Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Sesja RPG w świecie M&B  (Przeczytany 7621 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rafard

• Użytkownik
    • Piwa: -5
    Sesja RPG w świecie M&B
    « dnia: Sierpnia 18, 2011, 21:42:15 »
    Co wy na to by zrobić taką małą sesyjkę RPG w świecie M&B Warband ? Ja mogę ją poprowadzić jako GM. Współczynniki, przedmioty i cały świat mamy już gotowy wystarczy przerobić to tak by stworzyć kartę postaci.

Co o tym myślicie ?

Offline ghost888

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Sesja RPG w świecie M&B
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 19, 2011, 11:07:09 »
    Jeśli się nie mylę Castlebreaker zorganizował już coś podobnego, ale sam chętnie dołącze.

PS.czy gracze będą mieli nieograniczoną swobodę, czy będą musieli wykonać jakieś konkretne zadanie?

Offline Rafard

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 19, 2011, 15:32:49 »
    Zaczniecie w karczmie. A potem wszystko zależy od was. Jutro może wrzucę prototyp karty postaci. Będzie potrzeba przynajmniej 5 ochotników.

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 19, 2011, 16:35:24 »
    W sumie prowadze coś takiego pod tym adresem:

http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=7826.30

ale chętnie dołącze i do Twojej.

Offline Rafard

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 20, 2011, 09:30:45 »
    Postać tworzymy jak w m&b warband więc odpowiadasz na pytania. Gdy to zrobisz wyślij mi swoje odpowiedzi na pw.

Karta Postaci

(click to show/hide)

Mapa Świata

(click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 20, 2011, 11:12:29 wysłana przez Rafard »

Offline Jagielon

• Użytkownik
    • I tak Cie dopadnę!
    « Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 20, 2011, 11:12:03 »
    Ja mam pytanie odnośnie ruchów bohaterów , będą wykonywane jak w sesji Castlebreaker czyli ze jedna tura na tydzien czy moze inaczej?

Dobrze by było gdybys dokladnie napisał jak pisza gracze czy np tylko ty decydujesz co robia czy im sie uda zrobić to co zamierzają, czy ty piszesz dokładnie co widza itp, czy jest jakoś inaczej?

Offline Rafard

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 20, 2011, 11:27:06 »
    A no już piszę.
    Wchodzę na forum codziennie i będę odpisywał od razu gdy ktoś wykona swój ruch.

1. Sterowanie Postacią.

Swoją postacią sterujesz pisząc. Opisuj jak najdokładniej czynności, które wykonuje postać gdyż to nie tylko ułatwia grę, ale nie daje możliwości złego interpretowania tego co napisałeś. Pamiętaj by prowadzić narracje tylko w czasie przeszłym trzecioosobowym. Pamiętaj również o tym, że ty tylko rozpoczynasz czynność to Gm decyduje czy ci się udała.
    Przykładem może być (X zastępuje imię) np.:

Cytat:
    X podniósł strzałę. Naciągnął na cięciwę.

W takim przypadku GM może nie wiedzieć czy X schował się za barierą i może ci odpisać, że właśnie ktoś wpakował ci strzałę. Gdy napiszesz dokładnie o co ci chodzi np. tak :

Cytat:
    X rzucił się na ziemię by skryć się za osłoną, przy martwym towarzyszu broni, uważając by nie wychylać się z za muru szybko podniósł strzałę z kołczanu towarzysza i naciągnął cięciwę.

Teraz GM wie, że się schowałeś i nie wychyliłeś, i zapewne odpisze, że cię nie trafili. Pamiętaj, że ty tylko rozpoczynasz czynność np. X Strzelił w Wroga. To GM decyduje czy trafiłeś.

2. Rozmowa

Rozmawia się w następujący sposób, przed wypowiadaną kwestią piszemy myślnik " - ".
    Jeśli ktoś krzyczy używamy Caps Lock "-ALARM !".
    Wszelkie czytane notatki piszemy w cudzysłowie "" i kursywą.

Pamiętaj, że ty wypowiadasz jedynie kwestie swojej postaci, to GM odpowiada jako NPC. Oprócz tego staraj się jak najbardziej wczuwać się w postać.  Staraj się nie prowadzić sztucznego dialogu, tylko odpowiadaj tak jak odpowiedział byś gdyby to działo się naprawdę. Przekleństwa są dopuszczalne w RPG o ile ich się nie nadużywa bez powodu. Najlepszą pomocą w odgrywaniu postaci jest czytanie książek.

