Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: pomoc dla początkującego  (Przeczytany 6014 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aikman84

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    pomoc dla początkującego
    « dnia: Marca 12, 2011, 09:14:03 »
    witam serdecznie wszystkich fanów gry M&B
    zacząłem grać w M&B W przedwczoraj, gra mnie bardzo wciągnęła ale mam problem z kasą. Rozwiązuje questy związane z dostarczaniem listów zabijaniem bandytów ale kasa z tego mała. Czytałem na nacie że dobrym sposobem na zarabianie jest sprzedaż więźniów. Czytałem żeby to zrobić trzeba wyposażyć wojaków w broń obuchową. Jak to zrobić, a dokładnie jak zmienić im broń którą używają. Nie mogę znaleść tej opcji.

Jeszcze jedno pytanko jak zająć wieś albo zamek ? Wystarczy splądrować/zaatakować miasto/zamek i po wygranej walce jest twoja/twój ?
    moje gg 4514272

pozdrawiam wszystkich Michał
    « Ostatnia zmiana: Marca 12, 2011, 09:19:49 wysłana przez aikman84 »

Offline Baixista

• Użytkownik
    Odp: pomoc dla początkującego
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 12, 2011, 10:01:27 »
    Pozwól, że nie odpowiem ci na GG. Co do kasy - niektóre questy od lordów dają jej sporo , ale według mnie plądrowanie wiosek daje duże, szybkie zyski. Można też handlować ale to wymaga znajomości co gdzie i po ile sprzedawać. I pamiętaj - wioskę możesz splądrować tylko wtedy, gdy masz wojnę z krajem do której należy, czyli np. jesteś wasalem Vaegirów i macie wojnę z Nordami: będziesz mógł wtedy plądrować wioski Nordów, ale np. Swadii nie.
    Co do zamków i wiosek - zależy czy jesteś wasalem jakiegoś króla, wtedy jeżeli przejmiesz zamek to jest jakaś szansa że odda ci te ziemie jako lenno, a co do wiosek to nie da się ich przejąć, ponieważ są to "okoliczne ziemie" jakiegoś miasta czy zamku, więc jeżeli przejmiesz np. zamek Ryibelet, to utomatycznie wioskę Ryibelet też. A jeżeli nie jesteś wasalem i podbijesz zamek, to jest wtedy twój i zakładasz nowe państwo, ale nie polecam tego, lepiej dołączyć do innego królestwa, ponieważ własne państwo jest dość turdne do utrzymania.

Offline aikman84

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 12, 2011, 10:40:55 »
    może odpowiedzieć ktoś mi  odnośnie zmiany ekwipunku swoich wojaków. Jak zostać wasalem ?

Offline Baixista

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Marca 12, 2011, 10:49:54 »
    Ekwipunku twoich żółnierzy ( rekrutów itp. ) za bardzo zmienieć się nie da, najwyżej bohaterów ( wtedy dajesz opcję rozmawiaj - pokaż mi swoje wyposażenie ) ale w czasie bitwy możesz wydać komende używać broni obuchowej ( uwaga - jeżeli ktoś takiej nie będzie miał będzie walczył gołymi pięśćmi )
    Załóżmy, że chcesz dołączyć do Sułtanatu Sarranidzkiego, który ma wojnę z Rhodokami. Wtedy musisz wygrać parę potyczek z Rhodokami, zaatakować ich karawan, powbijać dobre stosunki z królem, państwem itp. Kiedy już to zrobić, a nie musi być tego specjalnie dużo to idziesz do władcy państwa i oferujesz mu swój miecz czy jakoś tak. Wtedy  ( jeżeli się zgodzi ) będziesz mógł plądrować wioski Rhodoków, a zamki i miasta które podbijesz będą automatycznie należeć do Sułtanatu, i jedynie co to możesz mieć nadzieję że król ci je da. Uwaga - dopóki nie będziesz wasalem nie oblężaja zamków i miast - wtedy jak Ci się uda to będzie należał do ciebie, powstanie nowe państwo i nie będziesz już wasalem.

