Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Czy kontynuować  AAR - Empire of the Rising Sun

Tak
    7 (100%)
    Jest mi to zupełnie obojętne
    0 (0%)
    Nie
    0 (0%)

Głosów w sumie: 7

Autor Wątek: Empire of the Rising Sun - AAR by Jagoda  (Przeczytany 2483 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Empire of the Rising Sun - AAR by Jagoda
    « dnia: Sierpnia 05, 2011, 13:10:29 »
    Empire of the Rising Sun

~Wprowadzenie~

W obecnym wątku opiszę wydarzenia mające miejsce w mojej rozgrywce, jaką prowadzę w grze pod tytułem Europa Universalis III. W toczącej się rozgrywce posiadam wszystkie dostępne dodatki jakie ukazały się do gry Europa Universalis III: Napoleon's Ambition, In Nomine, Heir To The Throne i Divine Wind. Wszystkie spaczowane do najnowszej łatki. Obecnie gram na czystej podstawce, bez żadnych modyfikacji.

Ustawienia rozgrywki

(click to show/hide)

Niniejszy AAR dotyczyć będzie dziejów Rodu Fujiwara w państwie kwitnącej wiśni, czyli Cesarstwa Japonii. Dlaczego wybrałam Japonię? Otóż mam zamiar poprowadzić ten kraj przez Europe Universalis III a następnie kontynuować moja rozgrywkę w Victorii i Hearts Of Iron III. Dlatego nie widziałam sensu prowadzenia rozgrywki po stronie Polski. Osobiście uważam, że AAR będzie o wiele ciekawszy, gdy zagram Cesarstwem Japonii, a raczej jednym z rodów, który poprowadzę ku chwale i uczynię go Cesarstwem Japonii.
    Do prowadzenia niniejszego AARa użyję następujących programów: Foto Office 2000, Adobe Photoshop, Fraps, Open Office. Screeny Mao jakie zamieszczę będą pochodziły z gry EU III. Aczkolwiek Screeny przedstawiające różne wydażenia bedą pochodziły z internetu jak i z gier przedstawiające kulturę Japońską: Shogun: Total War 2 i inne.

Empire of the Rising Sun
    Początek

Japonia, kraj kwitnącej wiśni wywodzi się z królestwa Yamato, którego legendarne początki sięgają VII w p.n.e. Wraz z rozwijaniem się kultury dworskiej cesarze, którzy sprawowali władzę nad królestwem, coraz bardziej byli uzależnieni od wielkich rodów. Jeden z tych rodów nazywa się Fujiwara, który faktycznie sprawował władzę w X i XI wieku. Właśnie w tym czasie wyłoniła się klasa rycerzy feudalnych zwanych Samurajami.
    W 1192 siogun, naczelny wódz, Yoritomo z rodu Minamoto stworzył system feudalnej administracji wojskowej, zwanej bakufu. Od tej pory kolejni cesarze byli odsuwani od władzy przez stojących na czele państwa szogunów.

Ze wschodu  nadeszły czarne chmury, które zniszczyły Japoński sen o ładzie i porządku. Sen, który pociągnął za sobą wręcz katastrofalne wydarzenia dla mieszkańców państwa kwitnącej wiśni.
    W 1274 roku na wieść o nadciągającej wrogiej flocie mongolskiej, która wyruszyła z półwyspu Koreańskiego, cesarz powołał armie ze wszystkich wielkich rodów. Na szczęście wielka flota inwazyjna Mongołów została zniszczona przez tajfun zwany kamikaze.
    Mimo iż ziemia Cesarstwa Japonii nie została splamiona przez wrogiego uzurpatora, to powołanie  armii pochłonęły ogromne środki i zrujnowały finansowo siogunów.
    Zaledwie kilka lat później, bo w 1281 Mongołowie ponowili plany inwazji na Japonię. I tym razem szczęście sprzyjało wyspiarzom. Flota raz jeszcze została zniszczona przez wiatr bogów, czyli kamikaze.
    Wielkie rody wschodzącego słońca zaczęły ze sobą rywalizować o władzę. W państwie kwitnącej wiśni rozpoczął się okres wojen feudalnych pogrążając w chaosie całą wyspę...
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 10, 2011, 15:16:24 wysłana przez Jagoda »

