Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Mount & Blade  (Przeczytany 3113 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Szpilorz

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Mount & Blade
    « dnia: Sierpnia 15, 2011, 21:16:51 »
    Cześć. Jestem nowy więc proszę o wyrozumiałość :)  Chciałbym abyście wytłumaczyli rożne terminy którym się posługujecie rozmawiając o M&B , oraz o co chodzi z tym podwyższeniem jednostek np z 20 na 40

Offline krzysioo

• Użytkownik
    Odp: Mount & Blade
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 15, 2011, 22:21:10 »
    Powiedz o jakie terminy dokładnie Ci chodzi. A co do tych jednostek to prawdopodobnie chodzi o zwiększenie ilości jednostek wyświetlanych na ekranie podczas bitew.

Offline Szpilorz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 16, 2011, 13:53:51 »
    Na szybko sobie nie umiem przypomnieć , ale jak coś będzie dla mnie nie jasne to napisze tutaj :) Tak wgl. to czy w M&B mogę nazwać swojego bohatera i ubrać go w dowolne "początkowe" łachmany czy mam postacie już zrobione i każdego cechuje inny strój i umiejętności , i muże wybrać jednego ? Jak to wygląda na początek ?

P.S : Jak mam sprawdzić ? Na opakowaniu gdzieś pisze ?

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 16, 2011, 15:11:47 »
    Witam nowego użytkownika i życzę dużo miłego czasu spędzonego na forum :)

Postać tworzysz praktycznie od podstaw. Na początku odpowiadasz na kilka pytań które warunkują przyznanie kilku punktów do poszczególnych statystyk postaci. Po tych pytaniach masz ekran postaci gdzie można przydzielić kolejne punkty, nadać dowolne imię swojej postaci a następnie można wymodelować jej wygląd jak tylko się chce. Jedynie początkowy ekwipunek jest już z góry ustalony przez odpowiedzi na te wcześniejsze pytania ( jest tego parę zestawów) ale nic nie stoi na przeszkodzie aby po rozpoczęciu gry kupić coś innego. Pytania i początkowy zestaw rzeczy zależą też od moda w którego się gra (np. mod Prophesy of Pendor oferuje wszystko zupełnie nowe)
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline Szpilorz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 16, 2011, 23:41:05 »
    Zacząłem grać w M&B i hmmm jestem negatywnie zaskoczony. Próbowałem robić zadania np : miałem zebrać daniny i dać je królowi zebrałem i pojechałem do zamku a króla nie ma. Jak go wkońcu zastałem to nie pasowało coś i inne zadanie. Było to dostarczenie listu pewnej osobie. Miałem jechać do zamku Curaw czy jakos tak. Poszedłem tam i nic tylko możliwość chodzenia po wiosce albo turnieju. Jako 3 zadanie miałęm zabić gościa jakiegoś złodzieja. Wkońcu go dorwałem we wiosce zacząłęm walkę. Włócznia na plecach miecz w pochwie ,a musiałem wlaczyć pięściami !!! Jak mam wyciągać broń ????!!!!

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 17, 2011, 11:56:32 »
    Zadanie z daniną być może nie zostało Ci zaliczone bo wydałeś kasę z podatków lub pod wpływem niezadowolenia chłopów obniżyłeś wysokość daniny co nie spodobało się królowi. List masz dostarczyć do konkretnej osoby która przebywa w tym zamku i trzeba z nią porozmawiać osobiście. Jeśli adresata nie ma w tym zamku trzeba go poszukać najlepiej spytać jakiegoś lorda z tej samej frakcji o miejsce pobytu naszego celu. Wyciągnięcie broni to musisz sprawdzić w opcjach - sterowanie i wtedy można nawet sobie pozmieniać na dowolny klawisz. 
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline Szpilorz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 18, 2011, 22:46:12 »
    No nareszcie mam już wmiarę dobrą sytuacje. 31 chopa (maks.) 2k denarów , i należę do Nordów. Teraz mam do was pytanie :  Jak zrobić by mieć swój zamek wsie etc. ?

Offline Cocher

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 18, 2011, 22:48:13 »
    Podbijasz,król  może nada Ci lenno.To wszystko : D
    Look over your shoulder, ready to run.
    Like a cleveland pitch, from a smoking gun.
    I am the game and I make the rules.
    So move on out here and die like a fool.
    Try to figure out what my moods gonna be.
    Come on over sucker, why don't you ask me?
    Don't you forget that the price you can pay
    Cause I am the game and I want to play....

Offline Zumbagi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 19, 2011, 07:45:41 »
    Król napewno na początek da ci lenno w postaci wsi. Potem gdy mu pomagasz, podlizujesz się, to gdy podbije jakiś zamek jest niewielka szansa,że nada go tobie.

Offline Rafard

• Użytkownik
    • Piwa: -5
    « Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 19, 2011, 08:20:38 »
    Najlepiej zrobić tak, że zanim dołączysz do jakiejś frakcji podbij zamek lub miasto. Dopiero wtedy przyłącz się do frakcji, król nie odbierze ci tego lenna, ale nie dostaniesz też przez dłuższy czas innego.

Offline Szpilorz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 21, 2011, 17:01:06 »
    Powiedzcie mi jeszcze czy Lord może mi dać jakieś lenno ?? Bo z jednym mam stosunki + 17 i myślałem że może coś kopsnie

Offline Rafard

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 21, 2011, 17:24:18 »
    Król jedynie nadaje lenna. Jeśli nabijesz sobie u niego bardzo dużo punktów może da ci jakieś lenno. Ogólnie radzę ci wykonywać jak najwięcej misji dla lordów i króla by nabić u nich punkty "przyjaźni". Wtedy na pewno dostaniesz jakieś lenno.

Offline Szpilorz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 21, 2011, 22:49:55 »
    A jak mogę stać sie wasalem. Proponuje to królowi ale zawsze odmawia. Chociaż mówi że był dumny walczącu mego bouku gdy pomogłem mu 2 zamki podbić ; /

Offline Rafard

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 22, 2011, 06:28:33 »
    Musisz mieć przynajmniej z 200 renomy dopiero wtedy się zgodzi.

Offline Szpilorz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 22, 2011, 15:05:59 »
    Spoko już jestem wasalem :) Jeszcze mam pytanko : Czy żeby mieć swój zamek muszę go poprostu samemu podbić ?