Ja grywam w eRepa, aczkolwiek gra straciła bardzo dużo z dawnego uroku, administratorzy sukcesywnie niszczą wszystko to, co gracze kochali w wersji V1. Zastanawiam się nad odejściem, dlatego też...
Zacząłem grać w klona eRepa o nazwie Cyberrepublik. W dużym skrócie jest to gra bazująca na module V2 eRepa. Beta została otwarta raptem kilka dni temu, więc ma sporo błędów, gospodarka jeszcze się nie rozwinęła i nie ma modułu militarnego, ale uważam, że gra ma potencjał jako następca eRepa, jest lepsza niż większość klonów tego niegdyś wspaniałego dzieła eRep labs.
Trzecią i czwartą grą która ostatnio zajmuje trochę mojego czasu w mojej przeglądarce są Knight's honor i Antique-Empire.
Są to 100%-e RPGi, liczy się tutaj granie roli średniowiecznego rycerza(pierwszy przypadek) lub antycznego wojownika (drugi przypadek).
Lubię te dwie gry za stosunkową prostotę, całkiem ładna oprawę graficzną oraz fakt, że osoba kupująca premium nie ma przewagi nad graczami grającymi za darmo. (niestety nie dot. to A-E)
W tych grach gracz może pozyskać konto premium za darmo poprzez klikanie w linki reklamujące grę, jeśli kliknie się na wszystkie to można zebrać w ciągu 30 dni aż do 35 dni premium, co oznacza, że jeśli nie przestaniemy klikać to konto takie będziemy mieli za zawsze. :)
Te dwie gry bazują na relacjach pomiędzy graczami, dyplomacji oraz wojnie. Tutaj by wypowiedzieć wojnę trzeba mieć powód, inaczej zostanie się potępionym przez przywódców innych państw oraz straci się wiarygodność jako władca. Uważam, że jest to bardzo ciekawe.
Dodatkowo gdy nie gra się zbyt aktywnie pochłaniają minimum czasu. dosłownie kilka kliknięć dziennie i nic nie tracimy. :)
Pozdrawiam.