Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Modyfikacje na serwerach  (Przeczytany 1073 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ignatus

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • HITMEN
      • HITMEN
    Modyfikacje na serwerach
    « dnia: Października 07, 2011, 13:32:27 »
    Jak zapewne wszyscy wiedzą możliwe są do wprowadzenia pewne modyfikacje zasad gry i parametrów na poszczególnych serwerach- koronnym przykładem jest np Nditions.Czasami zmiany te prowadzą do poważnych zmian w rozgrywce.Pomysł na założenie tego wątku pojawił się kiedy grałem dziś na IG Battlegrounds i zauważyłem zabawny fakt - na tym serwerze inaczej się strzela...Najpierw zwróciłem uwagę że sam celownik jest pomarańczowy (na innych serwach mam biały)- później okazało się że wszystkie łuki strzelają, hmm niżej (trajektoria lotu są bardzo obniżone- nawet z metra strzelając w ściane trafiałem 1m niżej- sprawdzałem na innych serwach-tylko tam tak jest)- co grając łucznikiem całkowicie odmienia rozgrywkę (i szczerze nie wiem do czego ma prowadzić) I tutaj pojawia się moje pytanie Jak bardzo można zmienić rozgrywkę na danym serwerze- równocześnie zachowując graczy w pełnej nieświadomości tego faktu (charakterystyki nacji,broni itp?) Bo nie ukrywam że bardzo mi się to nie podoba (nie wyobrażam sobie np grać spara z nimi na ich serwie- IG- nie wiem co jeszcze jest zupełnie inne..) i dobrze by było jakoś się przed tym faktem bronić..Czy ktoś z Was również zauważył takie dziwne zmiany na innych serwach?

BIG EDIT:
    Właśnie sprawdzałem ponownie i tym razem nie było żółtego celownika- okazało się że to był niesamowicie idiotyczny błąd samej gry.Jako łucznik wsiadłem na zdobycznego konia- pomimo że z niego zszedłem gra nadal traktowała mnie jako konnego łucznika (drastyczny spadek celności-stąd też zmiana koloru celownika)- nawet w każdej kolejnej rundzie kiedy cały czas biegałem pieszo- dopiero zmiana serwera to zmieniła- ogólnie masakra ale przynajmniej to wyjaśniłem:D
    « Ostatnia zmiana: Października 07, 2011, 14:16:55 wysłana przez ignatus »

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    Odp: Modyfikacje na serwerach
    « Odpowiedź #1 dnia: Października 07, 2011, 14:28:12 »
    Zedytować można wręcz wszystko. Statystykki broni, jednostek itd. Większość wszelakich operacji jest wykonywana na serwerze a potem synchronizowana u gracza. Jest to zrozumiałe bo ma zabezpieczać przed oszustwami ze strony gracza. Lecz oczywiście TW wykazało się "profesjonalizmem" i wręcz niemożliwe jest stwierdzenie zmian na serwerze z punktu widzenia gracza. Podczas wyboru bronii zobaczy się broń z ceną i statystykami jak na swoim komputerze, ale już wszelakie akcje, detekcja kolizji itp wykonywana jest na serwerze przy użyciu zmienionych statów. Cały adminpack Vincenza lub inne modyfikacje z serwerów działają bez łamania kompatybilności. Można nawet w ten sposób napisać teleporter lub latający dywan. Jedynym ograniczeniem jakie przychodzi mi do głowy jest brak możliwości dodania całkowicie nowego przedmiotu lub dodania nowych akcji dla gracza pozbawionego zmodyfikowanych plików. W każdym razie właściciel serwera może z podstawową wiedzą o moddingu napisać skrypt dodający mu pieniądze. Możliwości są wielkie i dają możliwości na wysublimowane oszustwa. Dlatego mecze klanowe powinny być rozgrywane na ziemi niczyjej.
    A wystarczyłoby gdyby twórcy dodali jakiś certyfikat autentyczności sprawdzający checksumy plików serwera aby zapobiec oszustwom w starciach klanowych. Ot taka ikonka która pozwalałaby zagwarantować uczciwe starcie.

A celownik jest żółty na mapach zimowych, tego nie da się zmienić ręcznie.