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    Odp: For the Glory - Sen orła białego o imperium Królestwa Polskiego
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 05, 2011, 13:58:17 »
    Mieszko I zmarł w 992 roku, za panowanie którego przyłączono Pomorze, Śląsk, Mazowsze i Ziemie krakowską.
    To zdanie jakoś mi nie pasuje.
    Dalej, robienie AAR-a z gry i zaczynanie go bez gry to trochę nie ten tego.
    Oprócz tego, chciałem Ci zwrócić uwagę, że rzeczywiście, AAR-y przynależą do działu Media. Ale dział Media leży w dziale Mount&Blade. ;-)
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 05, 2011, 18:30:41 »
    Piękny kraj kwitnącej wiśni, kraj Szogunów i dzielnych samurajów, kraj pięknych gejsz, został rozerwany na strzępy. Kraj pochłonęła wojna domowa, pokrywając wyspę w pożodze. Zwaśniona Japonia przechodziła trudny okres. Wyglądało na to, że nie nastanie kres, tego szaleństwa.
    Na dworach wielkich rodów również panował strach. Daimyo, czyli lordowie wielkich rodów wysyłali wzajemnie na swoje dwory szpiegów i zamachowców.
    Rok 1399 miał przynieść wiele zmian w historii przyszłej Japonii. Był to rok, w którym przypisuje się datę narodzin imperium wschodzącego słońca (Empire of the Rising Sun).

Z  końcem września 1399 roku, na dwór rodu Fujiwara wezwano najbardziej znamienitych medyków i znachorów. Wielki Daimyo powoli odchodził w zaświaty.
    Za oknem padał deszcz, a bezlitosny wiatr rozbierał korony drzew z ich złocistoczerwonych liści.
    Niektórzy, w ten rzęsisty i pochłonięty nocnym mrokiem dzień widzieli zataczającego koła w przestworzach niebios orła. Najstarsze kobiety mówiły, że ów ptak jest znakiem nadchodzących zmian. Przepowiedziały, że nadchodzą najczarniejsze dni w historii kraju.

W pokoju przyszłego Daimyo panowała smutna atmosfera. Samuraj klęczał na małej karimacie oddając się modłom. Samuraj nie słyszał, gdy do jego pokoju wszedł oddany sługa, który ukłonił się nisko i patrząc w podłogę rzekł do swojego pana.

-Już nadszedł ten czas, miłościwy panie.  

Samuraj skinął głową przez ramię po czym szybko zerwał się na równe nogi, a następnie popędził przed siebie wybiegając z pokoju.
    Samuraj wszedł do pokoju ojca. Na jego środku leżał umierający Daimyo, który był otoczony dworskimi mędrcami.
    Daimyo uniósł rękę i wykonanym gestem wyprosił otaczających go ludzi. Samuraj podszedł i uklęknął przy umierającym ojcu.
    Wielki Daimyo przełknął boleśnie ślinę, a następnie ruchem dłoni poprosił by syn pochylił się nad nim.
    Starzec usilnie starał się coś powiedzieć, lecz wydawało się to trudniejsze niż można było zdać sobie z tego sprawę.
    Przez chwilę starzec szeptał coś do swojego syna, po czym jego głowa osunęła się na bok, a jego ręka opadła bezwładnie na podłogę.
    Pomimo swego rycerskiego męstwa samurajowi popłynęły łzy. Po chwili objął swego ojca w torsie i uniósł go tuląc do siebie. Syn ułożył dłoń na twarzy ojca i przesuwając ją w dół zamknął jego otwarte oczy.
    To co powiedział Daimyo swojemu synowi w ostatnich chwilach swego życia, pozostaje wielką niewiadomą. Ostatnie słowa jakie wydobyły się z ust ojca były o zjednoczeniu kraju i poprowadzeniu go ku chwale swojej świetności.

