Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Opisy jednostek[MENU WYBORU JEDNOSTEK]  (Przeczytany 24156 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Archimonde

• Lord Płonącego Legionu
    • Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Nadchodzi zima...
      • Mój Deviant
    Odp: Opisy jednostek[MENU WYBORU JEDNOSTEK]
    « Odpowiedź #15 dnia: Lipca 26, 2011, 18:37:39 »
    Fajne opisy, a najlepszy ten:
    Szlachta, która w bitnych Sarmatach swych przodków upatruje, zdatna jest do każdego typu wojaczki. Z użytkowaniem łuku jak i broni palnej, obeznana. Gdy przyjdzie co do czego, to i do szabelki skora – bez znaczenia to czy pieszo czy konno. Ochraniana średnim pancerzem wraz z wielką eksperiencją wojenną stanowi ideał uniwersalnego żołnierza. Jeno rządzić nie umie…
    A jeśli chodzi o tłumaczenie na angielski, to mogę Ci te teksty przetłumaczyć, ale nie zrobię Ci ,,Zangielszczenia". Inne rzeczy też tłumaczyć mogę. Tylko szkopuł w tym, że w czwartek wieczorem wyjeżdżam i będę dopiero w środę rano.
    "-Czy mogę ci ofiarować mą miłość? -Zwątpienie, zdrada, gorycz oraz ból pamięci bezpowrotnie minionych szczęśliwych chwil zbyt silnie wpisane są w słowo 'miłość', by człek roztropny zechciał jej zawierzyć...”
    "– Pozwól też, że dam ci radę płynącą ze szczerego serca: nigdy więcej nie mów, że jesteś nic niewarta. Bo znaczymy tylko tyle, na ile potrafimy wycenić się we własnych oczach."
    Jacek Piekara

Offline Wedge Antilles

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #16 dnia: Lipca 26, 2011, 18:41:41 »
    To znaczy: jadę dopiero w niedzielę więc mogę coś pozmieniać... tylko powiedzcie co, bo jak na razie każdy mówi co innego... albo bardziej nowocześnie, albo bardziej starożytnie, albo że jest dobrze...

Offline |Swordsman|

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Po prostu Jędruś
    « Odpowiedź #17 dnia: Lipca 27, 2011, 08:46:04 »
    Każdy polak raczej zrozumie tekst, który zacytował Archimonde. Ja był bym akurat, aby taką "stylistyką" napisać.
    W grze o tron wygrywasz, albo dostajesz 2-8.

Offline Wedge Antilles

• Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Lipca 27, 2011, 11:38:10 »
    Czyli zmieniać te opisy czy nie? Zresztą zaraz dam opis nowoczesny, to sobie porównacie.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 27, 2011, 11:45:02 wysłana przez Wedge Antilles »

Offline Wedge Antilles

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Lipca 27, 2011, 12:15:25 »
    Husaria to najlepsza, ciężka konnica w grze. Jej największym atutem jest niezwykle długa kopia oraz mocny pancerz. Całkiem dobrze radzi sobie w bliższych starciach, w których używa szabli i pistoletu.

Cechą charakterystyczną Husarii są skrzydła przymocowywane do siodła, bądź do pleców jeźdźca. Nikt do końca nie wie czemu to miało służyć. Niektórzy twierdzą, że miału one zapobiegać zrzuceniu jeźdźca za pomocą lassa, a inni, że swym dźwiękiem miały płoszyć konie wroga.
    Największe sukcesy tej sławnej jazdy, przypadały na okres XVII wieku. W tamtym okresie, zdążyła naprzykrzyć się włochom, rosjanom, szwedom oraz turkom. Dopiero XVIII wiek przyniósł upadek potęgi Husarii

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #20 dnia: Lipca 27, 2011, 12:18:59 »
    Jak dla mnie bomba.
    Pozdrawiam
    Bartek

EDIT:
    dodaj coś o futrach na plecach, że zapach dzikiego zwierza nie pozwalał zajść konnemu od tyłu i upchnij wzmiankę o koncerzu i polskiej szabli(majstersztyk więc dobrze to podkreślić)
    Może być też coś o koniach polskich.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 27, 2011, 12:30:42 wysłana przez b@rtu$ »

Offline Archimonde

• Lord Płonącego Legionu
    • Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Nadchodzi zima...
      • Mój Deviant
    « Odpowiedź #21 dnia: Lipca 27, 2011, 12:19:36 »
    Z encyklopedii to urwałeś? Bo tak to brzmi. Ale fajne.

@Wedge Antilles - czemu nie piszesz dalej Jedi na Pandorze? Fajne to było :(
    "-Czy mogę ci ofiarować mą miłość? -Zwątpienie, zdrada, gorycz oraz ból pamięci bezpowrotnie minionych szczęśliwych chwil zbyt silnie wpisane są w słowo 'miłość', by człek roztropny zechciał jej zawierzyć...”
    "– Pozwól też, że dam ci radę płynącą ze szczerego serca: nigdy więcej nie mów, że jesteś nic niewarta. Bo znaczymy tylko tyle, na ile potrafimy wycenić się we własnych oczach."
    Jacek Piekara

Offline Wedge Antilles

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Lipca 27, 2011, 14:09:25 »
    Z encyklopedii to urwałeś? Bo tak to brzmi. Ale fajne.

