Witam.
Ostatnimi czasy grałam w Steamową wersję X3 TC v3.1.1, bez żadnych skryptów i modów.
Przyznam się, że im dłużej grałam, tym bardziej zdawałam sobie sprawę z tego jak bardzo twórcy gry ograniczyli jej funkcjonalność, pozbawiając ją wielu kluczowych możliwości. Całe szczęście istnieje społeczeństwo, które doskonale poradziło sobie z tym wydając wiele skryptów i modów.
Tak więc postanowiłam wrócić do zwykłej wersji X3 TC v3.1, w której mam zainstalowanych wiele skryptów i modów.
Znalazłam również stary save, który mam zamiar wykorzystać.
W tym Save posiadam 4 statki klasy TS (transportowce), dwie kopalnie rudy, jeden myśliwiec klasy M5( najsłabszy, ale za razem najszybszy myśliwiec) i dwa statki klasy TP( statek pasażerski).
Stan konta to zaledwie 79.465 kredytów ( kredyt, to obowiązująca waluta we wszechświecie X).
Tak więc, w tym wątku będę opisywała swoje poczynania w mojej grze. Nie będzie to opowiadanie lecz zwyczajny AAR.
Obecnie na tym forum będę pisała dwa AARy. Jeden poświęcony grze X3 TC, a drugi Europa universalis III – Empire of the Rising Sun.
Jeżeli koś chciałby dokładnie śledzić poczynania Abigail zamieszczam poniżej link do mapki, w której z łatwością odszukacie sektory i miejsca poszczególnych wydarzeń.
Dodam tylko, że dobrze będzie link do mapki otworzyć w osobnej zakładce lub oknie i za pomocą CTRL+F w okienku wyszukiwania przeglądarki wpisywać nazwy systemów. Znacznie ułatwi to w odszukaniu danego systemu.
http://eng.x3tc.ru/x3_tc_map/Spis skryptów i modyfikacji zastosowanych przeze mnie w grze:
500 Km - Zwiększa zasięg komunikacji z 30 km do 500km.
Anarkis Defense System - v2.50 - W razie wykrycia wrogiej aktywności w sektorze w którym znajduje się moja konstrukcja ( fabryki, kopalnie, doki ) Zostanie z tej stacji wysłana odpowiednia ilość eskadr myśliwców lub korwet by spacyfikowały delegację.
Asteroid Relocate - Za pomocą tego skrypty moje statki klasy TL będą mogły wykradać drogocenne asteroidy z sektorów wrogich nacji.
ATF Shipyard v.3 - Standardowy skrypt dodający statki Terran do stoczni na księżycu.
Auction services v1.0 - Za pomocą tego skryptu można sprzedawać towary Online.
Automatic Moneytransfer - Za pomocą tego skryptu przesyłam pieniądze pomiędzy swoimi fabrykami jak i moim kontem
Befehlsbibliothek_X3TC_V3408 - Tak zwane związki zawodowe Biblioteka wymagana przy innych skryptach oferująca zmianę profesi mojej załogi
Bulk Beam - Dzięki temu skryptowi moje statki które nie moga zadokować do stacji fabryki mogą zakupić towar i przetransportować go na pokład za pomocą Teleportera
Capture Stations - Za pomocą tego skryptu będę przejmowała siłą wrogie konstrukcje jak fabryki, stocznie , kopalnie i doki. Desant na wrogie instalacje przebiega podobnie jak przy abordażu.
Cargo Delivery Service - Skrypt udostępni nam możliwość transportowania naszych towarów pomiędzy naszymi fabrykami bez konieczności płacenia kredytów.
CMOD 4.14 - skrypt poprawia i zmienia parametry broni i rakiet. Zmienia również efekty wizualne działania broni i dźwięki.
CMOD Factory Pack – Modyfikacja dodająca nowe fabryki.
Cockpit Mod v1.30 with glass tints and reflections - Paczka z ciekawie przedstawiającymi się kokpitami naszych statków. Dzięki tej modyfikacji naprawdę odczówamy, że siedzimy wewnątrz statku.
Crew Chatter for TC – skrypt dodający efekty dźwiękowe.
Community Plugin Configuration 1.41 - Myślę że opisywanie tego skryptu mija się z celem
Debris Utilize Repair v3.01 - Statki klasy TS jak i TL mogą dokonać naprawy jak i zezłomowania w celu pozyskania cennych surowców z dryfujących po uniwersum szczątków statków jak i bram
Dedicated Assistant Drones (DAD) - skrypt dodaje wielozadaniowe droidy, pomocne przy handlu i walce.
