Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Mount & Blade - Poradnik dla Multiplayer  (Przeczytany 19046 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Mount & Blade - Poradnik dla Multiplayer
    « dnia: Marca 21, 2011, 17:18:01 »
    Witam ;-)

W sieci znajduje się ciekawy poradnik dla grających Multiplayer. Dowiecie się z niego jak wybrać dobry set, grać od 1 rundy z dobrą bronią i zbroją (bez cheatów) oraz jak walczyć z różnymi typami przeciwników ;-) Pod spodem zamieszczam linka:

http://www.zaradni.pl/porada/6084,jak_grac_w_mount_blade_na_multiplayer_tak_by_wygrywac

Pozdrawiam.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    Odp: Mount & Blade - Poradnik dla Multiplayer
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 21, 2011, 20:21:52 »
    Powiem szczerze...poradnik jest dennny...widać że pisał go gracz nie ogarniający zbytnio mechaniki gry...powiem mocno...gówno prawda że broń jednoręczna jest szybsza od dwuręcznej. Autor chyba nie słyszał o tak zwanych "berserkach".

Zapasowe tarcze? Dawno nie słyszałem większej głupoty...chyba że lubisz bawić się w żółwia od którego wszyscy uciekną i który będzie wolny jak cholera...

Obieganie? Hahaha...przeciwnicy raczej nie będą stać w miejscu i czekać aż wejdziesz im na plecy...

"spiny" nie zawsze są szybsze od ciosów...wszystko zależy od szybkości i refleksu zarówno wykonującego jak i przeciwnika.

Kopniaki...problem w tym że by je wykonać przeciwnik musi być naprawdę blisko, to że masz dłuższą broń nie wystarczy.

Tarcza na plecach nie zapewnia dużej ochrony...zresztą, wystawcie plecy to sami zobaczycie;P

Numer z lataniem na golasa to idiotyzm...dziś nikt już nie wykonuje takich głupich manewrów...uzbrojenie przyda się zawsze a na bitwie łatwo o przypadkowy cios który w wypadku latania na golasa może być śmiertelny...

Sety które gość podał są na większości serwerów są nieosiągalne w pierwszych rundach...

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Yoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 21, 2011, 20:39:40 »
    Mimo, że gram od niedawna, stwierdzę, że poradnik nie jest zły. Po jednym warunkiem.

Tytuł powinien brzmieć "Jak grać w multiplayera" bez końcówki "aby wygrywać" :)

Widzisz Argaleb, jesteś bardzo doświadczonym graczem, nie pamiętasz już (a może nawet nie wiesz), że wejście do multi bywa ciężkie. Szczególnie dla osób, które czynią to samotnie :)

Można nie zgodzić się z mechaniką (sam mam obiekcje co do rady stosowania zapasowych tarcz czy kopniaków, które są dobre, jeśli przeciwnik jest blisko, ale daje również rywalowi ułamek sekundy na atak :)), jednak kilka podstawowych rzeczy jest dla początkującego gracza warte uwagi :)

W kwestii obiegania - castlebreaker wyraźnie powiedział, że to działa przy walce z nowicjuszami :)

Nie wiem, jak z tarczą na plecach, bo nie jestem strzelcem, zaś latanie na golasa uznaje za głupotę, bo jeden przypadkowy strzał w głowę i po delikwencie :)

Offline Ozwan

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #3 dnia: Marca 21, 2011, 21:20:20 »
    1. Więcej niż jedna tarcza = testudo mode. Nieużywalne poza maksymalnie statyczną walką np. siege na klatkach schodowych
    2. Jeśli chodzi o branie rzeczy darmowych: większość frakcji ma darmową włócznię. Nosić taką na plecach nie zaszkodzi.
    3. Sporo błędów (jak choćby dosyć absurdalne proponowane zestawy ekwipunku).

Generalnie nie zabierałbym się za pisanie poradnika jeśli samemu się jest na etapie uczenia się gry. :)

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Marca 22, 2011, 15:12:15 »
    Powiem szczerze...poradnik jest dennny...widać że pisał go gracz nie ogarniający zbytnio mechaniki gry...powiem mocno...gówno prawda że broń jednoręczna jest szybsza od dwuręcznej. Autor chyba nie słyszał o tak zwanych "berserkach".
    Racja. Wszak sztylet jest wolniejszy od dwuręcznego topora ;-)

Zapasowe tarcze? Dawno nie słyszałem większej głupoty...chyba że lubisz bawić się w żółwia od którego wszyscy uciekną i który będzie wolny jak cholera...
    No nie wiem - ja stosuję i osobiście jestem zadowolony z tej taktyki. Kwestia gustu.

Obieganie? Hahaha...przeciwnicy raczej nie będą stać w miejscu i czekać aż wejdziesz im na plecy...
    Wyraźnie napisałem, że działa na nowych graczy.

