Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Module System pytanie.  (Przeczytany 2200 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rusek

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Module System pytanie.
    « dnia: Października 29, 2011, 12:13:03 »
    Witam, zanoobie teraz. Mam pytanie gdzie wrzucic module system?

Offline Mitrundas

• Użytkownik
    Odp: Module System pytanie.
    « Odpowiedź #1 dnia: Października 29, 2011, 20:56:25 »
    Do pliku z modułem - (domyślnie) C:/Mount&Blade/Modules/<nazwa modyfikacji>

Wklejasz plik z MS'em i ustawiasz ścieżkę.
    Wystarczy poszukać na forum.

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #2 dnia: Października 30, 2011, 10:22:02 »
    Nie słuchaj go, gada głupoty. MSa wypakowujesz gdziekolwiek, ważne jest tylko żeby ustawić dobrą ścieżkę do kompilacji (Zresztą to też nie jest konieczne, zawsze można przerzucić skompilowane pliki tam gdzie trzeba)
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Mitrundas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Października 30, 2011, 16:05:05 »
    Zizka, to nie głupoty gdyż mając MS w pliku modułu jest dużo łatwiej operować wszystkim, ja zawsze doradzam tam wpychać, najważniejsza jest ścieżka.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #4 dnia: Października 30, 2011, 19:54:50 »
    Zizka, to nie głupoty gdyż mając MS w pliku modułu jest dużo łatwiej operować wszystkim, ja zawsze doradzam tam wpychać, najważniejsza jest ścieżka.
    Nie dziwię się, że Zizka tak napisał. Chyba nie pliku a folderu/katalogu, prawda?
    Poza tym naprawdę nie ma znaczenia gdzie trzymasz MS, byle właśnie nie w katalogu moda. Dlaczego? Pakując moda i wysyłając na serwer możesz zapomnieć o wywaleniu MS z paczki. No i cały twój trud i tajemnica służbowa idzie na marne, bo każdy ma dostęp do twojego MS. Moim zdaniem najlepsze miejsce to:
    1) pulpit - tylko jeśli robisz reinstalkę i ZAWSZE pamiętasz o skopiowaniu najważniejszych rzeczy z pulpitu, w innym przypadku możesz stracić całą pracę bezpowrotnie
    2) katalog, w którym trzymasz zasoby do moda - chyba najlepsze rozwiązanie. Katalog w którym masz swoje modele, tekstury, dzwięki i inne rzeczy potrzebne do moda. MS pasuje tutaj idealnie, a skróty możesz dać wszędzie. Jest to o tyle bezpieczniejsze miejsce, że MS zawsze masz w tym samym katalogu, z dala od samego moda.

Offline Mitrundas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Października 30, 2011, 21:07:05 »
    Poddaję się i przyznaję wam - Zizka i woyo - rację.

@Edit Down:

Jako że już i mi i pewnie innym czytającym pomieszało się w głowach :D , dam tu prostą odpowiedź dla twórcy tematu - MS'a wrzuć tam gdzie Ci będzie najwygodniej i najlepiej.
    « Ostatnia zmiana: Października 30, 2011, 22:09:02 wysłana przez Mitrundas »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #6 dnia: Października 30, 2011, 22:02:13 »
    Ja zawsze trzymam MS w katalogu moda. Wygodnie i nie ma nigdy żadnego pierniczenia się z podawaniem ścieżki, bo zawsze i dla każdego moda jest ta sama, czyli  "../". :P Zaś przed wysłaniem moda w świat i tak trzeba zwykle wyczyścić katalogi z niepotrzebnych rzeczy (niepotrzebnych graczom, niezbędnych twórcy), więc nie ma problemu z przeoczeniem i załączeniem MS.

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Marca 10, 2012, 15:27:40 »
    Ja mam inne pytanie. Jeśli w jakimś modzie chce coś zmienić, akurat chodzi mi o dodanie paru towarzyszy do tawern. Co muszę zrobić? Obawiam się że jak odpalę Module System w folderze moda to coś się pomiesza z tym co robili moderzy i wszystko się skopci. Nie zamierzam wykorzystywać tego moda ani nic, chciałem tylko sobie go umilić.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #8 dnia: Marca 10, 2012, 18:35:19 »
    Do takich zmian musisz mieć Module System danego moda (a to mało kto udostępnia), inaczej po kompilacji zwykłego MS wszystko się posypie i będziesz miał zwykłego Native ze swoimi zmianami, a po modzie nie będzie ani śladu (poza mnóstwem różnych nieużywanych plików w podkatalogach).

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Marca 11, 2012, 21:22:04 »
    Dzięki, ale pamiętam że było coś jak troop editor czy jakoś tak i tym byłem wstanie pogrzebać w jednostkach w modzie, nie ma podobnego programu umożliwiającego grzebanie w postaciach NPC?