ECS - Extended Communication System 2.5 - Dzięki temu skryptowi będę mogła nawiązać łączność z piratami i przeprowadzać ciekawe dialogi
Escape Pods v1.1 - Celem gry jest nie wczytywanie stanów gry. Umarłam więc nie żyję. Ale zawsze jest szansa że z mojego statku zostanie w ostatniej chwili wystrzelona kapsuła ratunkowa, która może mi ocalić życie.
ExtendedTCS - Każdy z moich transportowców będzie mógł wykonywać więcej niż jeden kurs mający na celu dostarczenie surowców.
- Mod dodający bramy skokowe.
Factory Complex Constructor 4.01 - Skrypt mający na celu łączenie fabryk w jeden kompleks
FDN v6 - Mod dodający nowe stacje do gry, za pomocą których możemy sprzedawać towary jak i opracowywać plany ulepszeń do naszych statków jak i je malować.
Galactic News System (BBS 2.0) – Skrypt dodający serwis informacyjny. Wszelkie nowinki ze świata X będą dostępne.
Gate effect pack v2.0 – modyfikacja zmieniająca wygląd bram, na bardziej ciekawe.
Global Production Report - Skrypt Logain Industries Główny Raport Produkcji działa tylko z FDN - Sieć Dystrybucji Towarów ( SDT ) v6. lub z Kompleks Produkcyjny. W ładny i przejrzysty sposób przedstawia nam ilość posiadanych surowców i temu podobnych.
Impruved Boarding - Alternatywna możliwość dokonywania abordażu na wrogich statkach. Zwiększająca ilość Piechoty morskiej na statkach NPC jak i możliwość dokonywania abordażu ze strony NPC na jednostki gracza.
Immersive environments RC1 – Modyfikacja zmieniająca całkowicie wygląd wszechświata. Teraz można naprawdę cieszyć oko efektami wizualnymi pięknych układów.
Jump Beacon X3TCV3a06 - Przydatny skrypt za pomocą którego możemy rozlokować własne boje skokowe. Nasze floty mogą teraz dokonywać strategicznych skoków na tyły wroga.
Jumpgate Construction Software - Umożliwia konstruowanie własnych bram. Przydatne gdy przejmujemy sektory i chcemy wytyczyć Nowe granice. Pomaga w przemieszczaniu się po własnym Imperium
Logain Industries Light Support Drone Carrier (LSDC) - jest skryptem przeznaczonym dla statków, które zostały zaprojektowane z myślą o zastosowaniu droidów w walce.
LV Insurance - Skrypt pozwala ubezpieczyć nasze statki na wypadek zniszczenia przez wroga.
Marine Repairs v1.02 - Piechota morska stacjonująca na statku lub stacji może dokonywać napraw .
Marine Training Manager V3 - Piechota morska może być od teraz szkolona na pokładach statków.
Marking Unknown Sectors v1.1 - Skrypt umożliwi zmianę nazewnictwa Nieznanych Sektorów na inne jak Avarice i temu podobne
Military Transport3107 - Otrzymamy nowy personel który może poprawić sterowność, zwrotność jak i prędkość naszych statków.
Military Hud for TC – Skrypt zmieniający radar na bardziej wojskowy.
Missile Defense Mosquito (V3.beta.01) - Obrona przeciw rakietowa. Ciekawe czemu jest tylko jeden taki skrypt?
Mobile Ship Repairs - v1.7 MOD - Dodaje fabrykę Laserów Naprawczych, po wyposażeniu statków w takie Lasery (statki M6 i większe), będą one mogły naprawiać inne nasze statki w wybranym sektorze.
NPC Bailing Addon v1.6.4 - Bardziej rozumni piloci pozostawiający swoje statki w ostatnich sekundach ich życia
OTAS Shipyard v.2 - Kolejny skrypt dodający statki
Passenger To Marine V1 - Pasażerowie na naszym statku mogą zostać członkami Piechoty morskiej. Nie zawsze z rezultatem pozytywnym, niektórzy stawiają opór i trzeba ich zneutralizować ;)
Personal Transporter_X3TC_V3207 - Umożliwia zatrudnianie personelu ze stacji kosmicznych: Piloci frachtowców, Myśliwców, Naukowcy, Technicy i temu podobni. Umożliwia też Werbowanie personelu z specjalnych transportów personelu.
Pirate Fence V11 - W stacjach kosmicznych pojawia się Szmugler który kupi lub sprzeda dosłownie wszystko. W każdej stacji jest losowo przypisanych 10 produktów.
