1. Łatwych sposobów nie ma, jest tylko ślęczenie godzinami i tłumaczenie do pliku tekstowego. Jak dokładnie nie wiem, ale to łatwe nie jest.
2. Można to zrobić. Musisz mieć Module system i trochę chęci. Żeby przemalować, Trzeba zmienić tekstury a to już trudniejsze. Instrukcja:
I.Skopiować pliki teksyur .brf z katalogu Floris Moda, zedytować zedytować je i ,,ubrać" w nowe kolory.
II.Nowe tekstury wkleić do folderu textures w folderze Native (ścieżka to przykładowo C:\Program Files\Mount&Blade Warband\Modules\Native\textures)
III. Używając Module System otworzyć plik Items.py(znajduje się on w folderze MS), skopiować podobny przedmiot, zmienić mu nazwe, ID, nazwę tekstury i parametry, skompilować.
IV. W pliku Module.ini musisz znaleźć linijkę ScanModuleTextures=0 i zmienić 0 na 1
To chyba tyle. Jak coś pominąłem, to niech mnie ktoś proszę poprawi.
3.OK, tu inna broszka bo chyba nie czytałeś opisów tego wszystkiego, bo tak:
Morghs M&B Warband Tools - może się przydać przy zmianie parametrów przedmiotów
M&B Iron Luncher- program, który zmienia Lunchera M&B (to tam, gdzie moda wybierasz itp.)
PythME - sterowniko-program do edycji plików py i pyc
TweakMB - To są triki z plikami językowymi a nie program
MiB - jeśli się nie mylę, to jest gra no chyba że to jakiś nieznany mi skrót od jakiegoś programu (proszę poprawić jeśli źle)
Open Brf - Darmowe udostępnione tekstury przez różnych moderów
WB mod installer - jest to INSTALATOR którego używają moderzy, żeby mod się instalował elegancko jak dodatek do gry.
MB Banner and Flag Standardization Pack - to, o ile wiem są jak nazwa wskazuje Bannery i flagi do gry....
I tyle. mam nadzieję że pomogłem. Miłego dnia i witamy na forum :)
PS. Pisałem tę wiadomość przez 20 minut!
PS 2. Mój pierwszy tak długi post od baaaaaaaaaaardzo dawna