"spiny" nie zawsze są szybsze od ciosów...wszystko zależy od szybkości i refleksu zarówno wykonującego jak i przeciwnika.
    To akurat można łatwo sprawdzić. Nagraj sobie filmik z gry i przewijaj klatka po klatce.

Kopniaki...problem w tym że by je wykonać przeciwnik musi być naprawdę blisko, to że masz dłuższą broń nie wystarczy.
    Każda taktyka ma swoje plusy i minusy. Wyraźnie napisano, że aby ten zabieg wyszedł, trzeba POTRAFIĆ go wykorzystać.

Tarcza na plecach nie zapewnia dużej ochrony...zresztą, wystawcie plecy to sami zobaczycie;P
    Jesteś pewien? To wystaw gołe plecy ;-)

Numer z lataniem na golasa to idiotyzm...dziś nikt już nie wykonuje takich głupich manewrów...uzbrojenie przyda się zawsze a na bitwie łatwo o przypadkowy cios który w wypadku latania na golasa może być śmiertelny...
    Nikt tak nie robi? Wczoraj jeden no-life wyciął w ten sposób połowę serwera.

Sety które gość podał są na większości serwerów są nieosiągalne w pierwszych rundach...
    A czy autor pisze, że są na pierwszą rundę?

I jeszcze jedno na koniec. NIE JESTEM AUTOREM PORADNIKA - ja go tylko tu wkleiłem.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #5 dnia: Marca 22, 2011, 15:18:10 »
    Castlebreaker, przykro mi, ale widać że krótko grasz w WB. :) Argaleb ma rację, nieważne ile razy szybsza jest twoja broń od broni wroga - i tak nie uda ci się wykonać dwóch ataków pod rząd (zdarza się to tylko przy wyjątkowym farcie, i czasem nawet 2h młotem, więc prędkość nie gra roli).

Zapasowe tarcze są beznadziejnym pomysłem. Trafienie w tarczę od tyłu jest niezwykle rzadkie, najczęściej po prostu dostajesz w plecy.  A tarcze zwalniają cię do tego stopnia, że będziesz miał problemy nawet z doganianiem tanków.

Obieganie nie działa na nikogo. Nawet na nowych graczy.

Po paczu 1.127 kopniaki zupełnie straciły skuteczność, są używane tylko w wyjątkowych sytuacjach (czyt. rzadko).

Wyciął połowę serwera? Na Deathmatchu chyba. Na bitwie żaden golas nie przeżyje 15 sekund, to samo na oblężeniu.

Niestety, poradnik pisany przez osobę z małym doświadczeniem. : >
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Marca 22, 2011, 15:24:38 »
    nieważne ile razy szybsza jest twoja broń od broni wroga - i tak nie uda ci się wykonać dwóch ataków pod rząd (zdarza się to tylko przy wyjątkowym farcie, i czasem nawet 2h młotem, więc prędkość nie gra roli).
    Nie chodziło mi o dwa ataki pod rząd. Wyobraź sobie sytuację: Masz short sworda. Na przeciwko wychodzi Ci facet z zweihanderem. Łatwiej Ci blokowac jego ciosy (gdyż ten łatwiej je wykonuje) oraz możesz go szybko kontrować gdy ten np. przymierza się do ciosu.

Zapasowe tarcze są beznadziejnym pomysłem. Trafienie w tarczę od tyłu jest niezwykle rzadkie, najczęściej po prostu dostajesz w plecy.  A tarcze zwalniają cię do tego stopnia, że będziesz miał problemy nawet z doganianiem tanków.
    To w dalszym ciągu kwestia taktyki i gustu. Ja tam śmigam z dwiema tarczami i jestem cały hepi.

Obieganie nie działa na nikogo. Nawet na nowych graczy.
    Widocznie ja mam jakieś szczęście.

Po paczu 1.127 kopniaki zupełnie straciły skuteczność, są używane tylko w wyjątkowych sytuacjach (czyt. rzadko).
    Co do tego nie wiem - nigdy ich nie stosuje.

Wyciął połowę serwera? Na Deathmatchu chyba. Na bitwie żaden golas nie przeżyje 15 sekund, to samo na oblężeniu.
    To było chyba na battle w modzie cRPG.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #7 dnia: Marca 22, 2011, 15:30:12 »
    A co cRPG ma wspólnego z Nativem? Przecież gra wygląda zupełnie inaczej w obu przypadkach... Mechanika i sposób gry są inne, na cRPG każdy sam sobie ustala statystyki, każdy ma inny poziom i inaczej rozłożone atrybuty a na Nativei wszyscy (w obrębie klasy) są równi. Dodatkowo statystyki w różnych klasach i frakcjach są proporcjonalnie rozłożone żeby gra była zbalansowana.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Marca 22, 2011, 15:33:03 »
    A co cRPG ma wspólnego z Nativem? Przecież gra wygląda zupełnie inaczej w obu przypadkach... Mechanika i sposób gry są inne, na cRPG każdy sam sobie ustala statystyki, każdy ma inny poziom i inaczej rozłożone atrybuty a na Nativei wszyscy (w obrębie klasy) są równi. Dodatkowo statystyki w różnych klasach i frakcjach są proporcjonalnie rozłożone żeby gra była zbalansowana.

