Witajcie
Mniej więcej dzisiaj minęło 5 lat od czasu gdy uruchomiliśmy pierwszą wersje strony oraz forum. 5 lat to szmat czasu, a dla strony internetowej, to prawie wieczność. Przygotowałem dla was małą podróż do przeszłości, którą podzieliłem na dwie części. Pierwsza, to moje chaotyczne i spisane na kolanie zapiski tego jak wyglądało stworzenie strony i jej późniejszy rozwój, druga część, to screeny z wczesnych wersji stron i forum.
Wiele się zmieniło od momentu gdy puzonix z Covallem (pomysłodawcy i założyciele) zaczęli mi truć, że mają super pomysł na stronę, która bije na głowę wszystko co do tej pory się ukazało... w zasadzie, to od tamtych dni zmieniło się wszystko. Prawie wszystko. Zacznijmy jednak od wstydliwych początków.
W 2006 roku Covall, ja, oraz puzonix zajmowaliśmy się pewnym forum, które wspólnie moderowaliśmy. ( Nie będę wdawał się w szczegóły odnośnie tematyki tego forum, ale gdybyśmy teraz się przyznali do tego co na tym forum się działo, to byśmy musieli się sami zbanować na Tawernie :) ). W tym roku również wyszła wersja 0.751 M&B, która nawet teraz przez niektórych uważana jest za najlepszą wersję gry.
Zachwyceni gameplayem połączone siły Covalla i puzona nakłoniły mnie do stworzenia szaty graficznej oraz samej strony. Na początku sam w grę nie grałem i niespecjalnie miałem ochotę, bo cóż specjalnego może być w czymś, co zajmowało wtedy ~80MB i wyglądało okropnie?
Tak czy inaczej, po kilku tygodniach prac stronę udało się uruchomić i 28 sierpnia 2006 został napisany pierwszy news na pierwszej fanowskiej stronie dotyczącej M&B na świecie! Tak, tak, na świecie, bo wbrew temu co niektórzy uważają Chińczycy nie byli pierwsi. Stronę ochrzciliśmy jako „Tawerna Four Ways”, czyli faktycznie istniejące miejsce w Mount&Blade w wersji 0.751.
I wtedy też moja rola miała się skończyć, bo moim zadaniem miało być tylko wdrożenie pomysłów Covalla i puzonixa. Jednak z biegiem czasu wszystko się zmieniło i zostałem prawie sam z całym tym bajzlem. Pierwszy odszedł Covall, który swojego ostatniego oficjalnego posta nabił już we wrześniu 2006. Po nim zostawił nas Puzon pisząc ostatniego posta w 2008 roku.
Początki działania strony były ciężkie. Zapowiadana przez chłopaków świetlana przyszłość sajtu znikła gdzieś we mgle braku zainteresowania rozwojem z ich strony. Gdyby nie plany wydania przez CDProjekt Mount&Blade, to dziś nie pisałbym tych słów. I jestem przekonany, że gdyby nie to wydarzenie, to dzisiaj strona i forum by nie istniało.
Po uruchomieniu sajtu użytkowników przybywało nam niewielu, ale codziennie się ktoś rejestrował co na sajt poświęcony grze fizycznie nie dostępnej w naszej kraju było czymś niezwykłym.
Powstawało również wiele wątków, ale niestety, niewiele było wartościowych na tyle, żeby mówić, że trzymamy wysoki poziom :)
Nie mniej już od samego początku chcieliśmy, aby to strona była wolna od wszelkiego rodzaju pirackiego oprogramowania i ciesze się, że póki co nam się to udaje.
W 2008 roku powstała druga wersja strony, którą przy okazji premiery Warbanda zastąpiła wersja aktualna.
Od 2006 roku przez forum przewinęło się wiele ciekawych postaci, które wniosły coś w rozwój naszej społeczności, niestety pamięci mi nie starczy żeby wymienić wszystkich, tak więc pozwolicie, że wspomne o tych, którzy najbardziej wryli mi się w pamięć, a są nimi MrocznBaton, Fog, Misiumen, Jasona, Oktawian oraz Kolba, który przechodzi właśnie okres buntu.
Wszyscy wymienieni wnieśli dużo, abyśmy mogli przetrwać 5 lat i dali mi nadzieje, że warto bawić się tym dłużej z tymi, którzy jeszcze forum odwiedzają.
A jak to wygląda dzisiaj? 50 000 odwiedzin miesięcznie samej strony i ponad 100 000 miesięcznie odwiedzin forum. Prawie 10000 użytkowników i 15 0000 wiadomości. Te liczby mówią same za siebie! Jesteśmy największą polską społecznością skupioną wokół gry. I na pewno jedną z większych na świecie, o ile nie największą.
A teraz obiecana druga czesc wspomnien, czyli screeny i linki do archiwum:
1. Linki do archiwalnych wersji sajtów
-
strona z 2006-
strona z 2008-
aktualna wersja2. Pierwsza wersja regulaminu, spisana w 2006 roku przez Covalla przy okazji premiery forum
1. Admin ma zawsze racje
2. Jak nie ma to patrz pkt. 1
3. Moderator ma rację, jeśli jej nie ma to ma ją Admin
4. Zanim napiszesz jakiegoś posta lub chcesz założyc temat - przemyśl to i pomyśl o ewentualnych konsekwencjach
5. Masz prawo do wyrażania własnej opini i poglądów. Pamiętaj ,że inni userzy mają dokładnie takie samo prawo co Ty, więc to uszanuj.
6. Badź wyrozumiały dla innych.
7. Kiedy ktoś Cię obraża, nie kłóć się z nim, bo zazwyczaj takie kłótnie do niczego dobrego nie doprowadzą.
8. Pisz rzeczowo, konkretnie, sprawdzaj ewentualne błędy ortograficzne, bo jest to bardzo irytujące gdy, ktoś w co drugim wyrazie robi rażący w oczy błąd.
9. Nie pisz WIELKIMI LITERAMI. Używaj tylko w celu ZAAKCENTOWANIA danej wypowiedzi
10. Swoje opinie wyrażaj zawsze w sposób kulturalny.
11. Nie spamuj.
12. Na forum panuje calkowity zakaz rozmawiania o crackach, cdkeyach itp. jesli ktos sie nie dostosuje, zostanie w odpowieni sposob ukarany
13. Na forum obowiazuje NETYKIETA
14. Admini i moderatorzy mają pełną dowolność w interpretacji regulaminu.
15. Każde skorzystanie z Forum oznacza akceptację niniejszego regulaminu.
Oprocz tego, w dziale pomocy obowiazuje jeszcze kilka innych zasad http://mountblade.info/forum/index.php?topic=39.0
3. Screen z forum z roku 2007
Forum 2007 rok.4. Screen strony z 2006 roku zaraz po otwarciu
Strona 2006 rok.5. Wedlug mnie najlepsza pamiatka. Screen z absolutnie pierwszej wersji forum :) Niestety dopiero z pazdziernika, ale lepsze to niz nic.
Forum 2006 rok.Temat jest otwarty, więc licze, ze każdy dopisze jeszcze coś od siebie ;)