Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: UFO: The Two Sides v0.99  (Przeczytany 12918 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: UFO: The Two Sides v0.99
    « Odpowiedź #15 dnia: Maja 07, 2011, 17:06:33 »
    Wpływ ma na to Reaction i ilość wykorzystanych punktów ruchu. Jeżeli masz przykładowo 60 punktów ruchy a wykorzystasz tylko 30 to masz szanse na to, że jeżeli twój wojak zobaczy obcego, to odda w jego kierunku strzał. Dlatego gdy strzelasz masz zazwyczaj trzy rodzaje strzału, czasami dwa, w zależności od klasy uzbrojenia. Zwróć uwagę też na to, że gdy wybierzesz rodzaj strzału, to nad celownikiem zobaczyć cyfrę a obok niej procenty 78%. Jest to prawdopodobieństwo trafienia w cel. Niżej nad cyfrą z procentami są cztery cyfry oddzielone myślnikiem 25 - 40. Ta informacja pokazuje ile zadasz ran jeżeli trafisz. Czyli w tym przypadku będzie to pomiędzy 25 a 40. Przykład - jeżeli mamy takiego Sectoida 30 i SneakMan 70 to masz wielkie prawdopodobieństwo że Sectoida zabijesz za pierwszym strzałem, bo ma 30. Natomiast Sneakmana zabijesz prawdopodobnie dwoma strzałami.

Aimed Shot - Celowany strzał - jest to najbardziej skuteczny strzał. Lecz zabiera najwięcej punktów ruchu.
    Snap Shot - Strzał z biodra 
    Auto Shot - Krotka seria z biodra - zabiera najmniej punktów ruchu, ale też daje najmniej szans na to że coś ustrzelisz.
    Throwing - Ta dziedzina dotyczy tylko granatów. Nie działa w przypadku broni palnej.

Wszelkie informacje odnośnie danego wojaka uzyskasz naciskając klawisz ( i ) czyli Info. W dolnym lewym rogu masz jego statystyki. Szukaj Reaction. Ta zdolność odpowiada za to, czy w porę twój żołnierz odda strzał. Bo jeżeli twój wojak ma syndrom downa ( dałna), i ma zaledwie 10 punktów Reaction, to nawet jak będziesz miał 50 punktów ruchu, to i tak nie strzeli do obcego. Więc jeżeli masz takiego "niedorozwoja", to puść go przeodem niech twoi żołnierze zaczną krzyczeć do niego " Run Forest, run" i w tedy mogą poćwiczyć strzelanie :D A tak serio to jeżeli dokonamy nowego poboru żołnierzy, to zwracajmy uwagę na ich staty ;)

Brakuje mi tu opisów broni i badań. Jak mam się domyślać działania danego sprzętu po samej jego nazwie??
    Do czego jest np: Ufo Navigation, Mind Probe?? Mógł bym tak długo wymieniać;]. O ile mogę się domyśleć o co chodzi z floater/sectoid corpse to reszta stanowi nie lada zagadkę;].  Może dla starych wyjadaczy jest to na tyle oczywiste, że nikt nie pomyślał aby takie notki na temat działania w grze umieścić ale dla mnie "świeżaka" bardzo by się one przydały;]

Postaram się najszybciej jak tylko mogę opisać wszystko tutaj w postach. Dlatego robię UFOpedię :D Cierpliwości :D

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #16 dnia: Maja 07, 2011, 18:46:58 »
    Z czasem zamieszczę lepsze opisy spodków wraz z dokładnymi statystykami UFO.

• Spodki Obcych - Część I

(click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Maja 07, 2011, 18:58:29 wysłana przez Jagoda »

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Maja 07, 2011, 18:49:58 »
      • Spodki Obcych - Część II

(click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Maja 07, 2011, 19:02:05 wysłana przez Jagoda »

Offline Paralityk

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #18 dnia: Maja 07, 2011, 20:26:08 »
    Jak zwykle wszystko świetnie ale mam jedną prośbę;]. Czy robiąc "UfoPedię" mogła byś zacząć od rzeczy ważniejszych? Odnaleźć się na statku można i bez jego planów z kolei w drzewku technologii nie jest już tak różowo .

