Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Opowiadania/Shorty  (Przeczytany 4394 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aldred

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • No Trance No Life.....
    Opowiadania/Shorty
    « dnia: Lipca 06, 2011, 10:16:42 »
    Jak sama nazwa tematu pokazuje, zamieszczamy tu krótkie opowiadania, czemu założyłem taki temat? A no dla tego że powstało/powstaje wiele krótkich opowiadań i każdy zajmuje osobny temat, a nie lepiej zebrać to w całość? Łatwiej czytelnikowi znaleźć takie nie długie opowiadania w gąszczu wszelakich tematów. Ok, sprawa organizacyjna za nami. Na początek opowiadanie stworzone dawno przeze mnie a za krótkie by robić wokół tego szum. Musze na razie przełamać kryzys z pisaniem Calradii....

Warhammer-Zła Droga.

Kurt szczękał zębami z zimna, po raz kolejny przeklinał pomysł pyszałkowatego krasnoluda Imraka żeby właśnie teraz pokonać Przełęcz Czarnego Ognia. Nie dość że zapasy im się niemal skończyły to w dodatku zima była tu okrutnie groźna. Wiatr smagał okolice, śnieg leniwie padał tworząc coraz większe zaspy.
    Bywali w gorszych miejscach i nie raz ledwie żywi wychodzili z takowych ale to miejsce przecież miało swoją historie, pełno kręciło  się tu zielonoskurego cholerstwa. I Sigmar jeden wie czy  wkrótce nie wpadną na przypadkową bandę. Zmówił krótką modlitwę do Ulryka aby przebłagał pogodę oraz do Sigmara aby pozwolił im szybko dotrzeć do Imperium.
    -Kurt!-krzyknął Imrak-Ten szpiczasty Istalir ledwie zipie, trzeba gdzieś przeczekać zamieć.
    -Jaką zamieć nic nie widzę by na to się zanosiło...
    -Wy ludzie wielu rzeczy nie widzicie, po prostu zaufaj mi,  wkrótce jeszcze mi podziękujesz.
    Cały urok krasnoludów ,przemądrzałe i aroganckie,jednak Kurt wiedział że rzadko się mylił i był nieocenionym wojownikiem. Niestety ich kompan elf Istalir nie był w dobrym stanie. Ostatnie starcie z orkami nie należało do łatwych.
    Wpadli w zasadzkę kilku zielonych, Istalir nie był dobrym wojownikiem w końcu czarował więc jak mogło być inaczej? Rzadko się odzywał ale nieraz opowiadał o tym ile nauczył się o magii, czego to nie potrafił. Jednak na orkach nie zrobiło to wrażenia i postanowili uraczyć go zatrutą strzałą.
    Na końcu szedł Magnus, od ostatniego wydarzenia milczał. Do tej pory wygadany i wesoły, teraz szedł milczący, jego wzrok błądził gdzieś myślami. Kurt nie dziwił mu się, stracił brata a jego kolegę. Nordar zginął jako pierwszy w tedy ,zawsze to on robił za zwiad, i za zwyczaj udawało mu się w porę ostrzec resztę kompanów. Tym razem Ranald chciał inaczej.
    Faktycznie po godzinie wiatr zaczął się wzmagać, ich widoczność drastycznie zmalała. Owinął się szalem i pomógł Imrakowi podtrzymywać elfa. Magnus nałożył na głowę kaptur i przyspieszył by zrównać się z resztą.
    -Kurt tu cholerny kłamco!
    Magnus chwycił go za kołnierz i potrząsnął,tamten wiedział ze to w końcu musiało nadejść.
    -O co ci chodzi? Przykro mi z powodu brata ale nie miałem na to wpływu!
    -Miałeś! Twierdziłeś że lepiej iść szerszą ścieżką, że tam jest bezpieczniej. Gdybyś wraz z Imrakiem tak się nie napalili na złoto w Karak Azgal dawno grzali byśmy dupska w Wissenburgu!
    Magnus uderzył błyskawicznie Kurta w twarz. Tamten padł w śnieg, nie zdążył się podnieść bo jego kompan przygniótł go swoim ciężarem i uderzył jeszcze raz. Z nosa zaczęła lecieć krew a przed oczyma zaczęło ciemnieć.
    -Zostaw go na Grimnira! Albo ci w tym pomogę, to że trzymam chudzielca jedną ręką nie oznacza że drugą nic nie zrobię!
    Młodzieniec wstał, wszyscy wiedzieli na co stać Imraka, czyż to nie on sam jeden zabił trolla pod Sreucher?
    -Widzę jaskinie, tam się schronimy.-Po tych słowach krasnolud przyspieszył i wraz z resztą zaczęli się wspinać  w stronę upragnionej osłony.

