Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Czy ma być trochę broni palnej w NO dostępnej dla gracza?

Tak
    Nie

Autor Wątek: [WB] [SP]Nowa Ojczyzna PL  (Przeczytany 860669 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    Odp: [WB] [SP]Nowa Ojczyzna PL
    « Odpowiedź #840 dnia: Maja 20, 2012, 13:52:53 »
    w dzisiejszych czasach z pistoletu o kalibrze 50-pare mm. kula leci z prędkością 260 m/s . Wątpię, że w 16XX okrągłe kule ładowane na proch z lufy leciały choć by połowę z tego :P co nie zmienia faktu, że  bliska mogło by być więcej szkód ;)

Ps. Odpowie ktoś na moje wcześniejsze pytanie ?

Wiesz, repliki airsoftowe snajperek, dobrze podrasowane, strzelają z prędkością 600 w porywach do 700 fps, a to już jest 200m/s, więc jeśli wtedy taka kula co leciałą połowe tego zabijała, to airsoft byłby śmiertelny bardzo. :)
    (click to show/hide)

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #841 dnia: Maja 20, 2012, 14:12:18 »
    Jak to czytam jestem za obowiązkową maturą z fizyki...
    Idąc twoim tokiem rozumowania już dawno byś nie żył bo w tej chwili uderzają o ciebie miliardy fotonów lecących z prędkością  299 792 458 m/s. Dlaczego mimo tego jeszcze oddychasz? Ponieważ foton nie ma masy*
    Tak więc zanim powiesz że plastikowa kuleczka o masie mniejszej od połowy grama kogoś mogą zabić zacznij myśleć.
    O śmiercionośnosci danej broni decydują obrażenia jakie zadaje. Możemy dla uproszczenia przyjąć że zawsze trafiamy w ten sam punkt. Dlatego obrażenia będą uzależnione od siły z jaką pocisk trafi w ofiarę. A czym jest siła trafienia? jest zależna od paru rzeczy takich jak kształt pocisku (powierzchnia na którą działa), twardości materiału z którego zrobiony jest pocisk oraz od energii kinetycznej.
    Wzór na energie kinetyczną wynosi
    Ekin=1/2*m*v2.
    Tak więc ASG ma małe szanse na bycie równie śmiercionośne jak prawdziwe, stare bronie. Nawet jeżeli prędkość będzie parokrotnie większa to brak odpowiedniej masy. Tym bardziej że stara amunicja do lekkiej nie należała.

Pozdrawiam
    Fizyczne Gestapo

*uogólneinie.

Offline drapcok

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #842 dnia: Maja 20, 2012, 14:40:34 »
    Wiesz, repliki airsoftowe snajperek, dobrze podrasowane, strzelają z prędkością 600 w porywach do 700 fps, a to już jest 200m/s, więc jeśli wtedy taka kula co leciałą połowe tego zabijała, to airsoft byłby śmiertelny bardzo. :)

W airsoft grałem :) mam m4 a1 r.i.s . Kulka plastikowa w porównaniu z żelazną - używaną  dawniej jednak się różni więcej niż 2 razy stosunkiem do masy.

ps2. Odpowie ktoś na mój post ??

Offline drapcok

• Użytkownik
    « Odpowiedź #843 dnia: Maja 20, 2012, 14:48:24 »
    Mat Berserker  - ja studiuje fizykę ale co do matury mam sporo zastrzeżeń :]

Co do masy fotonu to miałem już się przyczepić ale dałeś "*" niedawno naukowcy cieszyli sie z uzyskania miary "siły ciężkości" fotonu - jednak to raczej kolejny antynobel.
    Poza tym jeśli tłumaczyć to może już całość że natura światła to nie tylko fotony ale i fale - świtało ma naturę dualno korpuskularno-falową dla ciekawy tematu (cząsteczkową i falową) no i jest jednym z najbardziej zagmatwanych i nie odkrytych do końca zjawisk.

Ciekawostka : Jest urządzenie dla strażaków które puszcza wodę cieniutkim strumieniem pod ogromny ciśnieniem - dzięki czemu jest w stanie przebić żel-beton :]

Pytanie : Czy kulka plastikowa nawet gdyby leciała 500 m/s - chociaż podane prędkości są tylko prędkościami początkowymi (w asg kulka na końcu toru - zaleznie od rotacji nadanej przez hoop-up praktycznie zwalnia do 0) to w momencie starcia z innym twardym plastikiem przebiła go czy się na nim rozbiła :)
    tłumaczy to wyjaśniona wczesnej siła "uderzenia" jak t kolega napisał "trafienia".

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #844 dnia: Maja 20, 2012, 14:54:39 »
    Jak to czytam jestem za obowiązkową maturą z fizyki...
    Idąc twoim tokiem rozumowania już dawno byś nie żył bo w tej chwili uderzają o ciebie miliardy fotonów lecących z prędkością  299 792 458 m/s. Dlaczego mimo tego jeszcze oddychasz? Ponieważ foton nie ma masy*
    Tak więc zanim powiesz że plastikowa kuleczka o masie mniejszej od połowy grama kogoś mogą zabić zacznij myśleć.
    O śmiercionośnosci danej broni decydują obrażenia jakie zadaje. Możemy dla uproszczenia przyjąć że zawsze trafiamy w ten sam punkt. Dlatego obrażenia będą uzależnione od siły z jaką pocisk trafi w ofiarę. A czym jest siła trafienia? jest zależna od paru rzeczy takich jak kształt pocisku (powierzchnia na którą działa), twardości materiału z którego zrobiony jest pocisk oraz od energii kinetycznej.
    Wzór na energie kinetyczną wynosi
    Ekin=1/2*m*v2.
    Tak więc ASG ma małe szanse na bycie równie śmiercionośne jak prawdziwe, stare bronie. Nawet jeżeli prędkość będzie parokrotnie większa to brak odpowiedniej masy. Tym bardziej że stara amunicja do lekkiej nie należała.

