Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Jakaś porada  (Przeczytany 1924 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Beziele

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Jakaś porada
    « dnia: Września 22, 2011, 14:10:29 »
    Witajcie jestem nowy na tym forum i mało jeszcze tą gre mam czytałem różne porady ale żadna mi za bardzo nie pomogła jeśli moglibyście dać takie prawdziwe porady.
    Gram w Native.

Offline Beziele

• Użytkownik
    Odp: Jakaś porada
    « Odpowiedź #1 dnia: Września 23, 2011, 10:47:03 »
    Chodzi mi takie porady jakie wy mileiście kłopoty z początku gry. 

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #2 dnia: Września 23, 2011, 11:14:37 »
    Zadaj konkretne pytanie z czym masz problem a na pewno ktoś Ci pomorze. Teraz radzenie Ci czegokolwiek nie ma za bardzo sensu bo każdy ma inny styl gry i nie wiadomo co jest Ci potrzebne :)
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #3 dnia: Września 23, 2011, 11:59:34 »
    Może zacznij na początku od ukończenia wszystkich samouczków - poznasz dzięki nim podstawy takie jak poruszanie się, kontrolowanie wymachów/pchnięć bronią, blokowanie, strzelanie, jeździe wierzchem etc. Zmniejszenie poziomu trudności (AI, szybkość gry) również może pomóc - nie zapomnij zwiększać, gdy zaczniesz nabierać wprawy.
    Nim rozpoczniesz grę, będziesz musiał stworzyć postać. Tutaj znajdziesz poradnik, w którym opisane jest jakie odpowiedzi należy wybierać, by otrzymywać pewne punkty i przedmioty: http://www.mountblade.info/page/22
    Gdy już zaczniesz grać w kampanię, pierwsze co, odwiedź obóz treningowy i rozegraj w nim wszystkie walki pod okiem instruktora - po ich zakończeniu powinieneś dostać dodatkowy poziom. Nie zrażaj się, gdy zostaniesz pokonany - nic nie stracisz. Po obozie treningowym udaj się do pobliskiego miasta i staraj się unikać walki z licznymi przeciwnikami po drodze - ZWŁASZCZA unikaj kontaktu z Steppe Bandits, Sea Raiders, Forest Bandits, Mountain Bandits, Deserters... Jednak, gdy spotkasz małą grupkę Looters (4-6 osób), zapisz grę i zaatakuj - w czasie walki staraj się utrzymywać dystans i ostrzeliwuj ich (stojąc w miejscu). Pamiętaj, że to TY jesteś najważniejszy na polu bitwy, wiec jeśli padniesz (nie posiadając żadnej armii na polu bitwy) - przegrasz.
    Będąc w mieście, możesz stoczyć kilka walka na arenie (nieco grosza zarobisz), przyjąć zadanie od Guild Mastera (spotkasz go na ulicach miasta), czy też miejscowego Lorda, zrobić zakupy, odpocząć bez obaw, że zostaniesz zaatakowany, etc. Co do zadań - staraj się brać takie, z którymi sobie poradzisz.
    Sam jednak świata nie zwojujesz - potrzebujesz ludzi. Najprostszym i najszybszym (a zarazem najdroższym) sposobem na pozyskanie armii jest najęcie najemników - spotkasz ich w karczmach. Jeśli interesuje Cię armia z prawdziwego zdarzenia - udaj się do pobliskich wiosek i najmij ochotników, o ile jacyś będą. Rekruci są słabi w boju, ale szybko awansują - poluj więc na słabe jednostki pokroju Looters, małe grupki Mountain i Forest Bandits - zwykli bandyci z zadań również się nadadzą...
    W grze pojawiają się również bohaterowie, których możesz nająć. Ich zaletą jest to, że możesz ich sam dozbrajać i rozdysponować im punkty umiejętności, biegłości etc.

Myślę, że mając taką wiedzę, pierwsze kropki nie powinny być katorgą :P
    M&B nie jest trudną grą, wymaga tylko wprawy...

Pozdrawiam!

