Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Materiały na stronę(thedeluge.net). Potrzebna pomoc!  (Przeczytany 15461 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    Odp: Materiały na nową stronę. Potrzebna pomoc!
    « Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 19, 2012, 19:45:22 »
    Wedge skopiował wszystko z postu, który dał w październiku, z lekkimi korektami - tam również mu pisałem żeby tu i ówdzie poprawił, ale najwyraźniej wiedział swoje.

Offline Ensis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 19, 2012, 19:49:43 »
    Pisane na kolanie, czyli na szybko, ale i tak myślę ze pod względem historycznym bardziej prawidłowo. Nie wiedziałem w jakiej to ma być formię, dlatego starałem się zachować formę Wedge Antilles.

Lekka kawaleria
    Lekka jazda RON składa się przede wszystkim z wołochów, kozaków, tatarów oraz drobnej szlachty polskiej i litewskiej. Jednostka ta używa szabel, łuków, rohatyn i pistoletów. Doskonale jeździ konno, a chroni ją średni pancerz. Pod nazwą Lekka kawaleria kryję się parę formacji historycznych takich jak: jazda wołoska, tatarzy, pospolite ruszenie, lisowczycy oraz wszelkiego innego rodzaju wojska lekkiego znaku.

Szlachta wywodzi się od rycerzy, uznając starożytnych sarmatów za swoich przodków zaczęli nazywać się szlachtą i tworzyć własną kulturę zwaną sarmatyzmem. Szlachectwo otrzymywało się po ojcu, sposobem tak zwanym po mieczu, ale owa grupa społeczna nie była jednakowa i dzieliła się nie wchodzą w szczegóły i podając tylko trzy najważniejsze na na gołotę(nie posiadała ziem), grodową (posiadała gospodarstwo) i magnaterię (posiadała wiele wsi i miast). Szlachta wykształciła własną kulturę nazywaną sarmatyzmem opierającą się na przekonaniu ze szlachta pochodziła od starożytnych sarmatów, dominowały stroje wschodnie i religie katolicka, choć warto podkreślić ze do XVII wieku panowała całkowita swoboda religijna. Stan rycerski w Rzeczpospolitej Obojga Narodów wprowadził jak na u wczesne czasy rzadką w europie republikę, zwaną republiką szlachecką z powodu tego ze prawo głosu miała tylko szlachta, która wybierała w wolnych elekcjach swojego króla i miała prawa polityczne i ekonomiczno-społeczne.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 19, 2012, 19:54:16 wysłana przez Ensis »

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 19, 2012, 19:54:50 »
    Dobrze, że w końcu zainteresowaliście się udziałem w tworzeniu strony. Przypominam, że jeszcze nie wszystko jest zrobione, te podpunkty przy, których nie ma nicku są nieruszone. Proszę więc osoby zdolne do pomocy aby nie zwlekały i już teraz pomogły. Strona rusza niebawem a trzeba jeszcze wszystkie teksty przetłumaczyć na j. angielski.

Offline Moczymord

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 19, 2012, 19:55:48 »
    -icz też jest końcówką wśród nazwisk szlacheckich. Dopisz, że wielu nazywało się inaczej. Lasso to nazywało się arkanem.
    Zbyt wysoka sygnaturka została usunięta. Tak w ogóle 450 pixeli to chyba nowy rekord

Offline Bloomy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 19, 2012, 19:57:26 »
    Chętnie się jutro zajmę "końmi", miejmy nadzieję że screeny będą w dobrej jakości. (Print screen prędzej użyję, bo te steamowe to za dużo zabawy)

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 19, 2012, 19:58:58 »
    Generalnie rzecz biorąc to ludzi chyba średnio obchodzi historia jednostki, po prostu chcą poznać jej wady i zalety;) Taka rada od zwykłego gracza:P

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Zardes

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Do zobaczenia.
      • Profil Youtube - MrZardes
    « Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 19, 2012, 20:06:02 »
    Przypominam, że jeszcze nie wszystko jest zrobione, te podpunkty przy, których nie ma nicku są nieruszone. Proszę więc osoby zdolne do pomocy aby nie zwlekały i już teraz pomogły.