Pozdrawiam
    Fizyczne Gestapo
    *uogólneinie.

Zwracam honor, po napisaniu tego posta właśnie mi coś troche nie pasowało, ale chyba wielkość też ma znaczenie, bo jest mniejszy rozkład siły, przez co większy nacisk na cm2.

Moje Wy naziski jak ja Was uwielbiam :D
    (click to show/hide)

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #845 dnia: Maja 20, 2012, 14:57:08 »
    Poprawiłem nazwę tematu. Nie dziękujcie.

@Mat: Dla Ciebie - Pan Hofiko.
    « Ostatnia zmiana: Maja 20, 2012, 15:01:28 wysłana przez Hofiko »
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #846 dnia: Maja 20, 2012, 15:00:44 »
    ale chyba wielkość też ma znaczenie, bo jest mniejszy rozkład siły, przez co większy nacisk na cm2.
    O tym też napisałem
    kształt pocisku (powierzchnia na którą działa)

Sprawa jest analogiczna jak z gąsienicami w czołgach, czym szerze tym mniej się zapada bo siła jest bardziej rozproszona.
    Moje Wy naziski jak ja Was uwielbiam :D
    W internecie zawsze znajdzie się ktoś kto cię poprawi i ktoś kto poprawi poprawiającego ;P

Ale Hofik ma racje, lepiej zakończmy ten temat bo robi się offtopic.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #847 dnia: Maja 20, 2012, 17:33:56 »
    Nu to koniec offtopa, czy u kogoś też "sprzedaj wszystkich więźniów" crashuje? I czemu mi nikt nie powiedział że można konia wołać? :(
    (click to show/hide)

Offline drapcok

• Użytkownik
    « Odpowiedź #848 dnia: Maja 20, 2012, 20:19:48 »
    no i wszyscy czegos się nauczyli. Czy ktoś odpowie na moje pytania odnoście posta z bugami ? 

Nu to koniec offtopa, czy u kogoś też "sprzedaj wszystkich więźniów" crashuje? I czemu mi nikt nie powiedział że można konia wołać? :(

Tak

Ps. jak wołać konia ?

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #849 dnia: Maja 20, 2012, 20:46:58 »
    Wciśnij M i koleś jęknie, wtedy wyskoczy napis "Wołasz konia" czy jakowoś tak.
    (click to show/hide)

Offline drapcok

• Użytkownik
    « Odpowiedź #850 dnia: Maja 20, 2012, 23:38:49 »
    ok, re UP  :

1. Kiedy oddaje lenno mojemu lordowi, morale większości idzie w dół, a podczas wyboru komu chce oddać nie widać imion w ogóle tylko jest napisane czy jest przydzielone lenno czy nie - ale komu??????????
    2. Po założeniu swojej ojczyzny jestem na poziomie kiedy mogę mieć ponad 240 żołnierzy. Mam 120  i +90 morale, a pisze co noc że zbyt niskie i mi odchodzą. Wtf?????

Czyżby twórcy opuścili forum ?

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #851 dnia: Maja 21, 2012, 07:30:58 »

Nie , po prostu Akosmo ma mało czasu. Pewnie jest w trasie. Ostatnio na forum był 2 kwietnia. Podejrzewam , że pojawi się niedługo z nową wersją :)
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline drapcok

• Użytkownik
    « Odpowiedź #852 dnia: Maja 21, 2012, 18:46:24 »
    mod nazwany jest "nowa ojczyzna" czyli polega głównie na założeniu nowej ojczyzny. Czy ktos to zrobił i ma podobny problem z moralami ? nikt tego nie testował ?

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #853 dnia: Maja 21, 2012, 18:57:22 »
    Mod nazywa się Nowa Ojczyzna, bo Akosmowi sie tak zachciało.
    (click to show/hide)

Offline LucivarYaslana

• Użytkownik
    « Odpowiedź #854 dnia: Maja 21, 2012, 19:29:27 »
    ok, re UP  :

1. Kiedy oddaje lenno mojemu lordowi, morale większości idzie w dół, a podczas wyboru komu chce oddać nie widać imion w ogóle tylko jest napisane czy jest przydzielone lenno czy nie - ale komu??????????
    2. Po założeniu swojej ojczyzny jestem na poziomie kiedy mogę mieć ponad 240 żołnierzy. Mam 120  i +90 morale, a pisze co noc że zbyt niskie i mi odchodzą. Wtf?????

Wojska jakiej frakcji ci odchodzą? Może akurat tej którą podbiłeś? Bo jeśli masz stosunki z jakimś królestwem mocno na minusie to morale tych wojsk spada.