Na zewnątrz było całkowicie ciemno, zamieć szalała na całego. Cała grupa siedziała przy niewielkim ognisku które dawało zdecydowanie za mało ciepła.
    Sama jaskinia nie była duża, uważnie ja oglądnęli i zgodnie stwierdzili że nikt i nic tu nie mieszkało. Byli już nieraz w podobnej sytuacji gdy okazywało się że maja współlokatora, zazwyczaj nie cieszącego się na ich widok. Z rozmyślań wyrwał go głos Imraka.
    -Umiera-stwierdził tak spokojnie jakby to było nic nadzwyczajnego-Wypaliłem ranę, oczyściłem, ale ten chodzący liść ma za słaby organizm. Jak każdy mag i...
    -Oh przestań-odezwał się nagle Magnus tupiąc na zmianę nogami, zapewne odmrożenie stóp miał pewne-Tak o nim mówisz, przecież był naszym druhem? Wiele razem przeszliśmy...mój brat i teraz on...
    Doskoczył do elfa i próbował go obudzić jednak bez rezultatu. Kurt doskonale wiedział o czym mówił młody. Dostrzegł także łzy spływające po jego policzkach. Bełkotał coś od rzeczy na zmianę potrząsając umierającym. Gruby Imrak dorzucił ostatnią znalezioną gałązkę do ognia i wpatrywał się w ogień. Oczy mimowolnie mu się przymykały, a ponoć stary lód to twarde istoty...
    -Magnus, staniesz pierwszy na warcie, za dwie godziny mnie obudź.
    Młodzian nic nie rzekną, ostatni raz coś powiedział do elfa i wyszedł na zewnątrz.
    -Dobra, teraz Kurcie ci coś powiem puki tego chłystka nie ma. Te plugawe orki śledzą nas cały czas, nic nie mówiłem żeby nie było paniki. Albo wkrótce zaatakują albo poczekają nim zamarzniemy.
    Kurtowi było to obojętne, chciał zasnąć, przy ognisku było ciepło, bardzo ciepło. Zdrzemnie się na chwilkę, na moment...

Obudził się, nadal było ciemno a ognisko dawno wygasło. Podziękował sobie że przed snem wypił ostatnie łyczki kislevickiej wódki. Wstał, było cholernie zimno, nie czuł palców u rąk, wytarł smarki o rękawice i kopnął delikatnie Imraka by go obudzić. Podszedł do elfa. Jego twarz wykrzywiał grymas bólu, cierpiał srogo zanim umarł. Leżał w takiej samej pozycji jak go położyli. Twarz miał siną, a chude palce wbite były w śnieg.
    Sigmarze, pomyślał, dlaczego pozwoliłeś mu tak cierpieć, dlaczego nam nie chcesz pomóc. Jak się spodziewał nie uzyskał odpowiedzi. Czasami zaczynał we wszystko wątpić. Podszedł do Imraka, grubas nadal się nie obudził, zaraz...nawet troszkę pary nie unosiło się z jego ust. Leżał niemal nagi, gdyż jego płaszcz przykrywał elfa. A jednak staruszek posiadał serce, poczciwy Imrak. Szarpnął go raz, drugi, zaczął histerycznie krzyczeć. Krasnolud także nie żył, zamarzł na śmierć. Kurt wybiegł w panice na zewnątrz.
    -Magnus! Magnus! Wszyscy nie...
    Potknął się o coś i runął w śnieg. Szybko wstał i dostrzegł na wpół przysypanego młodziana. Z pleców sterczały dwie strzały. Nagle usłyszał świst i poczuł piekielny ból na skroni. Upadł nie mogąc się ruszyć, zanim ciemność całkowicie go ogarnęła zobaczył nad sobą szpetne mordy orków ,jeden z nich wykonał zamach toporem, ostrze  opadło w stronę jego głowy.
    Obrazy przeszłości mijały szybko w jego umyśle, wspólne picie w karczmach z jego kompanami, przysmaki tworzone nieraz z niczego przez Istalira. Schadzki Magnusa z nowo poznanymi dziewczętami,  i ich późniejsze zadania, przygody...Co go czeka po drugiej stronie? Ogarnęła go ciemność i chłód...

« Ostatnia zmiana: Lipca 06, 2011, 11:50:23 wysłana przez Aldred »
    Zwycięstwo nie wymaga tłumaczenia,porażka na nie nie pozwala.Wymówki to schronienie dla słabych.-Wielki Książe Ostlandu Hals von Tasenick.

http://adi88pl.wrzuta.pl/audio/88OeZEtUsq1/kingdom_of_trance_nev_year_2012_adi_mix
    Pora promować muzykę trance i swoją twórczość;)

Offline Aldred

• Użytkownik
    • No Trance No Life.....
    Odp: Opowiadania/Shorty
    « Odpowiedź #1 dnia: Lipca 08, 2011, 18:14:47 »
    Warhammer-Macki Przeznaczenia.