Dopisz mnie do punktu o filmie.

http://www.youtube.com/watch?v=bdaQ5nPV_zM     -=| Trailer The Deluge|=-

http://www.youtube.com/watch?v=z1s2jrmx3KY      -=| Bitwa pod Kircholmem |=-

http://www.youtube.com/watch?v=8VSOdp_rt2I      -=| Bitwa pod Tczewem |=-

https://www.youtube.com/watch?v=hZxB9WPkjzw    -=| Prezentacja wersji v0.8 |=-

https://www.youtube.com/watch?v=FQu4yEVL1Jg    -=| Prezentacja wersji v0.9 |=-

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 19, 2012, 20:15:32 »
    Chętnie się jutro zajmę "końmi", miejmy nadzieję że screeny będą w dobrej jakości. (Print screen prędzej użyję, bo te steamowe to za dużo zabawy)

Co prawda sprawa koni nie jest jeszcze zamknięta i Bartuś mówił, że będzie to rozbudowane, ale jeśli można to prosiłbym o coś takiego: http://www.mountblade.info/page/8

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 19, 2012, 20:26:27 »
    Generalnie rzecz biorąc to ludzi chyba średnio obchodzi historia jednostki, po prostu chcą poznać jej wady i zalety;) Taka rada od zwykłego gracza:P

Też prawda. Inny będzie opis jednostek in game, a inny na stronce. Nie każdemu chce się babrać w rysie historycznym moda.

Pancerni: Średnia jazda polska. Dobrze opancerzeni, zdolni do walki zarówno na piechotę, jak i konno. Dysponują pistoletami i łukami, a także krótkimi lancami. Ciężko ich złamać, bardzo dobra jakość ich rynsztunku oraz umiejętności bojowe czynią ich świetnymi żołnierzami, przeznaczanymi do najtrudniejszych zadań na polu bitwy.

Husarze: Ciężka jazda. Mają bardzo długie lance i ciężkie pancerze. Potrafią posługiwać się podstawową bronią palną. Idealni do przełamującej szarży, jednak mogą mieć problemy w walce na piechotę po stracie konia, oraz z bardziej lekką i zwrotniejszą kawalerią.

Szlachta: Uniwersalna jednostka polska. Lekko opancerzona i bardzo mobilna, może walczyć konno, szablą, lancą, a także strzelać z łuku i samopału. Dobra jako wsparcie, jednak nie spisze się w sytuacji kryzysowej ze względu na słabą jakość uzbrojenia.

Dragonia: Lekcy strzelcy wyborowi. Ich niskie umiejętności walki wręcz rekompensuje dobra jakość uzbrojenia. Od innych muszkieterów odróżnia ich umiejętność konnej jazdy, która pozwala im szybko się przemieszczać i pełnić rolę strzeleckich oddziałów wsparcia, szybszych i bardziej mobilnych niż inne, a czasami także walczyć konno.

Pikinierzy: Piechota, z naciskiem na walkę z jazdą. Wyposażeni w długie piki, gotowi są na przyjęcie szarży ciężkiej kawalerii, jednak słabe pancerze oraz brak tarcz nie pozwoli im na walkę z łucznikami, zwłaszcza konnymi, oraz rajtarami. Jako broń zapasową mają noże do rzucania, szybkie i zabójcze na małe dystanse.

Hajducy: Muszkieterzy najwyższej próby. Ich ogień jest celniejszy i skuteczniejszy niż jakiejkolwiek innej jednostki w szeregach Rzeczypospolitej. Zdolni są także do wytrzymania ataku piechoty z pomocą swoich szabli i berdyszów. Niestety bardzo słabo sobie radzą w obliczu walki wręcz z kawalerią.

Rajtarzy: Dobrze opancerzeni jeźdźcy, bazujący na sile ognia swych pistoletów oraz swym kunszcie w walce rapierem. Brak broni drzewcowej czyni ich słabo przydatnymi w starciach z pikinierami i inną piechotą, ale ich niekwestionowanym atutem jest wielka skuteczność w nękaniu ciężkiej kawalerii.

Piechota wybraniecka: Jednostka inżynieryjna. Wykonuje swoje działania na tyłach, obsługuje armaty, wznosi umocnienia. Niezwykle słaba w walce wręcz, wrażliwa na ataki kawalerii.

Już kiedyś to zamieszczałem w jakimś topicu. Żaden to Sienkiewicz, nie ma żadnych kompletnie zbędnych retorycznych figur, łopatologicznie jest opisane za to co dana jednostka umie, czego nie umie. I tyle.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Bloomy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 19, 2012, 20:40:56 »
    Co prawda sprawa koni nie jest jeszcze zamknięta i Bartuś mówił, że będzie to rozbudowane, ale jeśli można to prosiłbym o coś takiego: http://www.mountblade.info/page/8

Wycofuję się, myślałem że to tylko będzie opis jednostki i zdjęcie a tu widzę że potrzeba będzie obsługa gimpa i zabawa z module system z tym sprawdzaniem statystyk.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 19, 2012, 20:41:58 »
    module system z tym sprawdzaniem statystyk.

