Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Frakcje i ich odpowiedniki z Warbanda  (Przeczytany 6294 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lamarr

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Znowu zacząłem grać...
    Frakcje i ich odpowiedniki z Warbanda
    « dnia: Czerwca 02, 2011, 12:49:30 »
    Witam.

Tak jak w temacie.

Rzeczpospolita mi się kojarzy że "Swadią" dlaczego: Bo jak Swadia ma najlepszą kawalerię (Husarie)

Rusini z "Vaegirami" dlaczego: Zawsze Vaegirowie kojarzyli mi się z Rusinami i tam mi zostało

Szwecja z "Rhodokami" dlaczego: Bo ci pikinierzy i strzelcy a wiadomo Rhodokowie włócznie,kusze

Kozacy zaporoscy z nie wiem ;)

Tatarzy z "Chanatem Khergickim" dlaczego: Konni łucznicy i ten taki klimat takich "stepowych ludzi"
    W Warbandzie znany jako Sujo

Tak samo w OiM:DP

Gram również w Chivalry:Medieval Warfare

Offline robercik8211

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Porucznik Potocki
    Odp: Frakcje i ich odpowiedniki z Warbanda
    « Odpowiedź #1 dnia: Lipca 24, 2011, 14:50:23 »
    mi sie tak jak u ciebie swadia z polska a rusini z va=egirami, ale dlatego ze vaegirowie maja tytul np. bojar mleda a ruscy bojar aleksiej worotynski
    szwedzi troche z rhodokami a troche z nordami. szwecja jest od wikingow a nordowie do calradyjscy wikingowie
    kozacy tez z nordami mi sie kojarza a khergici tak jak u ciebie
    Vivat Pomerania!

Offline Sebsn122

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Lipca 24, 2011, 15:03:47 »
    nacje słowiańskie tym polska kojarzy mi sie z rhodokami/.

Dlaczego MB jest rozgrywany w starszym okresie niż OIM.  I Nacje słowiańskie były bardziej nastawione na piechotę typu Rhodockiego  szczególnie podstawowe najsłabsze jednostki.
    Nordowie=Wikingowie

Offline Lesiuu123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 25, 2012, 02:49:28 »
    Rozgrywka w Mount&Blade umieszczona jest w średniowieczu tak? Czyli:
    Królestwo Vaegirów = Bułgaria. Dlaczego? W średniowiecznej Bułgarii władcy ziemscy byli nazywani "Bojarami".
    Królestwo Swadii = Państwo Franków. Dlaczego? Jako pierwsze w średniowieczu użyło tytułu szlacheckiego "Hrabia".
    Królestwo Nordów- = Państwa Skandynawii (Norwegia/Szwecja/Finlandia). Dlaczego? Widać na pierwszy rzut oka że wikingowie. Poza tym Jarlowie, właściciele ziemscy i dowódcy jednostek.
    Rhodokowie. Na temat tej frakcji można debatować co do odpowiednika. Niema wystarczający argumentów aby przypisać je do danego państwa.
    Khergici = Mongołowie. Dlaczego? Typowe stroje, umieszczenie wśród stepów. Nojon to stopień dowódcy tümenu w wojskach mongolskich.
    Sułtanat Sarranidzki = Turcja/Państwa Muzułmańskie. Dlaczego? Umieszczenie na pustyni. Sułtan władca państwa muzułmańskiego.  Emir tytuł dostojnika muzułmańskiego.

Offline Argoren

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 26, 2012, 14:31:08 »
    Dla mnie z kolei Vaegirowie kojaza sie z jednym z sredniowiecznych panstw wikingow czyli Waregami, ktorzy stworzyli podwaliny panstwa Rosyjskiego. Nazwa podobna, Varegirowie ogolnie dla wielu ludzi kojaza sie z rusinami, wiec pasuja jak ulal.

Co do kozakow to raczej nie widze ich odpowiednika w Warbandzie, poniewaz sa lekko odziani i we wszystkich jednostkach maja dobre strzelby, wiec jest ciezko ich skojazyc z ciezka zbrojna piechota sredniowieczna.

