Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Morale  (Przeczytany 3548 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Matty

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Morale
    « dnia: Marca 23, 2011, 16:44:47 »
    Witam otóż grałem nordami, bylem tam wasalem. Podbiłem cala swadie, zostawiłem im tylko Praven. Natepnie wyrzekłem się przysięgi złożonej królowi nordow i postanowiłem założyć wlasnie królestwo. Podbiłem Tihr i 3 zamki obok. Mam 2 lordow od Swadi u mnie. Teraz mam problem :

Nie mogę podbić już zamku nordow bo mi cały czas uciekają huskralowie z oddziału ! A gram tak ze - 50 huskarlow, 50 veagirskich łuczników. Teraz mam morale od królestwa nordow -76 i caly czas mi ktoś ucieka ! Nie mam zamiaru brać od innych frakcji rekrutow bo są po prostu słabe moim zdaniem i mam ciekie relacje z wioskami . Jest jakiś sposób żeby te jednostki nie uciekały z oddziału ? Czy może jakiś mod ?
    Camper strike < Wolfenstein ET

Offline Shagrath

• Użytkownik
    Odp: Morale
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 23, 2011, 17:48:23 »
    Sposobu na to nie ma, bo max morale to jeżeli dobrze myślę 99. Musisz ich odstawiać do zamku w każdej możliwej okazji. Przynajmniej ja swoich zawsze wstawiałem do zamku jak miałem ujemne relacje z frakcją tych wojów. więc zawsze w armii mam Nordyckich wojowników, Veagirskich i Sarranidzkich łuczników oraz konnicę Swadii.
    90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to na swój podpis.

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę na swój podpis.

Offline Matty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 23, 2011, 18:50:47 »
    Czyli co nordow ani veagirow bić nie mogę bo mi wojsko będzie odchodzić, to po co ja nordami zdobywałem pól świata  ?

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #3 dnia: Marca 23, 2011, 19:08:59 »
    Możesz bić kogo chcesz ale jeśli długo prowadzisz wojnę to stosunki ostro spadają i morale tych jednostek także więc albo zostaw je w zamku tak jak radził Shagrath albo zawrzyj pokój co chyba zrówna stosunki do zera i znowu zacznij wojnę.

Editvv: No fakt moja wina, nie dopisałem :) matigeo ma racje że trzeba trochę odczekać na kolejna wojenkę.
    « Ostatnia zmiana: Marca 23, 2011, 21:54:58 wysłana przez adamk23 »
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #4 dnia: Marca 23, 2011, 19:22:41 »
    Drugą opcje rozciągnąłbym w czasie, bo (mi w każdym razie) pokój nie zeruje ujemnego morale i muszę poczekać z miesiąc lub 2.

Offline Matty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Marca 23, 2011, 19:43:09 »
    Ale bieda..

Offline Shagrath

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Marca 23, 2011, 23:32:16 »
    Tak więc podsumowując. Zbieraj ze wszystkich frakcji najlepszych wojów, używaj tych, w których nie masz minusów a tych co mają ujemne morale odstawiaj do zamku. A jeśli bardzo nie chcesz mieć takiej armii to tak jak mówiłem, odstaw ich do zamku/miasta i jak zachce Ci się zaatakować jakieś miasto czy coś to ich wyciągniesz na te parę dni (rzecz jasna dni w grze).
    90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to na swój podpis.

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę na swój podpis.

Offline nod18

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #7 dnia: Marca 24, 2011, 09:20:25 »
    Ehh... po prostu nie walcz z Nordami mając jednostki nordów, i tak samo z każdą inną frakcją.

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Marca 24, 2011, 12:28:34 »
    Można też (przynajmniej ja tak parę razy zrobiłem) używać najemników. Co prawda nie są tak dobrzy jak elitarni wojacy z poszczególnych frakcji ale dają radę jeśli dać im małe wsparcie tych jednostek. Tak więc rozprawiałem się za pomocą najemnych z jakąś frakcją ( najczęściej Swadia ) a potem już nie miałem problemów z morale jednostek tej frakcji. Za pomocą swadiańskich rycerzy i piechoty najemnej można potem zniszczyć np. nordów i problem z głowy huskarle już nie będą zwiewać :)
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein

Offline Matty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Marca 24, 2011, 16:21:42 »
    Danke sehr wszystkim za pomoc. A takie pytanie jeszcze starczy mi pkt jak będę dawał z  z int. Orientacja w terenie,szkolenie,taktyka i perswazja ? Czy z czegoś zrezygnować ? Z reszty silą naciagu,potężny cios i atletyka i może do pkt życia wszystko na 10.A może zostawić dla towarzyszy te skille ? Gram configiem 1 z http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=2221.0.

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Marca 24, 2011, 16:35:16 »
    Przejrzyj sobie ten temat http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=7047.0 . Ja osobiście daję punkty w taktykę, szkolenie i perswazję sobie natomiast takie jak tropienie, orientację czy te z leczeniem i inżynierią wciskam towarzyszą. Co do tych siłowych to zależy czego używasz jeśli łuku to siła naciągu się przyda, atletyka to nie za bardzo i tak większość graczy jeździ konno (moja postać przewinęła się przez kilka modów i stanów gry więc już nie bardzo mam w co ładować xD )
    « Ostatnia zmiana: Marca 24, 2011, 16:38:20 wysłana przez adamk23 »

Offline Matty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Marca 24, 2011, 16:58:46 »
    Ja tam koniem jeździć nie lubię :D. Kocham walkę piechurem dla tego biegam na nogach i mam armie z nordow :D

Offline milicja

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Marca 24, 2011, 19:25:09 »
    Matty również ubustwiam walke piechurem bez tarczy zwłaszcza ale to na multi ;) manual przedewszystkim;) ale na singlu konny to podstawa zwłaszcza walka ze kher~ ni wiem ile musisz z nimi walczyc hehe

Offline Matty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Marca 24, 2011, 19:49:55 »
    E tam damy rade. Znajdę taktykę :D. Nie lobie jednostek lamiących z konia a jak spadną z niego mało zdziałają. Nie lubię być od czegoś zależy, chyba ze z miecza/topora :D ale to się nie niszczy. Towarzysze maja 2H bez konia i ja na początku rundy tez zawsze zsiadam i kosimy wrogów :)

Offline Shagrath

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Marca 26, 2011, 10:12:36 »
    Khergici mają ten problem, że jak przeciwnik jest przy końcu planszy to oni się wbijają w tą "magiczną barierę" :P no i wtedy można kosić ich jak się tylko chce. Zazwyczaj lubią uciekać jak odejdzie się ciutkę dalej ale zazwyczaj są to jednostki.