-No więc jeszcze raz kapłanie, ile za to dostanę i co mam zrobić?
    -Jak mówiłem uprzednio...sto złotych koron, masz tylko pomóc mi wydobyć ta tabliczkę i ją dostarczyć do mojego domu.
    Kurt nadal się zastanawiał nad tym wszystkim. Był najemnikiem i spędził w Bechafen sporo czasu, wręcz za dużo. Wraz z Johannem wrócili z długiej kampanii na północy, z kilkudziesięciu osobowego oddziału przeżyli tylko oni. Stary sierżant Grendar zmarł w drodze powrotnej  w wyniku odniesionych ran. Tak walka na północy to był istny koszmar....
    Miał dwadzieścia osiem lat a już powoli siwiał na głowie, czy to wszystko przez te cholerne okropieństwa chaosu? W oddziale był uważany za jednego z najmocarniejszych i odważnych. Tak, zaiste ucieczka przed wrogiem przez bagna to iście heroiczny wyczyn. Teraz rozważał propozycje zarobku który oferował mu ten sigmarycki kapłan. Dobrze płacił, wręcz za dobrze jak na taką łatwą robotę, nie obchodziło go co to za tabliczka, zapewne relikt kultu sigmara czy coś.
    -Dobrze, jutro o świcie przy północnej bramie, dziś już późno bracie.
    Fakt tawerna pękała w szwach, gwar rozmów był ogłuszający. A on miał dziś jeszcze w planach zapoznać się z ta śliczną służką. Kapłan wstał bez słowa i szybko opuścił "Suchy Kufel". Sklerotyk jakiś czy co, nie dość że zostawił na stole jakiś kawałek papieru to nie wykonał zwyczajowego znaku sigmarytów. Ale nie można się mu było dziwić, ostatnie walki z tutejsza chordą zwierzoludzi każdego wprawiłyby w roztrzęsienie. Szybko osuszył kufel i podszedł do karczmareczki....

Johann przeklął po raz kolejny, ten burak Kurt ponoć miał na niego czekać w tawernie. Po rozmowie z barmanem okazało się to czego się domyślał. Bezwstydnik niejako kupił młodą kobietę na noc, zawsze tak robił, nie od parady miał przydomek "Duży bawidamek". Usiadł przy prawie pustym stoliku nie licząc śpiącego i śliniącego się pijaka. Jakiś skrawek papieru leżał na stoliku, miał go odrzucić precz ale chyba coś w środku było zawinięte. Upewniwszy się że nikt nie zwraca na niego uwagi odwinął zawiniątko. Jego oczom ukazał się mały pierścień na łańcuszku, nie był szczególnie piękny ale chyba ten mały czerwony kamień niewyraźnie migotał. Schował szybko znalezisko do kieszeni i ruszył poszukać innego noclegu. Rano poszuka Kurta, wszak bez niego nigdzie się nie wybierze prawda?

Mżawka od rana nadawała okolicy sennego wyglądu. Mgła unosząca się z pobliskiej rzeki zalewała portowe miasteczko.Nieliczni mijani ludzie to bez wątpienia dokerzy, i inni pracownicy.
    Kurt czekał pod bramą stale prowadząc pojedynek wzrokowy z podchmielonym strażnikiem. Tamten ledwie stał wspierając się na włóczni, wydawało się że wystarczy lekki podmuch wiatru i włócznia jak i jej właściciel runą w kałuże.
    Kapłan zjawił się pół godziny później wyraźnie był czymś zamyślony .
    -Witaj ojczulku, coś cie trapi?
    Tamten spojrzał na niego przekrwionymi z niewyspania oczami i cicho odpowiedział.
    -Nie wyspałem się, nawet nie wiesz ile my w zakonie mamy roboty...ah ruszajmy.
    Oboje minęli bramę i strażnika który jak przewidział Kurt spał teraz zwinięty w kłębek z głową w kałuży. Chwilę potem kilku chłopców zręcznie pozbawili go zbędnych pieniędzy. Drugi strażnik zdawał się nie zwracać na to uwagi. Dziwne jak tutejsi ludzie niczym się nie przejmują. Czyżby cała wojna aż takie odcisnęła piętno na mieszkańcach? Cieszył się że nie zabrał ze sobą Johanna, nie miał zamiaru się dzielić z nim zapłatą. Młody powinien pomyśleć o studiach czy coś, przecież przy każdej nadarzającej się okazji wymądrzał się wiedzą .I niejednokrotnie koledzy dawali mu swoje...korepetycje z użyciem pięści. Tak, niech siedzi w mieścinie, przecież całe to zadanko nie potrwa długo.

