Steamgifts to serwis zrzeszający społeczność steamową, która na rzeczonej stronie może wymieniać się gift'ami/CD Key'ami do gier Steamowych. Do rejestracji na stronie potrzebne jest zaproszenie oraz konto Steam z grami wycenionymi minimum na 50$.
Link do portalu -
http://www.steamgifts.com.
Portał działa na takiej zasadzie, że chętny umieszcza grę w postaci giveaway w serwisie. Osoby, które chciałyby dostać tę grę "zapisują się" - czyli wchodzą w dany wpis i klikają "enter to win", umieszczając tzw. "entry". Później dochodzi do losowania, a po wyłonieniu zwycięzcy jego adres e-mail jest przekazywany użytkownikowi tworzącemu giveaway'a, który (niestety) może z tym zrobić, co chce. Niestety portal nie działa na zasadzie, że jak wygrasz losowanie to gra automatycznie ląduje u ciebie, a wiadomo że zdarzają się oszuści. Jednak według statystyk 91,1% prezentów trafia do wygrywających losowania, 3,6% czeka na potwierdzenie, a 5,3% niestety do wygrywających nie trafia.
Co do punktów. Każde wejście do losowania danej gry kosztuje odpowiednią ilość punktów - według prostego przelicznika, 1$ = 1 punkt. Nalicza się to jednak od ceny podstawowej, czyli promocje Steamowe nie obniżają kosztu wejścia punktowego do losowania. Punkty moża uzyskać na dwa sposoby. Po pierwsze. Za każdym razem, kiedy ktoś umieszcza giveawaya, każdy inny członek steamgifts otrzymuje punkty w wysokości równej 5% ceny danej gry w dolarach (np. gra kosztuje 20$ - dostajemy 5% wartości, czyli 1 punkt). Drugi sposób. Gdy sami umieszczamy giveawaya to nasz licznik również zostaje zasilony wartością puntów przeliczoną według stosunku 1 do 1 (1$ to 1 punkt). Możemy zbierać punkty do granicy 300 oczek. Po osiągnięciu tej wartości więcej ich nam do konta nie jest dodawanych.
Gdy chcemy wygenerować dla kogoś zaproszenie (invite) to również tracimy punkty - jedno zaproszenie kosztuje 50 punktów.
Po rejestracji warto przeczytać FAQ, gdyż na serwisie panuje kilka zasad i później mogą być pretensje, że konto zostało zbanowane. Tak pokrótce podstawowe rzeczy: a) nie wchodzimy w oferty DLC do gier których nie mamy na koncie Steam, b) nie bierzemy udziału w konkursach na grę którą już mamy, c) nie przekazujemy wygranego kodu dalej, d) nie wolno handlować zaproszeniami oraz kilka innych punktów. Warto przeczytać FAQ.
Teraz moja propozycja. Mogę wygenerować komuś zaproszenie na serwis, lecz mam kilka "warunków". Po pierwsze muszę kojarzyć tę osobę z tego forum (wiem, że warunek subiektywny :p). Po drugie musi mieć ona napisanych tutaj min. 200 postów. Po trzecie, dobrze byłoby gdyby po jakimś czasie również wygenerowała kod dla innej osoby z tego forum. Proszę jednak żeby zgłaszały się do mnie na pw osoby, które mają konto Steam wycenione na ponad 50$ bo szkoda marnować zaproszenie, którego i tak nie wykorzystacie.