Nowy Daimyo, Torimitsu Fujiwara rozpoczął swoje rządy w 1399 roku w październiku. Pierwszym krokiem było scentralizowanie swojego państwa i poprawa stabilności państwa.
    Następnie ród Fujiwara zawarł królewskie mariaże z rodem Minamoto, Taira i Tachibana.
    W niecały rok później Torimitsu Fujiwara zostaje ojcem, a jego syn w przyszłości będzie doskonałym Strategiem, dobrym dyplomatą, lecz zarządzanie będzie dawało wiele do życzenia.
    Miesiąc później Fujiwara wchodzi w sojusz wojskowy z Tachibana, Taira
    20 Lutego 1401 Daimyo Torimitsu powołuje na swój dwór zarządcę. A 9 czerwca Minamoto zaoferowało sojusz wojskowy, w który Fujiwara postanowiło wejść.
    2 Sierpnia 1042 roku Minamoto wypowiada wojnę rodowi Taira. Fujiwara chcąc uszanować zaprzysiężony sojusz z szogunatem Minamoto postanawia opowiedzieć się po jego stronie.
    W tym celu z rozkazu Daimyo Torimitsu jego armia licząca sobie 2000 spieszonych azjatyckich łuczników i tyleż samo konnych łuczników wyruszyło z prowincji kapitolu Fujiwara Izu do prowincji Shinano. Ród Tara borykał się z toczącymi konfliktami z rebeliantami, które sukcesywnie przejęły kontrolę nad prowincją Owari.
    W trakcie prowadzonego oblężenia Shinano, Daimyo rodu Fujiwara zarządził pobór do nowo tworzonych dwóch armii. Armia Fujiwary składał się z piechoty i kawalerii, z czego kawaleria liczyła sobie 70% stanu armii Fujiwary.

20 grudnia 1402 roku, wojska Fujiwara zajmują Shinano. A 2 Lipca 1043 roku pod naporem sił Fujiwara upada prowincja Etchu. Dokładniej miesiąc później zdobyto prowincje Owari.
    Niestety, 29 września 1403 ród Minamoto zawiera pokój z rodem Taira nie dając Fujiwarze żadnych zdobyczy prowincjonalnych z zaistniałego konfliktu.
    W 1404 roku 2 sierpnia ród Fujiwara oficjalnie wystosowało swoje roszczenia do prowincji Shinano, które miało być w przyszłości powodem do kolejnej wojny pomiędzy zwaśnionymi rodami.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2011, 20:21:14 wysłana przez Jagoda »

Offline Lord Dawo

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 05, 2011, 21:59:22 »
    "Grody Czerwińskie" tu masz błąd bo powinny być Czerwieńskie. A co do tego opowiadania to mi się podoba kontynłuj:D
    "Również mam tą grę z Komputer
    Świat i grałem w nią 4 lata a po 3
    latach się skapłem że żeby
    budować budynki muszą być one
    połączone chodnikiem."
    acoaco122

"[Nd 12:01] <Elsevier> a ja nie mam kompa bo w naprawie! Od 3dni pisze na tawernie na komie. Jestem hardcorem :>
    [Nd 12:04] <Zowi> I teraz Dawo wchodzi do gry... :P
    [Nd 12:04] <Lord Dawo> Ja synku robię moda mając neta tylko na komórce to ja jestem hardcorem mnie nie przebijesz :D
    Nd 12:04] <Zowi> Haha a nie pisałem? :D"
    :D

Offline Jagoda

• Użytkownik
    Empire of the Rising Sun - AAR by Jagoda
    « Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 08, 2011, 10:14:51 »
    Torimitsu Fujiwara oszukany przez swojego szoguna z rodu Minamoto zaprzysiągł zemstę. W tym celu przez następnych kilkanaście lat Daimyo rodu Fujiwara bezustannie wysyłał szpiegów do stolicy Cesarstwa by  osłabiać wpływy szoguna.
    W międzyczasie 4 stycznia 1411 roku w prowincji Hitachi wybuchła rebelia, która została szybko i brutalnie zdławiona. Wybuch rebelii w Hitachi był początkiem eskalacji konfliktu. Rok później wielki Daimyo Torimitsu Fujiwara umiera. Jego syn, który miał przejąć po nim władzę był za młody, tak więc w kraju chwilowo władzę przejęła regencja.
    Cesarstwo Japonii wypowiedziało wojnę państwu Ryuyku znajdującego się na wyspie Okinawa. Rada regencyjna postanowiła uszanować wolę cesarza i wysłała na wyspę Okinawy sześciotysięczna armię.
    Wykorzystując chwilowe osłabienie rodu Fujiwary kuzyn Torimitsu Fujiwary, formuje kolejne armie rebeliantów w prowincji Kazusa, na czele której stanął pretendent do tronu.
    Stłumiona rebelia wycofała się do prowincji Hitachi, która goiła rany z poprzedniej rebelii. Pod naporem rebeliantów 19 marca 1413 roku Hitachi uległo. Prowincja przeszłą w ręce pretendenta, dowódcy rebeliantów.
    Rada regencyjna nie mogła pozostać obojętna poczynaniom pretendenta do tronu i powołała silną armię, która brutalnie rozprawiła się z uzurpatorem i podżegaczem wyzwalając prowincję 14 lutego  1414 roku.