Pirate Guild 3 Dynamic AI and Guild System - v1.56 - Umożliwia zaciągnięcie się do tej Gildii, jak i ją zwalczać
Production Modules v6 - Skrypt umożliwia zakupienie dwóch Kompleksów Produkcyjnych ( L, M ) w stoczni jakiejkolwiek rasy. Umożliwia opracowanie projektów statków, stacji i różnych udoskonaleniom które ulepszają nasze jednostki jak Napęd skokowy i temu podobne i samemu ich wyprodukowaniu
Property Baron v1.0 - umożliwia zakupienie stacji od NPC. Przydatne gdy chcemy mieć konstrukcje której nie można kupić w grze, jak przykładowo Ośrodek rehabilitacyjny który może szkolić nowych członków piechoty morskiej.
Prospektor X3TC V3203 – Skrypt za pomocą którego możemy sprawić, że będą dla nas pracowali ludzie zajmujący się poszukiwaniem cennych surowców i wydobywaniem ich z asteroid by ze składować w naszych bazach lub sprzedać z zyskiem.
Reduced Enemy Missiles - Redukuje ilość nadmiernie wystrzeliwanych rakiet przez NPC
REsize Aldrin Rock – Skrypt zmniejszający Asteroidę w układzie Aldrin, na zdecydowanie mniejszą, zwiększając tym samym wydajność PCta
Rock Maker - Za "drobną" opłatą możemy stworzyć bogatą w surowce asteroidę.
Salvage Claim Software MK1 - Oprogramowanie za pomocą którego będziemy mogli przejmować porzucone statki w kosmosie
Salvage Commands & NPCs v1.5 - Dodatkowe komendy przydatne przy posiadaniu SCS
Satelite Early Warning Network - Skrypt który pomoże strzec granic naszego imperium lub strategicznych dla nas sektorów.
Sector Takeover v1_11 - Umożliwia przejmowanie sektorów, jak i ich zarządzaniem
Security and Rescue Service - Za pomocą Służb Ratunkowych i Bezpieczeństwa możemy ratować naszych doświadczonych (cennych) pilotów, nasze służby będą również patrolowały wyznaczone przez nas sektory.
Shiploot v1.04 - Po zniszczeniu statków zostają jego pozostałości jak kadłub, silnik, które możemy sprzedać w stacji
Ship Rebalance Mod 1.10b – Modyfikacja rebalansująca klasyfikację statków czyniąc je bardziej pasywne względem siebie.
Station Camper- Pozwala wydać statkom komendę na oczekiwanie w wybranej stacji na możliwość zakupu wybranego towaru po wskazanej cenie.
StationRepacker v1.10 Skrypt za pomocą którego można przenosić swoje konstrukcje i to bez żadnych promieni holowniczych.
Strategic Sector Defence Network - Skrypt ułatwia kontrolowanie naszych, lub strategicznych dla nas sektorów
Signal Boost for TC – bardziej efektywne wizualnie światła dokujące.
System Uzbrojenia CODEA 3.1.12 - Umożliwia zarządzaniem przypisanymi myśliwcami jak i bombowcami zadokowanymi do naszego lotniskowca. Diametralnie zmienia system gry, tworząc epickie bitwy w kosmosie.
System Uzbrojenia MEFOS 3.2.00 - Od teraz moja załoga będzie automatycznie zmieniała uzbrojenie względem swojego celu.
TCM Tubeless Complex Mod – Modyfikacja usuwająca połączenia pomiędzy konstrukcjami w naszym kompleksie budowlanym.
The Marauder Shipyard v0.5 - Umożliwia zakupienie Pirackich statków jak i konstrukcji
TheTraveling Mechanic - Po uniwersum krąży statek naprawczy który reperuje jaki tuninguje nasze statki.
Universal Banking v502 – Skrypt umożliwiający otwarcie konta, na które gracz może wpłacać swoje ciężko zarobione pieniądze i pomnażać je dzięki odpowiedniemu oprocentowaniu. Skrypt ten umożliwia też wzięcie pożyczki, a nawet kupienie statku lub stacji kosmicznej pod kredyt. Można też sprzedać niedochodowe stacje, oczywiście o znacznie mniejszej wartości niż ją zakupiło.
Yaki Armada - Gildia piratów Yaki.
Wars: Argon/Boron vs Paranid/Split - Skrypt wprowadzający walki między antagonistycznymi rasami.
Xtra Shippack v1.86.3 - Spora paczka dodające nowe statki i stacje.
W skład wchodzi kilka innych modyfikacji i skryptów, których nazw już nie pamiętam.
Wersja gry - Patch 3.1