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Maja 07, 2011, 22:21:08 »
    No niby tak, ale widzisz... ja sama dopiero co zaczęłam grać w UFO: TTS :D Jak odkryje większość rzeczy, to je tutaj wpiszę :D

No dobra...zbiorę się teraz za opisywanie uzbrojenia. Daj mi kilka godzin :D

« Ostatnia zmiana: Maja 07, 2011, 22:28:09 wysłana przez Jagoda »

Offline Paralityk

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #20 dnia: Maja 07, 2011, 23:18:58 »
    Czy też masz problem z teksturą Pancerza Wspomaganego??

http://tinypic.pl/22k2gi6tq048
    U mnie wygląda ona tak :/

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #21 dnia: Maja 08, 2011, 00:43:21 »
    Gra w dalszym ciągu bazuje na UFO: Enemy Unknown. Wcześniejsze wersje grafikę, muzykę i dźwięki pobierały właśnie z tej gry, bowiem niemożliwa była legalna dystrybucja UFO: The Two Sides z fragmentami zawartości komercyjnej gry - trzeba więc było posiadać własną kopię UFO:EU. Obecnie chłopcy przerobili większość grafik, muzyka też jest chyba nowa, ja podesłałem im trochę dźwięków i te rzeczy są zawarte w UFO: The Two Sides. Resztę gra musi pobrać sobie (wyeksportować) z oryginalnej kopii UFO:EU.

Jak chcesz mieć wszystkie grafiki, to masz trzy wyjścia:
    1. Czekasz na wersję finalną, gdzie wszystko będzie gotowe.
    2. Kupujesz (np. na Steamie) grę UFO: Enemy Unknown.
    3. Uśmiechasz się ładnie i prosisz kogoś, kto tę grę ma, aby podesłał Ci - po cichu, bo to nielegalne - potrzebne, brakujące pliki.

Co do Terror From The Deep, to też mam nadzieję, że w końcu ujrzymy remake tej gry. Podobała mi się znacznie bardziej niż pierwsze UFO, głównie z uwagi na jej niesamowity klimat, na który składały się m.in. świetnie dobrane efekty dźwiękowe oraz mroczna, podkreślająca atmosferę grozy muzyka.

Skoro już o remake'ach UFO mowa, to warto mieć oko na projekt o nazwie OpenXcom. W przeciwieństwie do UFO:TTS, ma to być jak najwierniejsza kopia oryginału, usprawniona jednak i wzbogacona o rzeczy potrzebne i przydatne w dzisiejszych czasach (jak np. wyświetlanie w różnych rozdzielczościach ekranu czy obsługa kółka myszy) . Ba, autor projektu mówi też o wsparciu dla Terror From The Deep, więc może być ciekawie. Open source'owy charakter projektu również dobrze mu wróży...

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Maja 08, 2011, 00:58:30 »
    Kupić?? Ale o ile dobrze pamiętam ona jest do pobrania w necie za darmo :/ No to ja już nic nie rozumiem. Ponoć UFO EU jest już Abandonware czy jak to się tam pisze ;/

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Maja 08, 2011, 11:12:13 »
    Cała seria X-Com jest znów (od jakichś 2 lat, albo i dłużej) w sprzedaży, więc nie jest to abandonware i pobierając grę z Internetu "za darmo" piraci się tak samo, jak ściągając dowolną nową grę.