No masz rację. Ale fakt faktem, gość z kijaszkiem rozgromił armię chłopa. To chyba coś, co nie? Zresztą ja nie mam zamiaru bronić tezy z kijem bo nie mam w niej osobistych doświadczeń. Preferuję broń dwuręczną + ciężkie zbroje.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #9 dnia: Marca 22, 2011, 15:33:26 »
    Heh.... to ja się nie dziwię że takie złote rady tu padają ;d  cRPG a Native to dwa światy, mało ze sobą powiązane. Tam zdecydowanie mogłeś kogoś obiec, jak masz atletyki 7 a on był puszką w czarnej zbroi. Od pewnej różnicy WP być może da się nawet zrobić podwójny atak.

DOWN: Nie chodzi o czepianie się, ale o to, że niektórzy świeżacy mogą wziąć te porady na serio, a moim zdaniem jest wiele innych, lepszy porad, które zaslugują, by im ich udzielić. A ten poradnik jest powierzchowny i trzeba do niego podejść z dużym dystansem.
    « Ostatnia zmiana: Marca 22, 2011, 15:51:24 wysłana przez Hofiko »
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Marca 22, 2011, 15:49:17 »
    A moim zdaniem się czepiacie. Ktoś zebrał garść wskazówek, można je przyjąć albo i nie. Mi też nie wszystkie leżą ale z kilku skorzystałem i gra tyka.

Offline Okocha

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Marca 22, 2011, 16:04:02 »
    IMO poradnik ma tyle wspolnego z mechanika warbanda co misie polarne z budową autostrad w Polsce. Może co najwyżej namieszać w głowie nowym graczom. Jeśli uważasz że łatwo sie spamuje 1h przeciwko 2h i że to tylko zależy od szybkości broni to pozdro.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #12 dnia: Marca 22, 2011, 16:37:43 »
    Racja. Wszak sztylet jest wolniejszy od dwuręcznego topora ;-)

Jest jeżeli toporem zrobisz berserka...ale ty najwyraźniej nie masz pojęcia o tej technice.

No nie wiem - ja stosuję i osobiście jestem zadowolony z tej taktyki. Kwestia gustu.

Nie mam pojęcia gdzie grasz ale przerzuć się na IG_Battlegrounds i powodzenia życzę!

Reczywiście, jeżeli gość nie korzysta z klawiszy ruchu W S A D to może i taktyka zadziała.

To akurat można łatwo sprawdzić. Nagraj sobie filmik z gry i przewijaj klatka po klatce.

Eh...tę kwestię pominę milczeniem...

Każda taktyka ma swoje plusy i minusy. Wyraźnie napisano, że aby ten zabieg wyszedł, trzeba POTRAFIĆ go wykorzystać.

Jak napisał kolega Hofiko kopniaki po patchu 1.127 stały się prawdziwą techniką. Dziś w świecie Warbanda jest tylko dwóch gości którzy umiejętnie kopią i robią to z naprawdę dobrym wyczuciem: Harlequin i Blackitt.

Jesteś pewien? To wystaw gołe plecy ;-)

Widziałem ostatnio takiego co to się tarczą na plecach zasłaniał...dwie strzały w plecy i gość kwiczał...

Nikt tak nie robi? Wczoraj jeden no-life wyciął w ten sposób połowę serwera.

Jasne, na cRPGu mając 10 ironflesha to żadna sztuka...
    A czy autor pisze, że są na pierwszą rundę?

Więc po co pisze? Dając set tylko dla jednej frakcji raczej nie pomoże początkującemu...

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Marca 22, 2011, 16:57:46 »
    OMG co ja robię ;-) Wyślijcie to autorowi. Moim zdaniem ma racje. Waszym zdaniem nie. Ok ;]

Offline Okocha

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Marca 22, 2011, 17:09:12 »

nieważne ile razy szybsza jest twoja broń od broni wroga - i tak nie uda ci się wykonać dwóch ataków pod rząd (zdarza się to tylko przy wyjątkowym farcie, i czasem nawet 2h młotem, więc prędkość nie gra roli).
    Nie chodziło mi o dwa ataki pod rząd. Wyobraź sobie sytuację: Masz short sworda. Na przeciwko wychodzi Ci facet z zweihanderem. Łatwiej Ci blokowac jego ciosy (gdyż ten łatwiej je wykonuje) oraz możesz go szybko kontrować gdy ten np. przymierza się do ciosu.

A na forum piszesz tak jakbyś to ty napisał, no chyba że tak mocno sie wczułeś w autora :P