Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: EGWarband  (Przeczytany 3902 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    EGWarband
    « dnia: Marca 01, 2011, 18:53:07 »
    Przedstawiam wam Expanded Gameplay Warband, stosunkowo nowy mod do multiplayer. O dziwo nie znalazłem tematu o tym modzie, tak więc nie omieszkam go opisać :> Póki co jest w wersji 0.8, ale twórca wciąż pracuje, tak więc oczekiwane są nowe wersje. Moim zdaniem niewiele jest do poprawiania, ale twórca zawsze ma rację ;) Czas realiów moda to późne średniowiecze.

Mod oferuje:
    - nawałnicę nowych itemów
    - nową paczkę z dźwiękami
    - niesamowity wręcz realizm!

,,Realizm'' to pojęcie szerokie, tak więc rozwinę je trochę. Chodzi mi zarówno o realizm historyczny, jak i o samą walkę. Historyczny, bo frakcje są bardzo jednolite, lecz między sobą bardzo zróżnicowane:

- Rodokowie to zachodnioeuropejskie monarchie takie jak Francja, Anglia, Szkocja, Niemcy. Potężna jazda feudalna, ciężcy kusznicy, puszki z zweihenderami- to oni.
    - Swadianie z kolei przypominają wschodnich europejczyków. Są mniej puszkowaci, za to mobilniejsi.
    - Vaegirowie są stosunkowo podobni do Swadian, jednak są jeszcze lżejsi, zwinniejsi, mają dobrych łuczników. Odzwierciedlają Ruś.
    - Khergici... to khergici, czyli mongołowie. Niesamowicie szybkie konie, szybkostrzelne łuki, praktycznie nie do trafienia gdy są w galopie.
    - Nordowie to odmiana Wikingów, najbardziej zacofani i słabi ze wszystkich frakcji. Mają jednak pewną przewagę nad zachodnimi puszkami, gdyż mają potężne, przebijające pancerze topory oraz rzucane toporki.
    - Sarranidzi to zdaje się żart twórców ;D Odzwierciedlają oni.... dzikie plemiona Berberów z północnego Maroka, są oni bardzo lekcy i dysponują niezłymi łucznikami, jednak brak pancerzy (skóry...) oraz maczugi jako uzbrojenie sprawia że w starciu z okutymi w żelazo Rodokami potrzeba takich dzikusków aż 5, by powalić jednego feudalnego rycerza.

Tyle o frakcjach, teraz realizm, moim zdaniem główny punkt programu. Otóż jest to mod najlepiej oddający realia średniowiecznej walki z dotychczas wydanych.

- Łuk piechoty naciąga się aż 7 sekund, jednak podczas gdy obrażenia zadawane przezeń są zwyczajne (20), najlepsze strzały dodają aż 17 damage points (w native najlepsze dodają 5). Tak więc łucznicy nie mogą być ,,assaultami'', nadają się głównie do kampienia na podwyższonych pozycjach i męczenia wroga potężnym ostrzałem.
    - Nareszcie waga zbroi ma znaczenie...... Obalony na ziemię rycerz praktycznie traci znaczenie już do końca bitwy. Owszem, w walce wręcz jest potężny, jednak porusza się tak wolno, że ma marne szanse wpłynąć na rozwój bitwy. Ponadto, nie da się już swobodnie skakać, bo po skoku trzeba się z powrotem rozpędzić, tzn nie biegniemy sprintem od początku.
    - Konie. Najszybszy koń na jakiego zwróciłem uwagę miał prędkość 61. Dla porównania, Rumak z Nativa ma prędkość nie większą niż 50, do sprawdzenia, ale moim zdaniem koło 45. Tak więc konie są niewiarygodnie szybkie, no i dużo wytrzymalsze. Koń Rodockiej szlachty ma 190 punktów życia, czyli o 30 więcej niż koń bojowy. Także siła taranowania i ilość obrażeń od staranowania wzrosła. Jednak konie (zgodnie z rzeczywistością) nie zatrzymują się już prawie że w miejscu, spadła ich manewrowość. To wszystko sprawia, że piechur z 1h z konnym nie ma praktycznie żadnych szans. I taki miły dodatek: galop koni wznieca pył, i to nie taką chmurkę, tylko solidną burzę piaskową :)
    - Lance. Już nie da się jeździć i ownić wszystkich piechurów dookoła. Lance są za długie i za wolne, by było to możliwe, sprawę jeszcze utrudnia mniejsza manewrowość konia. Kawaleria powinna zatem stosować taktykę szarża-odskok-szarża, aby osiągnąć maksymalną skuteczność.
    - Broni rzucanych jest mniej, ale są sporo mocniejsze.

Do tego dochodzi paczka z bardzo miłymi dla ucha dźwiękami, realistycznymi, a jakże. :) Jak dla mnie mod idealny na eventy średniowieczne, niestety na razie jest mało popularny, zaledwie jeden serwer.

Polecam, warto zagrać, choćby z ciekawości :)
    http://www.mbrepository.com/file.php?id=2565
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    Odp: EGWarband
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 03, 2011, 20:26:39 »
    Według mnie ten mod będzie (za przeproszeniem) do dupy...

