Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Polskie znaki  (Przeczytany 1586 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Xavart

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    Polskie znaki
    « dnia: Listopada 01, 2011, 09:20:41 »
    Cześć.
    Chciałbym aby polski język był wbudowany odrazu w mojego moda, lecz jest jeden problem : Jak zrobić aby były polskie znaki i nie wywalało błędów podczas kompilacji ?

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    Odp: Polskie znaki
    « Odpowiedź #1 dnia: Listopada 01, 2011, 09:22:22 »
    Nie da sie. Musisz robic spolszczenie.

EDIT:W takim razie zwracam honor. Pamiętam że za czasów zwykłego M&B gdy zrobiłem analogicznie przy kompilacji zostałem zalany błędami. Czyżby TW wreszcie coś naprawiło?
    « Ostatnia zmiana: Listopada 01, 2011, 20:38:33 wysłana przez Mat berserker »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #2 dnia: Listopada 01, 2011, 16:40:03 »
    Da się. W MS WFaSa w pliku ze "stringami" widziałem wpisane od razu teksty z polskimi fontami. Plik ma zmienione kodowanie na UTF-8, aczkolwiek samo to nie wystarcza. Musiałbym się przyjrzeć, jak Tulowi udało się to zrobić...

edit: dobra, już wiem. Wyszło samo, przy próbie kompilacji czystego MS z dodanym WSE (bo jest tam znak niestandardowy i wywalało błąd). Musisz na początku pliku określić kodowanie - jeśli plik, w którym masz polskie znaki jest w kodowaniu UTF-8, to w pierwszej linijce dajesz:

# -*- coding: UTF-8 -*-

Jeśli kodowanie pliku to ANSI, to:

# -*- coding: cp1254 -*-

Nie wiem, czy działa to z wcześniejszymi wersjami M&B/WB, ale wersja 1.143 nie wywala błędów przy kompilacji. Ba, MS 1.143 standardowo ma w pliku module_strings kodowanie na # -*- coding: cp1254 -*- i można wpisywać polskie znaki.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 01, 2011, 16:57:09 wysłana przez Daedalus »

Offline Xavart

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #3 dnia: Listopada 01, 2011, 20:18:34 »
    Da się. W MS WFaSa w pliku ze "stringami" widziałem wpisane od razu teksty z polskimi fontami. Plik ma zmienione kodowanie na UTF-8, aczkolwiek samo to nie wystarcza. Musiałbym się przyjrzeć, jak Tulowi udało się to zrobić...

edit: dobra, już wiem. Wyszło samo, przy próbie kompilacji czystego MS z dodanym WSE (bo jest tam znak niestandardowy i wywalało błąd). Musisz na początku pliku określić kodowanie - jeśli plik, w którym masz polskie znaki jest w kodowaniu UTF-8, to w pierwszej linijce dajesz:

# -*- coding: UTF-8 -*-

Jeśli kodowanie pliku to ANSI, to:

# -*- coding: cp1254 -*-

Nie wiem, czy działa to z wcześniejszymi wersjami M&B/WB, ale wersja 1.143 nie wywala błędów przy kompilacji. Ba, MS 1.143 standardowo ma w pliku module_strings kodowanie na # -*- coding: cp1254 -*- i można wpisywać polskie znaki.
    Działa :) Dzięki wielkie, jesteś zbawcą mojego moda xD