Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Plusy i minusy M&B  (Przeczytany 3409 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krzychu

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Plusy i minusy M&B
    « dnia: Lutego 11, 2008, 15:09:33 »
    Mam pytanie czy coś wam się nie podoba w M&B. Jeśli tak to dlaczego? I następne pytanie co wam się tam najbardziej podoba???

Offline Puzonix

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Constable Hater
    Odp: Plusy i minusy M&B
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 11, 2008, 16:18:19 »
    A mi to siem podoba, rze morzna być ryceżem i sie bić mieczem i ujerzdzać konia. A mi siem nie podoba rze nie morzna być czarodzieję i walić z magji i podpalać pszeciwnika i rze gra jest taka krutka...

[sorry, ale na takie pytania dobre są tylko głupie odpowiedzi :P]

Uzion

• Gość
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 11, 2008, 20:05:44 »
    Temat bardzo dobry.
    Mozna pogadac o plusach i minusach, przy okazji podyskutowac. Co Ty od niego chcesz?

Gra jest uraczona swietnym designem i oryginalnym pomyslem. Walka na miecze, elementy RPG takie jak rozwoj postaci, dowodzenie armia, niezla symulacja strzelania z luku, czy swietna jazda konno. Szeroka gama statystyk przy rozwoju postaci i sredniowiecznego ekwipunku sprawia nie lada satysfakce graczowi, ktory jest w stanie opanowac jak najwiecej, zarowno na polu materialnym, jak i rozwojowym. Gra potrafi bardzo uprzyjemnic rozgrywke, niestety po dluzszym czasie i osiagnieciu wiekszosci - nudzi. Jest to w duzym stopniu spowodowane brakiem fabuly, powtarzajacych sie questow i liniowoscia/stalym schematem podczas bitew. Dobyrm rozwiazaniem byloby tu dodanie fabuly (The LAst Days sie klania) lub zrobieniem czegos na styl GTA, gdzie questy robimy kiedy chcemy i ddzialywuja one na dalszy rozwoj akcji. Gre mozna byloby przejsc fabularnie, ale nie trzeba by bylo jej konczyc.  W Native niestety tego nie ma.

Ale odjechalem. Przejdzmy formalnie do minusow.

Niestety troche gorzej wypada wykonanie samego pomyslu. Mam nadzieje, ze do wersji 1.0. zostana wyeliminowane roznego rodzaju zacinki w grafice, czy bugi. Przydalby sie poprawiony interface zarzadzania druzyna. Przeglad druzyny, wychodzenie do mapy i naciskanie "Talk" itd. jest troche meczace. Szkoda mi rowniez tego, ze nie mozna podbijac zamkow/stolic wroga. Zdobywanie warowni zostalo wrecz zbesztane i chyba nie musze tlumaczyc dlaczego. Ponadto zbyt powierzchowny tutorial i podpowiedzi. Zaczynajac gre powinnismy byc dokladnie poinformowani o rozgrywce i (na razie nie istniejacej) fabule, tak abysmy nie musieli zadawac pytan "a jak, a co, a gdzie, a dlaczego...".

To na razie wszystko co mi przyszlo do glowy. Jakby co to dopisze.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 14, 2008, 17:01:03 wysłana przez Uzion »

Offline Haczyk

• Użytkownik
    • Warlord
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 13, 2008, 06:24:52 »
    Jak by to powiedziec... Plusem tej gry jest to, ze w ogole powstala... Jest to chyba pierwsza tego typu gra, gdzie mozna walczyc z konia. Bardzo fajnie zbudowany system walki i poruszania sie po mapie. Mozliwosc dostosowania grafiki do sprzetu (Gre mozna odpalic na naprawde archaicznym sprzecie).

Minusy... No coz, niedorobki i babole te wieksze i mniejsze :P Pare brakow w grze. Nacje sa troche zle zbalansowane, ale to jest tez spowodowane tym, ze konnica > piechota (ale od czego jest kawaleria zaciezna (caravan guard, mercenary, hired blade)). Jak juz wspomnial kolega wyzej. Brakuje troche fabuly i elementow strategicznych. AI przeciwnikow (wjezdzanie w niewidzialne i widzialne sciany). Arena jest troche malo rozbudowana :P W sumie nic tylko czekac na kolejne wersje :)

Pozdrawiam.

Offline Krzychu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 14, 2008, 12:04:20 »
    A nie przeszkadza wam zatrzymywanie się czasu podczas walki?