Na szczęście zakup pierwszych części X-Com to nie jest zbyt wielki wydatek. Jedynka i dwójka razem to wydatek jakichś 3 Euro, a niekiedy i mniej.

edit: Teraz sprawdziłem i każda z części jest już po 5 Euro. Jak ja kupowałem, to były po 1,69... :/
    « Ostatnia zmiana: Maja 08, 2011, 11:19:34 wysłana przez Daedalus »

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Maja 08, 2011, 11:56:14 »
    No proszę :D A to niespodzianka, nie żebym propagowała piractwo, po prostu tutaj mnie zaskoczyłeś :D Dobrze, że dałeś o tym informację, bo chciałam również zamieszczać linka do strony z której można pobrać " za darmo" UFO: EU. Na szczęście obeszło się bez "warna"  :D.
    Więc strony oferujące grę i informujące że UFO EU jest Abandonware jest najzwyczajniej w świecie wprowadzanie ludzi w błąd. A jeżeli chodzi o cenę, to faktycznie, aż tak droga to nie jest by sobie nie móc na nią pozwolić.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Maja 08, 2011, 14:14:16 »

• Zbrojownia X-COMu

(click to show/hide)

Offline Gocio

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #26 dnia: Maja 08, 2011, 21:04:37 »
    Jagoda wszystko jak zwykle pięknie wyjaśnione, tylko przydało by się jeszcze podać źródło z którego kopiujesz. W przeciwnym razie można pomyśleć że to ty jesteś autorem tego poradnika.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Maja 08, 2011, 22:44:12 »
    Tak wiem. Mam zamiar umieścić te linki w pierwszym poście tego wątku.

@ michal3588 - no ja już trochę pograłam i ani razu nie strzelali do mnie przez ściany z ufo. A co do tego, że brakuje ci jakiś plików, czy jak to nazwać to u mnie wszystko jest w jak najlepszym porządku.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Maja 09, 2011, 11:18:51 »
    Jak grałem w wersję 0.97 to pamiętam, że strasznie wkurzały mnie zmienione ikonki reprezentujące lecące statki X-Com i Ufoków. Byłem przyzwyczajony do tych z oryginalnego i za nic w świecie nie mogłem "przybadać" do tych nowych. Podmieniłem sobie więc te ikonki na własne, wierniejsze staremu UFO i od razu grało się znacznie lepiej. ;)

Jeśli ktoś chce, to te zmienione ikonki można poprać stąd - http://www.4shared.com/folder/frMO4o2S/UFO_TTS.html

Należy ściągnąć i wypakowane pliczki ikonek wrzucić do katalogu "geo" gry.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Maja 09, 2011, 14:22:41 »
    Mam 14 marca 2019 roku, czyli dram dwa i półmiesiąca czasu gry :D. Właśnie wybudowałam trzecią moją bazę. Pierwszą w Europie - Bastion, 2 w USA - Epsilon, 3 w Północno zachodnich Chinach - Syjon. Trochę słabo stoję z rozwojem, bo mam marzec, a opracowałam tylko technologię laserową do Laser Rifle, Alien Alloys, Personal Armour i Small Launcher. a w trakcie badań mam Stun Bomb i Alien Granade.
    Kilka dni później jak nigdy otrzymałam komunikat, że w Kanadzie wylądowało UFO rozmiaru Large :( - Supply Ship

Snakemen
    RangaŁatwy Średni Trudny
    Żołnierz6-127-139-15
    Nawigator112
    Sanitariusz---
    Inżynier112
    Przywódca1-21-21-2
    Komandor000
    Terrorysta000
    Całkowita ilość9-1610-1714-21

26 obcych zabitych :D

(click to show/hide)

Całe szczęście w porę wyprodukowałam 28 Laser Rifle. Połowę z nich przetransportowałam właśnie do USA. Czyli wynika z tego, że zbytnio też nie ma co się śpieszyć z rozwojem, bo jeżeli przesadzimy, to właśnie wychodzą takie kruczki  :/

Odkryłam że jeżeli zabijemy ufoka, i z jego inwentarza weźmiemy hevy plasma, to mimo że nie mamy jej odkrytej możemy z niej strzelać :D Ciekawa jestem, czy bedzie miał to uzbrojenie w następnej misji :D
    « Ostatnia zmiana: Maja 09, 2011, 15:35:17 wysłana przez Jagoda »