Młodzian na próżno szukał towarzysza. Pytał karczmarza o miejsce w które się udał ale tamten dziad nie miał o niczym pojęcia. Z zapamiętaniem szaleńca wycierał kufle które nie grzeszyły czystością. Tuż za barmanem mały kształt przemknął do spiżarni, szczury czuły się w tej norze jak w domu. Oparł się o kontuar i westchnął, nie miał pojęcia gdzie szukać. Ależ Johann, pomyślał, on cie tu zostawił, kampania się skończyła, odział nie istniał i każdy powinien iść w swoją stronę. Nie wydurniaj się, na prawdę potrzebujesz dalej towarzystwa tego osiłka? Masz swoje lata, czas pomyśleć o innym zajęciu, ustatecznić się.
    Do tawerny wpadł jak strzała młody chłopak, jakiś tutejszy smark, pomyślał. Podszedł do grubego karczmarza i coś mu przekazał, jakąś sakiewkę, tamten dał młodemu kilka pensów. A więc burak jest tu paserem, nieźle to sobie wykombinował, ciekawe ile dostanie nagrody jeśli wyda go straży. Szybko skierował się do wyjścia gdy poczuł na ramieniu czyjąś dłoń.
    -Nic nie widziałeś rozumiesz?-Johann odwrócił się i poczuł odór zjełczałego wina i tłuszczu jakim ten dryblas się smarował przed zimnem. Pewnie wykidajło na służbie u barmana. Miał już do czynienia z takimi jak on, w sumie byle grasant był o wiele groźniejszy od tego tu.
    -Słuchaj-zaczął bez namysłu karczmarz-nie chcę wylecieć z interesu. To ciężkie czasy i dorabiam na boku, daje biedakom zarobić nieco. Szlachcic czy kupiec w dupie ma co z takimi jak my będzie. To źle że nie chcemy poumierać z głodu?
    -Ale z drugiej strony tacy jak wy wprowadzacie anarchię i bezprawie.
    Osiłek nadal stał naprzeciw Johanna gotowy w każdej chwili na skinienie barmana uderzyć.
    -Owszem, imperator nadal ugania się za barbarzyńcami, nawet nie zainteresuje się swoim ludem. Jesteś najemnikiem do cholery, sam wiesz jak ciężko o pieniądze. Ile zarabiałeś? Pięć koron na miesiąc? Za nadztawianie karku?
    Najemnik rzeczywiście nie raz zastanawiał się dlaczego ma taki a nie inny żywot. Profesja żołnierza była nie wdzięczna, ryzykowna i mało opłacalna. Jednak wychował się w rodzinie dla której honor był ponad wszystkie pieniądze. I jak skończyli? Siostra została dziwką w Nuln, ojciec umarł na koklusz a matka oszalała.
    -Poza tym-ciągnął dalej-mam dla ciebie o wiele lepsze zajęcie. Twój los znacznie się odmieni, możemy chyba pogadać jak ludzie co?
    -Pogadać tak, ale to nie oznacza że się na cokolwiek zgodzę.
    -Oczywiście, zapraszam więc na górę, Ferdar dopilnuj do tego czasu baru.

Było późne popołudnie, wraz z kapłanem Kurt przedzierał się przez gęste krzaki, wielkie owady goniły kując i kąsając raz po raz. Było duszno, niesamowicie duszno, zapowiadało się na burzę. W końcu kapłan wyprowadził ich z zarośli, ich oczom ukazała się mała grota. Wejście do niej było częściowo zarośnięte.
    -A teraz czas byś wykazał się i dał sobie zarobić.
    Po tych słowach kapłan usiadł opierając się o drzewo ,miał blade oblicze. Cała ta magia i pieprzone ceremonie tylko wykańczają kleryków. Przecież równie dobrze mógłby go teraz zabić, zabrać pieniądze i ulotnić się, może do Midenheim?Coś mu mówiło że to było by najlepsze...
    W sumie lepiej zabrać ową tabliczkę i nie narażać się, wiadomo do czego są zdolni sigmaryccy fanatycy?Nie ma co popadać w histerie.

Johann kolejny raz krzyknął z bólu. Związano go za nogi i przewieszono przez belkę. Po tym jak udał się na górę, barman dosypał mu jakiegoś narkotyku w trakcie rozmowy. Gdy się obudził ujrzał przed sobą obdartego karczmarza i dwóch obcych mu ludzi. Skrywali twarze pod kapturami. Jeden z nich miał księgę. Rozpoznał błyskawicznie symbol z okładki. Sigmarze,to wyznawcy Khorna!
    -Nie potrzebnie się zjawiałeś w Bechafen-seplenił barman-my tu nie lubimy obcych. Mogą nam popsuć plan, a to nie podobało by się naszemu bogowi. Zostawiam cie z miłymi ludźmi...żegnam.
    Wychodząc śmiał się jak szaleniec i trzasnął drzwiami. Johann wiedział że nic nie da wołanie o pomoc, byli w jakiejś piwnicy.
    -Zabijcie mnie szybko-westchnął .
    Pieprzony Kurt, gdyby nie chęć pogadania z nim może uniknął by swojej śmierci. Śmierci z rąk wyznawców chaosu z którymi przez rok walczył, wychodził z każdej bitwy bez szwanku. A załatwił go zwykły barman.
    -Azrak ar nu'r khorne!-wycharczał jeden drugi mu zawtórował-wycierpisz śmiertelniku sporo nim zdechniesz. Widzisz my mamy swoje sposoby żeby zadawać bul wiele godzin nie zabijając ofiary zbyt szybko . To sprawia nam radość, przeklinaj swą samice że wydała cie na świat. Przez najbliższe godziny twe męki będą niewyobrażalne.
    -Z twej skóry zrobię sobie płaszcz, twa czaszka przyozdobi sztandary oddziałów które wkrótce wyłonią się z lasu i zniszczą to miasto. A to tylko początek ponownej fali Wyznawców potężnych bogów chaosu.
    Oprawcy wyciągnęli przed niego skrzynie w której roiło się od przeróżnych narzędzi tortur...

