Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Samodzielna Edycja Przedmiotów & Języka  (Przeczytany 3814 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MaksJ23PL

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Samodzielna Edycja Przedmiotów & Języka
    « dnia: Czerwca 26, 2011, 16:38:30 »
    Witam wszystkich.
    Jestem nowym użytkownikiem forum, chciałbym zadać weteranom tej gry i forum kilka pytań. Bez owijania w bawełnę, więc. ; )
    1. Wczoraj dorwałem Floris Moda w wersji 2.3 o ile dobrze pamiętam. Jest po angielsku. Czy znacie w miarę łatwe sposoby na przetłumaczanie skryptów gry i nazw przedmiotów itp? Mod warty jest spolszczenia.
    2. Chciałbym się dowiedzieć czy w podstawowej wersji Native (z Warbanda) możliwe jest dodawanie nowych przedmiotów do gry? Jak to zrobić? Chciałbym na przykład na wzór floris moda powrzucać te same zbroje itp. ale w nowych kolorach, czy to możliwe? Jak to zrobić?
    3. Czy wynonanie powyższych czynności jest możliwe do wykonania za pomocą programów:
    -Morghs M&B Warband Tools
    -MountBlade Iron launcher for Warband
    -PythME
    -TweakMB
    -MiB
    -Open Brf
    -WB Mod Installer
    -MB Banner and Flag Standardization Pack
    MJ

Offline Archimonde

• Lord Płonącego Legionu
    • Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Nadchodzi zima...
      • Mój Deviant
    Odp: Samodzielna Edycja Przedmiotów & Języka
    « Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 26, 2011, 17:15:09 »
    1. Łatwych sposobów nie ma, jest tylko ślęczenie godzinami i tłumaczenie do pliku tekstowego. Jak dokładnie nie wiem, ale to łatwe nie jest.
    2. Można to zrobić. Musisz mieć Module system i trochę chęci. Żeby przemalować, Trzeba zmienić tekstury a to już trudniejsze. Instrukcja:
    I.Skopiować pliki teksyur .brf z katalogu Floris Moda, zedytować zedytować je  i ,,ubrać" w nowe kolory.
    II.Nowe tekstury wkleić do folderu textures w folderze Native (ścieżka to przykładowo C:\Program Files\Mount&Blade Warband\Modules\Native\textures)
    III. Używając Module System otworzyć plik Items.py(znajduje się on w folderze MS), skopiować podobny przedmiot, zmienić mu nazwe, ID, nazwę tekstury i parametry, skompilować.
    IV. W pliku Module.ini musisz znaleźć linijkę ScanModuleTextures=0 i zmienić 0 na 1
    To chyba tyle. Jak coś pominąłem, to niech mnie ktoś proszę poprawi.
    3.OK, tu inna broszka bo chyba nie czytałeś opisów tego wszystkiego, bo tak:
    Morghs M&B Warband Tools - może się przydać przy zmianie parametrów przedmiotów
    M&B Iron Luncher- program, który zmienia Lunchera M&B (to tam, gdzie moda wybierasz itp.)
    PythME - sterowniko-program do edycji plików py i pyc
    TweakMB - To są triki z  plikami językowymi a nie program
    MiB - jeśli się nie mylę, to jest gra no chyba że to jakiś nieznany mi skrót od jakiegoś programu (proszę poprawić jeśli źle)
    Open Brf - Darmowe udostępnione tekstury przez różnych moderów
    WB mod installer - jest to INSTALATOR którego używają moderzy, żeby mod się instalował elegancko jak dodatek do gry.
    MB Banner and Flag Standardization Pack - to, o ile wiem są jak nazwa wskazuje Bannery i flagi do gry....

I tyle. mam nadzieję że pomogłem. Miłego dnia i witamy na forum :)

PS. Pisałem tę wiadomość przez 20 minut!
    PS 2. Mój pierwszy tak długi post od baaaaaaaaaaardzo dawna
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2011, 17:22:06 wysłana przez Archimonde »
    "-Czy mogę ci ofiarować mą miłość? -Zwątpienie, zdrada, gorycz oraz ból pamięci bezpowrotnie minionych szczęśliwych chwil zbyt silnie wpisane są w słowo 'miłość', by człek roztropny zechciał jej zawierzyć...”
    "– Pozwól też, że dam ci radę płynącą ze szczerego serca: nigdy więcej nie mów, że jesteś nic niewarta. Bo znaczymy tylko tyle, na ile potrafimy wycenić się we własnych oczach."
    Jacek Piekara

Offline MaksJ23PL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 26, 2011, 17:37:06 »
    No cóz, dziękuję za pomoc ; ) Bardzo pomogłeś w czym niebagatelną rolę odegrała długość posta : D Miłego dnia. ; )
    MJ

Offline MaksJ23PL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 26, 2011, 17:49:33 »
    I jeszcze jedno pytanie... jak mógłbym przekleić broń z Dzikich Pól do Warbanda? Czy to ten sam mechanizm co z kolorowaniem tekstur?
    MJ

Offline Archimonde

• Lord Płonącego Legionu
    • Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Nadchodzi zima...
      • Mój Deviant
    « Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 26, 2011, 18:50:26 »
    Po 1. Radzę Ci (tylko radzę, żeby nie było!) nie pultipostować, bo dostaniesz warna.
    Po 2. Hmm nie, ni eten sam. Nie próbowałem, ale nie sądzę żeby się dało. to są 2 oddzielne gry, więc może być problem. Możesz spróbować, ale nie ręczę że zadziała. Tylko bez zmiany tekstur oczywiście, no chyba że chcesz. A i  wcześniej pominąłem jeden bardzo ważny krok. Musisz skopiować sheadery z folderu sheaders z folderu w folderze moda do folderu w folderze Native. Musisz w MS też wpisać te shreadery, tak jak tekstury. Mogło mi się pochrzanić i pomylić sheadery z czymś innym, więc niech mnie ktuś poprawi proszę. Nie pamiętam też gdzie są modele a nie mam tu M&B ale modele też musisz skopiować i wpisać. Sporo z tym roboty :)
    "-Czy mogę ci ofiarować mą miłość? -Zwątpienie, zdrada, gorycz oraz ból pamięci bezpowrotnie minionych szczęśliwych chwil zbyt silnie wpisane są w słowo 'miłość', by człek roztropny zechciał jej zawierzyć...”
    "– Pozwól też, że dam ci radę płynącą ze szczerego serca: nigdy więcej nie mów, że jesteś nic niewarta. Bo znaczymy tylko tyle, na ile potrafimy wycenić się we własnych oczach."
    Jacek Piekara

Offline MaksJ23PL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 26, 2011, 21:09:57 »
    Ech.. jak chce sie mieć trzeba też robić. Na szczęście mam czas. Ostrzeżenia też sobie cenię. ; )

Temat można zamknąć.
    MJ