Offline aikman84

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Marca 12, 2011, 11:00:23 »
    dzięki za odpowiedź, kurcze znasz się na tym i to nieźle, respekt

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #5 dnia: Marca 12, 2011, 12:30:38 »
    Jeszcze odnośnie kasy - nie atakuj wsi (skąd potem będziesz brał rekruta?) tylko karawany (zresztą z karawan można więcej zyskać, nie tylko to ,co przewozili, ale też uzbrojenie i ciuchy ochrony (zainwestuj w skill zarządzanie ekwipunkiem i/lub kup jucznego konia), uczestnicz w turniejach (obstawiaj siebie) i jak będziesz miał te 30 k to kup w różnych miastach po 1 manufakturze. I jeszcze jedno - najlepiej zostań wasalem (możesz nawet wcześniej komuś ukraść zamek/miasto i potem pójść do strony przeciwnej jako wasal), to będziesz miał stabilniejsze dochody (w WB nawet 1 wieś daje niezłe zyski).

Offline aikman84

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Marca 12, 2011, 14:01:47 »
    żeby ukraść zamek/miasto trzeba go zaatakować i zabić wszystkich obrońców ?

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Marca 12, 2011, 14:16:36 »
    Tak. Aby to było możliwe, musisz pogorszyć sobie stosunki z frakcją, która włada zamkiem.

Offline Przemall

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Marca 13, 2011, 09:55:19 »
    jak te manufaktury kupić? bo ja gram jako kupiec i kasy sporo jest do inwestycji

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Marca 13, 2011, 10:06:46 »
    Idziesz do miasta, gadasz z mistrzem gildii (starostą) i gadasz, że chcesz kupić kawałek ziemi.

Offline aikman84

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Marca 13, 2011, 13:38:19 »
    mam dwa pytania
    1. złożyłem miecz jednemu z królów ale chce zmienić na innego króla. Jak z tym pierwszym mam zerwać przymierze ? jak rozmawiam z tym drugim któremu chce złożyć miecz to jest napsiane że mam już miecz złożony innemu królowi.

2. jak zdobyć na wymianę 5 żołnierzy sarrandzkich ?

pozdrawiam i czekam na odpowiedź

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Marca 13, 2011, 13:57:19 »
    1. Jeśli dostałeś od pierwszego jakieś lenna, których Ci szkoda, to podbij coś i zażądaj w nagrodę, jeśli się nie zgodzi, to wymów posłuszeństwo zabierając lenna idź do tego drugiego. Jeśli pierwszy król nie przyznał Ci lenn wcale, to idź do niego i i powiedz, że nie chcesz być wasalem.
    2. Staraj sie brać ich do niewoli (czyli ogłuszać w bitwie).

Offline aikman84

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Marca 13, 2011, 15:17:04 »
    tylko że nie jestem jeszcze jego wasalem na razie tylko złożyłem miecz. Może muszę zaatakować wioskę tego u którego złożyłem miecz i to automatycznie popsuje moje relacje i wtedy król khergicki (bo do niego chce dołączyć) przyjmie mój miecz ?

Złapałem emira Dhiyul i emira Mundalir mogę zażądać od nich okup albo coś w tym stylu ?
    « Ostatnia zmiana: Marca 13, 2011, 16:40:28 wysłana przez aikman84 »

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Marca 13, 2011, 16:47:00 »
    Czyli jesteś najemnikiem. Po miesiącu minie Ci umowa i będziesz mógł zostać wasalem. Okupu zażądać nie możesz, ale możesz ich sprzedać lordom frakcji ,która z nimi walczy lub czekać ,aż ktoś wyśle ofertę z propozycją okupu.

Offline Gedeon Jerubaall

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Marca 13, 2011, 21:55:38 »
    2. jak zdobyć na wymianę 5 żołnierzy sarrandzkich ?
    Moim zdaniem można zwerbować ochotników w wioskach(na pustyni) i ich wyszkolić.