Uzion

• Gość
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 14, 2008, 16:59:17 »
    No wlasnie, jednym moze przeszkdzac drugim nie. Kwestia gustu i ambicji. To powinno byc do ustawienia w opcjach w ramach poziomu trudnosci. Jesli byloby wlaczone to moglibysmy sie spodziewac wsparcia dla przeciwnika lub dla nas z zewnatrz. Jesli byloby wylaczone to nie mielibysmy zadnych niespodzianek ;-)
    A myslalem, ze czas plynie podczas bitew...

Offline Krzychu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Lutego 26, 2008, 14:24:14 »
    mi preszkadzają jedynie Że czas nie mija podczas walki i gdy się przebywa w mieście ,nie mozna atakowac zamkow, a po za tym nikt nie atakuje naszego zamku. no chyba cos w tym jest

a co do plusów podoba mi się to że można jeździć na koniku tarcze się niszczą (innych może to denerwować) i mozna strzelac z luku a po za tym ma sie swoja armie
    minusem jest jeszcze to, że nasza postać jest "SZTYWNA" i wykonuje ciągle te same ruchy, a po za tym nic się nie dzieje raz trzeba kogoś zabić raz zrobić to i nic więcej :(
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 07, 2008, 12:59:00 wysłana przez Krzychu »

Offline AdamSBN ( Selorin )

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 26, 2008, 21:53:26 »
    Mnie się podoba system walki zbliżony do Obliviona ... Poruszanie się po mapce strategicznej ( co prawda mało rozbudowanej ale zawsze jest ) jak w seriach Total War ... i toczenie walki odgrywane zza pleców bohatera ^^ cudo ;p.

Minusem jest brak fabuły ... ale mnie tam to nie przeszkadza lubie swobode a jesli mi sie to znudzi to od czego mam mody ;]
    I masa bugów która mam nadzieje w wersji finalnej ulegnie zmniejszeniu.
    *** ANTY ŻAL !!! ***

Offline MiszczMontEndBlejd

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Października 04, 2009, 17:38:30 »
    mont end blejd jest zaawaliste i wogle jest spooko i nie ma zaadnhycch minusrow i wogle jest zawaliste

Offline elsiete82

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 11, 2010, 06:49:18 »
    A mnie najbardziej denerwuje to, że jeśli walczę przeciwko konnym,( np. Khirgitom ) to kiedy na mapie pozostaje 1-3 wrogów muszę ich ganiać po całej mapie. Moi konni nie mogą ich dogonić a jak dogonią to nie potrafią im zrobić żadnej krzywdy. Całe szczęście, że w Warbandzie niedobitki uciekają z pola walki i nie ma już takiego problemu.

Offline tomaszproblem

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #10 dnia: Listopada 21, 2010, 18:41:25 »
    Na pewno minusem Mount & Blade jest archaiczna grafika. Denerwuje też liczba bugów ( np , zabiłem kherita , a ten spadając z konia .... utknął w yyy.... powietrzu ok . 2 m nad ziemią) . Brak fabuły jest tu chyba plusem , ale o tym można by było długo dyskutować . ;p ogólnie do niczego innego nie mogę się przyczepić , gra jest w porządku.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 14, 2012, 17:27:39 wysłana przez tomaszproblem »

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #11 dnia: Listopada 21, 2010, 21:26:38 »
    Fakt, archaiczna (w porównaniu z Wb) grafika, kilka bugów, mało możliwości ingerencji z otoczeniem (np nie można zostać królem/małżonkiem) i bugi bitewne (w Warbandzie troche ich zostało, np strzały wiszące w powietrzu, czy kołczany lewitujące nad powierzchnią). Też miałem "stojaco-lewitującego" trupa.

Offline Dravic

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #12 dnia: Listopada 22, 2010, 07:22:57 »
    Zastanówcie się, czemu tu siedzimy i głupoty popychamy? Bo ta gra ma niesamowity urok. Ot, co.
    -i oczywiście saga Sienkiewicza- Wiedźmin

Offline Abdullah

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    « Odpowiedź #13 dnia: Listopada 22, 2010, 20:23:44 »
    Zgadzam się z Draviciem  ale ona stawia na grę nie grafikę."Nie ważne jak ciastko wygląda tylko smakuje" :P

Offline Cay3n

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Listopada 28, 2010, 21:55:39 »
    Gra ma fantastyczny klimat. Jak ktoś wcześniej wspomniał gra nie ma zbytnio fabuły. Daje nam to dużą swobodę.... Długo by wymieniać. Cieszyć się mogę tylko z tego, że M&B ma taką niezbyt ładną grafikę, ponieważ prawdopodobnie nie mógłbym w nią grać na moim baaardzo średniawym sprzęcie. ;)