To na tyle jeśli chodzi o ogólne zasady. Nie jest to żaden system, tylko zwykła sesja RPG na szybko więc niczego więcej nam nie trzeba.
     Wszyscy znają świat, frakcje, przedmioty umiejętności więc nie trzeba ich opisywać. Jeśli ktoś chcę próbkę moich umiejętności jako GM proszę o link http://tauronprime.cba.pl/viewtopic.php?t=246&postdays=0&postorder=asc&start=0

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 20, 2011, 11:55:55 »
    Chciałbym dołączyć. Mogę juz klepać swoją kartę postaci czy będziesz do niej jeszcze zmiany wprowadzał?

Sesja jest stricte rolplejowa czy można pożartować?

Offline Rafard

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 20, 2011, 12:01:52 »
    Oczywiście, że można żartować. Ale ze smakiem, czyli żeby żart trzymał się klimatu. Raczej zmian nie będzie ponieważ jak wcześniej wspomniałem nie jest to żaden system rpg tylko na szybko przerobiony kreator postaci z gry tak by można było zrobić z tego sesyjkę.

Offline Jagielon

• Użytkownik
    • I tak Cie dopadnę!
    « Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 20, 2011, 12:21:15 »
    No Ranfard odrazu teraz wiadomo o co chodzi;) na dniach mozesz spodziewac sie mojej karty;)
    Sam mam zamiart stworzyć sesje forumową, na tym właśnie forum, ale to jeszcze minie duzo czasu jak wszytko dopracuje, a no i oczywiscie w innym swiecie z inna fabuła itp, poki co mam zamiar do twojej dołączyć;d
    Jesli pozwolisz do swojej sesji, skorzystam z tego co napisałeś ok? ;)
    Wchodzę na forum codziennie i będę odpisywał od razu gdy ktoś wykona swój ruch.
    1. Sterowanie Postacią.

Swoją postacią sterujesz pisząc. Opisuj jak najdokładniej czynności, które wykonuje postać gdyż to nie tylko ułatwia grę, ale nie daje możliwości złego interpretowania tego co napisałeś. Pamiętaj by prowadzić narracje tylko w czasie przeszłym trzecioosobowym. Pamiętaj również o tym, że ty tylko rozpoczynasz czynność to Gm decyduje czy ci się udała.
    Przykładem może być (X zastępuje imię) np.:

Cytat:
    X podniósł strzałę. Naciągnął na cięciwę.

W takim przypadku GM może nie wiedzieć czy X schował się za barierą i może ci odpisać, że właśnie ktoś wpakował ci strzałę. Gdy napiszesz dokładnie o co ci chodzi np. tak :

Cytat:
    X rzucił się na ziemię by skryć się za osłoną, przy martwym towarzyszu broni, uważając by nie wychylać się z za muru szybko podniósł strzałę z kołczanu towarzysza i naciągnął cięciwę.

Teraz GM wie, że się schowałeś i nie wychyliłeś, i zapewne odpisze, że cię nie trafili. Pamiętaj, że ty tylko rozpoczynasz czynność np. X Strzelił w Wroga. To GM decyduje czy trafiłeś.

2. Rozmowa

Rozmawia się w następujący sposób, przed wypowiadaną kwestią piszemy myślnik " - ".
    Jeśli ktoś krzyczy używamy Caps Lock "-ALARM !".
    Wszelkie czytane notatki piszemy w cudzysłowie "" i kursywą.

Pamiętaj, że ty wypowiadasz jedynie kwestie swojej postaci, to GM odpowiada jako NPC. Oprócz tego staraj się jak najbardziej wczuwać się w postać.  Staraj się nie prowadzić sztucznego dialogu, tylko odpowiadaj tak jak odpowiedział byś gdyby to działo się naprawdę. Przekleństwa są dopuszczalne w RPG o ile ich się nie nadużywa bez powodu. Najlepszą pomocą w odgrywaniu postaci jest czytanie książek.

Offline Rafard

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 20, 2011, 12:22:59 »
    Szczerze mówiąc skopiowałem to ze swojego systemu z innego forum :]. Pozmieniałem tylko karabiny jonowe na łuk :P. Bierz, bierz nie mam nic przeciwko.

Offline Jagielon

• Użytkownik
    • I tak Cie dopadnę!
    « Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 21, 2011, 16:32:35 »
    Jeśli można wiedzieć, ile osob sie obecnie zapisalo?

Offline Rafard

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 21, 2011, 17:19:25 »
    Nie dostałem jeszcze żadnej karty. Na razie zdeklarowały się 3 w tym temacie, od których oczekuje nadesłania karty.

Offline Sirtomek1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 21, 2011, 17:50:47 »
    Ja jestem chętny do udziłu w sesji. Karta wysłać na PW czy w tym temacie?

Offline Rafard

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 21, 2011, 21:46:29 »
    Na PW. Jest już 3 albo 4 (nie wiem jak ghost) chętnych. Przynajmniej jeszcze jedna osoba potrzebna.