Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Czy ma być trochę broni palnej w NO dostępnej dla gracza?

Tak
    Nie

Autor Wątek: [WB] [SP]Nowa Ojczyzna PL  (Przeczytany 858801 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline akosmo

• Użytkownik
    • Piwa: 27
    • Na PW to tylko z ptasim mleczkiem! (czekoladowym)
    Odp: [WB] [SP]Nowa Ojczyzna PL
    « Odpowiedź #315 dnia: Października 03, 2011, 03:32:44 »
    Jest dostępna najnowsza wersja 1.145 Beta moda. Masochistów N.O. zapraszam do testowania. Ja w tym roku już chyba za dużo nie zdziałam (ciągłe wyjazdy), ale zawsze jak wrócę do kraju to zajrzę na forum i wyłapane błędy poprawię.

Mam pytanie odnośnie dwóch nowych skrzyń, czy obydwie są w wioskach? Bo przeszukałem wszystkie i znalazłem jedną skrzynie. W ogóle mam 140 wiosek, a nie 145 ;p
    Tak obydwie są w wioskach.

Najnowsza wersja posiada mgłę wojny (co mnie zaszokowało, kiedy po starcie nie widzę miasta, przy którym zacząłem :P; akurat ten jeden szczegół można by zostawić widzialnym - wiadomo, jakie to miasto i jak się nazywa).
    Taki jest już skrypt, ja go tylko dodałem do moda, Ale jeśli mgła wojny nie odpowiada graczowi to w wersji 1.145 ma przy rozpoczęciu gry wybór czy chce mgłę czy nie. Ja osobiście grałem bez mgły wojny (jeśli nie ma nowej mapy a starą się zna na pamięć to po co mi ta mgła). Dodałem ją tylko dlatego że parę osób mnie męczyło na PW by już była.

Panowie jakie są te kody ??
    Kody są wszędzie (jak włączysz) od menu obozu, raport postaci, dialogi z lordami i na mapie świata. Ale uwaga zauważyłem że nadmiar oszukiwania potrafi sknocić moda (szybkie podbicie osady, kazanie lordowi by się przyłączył do naszej frakcji). Więc używacie ich na własną odpowiedzialność.

Ej panowie mam pytanie czy ktoś wie jak zwerbować Templariuszy ??? Albo czy po wybudowaniu Zakonu Templariuszy bende mógł ich wtedy zwerbować ????
    Jeśli wybudujesz w swoim mieście odpowiednią budowlę to co pewien czas dołączy się do ciebie 2 Templarów. Lub wersja bardziej brzydka "Menu oszustw"

Ja Bloomy mogę rzec szczerze, iż między innymi ten mod, i kilka innych Polskich jest chlubą dla polskiej sceny MB - Polak potrafi. Gratulacje dla autora tego modu za zajebiste animacje, rozkoszną muzykę w tle, i masę innych zajebiaszczych rzeczy.
    Dziękuję ale ten mod istnieje dzięki osobą którzy są w creditsach. Prawie wszystkie itemy są innych autorów i wiele skryptów też. Jeśli o kimś zapomniałem to przepraszam, tak jak Kea dzięki któremu udało mi się trochę namieszać w turniejach.

Mod jest wspaniały. Najlepszy w jakiego grałem. Tylko nie rozumiem o co chodzi z tymi wydarzeniami losowymi. (oczywiście mam włączone)
    EDIT: Nie mam pojęcia dlaczego, ale usunęło mi mojego sejwa, na którym grało mi się chyba najlepiej ze wszystkich. (Byłem lordem u vaegirów) Wchodzę do gry i po prostu pokazało, że plik jest uszkodzony. Miał ktoś tak może?
    Co do wydarzeń losowych to co jakiś czas spotka cię coś miłego lub nie, wiadomości mogą być pokazywane w oknie lub na dole ekranu. Wydarzenia losowe będą cię dręczyć tak co dwa tygodnie. Co do zapisku gry to nie jestem w stanie ci pomóc, ja miałem tak wersji warbanda 1.131 jak się nie mylę i to zawsze na pierwszym slocie w zapisach. Ale wiem że ten błąd został już dawno naprawiony.

Witajcie! Cóż, proszę Cię o pomoc, problem jest taki że nie pojawiają się napisy ani podczas bitwy ani nawet podczas podróży po mapie. Czytałem na forum, że jeden użytkownik miał podobny problem ale on miał zdaje się starszą wersję, a według mnie mam najnowszą. Oto jak instalowałem grę od samego początku:
    1. Instalacja Warbanda 1.134
    2. Przekopiowanie do głównego katalogu z grą zawartości folderu NO z1134 do 1143 ???
    3. Wklejenie do folderu Modules folderu Nowa Ojczyzna w wersji najnowszej tj. 1.135
    Nie wiem czy dobrze robię w pkt. drugim ale tylko tak działa mi wersja 1.135 Nowej Ojczyzny, ale i tak nie ma komunikatów. Poradzicie coś? Proszę, źle się gra bez komunikatów. Mogę podesłać jakieś screeny lub pliki jeśli będą potrzebne. Pozdrawiam
    Nie wiem czy ktoś już ci pomógł, ale jeśli nie to z tego opisu na pewno źle robisz. Z 1134 DO 1143?. Zalecam ci reinstalacje gry, aktualizacje gry do 1.143 (steam sam to zrobi) i potem granie na N.O. 1.135 (jest pod 1.143) lub 1.145 (beta) a nie przerzucanie starszej wersji na nowszą.

