Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Czy ma być trochę broni palnej w NO dostępnej dla gracza?

Tak
    Nie

Autor Wątek: [WB] [SP]Nowa Ojczyzna PL  (Przeczytany 860860 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mat1818

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: [WB] [SP]Nowa Ojczyzna PL
    « Odpowiedź #870 dnia: Czerwca 02, 2012, 09:07:27 »
    Nie chcę zakładać nowego tematu toteż napisze tu.
    Szukam moda, który dodawałby tylko i wyłącznie nowe konie.
    Czy mogli byście podesłać mi jakiś mod. ;]

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #871 dnia: Czerwca 02, 2012, 10:04:53 »
    Leniu patentowany, masz pare linijek wyżej odpowiedni temat...
    (click to show/hide)

Offline mk1

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #872 dnia: Czerwca 02, 2012, 10:54:27 »
    a gdzie można pobrać tą wersję moda 1.175

Offline diego16d

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #873 dnia: Czerwca 02, 2012, 11:05:11 »
    Pierwsza strona tematu.

Offline InferO

• Użytkownik
    « Odpowiedź #874 dnia: Czerwca 02, 2012, 12:59:42 »
    Witam
    Czy istnieje możliwość samodzielnej zmiany nazw miejscowości?
    Jeśli tak to prosiłbym o podanie instrukcji.

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #875 dnia: Czerwca 02, 2012, 13:45:19 »
    Akosmo wrócił :) Jak miło. Szkoda , że N.O zbliża się do końca , ale może to zwiastuje nowe projekty ?

Pozdrawiam.
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline Volv

• Użytkownik
    « Odpowiedź #876 dnia: Czerwca 02, 2012, 17:05:45 »
    Mod świetny ,naprawdę godny polecenia ,ale mocno się zawiodłem gdy najemnicy z twierdzy łowców (Ci z akrebuzami ,pistoletami itd ...) już od poziomu żołnierza przestali mnie bawić (do poziomu wartownika to aż miło przyglądać się z boku :) ) ... Niedość ,że dostali same pistolety (tak tak i jeszcze tarczę z mieczem) ... to potem już można zrobić z nich tylko konnych :/ ... Prosiłbym usilnie twórcę moda o to aby te jednostki miały również możliwość awansowania na coś w rodzaju "zawodowych strzelców" z "długimi" strzelbami czyli o możliwość robienia z nich nie tylko klasy konnej pod koniec gdy już będą wyekspieni ... Druga irytująca sprawa według mnie to miecznicy słowiańscy ... Ok ,wymiatają i są cool ,ale dla mnie trochę dziwna sprawa że jednostka wyekspiona słowiańska jest pozbawiona TARCZY ! Fajnie byłoby zobaczyć także w tym wypadku drugą drogę rozwoju dla tej jednostki nie tylko samego miecznika ... mur z tarcz traci wtedy urok bo ... nie ma tarcz :P ?... to tyle z mojej strony . Mam nadzieję ,że moje uwagi i prośby dostrzeże twórca ,a ja wracam do tworzenia mojej nowej ojczyzny ^^ ...
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 02, 2012, 17:11:34 wysłana przez Volv »

