Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Krasnoludy?  (Przeczytany 9662 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gamer96

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Krasnoludy?
    « Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 10, 2009, 19:06:22 »
    Chude elfy? Znalazłem na jednym z forów o figrukach z LOTR'a taką nazwę dla "elfów" - Cwelfy :P.

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #16 dnia: Lipca 22, 2009, 14:37:18 »
    Jestem wielkim fanem Tolkiena i władcy wiec sporo wiem.

W książce Władca pierścieni najsilniejszą rasą są jednak Elfowie, to oni za swą modrość i potęgę dostali od Eldarów Nieśmiertelność.

Natomiast krasnoludy choć waleczne i silne są zakochane w złocie i mają gdzieś Śródziemie.

Ludzie są najliczniejsi, posiadają Honor, odwagę ale bez dowódcy, uciekają, boją się. Zazwyczaj słabo wyszkoleni, nie mają czasu na trening za szybko umierają, Elfowie są mistrzami wszelkiej broni, przez całe życie doskonalą swoje umiejętności a życie mają nieskończone chyba że zginą w boju .

Mordor to armia bezmózgich osiłków, którzy nie potrafią za bardzo walczyć, jedyne doświadczenie zdobywają walcząc miedzy sobą dla urozmaicenia czasu

Hobbici nie są silni pod żadnym względem, nie potrafią walczyć, to spokojny rud który nie zna co to walka.

Insengard to regularne armie nie znające strachu,bólu i tak jak orkowie nieustanie  pragnące ludzkiego mięsa. Jest to połączenie Orków  z Goblinami. W przeciwieństwie do Orków und Goblinów mogą poruszać się w dzień.Jedynie jeźdźcy wągrów to orkowie, w filmie dwie wierze jest pewien błąd mianowicie chodzi o atak orków w dzień, a właśnie orkowie tego nie lubią, bo boją się światła.

Gobliny to najsłabsza armia, ale jednak silniejsza od Hobbitów, Ich zbroje są słabe, miecze tępe a umiejętności posługiwania się bronią zerowe, i do tego są tchórzliwe jak kurczaki ;]

Czyli wygląda to tak

1-Elfy - Najsilniejsi wojownicy, doświadczeni weterani, bardzo zgrani.
    2-Insengard - Regularne hordy wyćwiczonych Uruk-hajów nie znające bólu ani strachu
    3-Ludzie/Krasnoludy - wyćwiczone jednostki, które pójdą wszędzie za swym Bacharach. Lecz bez niego robią  w portki xD
    4-Ludzie z Harandu - Bezlitosne osobniki, lubiące wojnę. Nie nawiedzą gondorczyków
    5-Mordor - Hordy nie wyćwiczonych wojsk, żyjących tylko by niszczyć
    6-Gobliny - małe tchórzliwe bestie zjadające wszystko co żywe
    7-Hobbici - Mali ludzie, bez umiejętności walki, boją się o swoja skórę  bardziej niż o co kolwiek innego

Patrząc ze  strony liczebności wojsk

1-Mordor - wielkie chordy orków,troli i Uruków (To nie uruk-Hai)  około 25 tysięcy jednostek
    2-Insengard - około jednostek  insengardu występowało w całym opowiadaniu, orków było o wiele więcej
    3-Ludzie - Mniej więcej (G0ndor + Rohan) 9 tysięcy jednostek po stronie ludzi  
    4-Elfy - W boju brało udział zaledwie 100 w bitwie w Helmowy jar ale było ich około 6 tysięcy
    5-Ludzie z Harandu - armia licząca 5 tysięcy jednostek (dodajcie sobie to do mordoru ;) )
    6-Gobliny/Krasnoludy - Liczba nie znana, było ich może z 2 tysiące (Krasnoludów nie było wiele bo to był że tak powiem już "Wymierający" Gatunek
    7-Hobbici - liczebność wojsk zero :D
    « Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2009, 17:34:59 wysłana przez Chidori »

Offline mgsh

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Lipca 22, 2009, 15:59:02 »
    Cytat: Chidori
    Jest to połączenie Orków  z Goblinami.
    A to to nie to samo, tylko inaczej nazwane, coby się dziatwa czytająca Hobbita nie bała?
    Może chodzi o orków i czarnych orków (kanibali bodajże)?
    This action have to be role played, not roll played...