Kurt w końcu wracał uwalany w błocie, znalazł małą kamienną tabliczkę ale przypłacił to skręconą nogą w kostce .Na dodatek kilka goblinów zechciało z nim walczyć, po prawdzie uniknął śmierci gdy część małych kreatur ześlizgnęła się z skalnego występu i runęła w podziemną rzekę. Utykając i z tablicą pod pachą wychodził w stronę światła.
    Na zewnątrz zaczynało coraz bardziej ciemnieć, a kapłana nie było. Miał tu czekać, a potem razem udać się do niego. Gdzie ten stary grzyb?
    -Bracie! Gdzie jesteś? Mam tablicę, na Sigmara mam ją!
    Brat wyszedł z wyraźnym lękiem wyrysowanym na twarzy gdy patrzył na grotę.
    -Odejdźmy  stąd jak najprędzej, zaczyna zapadać zmrok a mi się bardzo śpieszy.
    Kurt pokornie ruszył za nim. Kapłan wydawał się być pogrążony w zadumie, coś mamrotał pod nosem, nie mógł jednak nic z tego zrozumieć. To był Tileański czy kislevicki język?
    -Daj mi ją, chcę w końcu obejrzeć to cudo.
    -Najpierw zapłata.
    Kurt nauczony przez życie wolał się o swoje ubiegać, i nie ufać nadto nawet kapłanom. Tamten wyciągnął sakiewkę jednak wypadła mu z artretycznych trzęsących się rąk .Cała zawartość wylądowała w trawie. Kurt szybko dał mu ten zakichany przedmiot i joł zbierać pieniądze.
    Potem nastąpiło kilka rzeczy na raz, najpierw dziwna pieśń śpiewana przez kapłana. Potem poczuł zimno na ciele, następnie doznał całkowitego paraliżu. Leżał wśród trawy z nadzieją że kapłan mu pomoże, bogowie co się stało??
    Kapłan przyklęknął nad nim i szyderczo się uśmiechnął.
    -Jacy wy ludzie jesteście naiwni .Naprawdę myślałeś że jestem starym, niedołężnym kapłanem? Ja jestem wyznawcą Tego Który Zmienia Drogi. Właśnie pomogłeś mi odzyskać przedmiot niezbędny do przywołania demona. Tak tak,  wkrótce Bechafen a potem całe zasrane imperium pogrąży się w mroku. Nie mogłem tam wejść bo tutejszy kapłan...teraz martwy...poświęcił tą grotę ,wyznawcy mrocznych potęg nie mogli tam wejść.T y jednak mogłeś, skuszony nic nie wartymi pieniędzmi, potrafiłeś zostawić swojego przyjaciela dla złota. No cóż, twoja i jego czaszka bardzo dobrze się nam przysłużą.
    Jak mogłem być tak ślepy, pomyślał, czemu nic nie zauważyłem podejrzanego, jakim byłe głupcem.
    Mag chaosu uniósł siłą woli wielki pień niedawno przewróconego drzewa i opuścił na niego. Mrok i wizje demonów naprzemiennie miały gnębić go po drugiej stronie....

Nie wiem jak mi poszło ale chyba tak źle nie było;/ Czasem coś stworzę i szybko spisuję. Jeśli Ktoś ma jakieś opowiadania śmiało wrzucać, sam nie dam rady raz po raz wymyślać;)(głowa mi pęknie he he)

Zwycięstwo nie wymaga tłumaczenia,porażka na nie nie pozwala.Wymówki to schronienie dla słabych.-Wielki Książe Ostlandu Hals von Tasenick.

http://adi88pl.wrzuta.pl/audio/88OeZEtUsq1/kingdom_of_trance_nev_year_2012_adi_mix

Offline Mortis

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #2 dnia: Lipca 11, 2011, 13:52:33 »
    Eeem, jak dla mnie bardzo chybione pomysł.
    Każdy autor powinien mieć swój temat z opowiadaniami, tak, aby każdy mógł je skomentowac i w razie czego aby mogła powstać dyskusja. A jak bedzie 10 opowiadań od dziesieci autorów to bedzie jeden wielki bajzel. Zmień nazwę na "Opowiadania Aldred'a" taka moja dobra rada :)

Offline Aldred

• Użytkownik
    • No Trance No Life.....
    « Odpowiedź #3 dnia: Lipca 12, 2011, 09:40:22 »
    Może i masz racje Mortis. Chodziło mi o to że czasem Ktoś da króciutki tekst i...tyle. Ale w sumie jakby w jednym temacie przyszło komentować kilku autorów zrobiłoby się niezłe zamieszanie. Teraz to się udupiłem....muszę coś zamieszczać żeby moderacja nie napisała że temat zbędny;/
    A jak  ogólnie moje opowiastki, da się to przełknąć?;/
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2012, 20:48:48 wysłana przez Aldred »

Offline Mortis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lipca 12, 2011, 14:43:05 »
    Teraz ci nie powiem, bo po prostu nie przeczytalem. Ale zajrze do nich na spokojnie wieczorem i wystawię stosowny komentarz.

