Osobiście, mnie do tego moda zwabiła jego nazwa, ponieważ jestem szanującym się wielbicielem serii Gothic.
Od razu mówię, że nie warto w tego moda raczej grać, z powodu baaardzo wielu niedoróbek (póki co) które sie od razu rzucają w oczy.
Mod ten jest stworzony na podstawie 3 części Gothica, jednak i tak tego bardzo nie widać na pierwszy rzut oka, no może oprócz oczojebnej mapki z menu.
Mapka jest oczywiście zmieniona, są nawet poukrywane różne lokacje. Ruch na mapie jest spory. Oprócz standardowych party jak banitsów czy manhunterów są także frakcje znane z Gothica. Mapka jest niewielka, ale solidnie zaludniona ( nie wiem czy nie aż za bardzo)i bogata.
Co się zaś tyczy miast i lokacji...hmm, szkoda gadać. Zendar np. (w modzie to miasto nazywa się Haldar czy jakoś) jest mniejsze o połowę i brzydsze. Ogromna ilość bugów (palisady w powietrzu, latające domy i ludzie, zawieszenie się postaci, lokacje bez wyjścia) - jednym słowem masakra.
Nowych itemów brak (jest chyba jeden nowy), a powiedziałbym nawet, że jest jeszcze mniej niż w Native.
No i sprawa równie ważna - w modzie nie ma w ogóle koni (oprócz tego startowego)
Także, osobiście nie polecam, ale kto chce może zagrać:
http://www.mbrepository.com/modules/PDdownloads/singlefile.php?cid=7&lid=696