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Lipca 22, 2009, 17:36:27 »
    Nie chłopie orkowie i gobliny to nie to samo ;P

Orkowie to ci z Mordoru atakujący Minas Thiris.Żyją by walczyć i służyć sauronowi. Orkowie to niegdyś Elfowie tyle że torturowani przez lata i zamknięci w ciemnych jaskiniach  i zamienili się całkowicie

A gobliny to te w Mori ;) Gobliny nie wychodzą po za jaskinie swoje, nie mają pana, choć w Książce występuje coś takiego jak Wielki goblin, ich taki jak by szef. Gobliny to pradawne istoty żyjące zanim ludzie pojawili się na ziemi

W hobbicie nie występują Orkowie, Hobbit został napisany dla jego 7 letniej córki i nie było w planie Trylogii, dlatego Hobbit wydaje się bajeczką dla dzieci, po tym jak się ludziom spodobała Tolkien postanowił wydać trylogię władcy pierścieni opisujący co się dalej działo z Bilbo i Przede wszystkim z pierścieniem który znalazł. Lecz to już nie była bajka

« Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2009, 17:42:12 wysłana przez Chidori »

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #19 dnia: Lipca 22, 2009, 17:43:13 »
    Dam sobie głowę uciąć, że na forum TW widziałem jak ktoś zrobił mi. Jednorożca i Smoka, więc co za problem zrobić jakiegoś karzełka?
    W jakimś programie zrobił ich szkielet potem ustawił to i owo, nałożył teksturę i gotowe.
    Jak się mylę, to odetnijcie mi głowę, mam jeszcze 8 żyć ;p

Offline Diego

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Jestem cziterem bo jeżdżę rowerem z wh
    « Odpowiedź #20 dnia: Lipca 22, 2009, 17:51:45 »
    Dam sobie głowę uciąć, że na forum TW widziałem jak ktoś zrobił mi. Jednorożca i Smoka, więc co za problem zrobić jakiegoś karzełka?
    W jakimś programie zrobił ich szkielet potem ustawił to i owo, nałożył teksturę i gotowe.
    Jak się mylę, to odetnijcie mi głowę, mam jeszcze 8 żyć ;p
    Z chęcią to zrobię. :)
    Nikomu jeszcze nie udało się zmienić szkieletu wierzchowców. Same modele  tychże zwierząt mogą być rozmaite ale i tak muszą mieć tę samą wysokość by postać siedziała na ich grzbiecie, a nie w brzuchu.

89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do
    podpisu!

Offline gamer96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Lipca 22, 2009, 17:52:55 »
    Chidori zapomniałeś o Easterlingach(czy jak to oni mieli) ;].

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #22 dnia: Lipca 22, 2009, 17:54:24 »
    Oj Chidori mylisz się. Chyba się książki nie czytało ;p
    Po pierwsze, Uruk-hai nie są połączeniem orka i goblina, tylko orka i człowieka.
    Po drugie, Goblin i Ork to jedno i to samo, tylko przez rożne kultury śródziemia, różnie nazywane.

4-Ludzie z Harandu
    Raczej Haradu.

5-Mordor - Hordy nie wyćwiczonych wojsk, żyjących tylko by niszczyć
    Nie do końca. Sauron posiadał wiele, doświadczonych, elitarnych oddziałów. Chociażby orkowie z Bramy Morannon i ciężkozbrojni z Minas Morgul. W armii Saurona było także wielu ludzi, którzy na walce się znają. Chociażby Czarni Numenorejczycy.