Offline Beziele

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Września 23, 2011, 15:38:40 »
    wielkie dzięki więc podstawy znam chciałbym sie dowiedzieć jak najłatwiej i czym podbic zamek bo na razie z innym sobie całkiem dobrze radze

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Września 23, 2011, 15:57:53 »
    By podbić zamek musisz mieć armię (ok 20+ osób), oraz ujemne stosunki z dana frakcją (możesz to osiągnąć, plądrując wioski, napadając na karawany, lub oddziały lordów). Gdy już spełniasz te... "warunki", udaj się do wymarzonego zamku i powinna pojawić się stosowana opcja (Besiege castle). Potem musisz przygotować drabiny/kładki/wieżę oblężniczą, wiec to może zająć trochę czasu (czas budowy uzależniony jest od poziomu umiejętności Engineering). Gdy budowa dobiegnie końca, będziesz mógł poprowadzić swój oddział do ataku.
    Pamiętaj, że tuż po podbiciu zostaniesz automatyczne rebeliantem danej frakcji i wszyscy (z biegiem czasu) będą dążyć do obalenia Ciebie. Możesz, jako rebeliant złożyć przysięgę innemu władcy, wtedy zachowasz wszystkie Twoje podbite włości i, co najważniejsze, będziesz mógł liczyć na pomoc sojuszników (czasami...).

Pozdrawiam!

Offline Beziele

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Września 23, 2011, 16:33:58 »
    ardzięki nifn za długie i wyczerpujące odpowiedzi znalazłem swój ,,wymażony '' zamek szturmowałem go chyba ze 3 razy ale moi ludzie (gram tymi zielonymi nie będe pisał
     ich nazwy bo jesze ich za bardzo nie znam ) giną jak muchy co zrobic

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Września 23, 2011, 17:10:18 »
    W podstawce "zieloni" to Vaegirzy, a ich jednostki są raczej przeciętne - z wyjątkiem łuczników.
    Do oblężeń potrzeba opancerzonych, doświadczonych i pieszych jednostek  (konni nie są tak sprawni przy oblężeniach, jak piechurzy) z wytrzymałymi tarczami - vaegirowie mają jedynie pancerze, a bez twardych tarcz, niewiele zdziałają, gdyż wielu z nich padnie pod ostrzałem, nim zdążą wejść na mury.
    Jeśli skupiasz się na jednostkach z jednej frakcji -wyszkól więcej jednostek. Jeśli chcesz mieć wojsko podbijające zamki, zaopatrz się w jednostki Nordów (zółci) i/lub Rhodoków (niebiescy).

Dobrze jest mieć medyka w armii - zmniejszy on liczbę ofiar i przyśpieszy regeneracje zdrowia Tobie, jak i Twoim jednostkom. Możesz też ustawić priorytety dla jednostek pojawiających się na polu bitwy - wejdź w menu drużyny (klawisz P) i przenieś jednostki wyżej/niżej - dla przykładu: jednostki konne na czas oblężeń lepiej ustawień na samym dole, zaś piesze - na górę (pod graczem).

Pozdrawiam!

Offline Beziele

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Września 23, 2011, 18:32:01 »
    UDAŁO MI SIĘ PODBIŁEM ZAMEK  Tylko żeby go bronić dałem wszystkie  jednostki a Swadia nie daje mi życia i już po moim zamku :(

Offline smute

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Października 19, 2011, 09:46:56 »
    No cóż takie jest życie :P...

do zdobycia zamku powinieneś był się lepiej przygotować.

ja jak zdobywam zamki to robię tak:

ustawiam przed wejściem 10 kroków od reszty łuczników.
    piechocie karzę iść za mną i wchodzę po drabinie lub po wieży a piechota za mną.
    zanim wszyscy wejdą na zamek łucznicy połowę z nich wybiją (najlepiej mieć swadańskich kuszników o ile się nie mylę)
    gdy dostaniesz się już na zamek karz kusznikom/łucznikom wejść na zamek ustaw ich gdzieś na wieży w ten sposób będą oni ostrzeliwać z wieży  wroga (o ile jest wieża w zamku) tzn ustaw ich gdzieś  gdzie wróg nie ma takiego dobrego dostępu.
    dobrze też jest mieć przy sobie parę NPC'ÓW  czy jakoś tak ;p.

na zamku zostaw 1/2 swoich żołnierzy, zaraz po podboju polataj po wioskach i zwerbuj ze 50 wojów i też zostaw ich w zamku. inaczej raczej na długo go nie zatrzymasz.

ja nie podbijam zamków mniejszą ilościom chłopa niż:
    50-piechoty
    50-łuczników/kuszników
    minimum 2 NPC

to moja taktyka ;D
    mam nadzieje że się przyda,miłego zdobywania zamków xD