Wait, what? Sprawdzić statystyki można w grze, po ludzku przy wybieraniu ekwipunku.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 19, 2012, 20:49:04 »
    I wcale nie wymagamy gimpa, po prostu tak ładniej wygląda.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 19, 2012, 20:54:16 »
    Wycofuję się, myślałem że to tylko będzie opis jednostki i zdjęcie a tu widzę że potrzeba będzie obsługa gimpa i zabawa z module system z tym sprawdzaniem statystyk.
    Przepraszam, ale gdy pisałem ten artykuł o koniach, nie korzystałem z module system. Wszystkich obserwacji dokonałem w grze, łącznie z bonusami wynikającymi z przedrostków. A zdjęcia w paincie wycinałem :P
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Wedge Antilles

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 19, 2012, 21:22:18 »
    Pisane na kolanie, czyli na szybko, ale i tak myślę ze pod względem historycznym bardziej prawidłowo. Nie wiedziałem w jakiej to ma być formię, dlatego starałem się zachować formę Wedge Antilles.

Lekka kawaleria
    Lekka jazda RON składa się przede wszystkim z wołochów, kozaków, tatarów oraz drobnej szlachty polskiej i litewskiej. Jednostka ta używa szabel, łuków, rohatyn i pistoletów. Doskonale jeździ konno, a chroni ją średni pancerz. Pod nazwą Lekka kawaleria kryję się parę formacji historycznych takich jak: jazda wołoska, tatarzy, pospolite ruszenie, lisowczycy oraz wszelkiego innego rodzaju wojska lekkiego znaku.

Szlachta wywodzi się od rycerzy, uznając starożytnych sarmatów za swoich przodków zaczęli nazywać się szlachtą i tworzyć własną kulturę zwaną sarmatyzmem. Szlachectwo otrzymywało się po ojcu, sposobem tak zwanym po mieczu, ale owa grupa społeczna nie była jednakowa i dzieliła się nie wchodzą w szczegóły i podając tylko trzy najważniejsze na na gołotę(nie posiadała ziem), grodową (posiadała gospodarstwo) i magnaterię (posiadała wiele wsi i miast). Szlachta wykształciła własną kulturę nazywaną sarmatyzmem opierającą się na przekonaniu ze szlachta pochodziła od starożytnych sarmatów, dominowały stroje wschodnie i religie katolicka, choć warto podkreślić ze do XVII wieku panowała całkowita swoboda religijna. Stan rycerski w Rzeczpospolitej Obojga Narodów wprowadził jak na u wczesne czasy rzadką w europie republikę, zwaną republiką szlachecką z powodu tego ze prawo głosu miała tylko szlachta, która wybierała w wolnych elekcjach swojego króla i miała prawa polityczne i ekonomiczno-społeczne.

Bardzo dobry opis, pewnie lepszy niż mój (to nie złośliwe stwierdzenie tylko szczere). Jeszcze tylko z czterdzieści i będą wszystkie. Tak trzymaj!
    Rozumiem, że opisy nie są idealne ale wstawiłem je jakiś czas temu i nikt nie narzekał z wyjątkiem paru postów. Wszyscy woleli rozmawiać o statystykach itp. Nikt też nie bronił napisać własnych, lepszych opisów więc nie rozumiem czemu wcześniej było ok, a teraz jest do dupy.

Ja tak czy siak czasu na zajęcie się opisami nie mam i tak będzie do ferii (10.02.2012).

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 19, 2012, 21:30:29 »
    Bardzo dobry opis, pewnie lepszy niż mój (to nie złośliwe stwierdzenie tylko szczere). Jeszcze tylko z czterdzieści i będą wszystkie. Tak trzymaj!
    Rozumiem, że opisy nie są idealne ale wstawiłem je jakiś czas temu i nikt nie narzekał z wyjątkiem paru postów. Wszyscy woleli rozmawiać o statystykach itp. Nikt też nie bronił napisać własnych, lepszych opisów więc nie rozumiem czemu wcześniej było ok, a teraz jest do dupy.

Ja tak czy siak czasu na zajęcie się opisami nie mam i tak będzie do ferii (10.02.2012).

6 postów temu masz alternatywny opis dla całej RP, za godzinę może być dla wszystkich frakcji.