Pisane na kolanie, czyli na szybko, ale i tak myślę ze pod względem historycznym bardziej prawidłowo. Nie wiedziałem w jakiej to ma być formię, dlatego starałem się zachować formę Wedge Antilles.
Lekka kawaleria
Lekka jazda RON składa się przede wszystkim z wołochów, kozaków, tatarów oraz drobnej szlachty polskiej i litewskiej. Jednostka ta używa szabel, łuków, rohatyn i pistoletów. Doskonale jeździ konno, a chroni ją średni pancerz. Pod nazwą Lekka kawaleria kryję się parę formacji historycznych takich jak: jazda wołoska, tatarzy, pospolite ruszenie, lisowczycy oraz wszelkiego innego rodzaju wojska lekkiego znaku.
Szlachta wywodzi się od rycerzy, uznając starożytnych sarmatów za swoich przodków zaczęli nazywać się szlachtą i tworzyć własną kulturę zwaną sarmatyzmem. Szlachectwo otrzymywało się po ojcu, sposobem tak zwanym po mieczu, ale owa grupa społeczna nie była jednakowa i dzieliła się nie wchodzą w szczegóły i podając tylko trzy najważniejsze na na gołotę(nie posiadała ziem), grodową (posiadała gospodarstwo) i magnaterię (posiadała wiele wsi i miast). Szlachta wykształciła własną kulturę nazywaną sarmatyzmem opierającą się na przekonaniu ze szlachta pochodziła od starożytnych sarmatów, dominowały stroje wschodnie i religie katolicka, choć warto podkreślić ze do XVII wieku panowała całkowita swoboda religijna. Stan rycerski w Rzeczpospolitej Obojga Narodów wprowadził jak na u wczesne czasy rzadką w europie republikę, zwaną republiką szlachecką z powodu tego ze prawo głosu miała tylko szlachta, która wybierała w wolnych elekcjach swojego króla i miała prawa polityczne i ekonomiczno-społeczne.