1-Mordor - wielkie chordy orków,troli i Uruków (To nie uruk-Hai)  około 25 tysięcy jednostek
    No jeżeli mówisz o orkach, to tak. Ale armia mordoru składała się głównie z ludzi. Przeważnie Haradrimów i Easterlingów z nad morza Rhun. W sumie armia Saurona mogła liczyć około 20 000 orków i ponad 100 000 ludzi. Nie liczę innych stworzeń.

3-Ludzie - Mniej więcej (G0ndor + Rohan) 9 tysięcy jednostek po stronie ludzi 
    Sam Rohan dysponował 12 tysiącami jeźdźców. Na temat piechoty nie mam danych.
    Gondor, może i miał małą armię, ale nie zapominajmy, że Gondor, to nie tylko Minas Tirith, ale też lenna. Do tych, z których napływało najwięcej żołnierzy można zaliczyć: Dol Amroth, Lamendon, Lossarnach.

4-Elfy - W boju brało udział zaledwie 100 w bitwie w Helmowy jar ale było ich około 6 tysięcy
    W Helmowym Jarze nie było elfów za wyjątkiem Legolasa.

6-Gobliny/Krasnoludy - Liczba nie znana, było ich może z 2 tysiące (Krasnoludów nie było wiele bo to był że tak powiem już "Wymierający" Gatunek
    Krasnoludów było wielu, lecz byli oni rozproszeni. Gdyby ich zebrać do kupy to i 10 000 armia by się zebrała.
    Co do Goblinów, to już ustaliliśmy, że są to orkowie. Jednak zakładając, że chodziło Ci o orków z gór mglistych, to rzeczywiście nie było ich wielu, bo zostali rozproszeni po Bitwie Pięciu Armii. Orkowie z Gór Mglistych, nie byli w stanie zwołać żadnej armii.

7-Hobbici - liczebność wojsk zero
    No nie zgodzę się. Hobbici mieli straże i milicję w całym Shire, a i zwykli Hobbici do walecznych należą, jeżeli zajdzie potrzeba. Świadczy o tym Bitwa nad Wodą stoczona między rabusiami Sarumana (Sharkey'a), a hobbitami. Myślę, że dwie setki zbrojnych Hobbitów stawiło by się do boju.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2009, 17:56:27 wysłana przez Alkhadias »
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #23 dnia: Lipca 22, 2009, 17:58:58 »
    Ja mam pytanie do usera Chidori. W jakim celu robiłeś to "profesionalne" zestawienie? Drugie pytanie jeszcze: Skąd wziąłeś liczby dotyczące ilości jednostek? Trzecie pytanie: Dlaczego nie umieściłeś piratów, Easterlingów, ludzi z Dale? A jeszcze jedno: Dlaczego stawiasz ludzi razem z krasnoludami? Według mnie to "obraza" dla tych drugich takie traktowanie ich rasy (oczywiście w myśl tego co napisał J.R.R Tolkien).

P.S.
    Fail! Elfów nie było pod Helmowym Jarem...

P.S.II
    (...)w filmie dwie wierze jest pewien błąd(...)
    Ano jest błąd nawet dwa. Po pierwsze tytuł filmu pisze się z wielkiej litery, a po drugie nie "wierze", tylko "wieże".

/\
    EDIT: | @ Alkhadias
    Nie mogłeś się chwilę wstrzymać ;) Chciałem żeby mi odpowiedział na pytania, a ja bym mu udowodnił to co napisałeś wyżej:(
    « Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2009, 18:01:50 wysłana przez proud »

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Lipca 22, 2009, 18:12:52 »
    Czytałem książkę ;P Wiesz spierać się można bez końca, bo każdy coś innego z niej wywnioskował. Tylko sam Tolkien wie jak jest w 100% na prawdę ;)

Offline gamer96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Lipca 22, 2009, 18:13:30 »
    Swoja drogą pod jakim względem najsilniejszą rasą są Cwelfy? Myślę że Tolkien tego nie wie. JRR Tolkien może.