Offline Aldred

• Użytkownik
    • No Trance No Life.....
    « Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 27, 2011, 18:17:00 »
    Jako ze niebawem zamieszczę kolejne opowiadanie chciałbym wiedzieć czy Ktokolwiek to czyta ,żeby się nie okazało że piszę sam dla siebie. Ocena także mile widziana.I bym zapomniał ,na dniach kolejny rozdział "Calradii..." Pozdrawiam.

Offline Jarsuss

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Pamiętajcie najważniejsza jest zaprawa :P
    « Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 27, 2011, 18:29:41 »
    Aldred, nie trać czasu na głupie pytania, my tu czekamy na kontynuacje ...... ;)
    HITMEN CLAN www.hitmen.tnb.pl

Offline Mortis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 30, 2011, 18:45:07 »
    Ja bym ci przede wszystkim polecil przyjrzenie sie blizej poprawnej formie zapisu tekstu. No zeby to mialo rece i nogi. Jest mnostwo poradnikow w sieci, o, prosze jeden z nich:
    http://literka.info/watek-Zapis-dialog%C3%B3w
    Tu juz nie chodzi nawet o to, ze na przyklad kazdy dialog powinien sie zaczynac od myslnika, a po nim ma byc SPACJA i dopiero pozniej tekst wypowiadany. Estetyka to wazna sprawa, ale tu sa bledy techniczne.
    Jesli chodzi o czesc merytoryczna to nie mam wiekszych zastrzezen, to twoj swiat, twoja historia, masz pomysl to go realizuj :)

Offline Aldred

• Użytkownik
    • No Trance No Life.....
    « Odpowiedź #8 dnia: Października 26, 2011, 15:08:01 »
    Oj Mortis,tak wiem że wiele u mnie jeszcze do nauki w pisaniu ale myślę że jeśli chodzi o resztę to zle nie jest.Cud ze moja opowieść Carladia Kraina Straconych Szans jest jeszcze czytana;)

Offline Aldred

• Użytkownik
    • No Trance No Life.....
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 11, 2012, 11:49:11 »
    Warhammer-"Szkolenie"
      -No więc gogusie, wszyscy są? Tak? To dobrze bo nie myślę powtarzać tego samego w kółko. Zebraliśmy się  w koszarach gdyż elektor nakazał zrobić oficerom i sierżantom stosowną zaprawę przed walka pod Middenheim. A ja jako generał wojsk Averlandu mam zamiar rozkaz wykonać...Ty tam, z tyłu! Śpisz?? Won z koszar, po ogłoszeniu wstawisz się u mnie i opowiesz o twoich przemyśleniach!
      -Dobrze...na czym skończyłem? Aha, no tak. Wiem że większość z was to młode smarki z bogatymi rodzicami, tatusiowie opłacili wszystko i teraz udajecie wielkich wodzów, zgadłem? To powiem wam że żadne pieniądze nie nauczą was tego dzięki czemu można przeżyć na froncie. Myślicie że armia chaosu to tylko banda bestii i grasantów,  że nie mają taktyki, że dyscyplina ich się nie ima. Myślcie tak dalej a stracicie swoje odziały, raz widziałem jak smark udający wielkiego generała ruszył zwartym szykiem strzelców na gobliny. Nim cherlawiec dopadł pozycji wroga stracił połowę ludzi, potem zdecydował się na odwrót...zginęli wszyscy wraz z tym geniuszem. A były to tylko małe gobosy!
       Więc wnerwia mnie okropnie że przyjdzie mi częściowo polegać na was, ale spokojnie ,utrę wam nosa. Nie raz zapewne dojdzie do sytuacji gdy wróg zostanie rozbity, ucieknie w głusze...nie gońcie ich na oślep. Jak znam życie ich zwiadowcy oraz odziały patrolowe momentalnie was wezmą w kleszcze, zniszczą. Niedawno zresztą gdzieś w Kislevie, jaka to wieś była? Tak, Zedenka, pewien małostkowy generał został pokonany, mimo przewagi jaka mu dawał palisada i działa. Potem przez tydzień goniono ocalałych po lasach jak zwierzynę. Powiadam wam, to było dla sług chaosu polowanie. Słyszałem opowieści o tym jak to maruderzy otaczają naszego, zacieśniają krąg powoli, dźgają, kopią  i plują. Potem obcinają mu głowę, i wrzucają do ogniska. Gdy w końcu zostanie sama czaszka, osypują wielkie kopce z czaszek, tak zwane kurgany. Stąd też ich nazwa, Kurganie.
      A to tylko mała część atrakcji jakie mogą wam zgotować plugawcy. Gdy przyjdzie wam bronic fortu,wsi,miasta, i jakimś cudem potraficie go otrzymać zadając ogromne straty to przygotujcie się na propozycje.Ich wódz zechce z wami paktować,zaoferuje wam przyłączenie się do armii chaosu,obieca wam wolność.Nic bardziej mylnego!Gdy tylko otworzycie wrota,wedrą się do środka dokonując rzezi. Część z was ma zapewne dzieci,kobiety.Wiecie co oni robią kobietą?? Wolicie nie wiedzieć, nim umrze kilkadziesiąt psów się do niej dobierze. Dzieci...przemilczę.
    Wiecie za co walczycie, nie o korony od Imperatora, walczycie za Imperium, za kraj który Sigmar założył, za wasze rodziny. Czy chcecie przez słabość poświecić to wszystko? Jeśli tam na północy dacie dupy, uciekniecie. Wiedzcie że skazaliście bezbronnych na śmierć. Jesteśmy mieczem Imperium, to my walczymy o wolność, jesteśmy jak forteca.
    Wróg niech się miota, niech atakuje, zabijesz kurgana, nadejdzie dziesięciu nowych...ale nie zrażaj się, uderzaj coraz mocniej!
    To samo mówcie swoim ludziom, bo oprócz słów kapłanów, to wasze dają im pokrzepienie. Nigdy nie okazujcie przy podwładnych że sprawa jest przegrana, wiesz tylko ty o tym i to wystarczy. Niech żołnierze wieżą do końca, dajemy im ta nadzieję. Nie ma nic gorszego niż dowódca który głośno stwierdza przegraną.
    Wiecie co to ucieczka z pola bitwy tak? Wiecie też że ludzie mają to do siebie ze prędzej rzucą się do ucieczki za swoimi niż ruszą do walki. I w tedy wkraczacie wy, macie być głośni i przekonujący. Okazy strachu, buntu czy dezercji, tłumic w zarodku. Czasem trzeba będzie się uciec do powieszenia podżegaczy. Macie prawo lecz z umiarem. Naszym obowiązkiem jest kierować tymi ludźmi. Ważna sprawa, walczcie w pierwszej linii! Co?? Nie tak sobie wyobrażaliście walkę?! Żołnierz gdy widzi oficera walczącego w pierwszym szeregu nabiera odwagi, walczy jeszcze lepiej, nikt nie lubi tchórzy, nie lubią jak dowódca chowa się za plecami swoich ludzi. Róbcie tak a stracicie uznanie i szacunek, i kto wie pewnie i życie!...
       Słyszycie dzwony i bębny? Koniec wykładu, każdy do swojego oddziału i zapamiętać co mówiłem. Na koniec powodzenia na północy! Chwała Sigmarowi!!

