Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kilka pytań odnośnie własnego królestwa i ludzi do niego należących.  (Przeczytany 1813 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dregs

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Proszę bardzo :).

• Można w jakiś sposób nagradzać moich lordów za zadania, które wykonują?
    • W tej chwili dałem lenno po raz pierwszy NPC, którego znalazłem w tawernie. Otrzymał tytuł "Lord". Czy tak jak w przypadku innych lordów widać na mapie jego oddział, flagę - jak się porusza i tak dalej?
    • Mam w swoim więzieniu w stolicy (przejąłem Wercheg), jest to albo Hrabia albo Lord - mniejsza właściwie. Jest ich kilku, w więzieniu próbowałem rozmawiać z nimi ale dialog kończył się na "nieważne" Nie znalazłem tam żadnej opcji dzięki, której mógłbym im zaproponować wasalstwo w moim królestwie - jest taka możliwość w ogóle? ponoć jest, tak napisane w F.A.Q na stronie głównej - ale jak to zrobić?

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Kilka pytań odnośnie własnego królestwa i ludzi do niego należących.
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 19, 2011, 14:22:15 »
    AD 1. Możesz im dać lenno w nagrodę.
    AD 2. Tak.
    AD 3. Lordów werbujesz podczas rozmowy z nimi, jak są na wolności i sami (znaczy, bez innych lordów w pobliżu) i wybierasz opcje porozmawiania na osobności. Dalej już chyba znajdziesz drogę do serca potencjalnego zdrajcy;)

Offline Dregs

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 19, 2011, 14:27:08 »
    Dziękuje ci bardzo za odpowiedź. Mam coś jeszcze, czy pomimo tego lenna - mogę ich jakoś podwyższyć w hierarchii mojego królestwa czy cokolwiek?

I kolejne. Czy moi ludzie, tj. np. Lord sami się uzbrajają, kupują sobie nowe zbroje i wzbogacają swój oddział wojskiem?

I ostatnie pytanie z tych obecnie - W jaki sposób nadzorować ich sukcesy czy porażki, to jak zajmują się swoim lennem itd?

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 19, 2011, 14:42:09 »
    AD 1. Możesz kogoś z nich obwołać marszałkiem i tyle.
    AD 2.
    a] Lordowie z innych państw maja własne oporządzenie i wojska.
    b] Lordowie pozyskani z tawern...  Z postów na tym forum wynika, że tak, ale ja dla pewności kupuję im wcześniej zbroje i jakieś miecze. Co do wojsk, to jakieś sobie uzbierają ze wsi, którą im przydzielisz.
    AD 3. Możesz dołączyć do  bitwy, którą dany lord toczy. Nie możesz doglądać ich lenna (chyba, że wcześniej je usprawnisz i takie mu dasz albo oskarżysz gościa o zdradę i odzyskujesz jego ziemie).

Offline Dregs

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 19, 2011, 14:44:46 »
    Dobra, chcę się upewnić, że widać ich na mapie - jak mogę ich spotkać, znaleźć? Patrzę na ich profile w informacjach i nie ma informacji, gdzie oni są itd. A, mówię o lordach.

//edit.

I takie pytanie - czy NPC, którzy pojawiają się w tawernach "kończą się"? Chodzi mi o takich, z których mogę skorzystać. Dać im lenno, dołączyć do mojego oddziału, dawać im ekwipunek i tak dalej.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 19, 2011, 14:53:17 wysłana przez Dregs »

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 19, 2011, 14:59:05 »
    Poczekaj dzień, dwa. Muszą dotrzeć do lenna, zebrać armię itp (najlepiej rozbij obóz koło ich nowego lenna lub zapytaj się ministra bądź żony).

Jest ich 16-oro, ale tylko kilku jest szlachcicami (więc lordowie z innych państw nie będą stroić fochów z powodu uszlachcenia plebsu).
    Szlachcice to:
    - Lezalit
    - Matheld
    - Alayen
    - Firentis
    - i bodajże Rolf (sam tak mówi, ale nie jestem pewien, czy nie kłamie).

Offline Dregs

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Lutego 19, 2011, 15:02:58 »
    Odkąd mam swoje królestwo zauważyłem, że jakieś dwa bez przerwy mnie atakują - pomimo prób sojuszu odrzucali je uznając, że na to nie czas - jak ich przekonać?

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 19, 2011, 15:10:07 »
    Wysyłaj ludzisków na misje, jaki to jesteś super, zdobywaj PDR, przez pierwsze stadia gry bądź najemnikiem (podbijesz relacje z lordami) i zakładając królestwo rób to w cichym zakątku (niestety, Werheg do nich nie należy :D, już bardziej Tihr). Jeśli już koniecznie chcesz mieć Werheg, to np
    - Werheg maja Nordowie, służ im jako najemnik
    - potem Swadianom i Waegirom
    - Zajmij Werheg od państwa, które je ma, kiedy ono toczy 2 wojny (przy trzech wymięka i podpisuje pokój z którąś, wiec masz szanse być uznanym za wartego rozmów pokojowych, tylko poza Werheg pokonaj te kilka armii i coś jeszcze zdobądź)
    - licz się z tym, że za te 2 miesiące gry dawny właściciel wróci niosąc wojnę.

http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=4790.0

Przeczytaj sobie ten temacik.

Offline Dregs

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Lutego 19, 2011, 15:12:24 »
    Wysyłaj ludzisków na misje, jaki to jesteś super, zdobywaj PDR, przez pierwsze stadia gry bądź najemnikiem (podbijesz relacje z lordami) i zakładając królestwo rób to w cichym zakątku (niestety, Werheg do nich nie należy :D, już bardziej Tihr). Jeśli już koniecznie chcesz mieć Werheg, to np
    - Werheg maja Nordowie, służ im jako najemnik
    - potem Swadianom i Waegirom
    - Zajmij Werheg od państwa, które je ma, kiedy ono toczy 2 wojny (przy trzech wymięka i podpisuje pokój z którąś, wiec masz szanse być uznanym za wartego rozmów pokojowych, tylko poza Werheg pokonaj te kilka armii i coś jeszcze zdobądź)
    - licz się z tym, że za te 2 miesiące gry dawny właściciel wróci niosąc wojnę.

http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=4790.0

Ale ja już mam królestwo i zarządzam nim :). Tak czy owak dzięki!
    Przeczytaj sobie ten temacik.