Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Dodawanie map  (Przeczytany 2320 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piasek300

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Tigorner
    Dodawanie map
    « dnia: Marca 04, 2011, 14:24:00 »
    W którym pliku (w MS lub w folderze z modem) można dodać nową mapę do moda (nie przerabiać tylko dodać jako nową) i co trzeba tam zmienić  ?

Offline Tapase

• Użytkownik
    Odp: Dodawanie map
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 05, 2011, 10:11:04 »
    Hejo!

Włączasz tryb edycji i najlepiej też uruchamianie w oknie. Gdy jesteś na mapie świata click ctrl+E. Pojawi Ci się opcja "Teren" na pasku gdzie są takie buttony jak quest, inwentarz, obóz itp. Click na teren. Wchodzimy do generowania podstawowego kodu terenu. Wszystko wygląda tam bardzo intuicyjnie więc gdy w końcu uzyskamy teren o który nam chodziło kopiujemy ciąg znaków z górnego prawego rogu. Koniec części pierwszej.

Wchodzimy do MSa. Wchodzimy w module_scenes. Mamy tam na samym dole 5 'pól bitew'. Na końcu każdego jest podobny ciąg znaków do tego który skopiowaliśmy z edytora terenu w M&B. Zamieniamy jeden z tych ciągów na ten który uzyskaliśmy. Nasz 'pusty teren' jest już teraz przypisany pod scenę Field_X gdzie X to nr pola. Możemy go przywołać do jakiejkolwiek sceny używając scn_field_x. Koniec kroku drugiego.

Opcjonalnie. Jeśli nie wiesz jeszcze gdzie podrzucić swój nowy teren, ale chcesz go edytować 'dogłębniej' wejdź do MS module_parties, odszukaj lokacje pola bitew (battle fields) i zmień flagę pf_disabled (?) jakoś tak. ^^' W tym przypadku zmień należy rozumieć jako usuń.

Następnie włączamy m&b z trybem edycji, włączonymi oszustwami (chodzi tylko o 'teleport') i teraz już koniecznie uruchomionym w oknie. Nowa gra. bla bla bla... Udajemy się do miejsca gdzie podłączyliśmy naszą nową scenkę. Jeśli wykonałeś krok wyżej to na mapie pojawiła Ci się nowa lokacja. Pola bitew. Udaj się tam i wejdź na pole bitwy X. Click ctrl+E. Włącza się standardowy edit mode dla scen. Na tym forum znajdziesz tutek do tego. Jest to niemal identyczne jak budowanie z klocków LEGO. Nie zapomnij dodać Enter Pointów bo wszyscy będą startować w tym samym miejscu (na skraju mapy, konno rzadko uda się z tego miejsca wyjechać)!

Wszystko gra i buczy.

Ewentualnie proszę o przeniesienie tego do Tutków? Mini bo mini, ale jednak tutek. (:
    « Ostatnia zmiana: Marca 05, 2011, 10:31:31 wysłana przez Tapase »
    - próba przeniesienia Wojny o Pierścień na silnik M&B!
    "Mod nigdy się nie spóźnia, nie jest też zbyt wcześnie, lecz właśnie wtedy kiedy ma na to ochotę." - Gandalf do moderów.

Offline Piasek300

• BANITA
    • Użytkownik
    • Tigorner
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 05, 2011, 13:11:31 »
    Ok, dzięki . A jest może jakiś tutek do tego jak przenosić mapy z singla do multi, albo robić nowe mapy do multi ?

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #3 dnia: Marca 05, 2011, 14:59:07 »
    Jest i to cała masa. Wystarczy poszukać, chociażby na forum TW. W podklejonym dziale są nawet.
    Samo robienie mapy do multi niczym się nie różni od tej do singla. Nadal stawiasz z klockow, nadal musisz pamiętać o entry pointach. Jest ich zdecydowanie więcej, bo nawet do 64 (od 0-31 dla jednej drużyny i od 32-63 dla drugiej drużyny), ale zasady są te same. Trzeba trochę poszperać w ms, żeby wiedzieć, gdzie i jakie entry pointy są dla jakiej drużyny w jakim trybie, ale tak jak wspomniałem, jest to naprawdę bardzo proste, a i tutków na ten temat jest cała masa.
    Ja jak robiłem mapkę multi do swojego moda nawet nie wiedziałem o istnieniu tych tutoriali, a jednak wszystko się udało :P

Offline Piasek300

• BANITA
    • Użytkownik
    • Tigorner
    « Odpowiedź #4 dnia: Marca 05, 2011, 15:11:55 »
    Mapy robić umiem, bo przez rok robiłem wiele profesjonalnych map, i tylko wiedzy o przenoszeniu map potrzebowałem.

Offline Merrowing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 06, 2012, 20:44:28 »
    Witam

Jak można dodać mapę do trybu własnej bitwy? Mam ją już ściągniętą na dysk, nie wiem tylko jak ją dodać.