Jak myślisz, dlaczego twórcy WB pozostawili tak wiele rzeczy "nierealistycznych"?. Otóż dlatego, aby gra była grywalna. Jazda koniem w WB to była czysta przyjemność, nie to co w innych grach realistycznych do bólu. Mogę się założyć, że teraz wszyscy gracze obstawią jedną jednostkę i będzie masakryczny spam, jakich mało. Poza tym w grach realizm nie jest najważniejszy. Chodzi o to aby interfejs był łatwy i przyjemny.

To tyle

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 03, 2011, 20:32:35 »
    Dlatego to jest mod, a nie gra. Jak mówiłem, idealny do eventów, no i świetna alternatywa dla ludzi których doprowadza do szału skrajny nierealizm nativa. Nie chcesz-nie graj.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline sheep6665

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #3 dnia: Marca 03, 2011, 20:39:29 »
    A mi pomysł boostu dla lekkozbrojnych się podoba, na pewno przetestuję :d.

Offline Ryszard_I_Lwie_Serce

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • King of England
    « Odpowiedź #4 dnia: Marca 04, 2011, 16:51:38 »
    Jak dla mnie to wypowiedź matima nie ma nie ma sensu... Przy nie realistyczność warbanda właśnie powstaje wiele modów bo ludziom się znudziło to głupie puste nawalanie mieczykiem... W takich modach gra ma sens.
    Nowa Reprezentacja Polski:

1. MoS_Blackitt
    2. MoS_Okocha
    3. MoS_Kula
    4. MoS_UFO
    5. MoS_New_Player_FTW
    6. MoS_Szymczak

Offline Luciferek

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #5 dnia: Marca 04, 2011, 16:58:43 »
    Pobrałem już dawno :D Mod piękny,tylko jest jedna wkur....ająca rzecz. Kusznic nawet 2 h mieczem gowno zrobi opancerzonej puszce,co mnie wkurza straszliwie,mimo tego ze kroi sie goscia przez leb razy kilka to nic to nie daje i ciosy sie odbijają :( Bronie cięte i kłute leżą i kwiczą,a kopia w swadii jest przesadzona ponieważ ma obrażenia tępe i nawet lekkim dotknięciem gdy koń stoi odbiera jakąś 1/6 życia .... Pozdrawiam.

Uploaded with ImageShack.us

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Marca 04, 2011, 17:18:47 »
    Właśnie o to chodzi. Gdyby kusznicy byli godnymi przeciwnikami dla piechoty, nikt by nią nie grał. Za to gdy strzelasz do takiej puchy z kuszy, pancerz niewiele pomoże. To czysta logika, tak samo można scyzorykiem próbować rozwalić czołg. Jest pewien próg obrażeń od którego nic nie zrobisz takiemu żelaznemu jegomościowi ;> A co do kopii- w następnym paczu zwolnią.

Offline Archimonde

• Lord Płonącego Legionu
    • Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Nadchodzi zima...
      • Mój Deviant
    « Odpowiedź #7 dnia: Listopada 20, 2011, 17:13:01 »
    Ściągam i jestem bardzo ciekawy ;) Chętnie polatam ,,opancerzoną puszką" z Zweihanderkiem :D

P.S.
    (click to show/hide)
    "-Czy mogę ci ofiarować mą miłość? -Zwątpienie, zdrada, gorycz oraz ból pamięci bezpowrotnie minionych szczęśliwych chwil zbyt silnie wpisane są w słowo 'miłość', by człek roztropny zechciał jej zawierzyć...”
    "– Pozwól też, że dam ci radę płynącą ze szczerego serca: nigdy więcej nie mów, że jesteś nic niewarta. Bo znaczymy tylko tyle, na ile potrafimy wycenić się we własnych oczach."
    Jacek Piekara

Offline robercik8211

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Porucznik Potocki
    « Odpowiedź #8 dnia: Listopada 20, 2011, 18:29:11 »
    Da ktos linka? Nie moge pobrac... Mam napis że nie może wyswietlic strony sieci web na mbrepository
    Vivat Pomerania!

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #9 dnia: Listopada 20, 2011, 21:19:55 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2015, 12:51:33 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline robercik8211

• Użytkownik
    • Porucznik Potocki
    « Odpowiedź #10 dnia: Listopada 20, 2011, 21:34:22 »
    Da ktoś linka (nie na mb repository)?
    Vivat Pomerania!

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    « Odpowiedź #11 dnia: Listopada 20, 2011, 21:40:03 »
    Brakuje tylko singla i paru patchów

Offline robercik8211

• Użytkownik
    • Porucznik Potocki
    « Odpowiedź #12 dnia: Listopada 20, 2011, 21:43:35 »
    Proszeeeee daj ktos linka, musze zagrac!
    PS. sa jakies serwy?
    Vivat Pomerania!

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Listopada 26, 2011, 02:14:37 »
    Link działa.

Prace nad modem zawieszono, nie mam już nawet śladowych wieści od twórcy. Zniechęciła go mała popularność moda.

Offline robercik8211

• Użytkownik
    • Porucznik Potocki
    « Odpowiedź #14 dnia: Listopada 26, 2011, 08:31:42 »
    Ok, okazało się że MB repository zrobiło przerwę całodniową i nie mogłem pobrać :D
    Vivat Pomerania!