Offline akosmo

• Użytkownik
    • Piwa: 27
    • Na PW to tylko z ptasim mleczkiem! (czekoladowym)
    « Odpowiedź #877 dnia: Czerwca 02, 2012, 22:06:56 »
    Mod świetny ,naprawdę godny polecenia ,ale mocno się zawiodłem gdy najemnicy z twierdzy łowców (Ci z akrebuzami ,pistoletami itd ...) już od poziomu żołnierza przestali mnie bawić (do poziomu wartownika to aż miło przyglądać się z boku :) ) ... Niedość ,że dostali same pistolety (tak tak i jeszcze tarczę z mieczem) ... to potem już można zrobić z nich tylko konnych :/ ... Prosiłbym usilnie twórcę moda o to aby te jednostki miały również możliwość awansowania na coś w rodzaju "zawodowych strzelców" z "długimi" strzelbami czyli o możliwość robienia z nich nie tylko klasy konnej pod koniec gdy już będą wyekspieni ... Druga irytująca sprawa według mnie to miecznicy słowiańscy ... Ok ,wymiatają i są cool ,ale dla mnie trochę dziwna sprawa że jednostka wyekspiona słowiańska jest pozbawiona TARCZY ! Fajnie byłoby zobaczyć także w tym wypadku drugą drogę rozwoju dla tej jednostki nie tylko samego miecznika ... mur z tarcz traci wtedy urok bo ... nie ma tarcz :P ?... to tyle z mojej strony . Mam nadzieję ,że moje uwagi i prośby dostrzeże twórca ,a ja wracam do tworzenia mojej nowej ojczyzny ^^ ...
    Uwaga i prośba została przyjęta. Oto odpowiedzi:
    1 - Co do broni palnej to nie jestem jej zwolennikiem w M&B. I tak jak pisałem ileś tam postów wcześniej że została dodana tymczasowo (ankieta miała mi pomóc czy będzie ona w wersji finalnej czy nie). Dlatego na razie jednostki takie są jakie są. Myślę że moda ukończę za 2 do 3 miesięcy i jeśli nic w tym czasie się nie zmieni w ankiecie to będzie broń palna w wersji finalnej i na pewno będą inne jednostki, ale tylko dostępne jako oddzielna mini frakcja najemników, by gracze tacy jak ja mieli wybór czy chcą z nich korzystać czy nie.
    2- A dlaczego akurat Słowianie muszą korzystać z tej formacji, każda jednostka ma swoje wady i zalety a akurat miecznicy to dobrzy wojownicy a jedną z ich wad jest brak tarcz. To samo się tyczy konnicy Rhodoków, mają konnych kuszników którzy na koniach są bezwartościowi jako strzelcy, oni są lekką jazdą która ma za zadanie gonić uciekinierów i wykańczać słabsze jednostki lub gdy im każesz zsiąść z koni użyć ich jako strzelców. Dla niektórych może wydać się to trochę dziwne ale tak miało być.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #878 dnia: Czerwca 02, 2012, 22:21:11 »
    Znaczy, jak by przysiąść i się zastanowić, to rhodoccy konni kusznicy i sierżanci, to dobry pomysł, bo na mapie świata prujesz jak byś miał khergitów, a na bitke schodzisz nimi z koni i masz nieśmiertelną piechote rhodoków.
    (click to show/hide)

Offline akosmo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #879 dnia: Czerwca 02, 2012, 22:26:42 »
    Znaczy, jak by przysiąść i się zastanowić, to rhodoccy konni kusznicy i sierżanci, to dobry pomysł, bo na mapie świata prujesz jak byś miał khergitów, a na bitke schodzisz nimi z koni i masz nieśmiertelną piechote rhodoków.
    Dokładnie. I powiem ci że jest więcej takich jednostek. Niech gracz trochę myśli o taktyce. Naprawdę niektóre nawet średniego poziomu jednostki mogą nieźle namieszać w szeregach lepszych jednostek.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #880 dnia: Czerwca 02, 2012, 22:28:06 »
    Dokładnie. I powiem ci że jest więcej takich jednostek. Niech gracz trochę myśli o taktyce. Naprawdę niektóre nawet średniego poziomu jednostki mogą nieźle namieszać w szeregach lepszych jednostek.
    A co to za jednostki? Jeszcze na takie nie trafiłem :>
    (click to show/hide)