Offline Jack Aligator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 26, 2012, 16:23:03 »
    U mnie:
    Królestwo Nordów ==> Szwecja, bo to wikingowie i oni wywodzą się od nich, mało tego było tam największe skupisko ich , a także od razu kojarzy się po kolorze.
    Królestwo Vaegirów==> Rosja, też mają takie śmieszne czapki, a na dodatek zimno, a w Rosji zima jest sroga.
    Królestwo Swadi==> Polska(Rzeczpospolita) ciężka kawaleria i mistrzowie w taranowaniu, od razu widać, że to urodzeni jeźdźcy jak my Polacy husarzy. Niewielka ilość i niszczy dosłownie całą armie.
    Khergici==> Chan Krymski, Turcy, łuki i zamieszkują wschód. W dodatku poznać po oczach skośnych, tacy Tatarzy.
    Sułtanat Sarranidzki==> Egipt, Izrael,Iran itd wiadomo już po wyglądzie
    Rhodokowie==> Austria, przede wszystkim dominują góry. Jeżeli chodzi o ogniem i mieczem to Kozacy dobrzy strzelcy jak u Rhodoków kusze.
    Ciemne sprawy najlepiej załatwiać po ciemku. <br /><br />[...] zwycięstwo to bardzo smutna historia.<br /><br />Tak to już bywa, że kiedy człowiek ucieka przed swoim strachem, może się przekonać, że zdąża jedynie skrótem na jego spotkanie.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #6 dnia: Lipca 25, 2012, 00:17:12 »
    Odkopuje wiem, ale chyba nic się nie stanie jak napisze w takim temacie.

Nordowie - Szwecja
    Vaegirowie - Słowianie, ale już bardziej Ruskie
    Swadianie - Rzeczpospolita, widać to od razu. Nie tylko kawaleria, a też toczenie wojen na wiele frontów.
    Rhodokowie - O ich odpowiedniku za dużo debat. Są to po prostu buntownicy swadiańscy, a my takich nie mieliśmy. Pozostawiam to bez odpowiedzi. Chociaż, troszeczkę Szwecję kojarzy, ale bardzo mało.
    Khergici - Wiadomo, Chanat Krymski
    Sarranidzi - Tzw. Mamelukowie.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Czarny Rycerz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Września 24, 2012, 20:28:27 »
    Dla mnie Rzeczpospolita kojarzy się jednoznacznie że Swadią. Nie tylko  ze względu na sposób walki ale też na rozkład sił w konfliktach toczinych na wielu frontach. Nordowie wiadomo Szwecja,turcy to Saranidzi,Chanat to Mongolia. Rhodocy trudno powiedzieć może Szwajcarja. Vaegirovie to Rusini bo w rosji używano tytułów bojarskich.
    Why so serious?

Offline Dawidous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #8 dnia: Września 25, 2012, 17:54:51 »
    Królestwo Nordów = Państwa Skandynawii (Norwegia/Szwecja/Finlandia). Dlaczego? Widać na pierwszy rzut oka że wikingowie. Poza tym Jarlowie, właściciele ziemscy i dowódcy jednostek.
    Khergici = Mongołowie. Dlaczego? Typowe stroje, umieszczenie wśród stepów. Nojon to stopień dowódcy tümenu w wojskach mongolskich.
    Sułtanat Sarranidzki = Turcja/Państwa Muzułmańskie. Dlaczego? Umieszczenie na pustyni. Sułtan władca państwa muzułmańskiego.  Emir tytuł dostojnika muzułmańskiego.
    Królestwo Swadii = Państwo Franków. Dlaczego? Jako pierwsze w średniowieczu użyło tytułu szlacheckiego "Hrabia".
    Królestwo Vaegirów==> Rosja, też mają takie śmieszne czapki, a na dodatek zimno, a w Rosji zima jest sroga.
    Rhodokowie==> Austria, przede wszystkim dominują góry. Jeżeli chodzi o ogniem i mieczem to Kozacy dobrzy strzelcy jak u Rhodoków kusze.
    Królestwo Swadii kojarzy mi się jeszcze z Krzyżakami, bo ich elitarną jednostką była konnica i mieli przecież nie najgorszą piechotę.
    Jak widać większość mej wypowiedzi to cytaty, i chyba reszta tego tematu powinna już tak wyglądać, bo osoby które napisały przede mną wybrały państwa, które kojarzą się wszystkim.

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #9 dnia: Września 27, 2012, 19:06:37 »
    Dla mnie Rhodocy bardziej przypominają któreś z państewek włoskich, chociażby przez kuszników i pawęże.

Offline Dawidous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #10 dnia: Września 30, 2012, 22:43:35 »
    Prośba do administratora: Przenieść do innego działu, np. tu:
    Forum Tawerny Four Ways » Mount&Blade Warband » Rozmowy o Warband - Singleplayer http://www.mountblade.info/forum/index.php?board=31.0
    Bo temat o Warbandzie w OiM?
    Potem posta można usunąć.

Offline Argoren

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Października 02, 2012, 18:43:15 »
    Ta, bo tyle ludzi z warbanda gra w OiM i bardzo sie tym interesuja... . Jak robicie getto to przynajmniej sie nie wtracajcie.