. I możecie sobie wyobrazić, co się dzieje wtedy z okiem. Pomarańcza i flak cannon.

PS.

Generalnie rzecz biorąc ASG nie ma ograniczeń wiekowych bo sama replika z prawnego punktu widzenia jest zabawką i nie wymaga żadnego pozwolenia. Natomiast ludzie są zwykle trochę mądrzejsi od polskich przepisów i w środowisku obowiązuje 18+, w szczególnych wypadkach 16 plus zgoda rodziców ale to zależy od organizatora i ma on w pełni uzasadnione prawo żeby osoby niepełnoletnie nie były dopuszczone do udziału. Tak to wygląda na każdych większych manewrach czy strzelankach organizowanych przez wmasg. "Latanie po lesie z kumplami z klasy" ciężko w ogóle nazwać ASG i tego nikt nie kontroluje ani kontrolować nie jest w stanie. A powinni na pewno rodzice.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 23, 2010, 01:16:28 wysłana przez Ozwan »

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    « Odpowiedź #141 dnia: Sierpnia 23, 2010, 12:09:52 »
    (...) dla mnie maska jest totalnym bezsensem. Fakt chroni zęby, ale jest niewygodna, duszna, nierealistyczna i paruje czasem gorzej od gogli. Ja jestem zwolennikiem starej zasady. Nie chcesz stracić zęba, to w terenie zamknij twarz i się nie udzielaj za dużo. Moim zdaniem o zamykaniu ust powinno się wręcz przypominać, bo nie jeden znajomy stracił całego, lub cześć zęba przez panów snajperów 600FPS ^^ Jednak bez ryzyka nie ma zabawy, dlatego ja przekładam ochronę zębów na komfort działania.

A ja maski polecam. Tylko nie takie gówno z airsoftguns.pl (swoją drogą to jest najgorszy sklep oferujący produkty asg-podobne, trzymajcie się z daleka a najlepiej przeczytajcie temat o nim na wmasg) tylko solidne maski paintballowe z odpowiednią wentylacją a najlepiej miniwiatraczkiem ale to już luksusy. Stówę na maskę trzeba liczyć lekką ręką. A dlaczego maska? Nawet nie o zęby chodzi a o kulki wbite np. w nos czy policzek. To się zdarza, poszukajcie zdjęć (również wmasg) a będziecie zwolennikami masek albo innej solidnej ochrony twarzy. Jeśli już nie mamy maski to przynajmniej powinniśmy używać arafatki czy szala maskującego żeby osłonić dolną część twarzy.
    Gogle a okulary: jeśli już rezygnujemy z maski to lepszym wyjściem są gogle. Dlaczego: gogle przylegają do twarzy i nie pozostawiają żadnej możliwości trafienia w oko. Okulary taką możliwość pozostawiają. Mój znajomy był bardzo bliski utraty oka przez okulary właśnie. Co się stało: wbiegał do pomieszczenia zachowując posturę możliwie niską, przy tym zwykle trzyma się głowę pochyloną. Seria weszła między okularami i czołem. Kupując gogle oczywiście trzeba wydać więcej niż na okulary bo też konieczna jest dobra wentylacja a to kosztuje.

Odnośnie zębów: wcale nie trzeba 600 ani nawet 400 fpsów żeby uszkodzić uzębienie. Dawniej mało kto miał elektryka, lataliśmy ze springami z 280-300 fps a i tak zdarzały się wypadki. Głównie dlatego, że ludzie byli sobie bliźsi ;) Na serio mówiąc nie wyobrażam sobie jakiegokolwiek CQB bez pełnej ochrony twarzy i głowy a już na pewno bez ochrony zębów. Właśnie w pomieszczeniach najwięcej zębów zostało ukruszonych, snajperami z mocnymi replikami bym się nie przejmował. Zwykle ci ludzie są świadomi mocy swojej repliki i będą się obawiać oddać strzał z jakiejkolwiek niebezpiecznej odległości. Czego nie można powiedzieć o "przeciętnych zjadaczach chleba" z 350-370 fps, którzy żyją w przekonaniu, że ze swoją repliką mogą bez zahamowań sadzić długimi seriami w każdych warunkach.

Aha, właśnie, gdyby ktoś nie wiedział: absolutnie nie używajcie maski z goglami "siatkowymi". To jest najlepszy sposób na utratę wzroku. O ile wasze kulki to Excele czy inna dobra marka i nie rozpadają się zbyt łatwo przy trafieniu to ten gość mierzący do was wcale takich mieć nie musi, może równie dobrze mieć w magazynku asortyment airsoftguns.pl, który rozpryśnie się na waszej masce siatkowej. I możecie sobie wyobrazić, co się dzieje wtedy z okiem. Pomarańcza i flak cannon.

PS.