Offline akosmo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #881 dnia: Czerwca 02, 2012, 22:51:06 »
    A co to za jednostki? Jeszcze na takie nie trafiłem :>
    Aaa! Trzeba sprawdzać, każdy ma jakiś tam swój styl walki. Ale warto też zwracać uwagę na atrybuty i umiejętności danych jednostek. Nie zawsze jednostka o sile 25 będzie lepsza od podobnej jednostki innej frakcji która ma siłę np. 15.  Zazwyczaj gracz zwraca uwagę na siłę i zręczność ale już umiejętności posługiwania się bronią nie porównuje, a przecież trzeba jeszcze dodać do tego wagę uzbrojenia i kilka innych czynników. Dobrym przykładem jest właśnie rhodocka jazda która może spokojnie powalczyć z słabszymi jednostkami konno a potem po wydaniu rozkazu kazać im walczyć w zwarciu a konnym kusznikom zapewnić wsparcie, a gdy idzie coś źle można im kazać dosiąść rumaków i wycofać się na pozycje obronne. Jest sporo podobnych możliwości w nowych jednostkach, ja po prostu nie potrafię tego dokładnie wytłumaczyć.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #882 dnia: Czerwca 02, 2012, 22:57:38 »
    Aaa! Trzeba sprawdzać, każdy ma jakiś tam swój styl walki. Ale warto też zwracać uwagę na atrybuty i umiejętności danych jednostek. Nie zawsze jednostka o sile 25 będzie lepsza od podobnej jednostki innej frakcji która ma siłę np. 15.  Zazwyczaj gracz zwraca uwagę na siłę i zręczność ale już umiejętności posługiwania się bronią nie porównuje, a przecież trzeba jeszcze dodać do tego wagę uzbrojenia i kilka innych czynników. Dobrym przykładem jest właśnie rhodocka jazda która może spokojnie powalczyć z słabszymi jednostkami konno a potem po wydaniu rozkazu kazać im walczyć w zwarciu a konnym kusznikom zapewnić wsparcie, a gdy idzie coś źle można im kazać dosiąść rumaków i wycofać się na pozycje obronne. Jest sporo podobnych możliwości w nowych jednostkach, ja po prostu nie potrafię tego dokładnie wytłumaczyć.

AI jest na tyle ślamazarne, że raczej nie da się takiego odwrotu zrobić :< Ale za to może być dobre do wojny błyskawicznej w podbijaniu zamków. Ja osobiście na umiejętności w broniach, patrze raczej tylko przy strzelcach.
    (click to show/hide)

Offline Skrabek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #883 dnia: Czerwca 03, 2012, 10:14:56 »
    Z tego co pamiętam stanie w miejscu nie daje ujemnych punktów do strzelania z konia. Więc wystarczy podjechać rhodokami, ustawić ich w miejscu i strzelać. Jak podjadą wycofać. Ale i z tym jest problem bo konnica pozbędzie się ich lub przynajmniej części ich koni ( a uciekający oddział i ciągnący się zanim strzelcy są nie halo bo tylko jednostki tracimy). A skoro o tym mowa, nie grałem w NO bo bawię się florisem ale czy u ciebie jest opcja "jeśli jednostka z grupy X straci/zejdzie z konia, przechodzi do grupy Y" i "jeśli jednostka z grupy Y wsiądzie na konia, przechodzi do grupy X"  Wystarczy podzielić konnicę na (podczas gry nie w MS):
    A:Strzelecka;
    B:Strzelecka bez koni;
    C:Zwarcie;
    D:Zwarcie bez koni;
    I już mamy świetne taktyki do ogrania.

Ps. No jeśli ktoś zwraca uwagę tylko na siłę i zręczność to pozostaje pytanie jak dobrym jest on graczem? Nie ma potrzeby wyjaśniać mu taktyk skoro nawet nie jest w stanie ocenić siły jednostek.

Offline Thomas Marshal

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Ból jest tymczasowy, honor jest wieczny.
    « Odpowiedź #884 dnia: Czerwca 03, 2012, 11:03:10 »
    Bardzo fajnie to wygląda. Już pobieram :D