Offline Aldred

• Użytkownik
    • No Trance No Life.....
    « Odpowiedź #10 dnia: Lutego 11, 2012, 11:36:11 »
    Warhammer-"Powtórne szkolenie"

-Witam ponownie wszystkich ...dowódców. Jesteśmy na froncie trzeci...nie, czwarty miesiąc. Tak, chyba dobrze rachuje, napawa mnie obrzydzeniem to co widziałem i usłyszałem. Pierwsza sprawa, oficer Stirlandzkich arkebuzerów, Hans Jaster. To co pan zrobił pod Bagenhals było delikatnie mówiąc idiotyczne. Dlaczego, pytam dlaczego pan zrejterował z pola walki zostawiając swoich ludzi na pastwę wroga? Było aż tak źle? Przeciw wam było tylko kilka grup maruderskich jeźdźców. Mieliście wsparcie kislevickiej jazdy do cholery. Kto dał Wam prawo do tego aby uciec jak królik z nory?! Bojar Ksahka okazał się sojusznikiem w pełni tego słowa znaczeniu. Uderzył mniej liczebnie odziałem dając czas aby twoi ludzie zajęli wzgórze. Wygrali ale ze stratami gdyż sierżant, twój podkomendny oberwał z wrażych strzał. Naraziłeś nas wszystkich na oflankowanie. A miałeś do jasnej cholery tylko pilnować kilku chat. Wróg nawet nie myślał aby rzucić na was więcej chaosników. Nic nie mówisz głupcze?? Z dniem dzisiejszym tracisz oficerski tytuł mocą prawa nadanego mi przez samego Imperatora. Wcielony zostaniesz do budowy szańców pod Zedenką!
        - Kolejny idiota tym razem potwierdziło się myślenie że oficer z Averlandu do goguś, mamy popychadło, cwaniak, i debil! Severak Von Naubrach. To co zrobiłeś kilka mil od Midencheimu, w obozie...to się w głowie nie mieści. Swoją drogą nawet z honorem nie potrafiłeś wsiąść na siebie winy. Uciekłeś w nocy, ale pech chciał że rycerze Ulryka odnaleźli cie, wszak nie wiedziałeś że patrolowali okolice i przepędzali bandy zwierzoludzi.
        Dlaczego nie ulokowałeś krasnoludów z przeciwnej strony niż elfi sojusznicy? Powiem więcej, bojkotowałeś ich oddanie, szczułeś i podżegałeś jednych przeciw drugim. Gdyby nie gwardia Wielkich Mieczy pozabijaliby się. Szczęście w nieszczęściu że spłonęło tylko kilka namiotów. Ale Yrvelu, wielki oficer elficki uniósł się dumą i rozbił obóz z dala od głównego. Krasnoludzki mistrz run także tylko z drugiej strony. Masz coś na swoja obronę??
       - Mam...chudzielce wywyższali się że lepiej strzelają. A podziemni kradli nam złoto...
       -Dość! Jak długo jeszcze będziecie podążać za zabobonami? Może mi jeszcze powiesz że spluwałeś za lewe ramię widząc elfa co?? Ty nieuku i ignorancie. Obie rasy są starsze od nas ,więcej wiedzą, ich pomoc jest nieoceniona. Finubar pierwszy posłał armie nam na pomoc. Ale co ciebie to interesuje, byle napchać kabzę i wio do domu .Co dziwki już nie mogą się doczekać twojego powrotu? Albo raczej twoich koron! I wiesz co? Mam rozwiązanie, zostajesz sierżantem, o tak, ale jak cię ktoś zobaczy w towarzystwie ciur obozowych...pierwszy w pierwszej linii będziesz odpierał wroga! Won mi  stąd, zmień mundur, na ten już nie zasługujesz.
        - Na Sigmara,każdy z was przechodził szkolenie,kazdy z was wiedział co robić.A tylko nieliczni okazali się kimś więcej niz oficer na pergaminie.Doszły mnie słuchy że po miesiącach oblężenia Wolfenburg ostatecznie padł.Varek Grom dotarł wraz z zastępami Khorna...uczcijmy cześć generała Alderbena Von Freubacha...mając tylko garstkę garnizonu utrzymywał mury do końca.Brać przykład,oto przykład człowieka Imperium,wiernego ideałom,wiernego do końca....