Da się jakoś zmienić imiona bohaterów i postaci? Bo wkurzające jest "Nizarek, "Sułtan Ali Baba"
    Co chcesz od Ali-Baby! No ale jeśli musisz sobie zmienić to nie kombinuj w troops.txt tylko idź do folderu languages (w folderze z modem) i pl, i tam w pliku troops sobie pozmieniaj.

Uciazliwy natomiast jest blad, gdy chce uwolnic swojego krola z niewoli i on zamiast uciekac, stac czy pomagac mi, atakuje mnie i nie moge wyjsc ze sceny dopoki go nie zabije, oczywiscie wtedy zadanie nieudane. Spotkal sie juz ktos z tym i moze cos rozwiazal?
    Powiem ci że ja się z takim czymś nie spotkałem ale dzisiaj na TW wyczytałem że ten błąd zdarzał się ludziom grającym na modzie "Dyplomacji" a jak wiesz N.O. też używa tego moda. Wiem że w najnowszej wersji dyplomacji ten błąd został już naprawiony, więc jak tylko będę miał więcej czasu to na pewno ten fix nie ominie N.O.

No to po miesiącu nieobecności na forum mogę znowu zniknąć, pewnie też na miesiąc. Pozdrawiam i życzę miłej zabawy. Jak wrócę to zajmę się wszystkimi wyłapanymi bugami (mam nadzieję że nie za dużo, bo jak tak to wyjadę na dłużej).

Offline bezlitosny

• Użytkownik
    • Piwa: -6
    • Król Wikingów
    « Odpowiedź #316 dnia: Października 03, 2011, 16:33:33 »
    ehh podczas walki mam OGROMNY problem z ,,cofkami" wygląda to dość dziwnie i irytująco gra łapie laga i cofie mnie o sekundę wcześniej po sekundzie wszystko wraca do normy i znowu cofka o sek wcześniej praktycznie stoję w miejscu muzyka gra walka się toczy wiem to z słuchu. Czasem pomagał mi ESC robiłem pauzę czekałem chwile wciskałem gotowe i mogłem grać teraz problem się powiększył gdyż po przerwie znowu gra łapie laga gram na maxymalnych ustawieniach grafiki bez przycięć mam ustawiony limit wojsk 100 hmm co tu jeszcze napisać co by wam pomogło w analizie mojego problemu :D to chyba wszystko mam nadzieje że to dobry dział jak nie prosze moda o przeniesienie go do prawidłowego działu.
    Veagirskie strzały nie dadzą rady mnie zatrzymać

Offline AVanPL

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #317 dnia: Października 03, 2011, 18:47:45 »
    Ahahaha wiedziałem że w troops :D

Akosmo , kiedy masz zamiar wprowadzić nową mapkę? Bardzo by sie przydala :)

A i mam cos jeszcze. Jak pladruje wioski swadian tracę stosunki z... Krolestwem Templariuszy. Ocb?

Offline Lunarion

• Obserwator
    • Użytkownik
    • Piwa: 12
    « Odpowiedź #318 dnia: Października 03, 2011, 18:57:32 »
    Pobrałem dzisiaj najnowszą wersje tego moda, rozpakowałem, uruchamiam i podczas wczytywania się gry wywala mnie do windowsa, a na środku
    error:
    get_object failed for texture: wei_xiadi_nord_banded_armor_a_specular

Reinstal moda nie pomógł, ze starszymi wersjami moda tego nie miałem.

Offline akosmo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #319 dnia: Października 03, 2011, 19:04:52 »
    Ahahaha wiedziałem że w troops :D

Akosmo , kiedy masz zamiar wprowadzić nową mapkę? Bardzo by sie przydala :)

A i mam cos jeszcze. Jak pladruje wioski swadian tracę stosunki z... Krolestwem Templariuszy. Ocb?
    Naprawdę ostatnio mam mało czasu, zaraz też wyjeżdżam, czekam tylko na samochód. Jak znajdę czas to przeniosę wszystko na nową mapkę, wbrew pozorom jest tam sporo roboty. A co do pogorszenia relacji z Templariuszami to tak ma być, na początku gry zakon jest pozytywnie nastawiony do gracza ale jeśli gracz będzie plądrował i niszczył wsie to zakon stanie się dodatkowym wrogiem dla gracza. Chyba zapomniałem chyba włączyć pogorszenie relacji z zakonem na wersji 1.145, nic nadrobi się w następnej wersji.

Bezlitosny jeśli nie pomoże włączenie wymuszenia tekstur to zawsze możesz trochę zmniejszyć detale.