W tym samym czasie siły inwazyjne rodu Fujiwary zdobyły Okinawę, która uznała zwierzchność Cesarza Japonii.

1431 roku 1 listopada ród Fujiwary rozpoczął kolonizację prowincji Shiribeshi, znajdującej się na wyspie Hokaido.

Rada regencyjna panowała do 1 kwietnia 1432 roku. W dniu w którym następca tronu uzyskał pełnoletność ród Fujiwary wypowiedział wojnę Taira. Wyspę ponownie ogarnęła pożoga.
    Po stornie Fujiwary stanął ród Tachibana. Natomiast Taira została wsparta przez szogunat czyli Minamoto.
    Przyczyną wojny było oczywiście prowincja Shinano. Ród Fujiwary uważał, że prowincja należy się im za wcześniejsze wspieranie działań zbrojnych rodu Fujiwary w konflikcie z rodem Taira. Szogunat Minamoto nie mógł pozwolić na to, by ród Fujiwary i tak już silny, uzyskał większą władzę na wyspie. Tak więc interesem Minamoto była obrona rodu Taira.

Ród Fujiwary posiadał dwie armie, a każda z nich liczyła sobie po dwanaście tysięcy ludzi. W skład każdej z nich wchodziło trzy tysiące piechurów i dziewięć tysięcy kawalerii. Nad jedną z armii, kontrolę przejął następca tronu Atsumori I Fujiwara, który wyruszył do stolicy Mino, prowincji należącej do rodu Taira. Stacjonująca tam armia była pod dowództwem wrogiego  Daimyo i liczyła sobie jedenaście tysięcy.
    Druga armia Fujiwary stacjonująca w Echigo skierowała się do sąsiedniej prowincji Shinano, która należała do rodu Tairy. Armia Tairy została rozgromiona, a 30 czerwca 1432 roku oblężenie Shinano zostało uwieńczone sukcesem wojsk Fujiwary.

28 Października 1433 roku armia Fujiwary zdobywa prowincję Mino. 24 Marca 1434 upada prowincja Owari. A we wrześniu przejęto kontrolę nad prowincją Echizen. W kolejnych miesiącach poddawały się inne prowincje, które należały do rody Tairy. Sojusznicze armie rodu Tachibana sukcesywnie podbijały prowincje należące do Minamoto.
    1 kwietnia 1435 roku Podpisano rozejm na mocy którego władzę nad prowincją Shinano i Etchu będzie od teraz sprawował ród Fujiwary.
    Przez następnych kilkanaście lat Atsumori I Fujiwara będzie wprowadzał swój ród w erę świetności. Powstanie w prowincjach wiele udoskonaleń takich jak świątynie, zbrojownie, doki i wiele innych konstrukcji budowlanych.

Prowincje zaczną prosperować i rozwijać się przynosząc ogromne dochody.
    Atsumori I Fujiwara będzie również kontynuował politykę kolonizacji okolicznych wysp Hokaido i Tajwan.

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 19, 2011, 13:59:01 wysłana przez Jagoda »

Offline Jagoda

• Użytkownik
    Odp: Empire of the Rising Sun - AAR by Jagoda
    « Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 19, 2011, 12:58:27 »
    Tak się zastanawiam, czy kontynuować to opowiadanie, czy lepiej dać sobie z nim spokój. Jakie jest wasze zdanie ?