....Drzwi do koszar otwarły się z hukiem przerywając dalszą część wykładu. Pojawili się strażnicy i łowcy czarownic ,mieli pochodnie zapalone, święta księgę Sigmara wysoko uniesioną. Z jej stronic bił coraz mocniejszy blask w miarę jak przybliżali się do mównicy....
        -Generale Grebeden Von Haltran-głośno rzekł przywódca łowców wiedźm-Zostajesz oskarżony o konszachty z chaosem! Musisz wytłumaczyć jak to się stało ze armia pod sztandarom Slanesha zaniechała ataku na twój konwój....Grozi ci stos, sprzedałeś duszę bogom chaosu, znaleźliśmy liczne księgi traktujące o praktykach chaosu. Znaleźliśmy także twoją księgę w której opisywałeś czym jest chaos i jak z nim walczyć. Zapraszamy na...przesłuchanie.

Offline ljuki@g

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #11 dnia: Lutego 19, 2012, 18:58:29 »
    Takie jakieś krzykliwe To jeden krzyczy potem ,przychodza zabierają generała jakies to zagmatwane

Offline Aldred

• Użytkownik
    • No Trance No Life.....
    « Odpowiedź #12 dnia: Lutego 20, 2012, 10:13:27 »
    Może nie zauważyłeś ale to niejako rozprawa w koszarach. Całe krótkie opowiadanie polega właśnie na "pouczaniu" przez generała młodych dowódców. Szczątkowe odzewy innych. W tym urok warhammera. Całe dwa opowiadania poznajemy generała który zdawać by się mogło jest nieskazitelny,i połamał zęby na żołnierce. A tu cich...łowcy czarownic i oskarżenie. Ot taki stary świat w pigułce;)

Offline Mortis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Lutego 23, 2012, 20:09:11 »
    Hmm... zdaję się, że obiecałem ci korektę twojego opwiadania. O kurczę, spory kawał czasu mineło. Wygląda, że człowiek ze mnie niesłowny. Hmm... przeczytałem tak od końca, byków mnóstwo, ale do poprawienia, zresztą postaram ci się to rozpisać jakoś.
    Tymczasem mam takie pytanko... publikujesz swoje dzieła tylko na tym forum? Z doświadczenia wiem, że fachowej pomocy na takich forach się nie znajduje, komentarze przeważnie sprowadzają się do "podobało mi się" lub "nie podobało mi się". Tymczasem zapraszam więc na forum literackie, niedawno dostałem zaproszenie... więc przekazuje dalej. Teksty są na bieżąco poprawiane i komentowane, tak bardziej profesjonalnie :)
    http://whispers-in-the-dark.pl/index.php
    Jeśli jednak nie chcesz tam zamieszać swoich wypocin, daj znać, wypiszę poprawki tutaj.

Offline Aldred

• Użytkownik
    • No Trance No Life.....
    « Odpowiedź #14 dnia: Lutego 24, 2012, 09:38:18 »
    Nie będę kłamał,nie mam pojęcia co robię źle.Albo inaczej,nie jestem żadnym pisarzem,i na szybko piszę to co mam w głowie.Byłbym wdzięczny gdybyś napisał te błędy.
    Na forum zajrzę które mi podałeś.Ale zanim tam cokolwiek wstawię......prędzej "Carladię...."Gdyż te powyżej teksty są krótkie i są traktowane przeze mnie jako krótkie "wycinki" warhammerowego świata.