Generalnie rzecz biorąc ASG nie ma ograniczeń wiekowych bo sama replika z prawnego punktu widzenia jest zabawką i nie wymaga żadnego pozwolenia. Natomiast ludzie są zwykle trochę mądrzejsi od polskich przepisów i w środowisku obowiązuje 18+, w szczególnych wypadkach 16 plus zgoda rodziców ale to zależy od organizatora i ma on w pełni uzasadnione prawo żeby osoby niepełnoletnie nie były dopuszczone do udziału. Tak to wygląda na każdych większych manewrach czy strzelankach organizowanych przez wmasg. "Latanie po lesie z kumplami z klasy" ciężko w ogóle nazwać ASG i tego nikt nie kontroluje ani kontrolować nie jest w stanie. A powinni na pewno rodzice.
    W ASG nie gram, ale ten post nie będzie offtopem. Chciałbym tylko zauważyć, że nowej dobrej maski paintballowej się za 100 zł nie kupi. Ja osobiście gram z taką tylko, z żółtym akcentem http://www.kansus.pl/product_info.php?products_id=3680 i jest to chyba najsłabsza maska jaką widzę na turniejach. http://allegro.pl/item1200140274_nowiutka_maska_dye_i4_3_kolory.html Większość ludzi gra w tej, jedna z lepszych na rynku. Też bym jej używał, gdyby nie to, że odało mi się załatwić nówkę Empire'a za 200 zl.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Ozwan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #142 dnia: Sierpnia 23, 2010, 13:44:09 »
    Na szczęście w ASG nie trzeba aż takich luksusów, biorąc pod uwagę, że przeciętny asg-owicz wydaje na ochronę oczu i twarzy 30-40 zł (okulary i arafatka) to kupno maski za te 150 czy 200 zł i tak jest sporą inwestycją nawet jeśli nie spełnia ona paintballowych turniejowych standardów. ;)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 23, 2010, 20:36:37 wysłana przez Ozwan »

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    « Odpowiedź #143 dnia: Sierpnia 23, 2010, 16:19:23 »
    Na szczęście w ASG nie trzeba aż takich luksusów, biorąc pod uwagę, że przeciętny asg-owich wydaje na ochronę oczu i twarzy 30-40 zł (okulary i arafatka) to kupno maski za te 150 czy 200 zł i tak jest sporą inwestycją nawet jeśli nie spełnia ona paintballowych turniejowych standardów. ;)
    Wiem, o tym ja po prostu sprostowałem to, że 100 zł nie wystarczy ^^
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Realign

• Użytkownik
    « Odpowiedź #144 dnia: Sierpnia 27, 2010, 14:09:45 »
    Czym więcej czytam, tym bardziej nakręcam się na to ASG. Do niedawna grałem w paintball, ale te koszta kulek... :/
    Chyba spróbuje ASG, myślicie że replika za 400-450 zł starczy na początek? Trochę o tym czytałem, i podoba mi się akacz 47 cyma, z tego co czytałem niezła giwera, co o niej myślicie? ;)
    Pozdrawiam.

Edit Down:
    No napewno najpierw pojadę na jakąś strzelankę, i jeśli chodzi o replikę za 1400zł, to nie ma szans. ;)
    Do 16 lat zostało mi 4 miechy, więc replikę pewnie kupię sobie na urodziny. ^^
    A co do Cymy, w cenie do 400zł każdy ją poleca, jest mało awaryjna itd, Cytat z wmasg:
    Ostatnio na strzelance kazdy kto widzial karabin usmiechal sie na jego widok i powtarzal ze jest to na prawde dobry sprzet
    Raczej zdecyduje się na cyme. :)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 29, 2010, 13:38:26 wysłana przez Realign »
    Mówisz Justin Bieber - Odpowiadam ACDC<br />Mówisz Miley Cyrus - Odpowiadam Metallica<br />Mówisz Pink - Odpowiadam Iron Maiden<br />Mówisz Pop - Krzyczę Heavy Metal!!!<br />92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę do podpisu :)

Offline Ozwan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #145 dnia: Sierpnia 27, 2010, 15:43:17 »
    Mam lepsze rozwiązanie. Skontaktuj się z jakąś lokalną ekipą, pogadaj z nimi, poproś żeby ktoś na strzelance pożyczył Ci replikę. Postrzelaj się parę razy, będziesz miał okazję zobaczyć, na czym polega różnica w replice za 400 zł i za 1400. I wtedy się zdecyduj czy już chcesz kupować coś swojego czy odłożyć trochę więcej.

Pewnie, można zaczynać z Cymą. Można też na upartego startować w Maluchu w wyścigu tuningowanych samochodów rajdowych.

Offline ThorgalsynAigera

• Użytkownik
    « Odpowiedź #146 dnia: Września 26, 2010, 17:27:00 »
    Ja mam snajpe r700 za 7 stów celownikiem optycznym za 3 stówy.... zależy też jaki masz stan finansowy.... ale gra jest boska.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #147 dnia: Grudnia 02, 2010, 16:41:30 »
    Witam!

Mam 15 lat i zamierzam się bawić w ASG więc mam +/- rok na zastanowienie i zbieranie sprzętu ^^

Czy polecacie mi taki karabin wyborowy?

http://www.airsoftxtreme.pl/product-pol-331-MB03A-drewno-.html
    (click to show/hide)

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #148 dnia: Grudnia 02, 2010, 16:46:10 »
    Nie i tym bardziej nie polecam tego sklepu, bo bardzo prawdopodobne, że paczki nigdy nie otrzymasz.

Taka sprężynówka na początek zła nie jest, ale nie jest to też karabin wyborowy. Zasięg ma porównywalny albo i mniejszy z karabinami elektrycznymi w podobnej cenie. Niestety, ale jak chcesz koniecznie snajperkę, która naprawdę będzie snajperką, to lepiej uzbieraj jeszcze jakieś 2200zł.

Napisałem, że nie jest zła, ponieważ strzela i chyba się nie rozpada po kilku takich strzałach, a zasięg ma porównywalny z karabinami elektrycznymi. Ale jeżeli ja miałbym polecać coś na początek, to nic z takich rzeczy.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #149 dnia: Grudnia 02, 2010, 16:50:21 »
    A jaki mi byś polecił?

Z góry mówię, że nie jestem McGyverem i nie śpie na pieniądzach :) tak MAX 600 zł

Nie musi być snajperka i nie koniecznie  sprężynowy

Najważniejsze aby mi sie w rękach nie złamał >.<
    (click to show/hide)