Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Air Show  (Przeczytany 1033 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Moczymord

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    Air Show
    « dnia: Sierpnia 27, 2011, 13:50:15 »
    W Radomiu co 2 lata (wcześniej co rok) organizowane są lotnicze pokazy "Air Show".

1 września roku 2007 zginęło 2 pilotów wskutek zderzenia 2 samolotów Zglin zginęli piloci grupy akrobacyjnej AZL Żelazny z Zielonej Góry: podpułkownik rezerwy mgr inżynier Lech Marchelewski (60 lat, ur. 5 lutego 1947) oraz młodszy inżynier pilot Piotr Banachowicz (25 lat, ur. 4 marca 1982).

Kolizja nastąpiła w trakcie wykonywania na trzech maszynach pętli z rozejściem u szczytu (tzw. rozeta). Samoloty miały minąć się w najniższym punkcie manewru w bardzo małej odległości od siebie, jednak z nieznanych przyczyn dwa z nich zderzyły się. Samoloty uległy niemal całkowitemu zniszczeniu, a piloci najprawdopodobniej zginęli natychmiast w momencie kolizji. Na ziemię spadły już tylko szczątki obu maszyn.

30 sierpnia 209 roku nastąpiła katastrofa białoruskiego samolotu Su-27, piloci by nie wlecieć w miejsca mieszkalne polecieli w kierunku gdzie ni kogo nie było lecz jednak było już za późno na katapultowanie się, obecnie podobno w miejscowości w której się rozbili stoi ich pomnik.

W tym roku 27 i 28 września odbywa się Air Show.

Krótka relacja z dzisiejszego Air Show:

POKAZY LOTNICZE - AIR SHOW RADOM 2001

Po raz kolejny w Radomiu na lotnisku Sadków odbyły się Międzynarodowe Pokazy Lotnicze ; AirShow 2001, także w ramach IX Międzynarodowego Salonu Przemysłu Obronnego. Na lotnisku zgromadzono jeszcze bogatszą kolekcję samolotów bojowych i cywilnych użytkowanych w kilkudziesięciu krajach. Wystawiono niemal wszystkie typy sprzętu latającego w Polsce ( niektóre w nowym efektownym malowaniu ) min. Mi-2, Mi-14PŁ, SU-22M4, Mig-21bis, Mig-29, W3W Sokół, M-20 Mewa, PZL-130 Orlik, TS-11 Iskra, W-3RM Anakonda, M-28 RM Bryza 1M. Nowościa pokazów była prezentacja makiety nowego polskiego samolotu szkolnego "Bielik"

W tym roku na zaproszenie organizatorów przybyli piloci z wielu krajów min. można było zobaczyć F-16 A/B MLU holenderskich Sił Powietrznych, F-16 C, C-130 Hercules, AH-64A Apache z USAF, Mirage F1 i 2000C z Francji, CASA C-295 Hiszpanii, Harrier GR Mk 7, Hawk 100 z W.Brytanii, JAS 39  Gripen z Szwecji.

Niezwykle efektownie w tym roku zaprezentowały się zespoły akrobacyjne, wystąpiły nasze zespoły na samolotach Zlin 50 LS ( ZA Żelazny ), Orlik, TS-11 Iskra, śmigłowce Mi-24D z klucza 49 PŚB oraz goście z zagranicy "Patrulla Aguila" z Hiszpanii i "Frecce Tricolori" z Włoch, przy których niestety pokazy naszych pilotów wypadły bardzo mizernie. W powietrzu nie wystąpił zapowiadany wcześniej zespół akrobacyjny z Słowacji "Białe albatrosy"
    Tradycyjnie już nie zobaczyliśmy gości ze wschodu ( rodzina samolotów SU-27, SU-25 ).

Występy w powietrzu samolotów bojowych i zespołów akrobacyjnych przerywane był pokazami samolotów sportowych, szybowców i spadochroniarzy był więc czas na spokojny posiłek. Drugi radomski Air Show można uznać za udaną ( odwiedziło ją ponad 100 tyś osób ), pogoda była może nie najlepsza choć nie padało. W porównaniu z poprzednią imprezą pokazy wypadły lepiej, mamy nadzieję, że tendencja zostanie utrzymana i w przyszłym roku zobaczymy jeszcze coś lepszego.

Zdjęcia z dzisiaj:

PS. Cały czas nad blokiem latają mi samoloty :P. Wybiera się ktoś na jutro?
    Zbyt wysoka sygnaturka została usunięta. Tak w ogóle 450 pixeli to chyba nowy rekord

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Air Show
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 27, 2011, 13:59:37 »
    Takie pokazy z reguły maja to do siebie, że się ktoś rozwala. Nie mówię konkretnie o tych w Radomiu tylko ogólnie, tych u nas i zagranicą.

Ale wybrać się na pewno warto. Miałem okazję słyszeć F-16 http://www.gazetawroclawska.pl/filmy/419484,wroclaw-polskie-mysliwce-f16-nad-rynkiem-film,id,t.html?cookie=1 i nie zapomnę tego do końca życia. Zajebisty dźwięk.

Offline zaba84_84

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Air Show
    « Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 31, 2011, 19:54:27 »
    W tym roku obyło się na szczęście bez wypadków. A ja Air Show miałam za free, bo samolociki z pokazów latały nad domem :)

Przy okazji zapraszam:
    http://sites.google.com/site/news048/

Zajebisty feeling... Już nawet nie pytam co "to" ma wspólnego z tematem - bo nie ma nic. Również nie dawałbym wiary, w te "twoje przelatujące samoloty", bo post jest raczej po to by wrzucić tego durnego linka.

P.S. Przy okazji to dzieci można robić... ;d
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 31, 2011, 20:56:46 wysłana przez proud »