@Wedge Antilles - czemu nie piszesz dalej Jedi na Pandorze? Fajne to było :(

1. Nie z encyklopedii tylko z pamięci, toteż jeśli coś się nie zgadza, proszę nie mieć pretensji.
    2. Teraz piszę opowiadania o Joe Star'że (http://www.actionmag.pl/index.php?i=content&sid=5861e3a6c50abec3e013c819063ed865&mode=articles&category=Tw%C3%B3rczo%C5%9B%C4%87+-+epika&category=Tw%C3%B3rczo%C5%9B%C4%87%20-%20epika&t=623)
    Jak dla mnie bomba.
    Pozdrawiam
    Bartek

EDIT:
    dodaj coś o futrach na plecach, że zapach dzikiego zwierza nie pozwalał zajść konnemu od tyłu i upchnij wzmiankę o koncerzu i polskiej szabli(majstersztyk więc dobrze to podkreślić)
    Może być też coś o koniach polskich.

Pisałem na szybko, a poza tym nie orientuję się tak dobrze.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #23 dnia: Lipca 28, 2011, 09:03:28 »
    Ponawiam swoją sugestię - czy można zmienić te opisy? Zamiast pisać nowoczesnym językiem albo staropolszczyzną, wybierzmy rozwiązanie pośrednie, czyli styl encyklopedyjny, tak jak w tamtym opisie husarii na górze. Pomoże to zrozumieć rys historyczny, do opisu można dodać np. słynnych dowódców danych formacji, słynne bitwy z jej udziałem etc. Bo to są, jak już ktoś napisał, opisy pod względem składni nadające się do Star Wars Bear Force.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 28, 2011, 09:11:29 wysłana przez Hofiko »
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Wedge Antilles

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Lipca 28, 2011, 10:31:24 »
    Ja niestety jadę teraz na obóz (na dwa tygodnie), gdzie prawdopodobnie nie ma internetu. Wy przez ten czas ustalcie jakie powinny być opisy, a jak wrócę to je napiszę.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #25 dnia: Lipca 28, 2011, 11:21:18 »
    Ostatni opis był dobry i takiego stylu bym się trzymał.
    Pozdrawiam
    Bartek

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 03, 2011, 18:05:30 »
    Płastuni - mistrzowie zwiadu, i rekonesansu. Na swym uzbrojeniu mają muszkiet na długie dystanse, kilij do walki w zwarciu - a za pasem dodatkowo mają pistolet, który pozwala zabić jednego wroga więcej.

Ordyńcy - od dziecka obyci z koniem, i łukiem. Trzon czambułów tatarskich, mimo że opanowali mistrzowsko łuk refleksyjny - to w walce wręcz nadal są groźni. Znani są z zasadzek na wrogie wojska, gdy skończą im się strzały - rzucają granatem glinianym w wroga, zazwyczaj trafnie. Stawiają na szybkość, i liczbę - co czyni ich w otwartym polu trudnym przeciwnikiem.

Czerń - wszelkiej maści chłopstwo, ludzi biednych - i nie wykształconych. Nie dość, że są słabo opancerzeni - to w w walce nie mają praktycznie szans. Liczność, i piki są u nich plusem - dzięki którym mogą przez jakiś czas powstrzymać atak konnicy, lub próbować zdobyć zamek, tudzież jakieś miejsce. Całkowite mięso armatnie, są oni na samym dole piramidy kozackiej.

Pancerni - trzon jazdy polskiej narodowego autoramentu. Pancerni Kozacy są wsparciem dla Husarii, razem z którą tworzą zabójczy duet. Zazwyczaj używają rohatyny do zdejmowania wrogiej kawalerii, kałkana do obrony przed szablami wroga - i szabli zgiętej do walki w zwarciu. Dodatkowo strzelają z pistoletu, tudzież łuku - jeżeli na to sytuacja pozwoli.

Husaria - elita jazdy w europie, chluba Orła Białego. Świetnie uzbrojeni, wyszkoleni, i jeżdżący na pięknych koniach są kwiatem polskiej szlachty, zaś członkowie skrzydlatych formacji cieszą się wielką renomą. Mają na swym uzbrojeniu długie kopie - dzięki którym mogą z łatwością przełamać szyki przeciwnika, po złamaniu kopii wyjmują zaś szablę - za pomocą której wysyłają jeszcze więcej wrogów Rzeczpospolitej. Do konia husarza są przyczepione skrzydła - które powodują łopot, i sieją panikę w siłach wroga. Husarz dodatkowo posiada pistolet, dzięki któremu w krytycznej chwili może zabić wroga. Husarz ma założoną na sobie zbroję, na której ma tygrysią skórę - a na głowie ma szyszak.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 03, 2011, 21:19:59 »
    Po zobaczeniu jak to mniej więcej wygląda w grze sugerowałbym jednak skupić się na cechach użytkowych dot. jednostek. Czyli nie rozpisywać się literacko nad jednostką, tylko surowo napisać w czym jest dobra, jakiej broni i pancerza używa, ponieważ osobiście nie bardzo chciało mi się czytać tych opisów. One mają mieć funkcję informacyjną, by ludzie wiedzieli do czego dana jednostka służy. To, czy jest ogólnie skuteczna, czy nie, pozostawmy ludziom do ocenienia.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 03, 2011, 23:19:09 »
    Racja...historia jak historia, ale ludzie niezorientowani w historii w opisie zobaczą np...dobry na dalekie dystanse i stwierdzą że to coś dla nich. Tu nie chodzi o opis jednostek na siłę - jak ktoś będzie tego szukał to przeszuka google poza tym to cholernie nudne...

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Peterov

• Użytkownik
    • Piwa: 104
    • Die for the Emperor or die trying
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 08, 2011, 19:55:00 »
    Na wyposażenie ma również oszczepu, którymi może razić nieprzyjaciela z odległości.

Oszczepu?? Czy może Oszczepy :)

Proponuje dokonać zmiany