Offline mgsh

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Lipca 22, 2009, 22:11:03 »
    @Chidori
    Do końca rozstrzygając sprawę nazewnictwa, zasięgam osądu osoby postronnej acz znanej:
    Cytat: Andrzej Sapkowski
    (...)okazuje się oto, że "goblin" z "Hobbita" i "ork" z Trylogii Pierścienia to jedna i ta sama, paskudna postać, mająca po prostu dwie nazwy - obiegową (goblin) i właściwą, elfią - ork ("Orch", l.mn. "Yrch"), wywodzącą się z nazwy, którą te humanoidy nadały sobie we własnym języku: Uruk.
    Reszta pod TYM adresem, chłopie ;P
    This action have to be role played, not roll played...

Offline Barm

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Lipca 24, 2009, 22:25:47 »
    Do Chidori

Elfy najsilniejsza rasa? To bardzo płytkie podejście. Może i są wieczne i są zdolnymi wojownikami ale nazywanie ich najsilniejszymi to przesada.

Krasnoludy miały śródziemie w dupie? A dzięki komu elfom udało sie stworzyc swoje wspaniałe miasta? Kto nauczył ich walczyć i kto dał i oręż dzięki któremu bronili się przed Morgothem? I Krasnoludy w przeciwieństwie do elfów nie uciekały ze śródziemia.
    Ponadto stawiali przecież jawny opór Sauronowi.

Czytając twoje wypowiedzi odnosze takie samo wrażenie jak Alkhadias. Nie czytałes chyba Władcy a napewno nie czytałeś Silmarilion'a

Co do sił liczebnych to Akl znów ma racje
    Rohan posiada 12 zdolnych do walki jeźdźców(rekord jeśli chodzi o armie Rohanu na przestrzeni lat) w Pojnie o Pierścien ,jednak Theoden do Minas Tirith zabiera ze soba jedynie połowe tego.

Krasie. W samej bitwie o Dale brało udział ok 5 tyś Krasnoludów.

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Lipca 24, 2009, 23:28:19 »
    tak krasnoludy miały śródziemne w dupie :P

I skont ty wiozłeś pomysł żę krasnoludy czego kolwiek ich nauczyły ?? oO

Elfy budowały swoje pięknie miasta dzięki Pierścieniom od saurona. Walczyć nauczy się sami, krasnoludów jeszcze nie było w śródziemiu ;P

Tak nie czytałem Silmarilion'a ale według władcy pierścieni (O którym tutaj mowa) TO krasnoludy za bardzo nie mały współczulnego z elfami tylko tyle że się nie nawiedzili choć kiedyś kiedy nie było tyle zła dość się przyjaźniły

Poczytaj sobie inne książki Tolkiena a zobaczysz że są powiązane troszkę ale jednak zawsze sporo znajduje się co nie pasuje i co podważa inna. Nie ważne co mówi tutaj Silmarilion bo to nie o tym mod ani mowa :)

W samum Hobbicie jest parę  różnic miedzy nim a Władcą

PS : Proponuje zakończyć dyskusje bo to bedzie tylko na dalszą metę prowadziło do kłótni, każdy wie co wie, wszędzie można znaleźć co innego, Tolkien pisał książki dość specyficznie i ni da się wszystkiego wywnioskować a już na pewno nie jeden wywnioskuje co innego

PS 2 : Polecam "Opowieści z Niebiezpieczniego Królestwa" J.R.R Tolkiena dość ciekawa lektura :D

Tutaj pare opowieści w tym opowieść o Tomie Bombadilże którego znamy z Pierwszej cześć władcy. Według władcy Hobbici to przyjazne, miłe, gościnę istoty a tu Hobbicy nalewają się z niego i nie chcą z nim rozmawiać, chociaż nic nie zrobił. Ale to tylko małe szczegóły
    « Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2009, 23:36:35 wysłana przez Chidori »

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Lipca 25, 2009, 00:38:34 »
    Czytałem książkę ;P Wiesz spierać się można bez końca, bo każdy coś innego z niej wywnioskował. Tylko sam Tolkien wie jak jest w 100% na prawdę ;)
    Jasne gdyby żył toby wiedział...