Pobrałem dzisiaj najnowszą wersje tego moda, rozpakowałem, uruchamiam i podczas wczytywania się gry wywala mnie do windowsa, a na środku
    error:
    get_object failed for texture: wei_xiadi_nord_banded_armor_a_specular
    Wejdź do folderu moda a dokładniej do textures i sprawdź czy masz wei_xiadi_nord_banded_armor_a_specular, musi być, jeśli niema to źle wypakowałeś moda. Przed chwilą sprawdzałem i jest ta tekstura w udostępnionym pliku.
    « Ostatnia zmiana: Października 03, 2011, 19:11:52 wysłana przez akosmo »

Offline Krystian80

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    « Odpowiedź #320 dnia: Października 03, 2011, 19:06:02 »
    Tą wersję gry instalujesz do starej.
    Ja wypakowałem do modules jak tam była stara wersja podmieniło się all i działa.
    « Ostatnia zmiana: Października 03, 2011, 19:19:17 wysłana przez Krystian80 »
    http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    zapraszam do rejestracji i zarabiania pieniędzy z tego ref linku  ;)
    http://s2.postimage.org/tlyuonetl/angiel.png

Offline akosmo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #321 dnia: Października 03, 2011, 19:14:13 »
    Tą wersję gry instalujesz do starej.
    Nie wersja 1.135 i wersja 1.145B to są pełne N.O.  nic w nich nie zamieniamy tylko wypakować do module i grać. A już na pewno nie wypakowywać 1.145 a potem zastępować wersją starszą.

Offline Lunarion

• Obserwator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #322 dnia: Października 03, 2011, 19:49:31 »
    Hmmm... Tu jest ten błąd co mnie wywala do windowsa:
    A tu ten niby brakujący plik:

Offline akosmo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #323 dnia: Października 03, 2011, 20:01:52 »
    Hmmm... Tu jest ten błąd co mnie wywala do windowsa:
    A tu ten niby brakujący plik:
    Chyba wiem czemu jest u ciebie problem, poczekaj to za kilka minut wrzucę fiksa do uploadu.

Link do fixa dostępny w download 1.145B ale masz też tutaj, i sprawdź czy jest ok od razu bo ja zaraz wyjeżdżam i nie będzie minie pewnie z miesiąc i daj znać.
    http://www.gamefront.com/files/20854307/fix_wei_xiadi_osp.rar
    « Ostatnia zmiana: Października 03, 2011, 20:11:13 wysłana przez akosmo »

Offline Lunarion

• Obserwator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #324 dnia: Października 03, 2011, 20:16:02 »
    Jest dobrze, działa. Wystarczyło podmienić. Dzięki :) A, i jeszcze jedno...  szczęśliwej drogi^^

Offline akosmo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #325 dnia: Października 03, 2011, 20:18:20 »
    Jest dobrze, działa. Wystarczyło podmienić. Dzięki :) A, i jeszcze jedno...  szczęśliwej drogi^^
    To dobrze że już działa i dziękuję.

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #326 dnia: Października 03, 2011, 20:19:00 »
    Czy planujesz wprowadzić zadania przeznaczone dla odpowiedniej klasy postaci (np jako kupiec masz wytrenować iluśtam kuszników dla miasta, w którym masz faktorię) i czy planujesz rozwinąć możliwości tychże klas (jakiś nowy sposób uzyskiwania renomy, np w zamian za udane transakcje lub opłacenie tych wszystkich bardów)?

Offline akosmo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #327 dnia: Października 03, 2011, 20:36:17 »
    Czy planujesz wprowadzić zadania przeznaczone dla odpowiedniej klasy postaci (np jako kupiec masz wytrenować iluśtam kuszników dla miasta, w którym masz faktorię) i czy planujesz rozwinąć możliwości tychże klas (jakiś nowy sposób uzyskiwania renomy, np w zamian za udane transakcje lub opłacenie tych wszystkich bardów)?
    Zadań nie będzie dla klas, ale nowe sposoby na zyskanie renomy, prawa do panowania czy relacji tak. Zrobiłem już skrypt gdzie za obronę wioski przed plądrowaniem poprawiają się relację z nią i z jej właścicielem za obronę miasta czy zamku to samo. Było też prawo panowania (jeśli jesteśmy władcą i bronimy ziem z własnego królestwa) ale zrezygnowałem, za szybko się zdobywało.

Offline AVanPL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #328 dnia: Października 03, 2011, 20:45:30 »
    Pytanie , czy zamierzasz wprowadzic 2 faktorie w jednym mieście?

Edit: Zauważyłem pewną nieścisłość. Jak się rozpoczyna nowągrę w tym dodatku , to na początku jest : Kim byl twoj ojciec. Jest tam opcja templariusz. I to co tam jest napisane to jest bez sensu. To ze niby to ty jestes swoim ojcem? nie kapuje tego.
    « Ostatnia zmiana: Października 04, 2011, 16:18:13 wysłana przez AVanPL »

Offline djgrochu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #329 dnia: Października 04, 2011, 17:50:09 »
    mod genialny
    gram od jakiegoś tygodnia:)
    przeszłe z 3 razy:)

ale powiedzcie mi gdzie są skrzynie bo szukałem a nawet1 nie znalazłem;P