Temat bardzo dobry.
Mozna pogadac o plusach i minusach, przy okazji podyskutowac. Co Ty od niego chcesz?
Gra jest uraczona swietnym designem i oryginalnym pomyslem. Walka na miecze, elementy RPG takie jak rozwoj postaci, dowodzenie armia, niezla symulacja strzelania z luku, czy swietna jazda konno. Szeroka gama statystyk przy rozwoju postaci i sredniowiecznego ekwipunku sprawia nie lada satysfakce graczowi, ktory jest w stanie opanowac jak najwiecej, zarowno na polu materialnym, jak i rozwojowym. Gra potrafi bardzo uprzyjemnic rozgrywke, niestety po dluzszym czasie i osiagnieciu wiekszosci - nudzi. Jest to w duzym stopniu spowodowane brakiem fabuly, powtarzajacych sie questow i liniowoscia/stalym schematem podczas bitew. Dobyrm rozwiazaniem byloby tu dodanie fabuly (The LAst Days sie klania) lub zrobieniem czegos na styl GTA, gdzie questy robimy kiedy chcemy i ddzialywuja one na dalszy rozwoj akcji. Gre mozna byloby przejsc fabularnie, ale nie trzeba by bylo jej konczyc. W Native niestety tego nie ma.
Ale odjechalem. Przejdzmy formalnie do minusow.
Niestety troche gorzej wypada wykonanie samego pomyslu. Mam nadzieje, ze do wersji 1.0. zostana wyeliminowane roznego rodzaju zacinki w grafice, czy bugi. Przydalby sie poprawiony interface zarzadzania druzyna. Przeglad druzyny, wychodzenie do mapy i naciskanie "Talk" itd. jest troche meczace. Szkoda mi rowniez tego, ze nie mozna podbijac zamkow/stolic wroga. Zdobywanie warowni zostalo wrecz zbesztane i chyba nie musze tlumaczyc dlaczego. Ponadto zbyt powierzchowny tutorial i podpowiedzi. Zaczynajac gre powinnismy byc dokladnie poinformowani o rozgrywce i (na razie nie istniejacej) fabule, tak abysmy nie musieli zadawac pytan "a jak, a co, a gdzie, a dlaczego...".
To na razie wszystko co mi przyszlo do glowy. Jakby co to dopisze.